Je dlhý plač pre bábätko škodlivý?

kamillla56
24. okt 2016

Ahojte, zaujima ma, ci je dlhsi plac pre dieta skodlivy. Napriklad ako pocuvam, tak starsie generacie (ale aj vela z novsej) dieta na rukach zrejme neuspavali, popripade pouzivali metodu vyplakania sa - tak ci tie ich deti maju z toho nejake nasledky oproti tym, ktori boli ,,vychovani" na prsniku a rukach (vztahovou vychovou)?

stastna17
24. okt 2016

skodlivy je ak nechas dieta tak a nevidi ta place , ine ja ak sedis pri nom a place aj tak. je prebalene najedene pomojkane a place aj tak , ono je to este horsie potom v období vzdoru ked sa hodi a reve v obchode na zemi lebo chce tik tak cukriky. myslim ze nevykupim polku obchodu lebo plac poskodi dieta. nie neposkodi. je to forma ktorou si dieta aj v neskorskom veku vynucuje pozornost alebo spôsob ako dosiahnut co chce. ja som nikdy deti neuspavala na rukach stale v postielke , ale sedela som pri nich a hladkala chrbatik. na rukach nechceli byt vobec takze plakali kym zaspali. vacsinou od unavy, neskor ked isli zubky. pochybujem ale ze niekto zavrie dvere a necha dieta hodinu plakat.

vejula
24. okt 2016

@kamillla56 ked dodávaš to o prsníku a rukách tak predpokladam, že hovoríš o malých deťoch. Tak jaako matka nenechám vyplakať dieťatko nie preto, aby nebolo poškodené, ale preto, lebo prirodzene nechcem aby sa moje dieťa cítilo samo v situácii v ktorej ma potrebuje. Ak niekto potrebuje ako dôvod aby zobral na ruky svoje dieťa hrozbu, že bude poškodené.... hmmm...

katarinamarkova
24. okt 2016

prosím ľudia....nikdy viac neplačte.....počula som niekde, že plač je škodlivý.....

ale nie, teraz seriozne:
plač ako taký je jednou z najprirodzenejších foriem uvoľnenia stresu, napatia......je omnoho zdravšie raz za čas sa poriadne vyplakať ako držať v sebe všetku bolesť sveta. kľudne si poplačte, nechajte poplakať v takej normálnej miere aj svoje deti, znížite tým riziko infarktu v budúcnosti 🙂

kamillla56
autor
25. okt 2016

Ano myslela som plac babätiek. Ci nebolo napr. priamo dokazane ze vyplakavacie metody (aby naucit same spat, ci aby si nezvyklo na ruky, ci z hocijakeho dovodu) poskodia zdravie, ked uz tieto metody vela mamiciek obhajuje, ze je to pre dieta lepsie ako ho uspavat na rukach, len aby cim menej plakalo. Ci potom z takychto rozdielne vychovanych deti vyrastie rovnako psychicky zdravy clovek.

stastna17
25. okt 2016

@kamillla56 to uz ty musis zistit, myslim ze na to statistika neexistuje. moji nechceli byt na rukach v zivote tak nezaspali. my sme 4ja surodenci , a mamka boli na zahrade ja v postielke , normalna vec niekedy . a som psychicky ok mame vyborny vztah denne si volame. takze za mna nie, nie som poskodena.

vejula
25. okt 2016

@katarinamarkova zakladatelka píše o bábätkach. U nich je plač formou komunikácie,korou nám niečo zdeluju. TEdaa plačom nám dieťatko dáva na javo, že sa niečo deje, že niečo potrebuju. Ignorovať ho je podla mna barbarské. To je akoby si ty volala o pomoc, lebo sama by si sa nevedela pohnuť, nevedela nakrmiť, nevedela vyzliecť ak by ti bolo teplo či obliecť ak by ti bola zima, nevedela prísť k manželovi a objať ho ak by si to potrebovala kontakt. Bola by si odkázaná na druhých, ako to malé bábätko, ktoré jedine plačom vie dať na javo, že niečo potrebuje. V tomto zmysle je ignorovať detský plač skutočne nezdravé. JE iné ked si poplače už väčšie dieťa, ktoré tak potrebuje zo seba len dostať nejaku negatívnu emociu, tak isto dopspelý človek. Malé bábätko plačom komunikuje, a to je velký rozdiel.

vejula
25. okt 2016

@kamillla56 ako som písala plač je formaa komunikacie dieťatka, kedže nevie rozprávať, a nevie si samo zariadiť to čo potrebuje. Ano dieťatko môže plakať preto,že chce byť na rukach, lebo je to pren uplne prirodzená biologická potreba. Ty ked potrebuješ objiatie, vieš prísť za mužom a objať ho, to dieťa takto prisť nevie, nevie to ani povedať. Tak plače. KEd na to nebudeš reagovať, plakať prestane, rezignuje, ved načo by plakalo, ked ho nikto nepočuva. To akoby si ty dlho volala o pomoc a všetci by to ignorovali, tiež by si raz prestala.

sardinka336
25. okt 2016

@kamillla56 kamilka maš to nejake popletene...vieš čo to je ,,vyplakavacia metoda,,? To je to, ked dieta dam do postielky, ono tam začne plakat a ja si ho NEVŠÍMAM!!! To je vyplakavacia metoda. A tu si myslím, ze obahjuje minimálne percento mamičiek. Další stupen je metoda ,,kontrolovaneho plaču,, ktora sa u bábätiek velmi neda aplikovat. U starších deti sa aplikuje tak, ze dieta sa ulozí do spostele a aj ked place mama je pri nom, prihovara sa mu, pohladká ho pripadne v intervaloch chodi do izby dieta uistit ze tam je ,,ale spinkáme,,. Aj toto je uz pre niektore matere týranie 😀 😀
Cela ta teoria priputania z ktorej aj vychadza dnešny trend je velmi zjednodušene povedane postavene na tom, ze dieta potrebuje kontatk, lasku aby sa spravne vyvíjalo v protiklade vtedajšej výchovy ,ktora dieta viac separovala od matky.
Cize ked na to idem touto logikou tak ano, pre bábätko je škodlivé ak ho nechame samé v izbe plakat, zavreme dvere kým od revu nezaspí...nie je to dobré. To asi urobí len retardovana matka alebo zena, ktora nema vyvinutý matersky cit a pud. Nechat chvilu poplakat staršie dieta, prist k postielke pohladkat a povedat ,,spinkame,, nepredpokladám ze sposobí dietatu psychiatricku ujmu.
To aky človek z dietata vyrastie je subor faktorov ktore jeho rast a vyvin ovplyvnia. Osobnost je jednota vrodeného a ziskaného a vztah s dietatom sa buduje roky.
Ja som ziadne z detí nikdy neuspavala na rukách, chodili sme ku postielke a brali na ruky a polozili a tak dokola, horšie noci spali aj s nami. Moje deti nemaju ziadne dysy, ani poruchy učenia, dobre sa učia, športuju klop klop nemam s nimi nejake problémi. A pokial viem naša genaracia je odchovana tak ako je..nakolko aj materska bola velmi kratko a nemyslím si ze po uliciah chodia psychopati koli tomu ze ich mama neuspavala na rukách...ak maju nejake emocionálne problémi tak je to skor koli tomu, ze rodinné prostredie nebolo harmonicke, bol tam možno alkohol, hadky,mozno to dieta bolo neplanovane a nechcene, nedostatok financii alebo mama ,,menila oteckov,, atd...a dietatu nebola venovana dostatočna pozornost, nebolo povzbudzované, ocenene, necitilo sa milované.

libka28
25. okt 2016

Vejula to velmi pekne zhrnula. Ked ho chces nechat vyplakavat, v podstate nic vazne neriskujes. Ak ti zalezi na tom, ake dieta bude v dospelosti, ako bude prezivat vztahy, ake bude mat sebavedomie, ako bude prezivat svoju schopnost menit okolie atd., nenechavaj ho vyplakat casto. Ked sa stane, a proste ho raz napriklad nepocujes, alebo mas zrovna ruky v hline/na hlave sampon apod. par minut a obcas sa samozrejme nic nestane. No napriklad deti z decaku neplacu- vedia, ze aj tak nikto nepride- naucili sa, ze to nema ziadnu odozvu. A je preukazane, ze deti, ktore boli od narodenia umiestnene v ustave, su v drvivej vacsine citovo plochsie, maju problemy vo vztahoch, problemy so sebavedomim a s riadenim vlastneho zivota atd. Teda cest vynimkam!

sardinka336
25. okt 2016

Osobnost dietata ovplyvnuje hlavne prostredie ako take...darmo ho budem nosit cele dni na rukách ked budem na neho nervozna, netrpezliva, ked sa s muzom doma hadame a dieta to počuva...ake vztahy doma dieta uvidi, tak take si aj bude budovat, ake hodnoty doma uvidi tak take bude predpokladam aj uznavat.
Lebo neda sa automaticky povedat ze dieta ktore nosili bude uspešne, sebavedomé a bude mat super zivot....to je absurdné.

vejula
25. okt 2016

@kamillla56 a odporučam pozrieť, je to starý dokumentárny film, takže žiadne "nové trendy" Děti bez lásky
Film je alarmující analýzou příčin deprivačního syndromu malých dětí. Všechny děti vyrůstaly v jeslích a podobných ústavech. Režisér se dotkl jednoho z tehdejších tabu. V zájmu státu bylo totiž převzít všechnu péči o dítě, aby jeho matka mohla nastoupit co nejdříve do zaměstnání. Film byl proto nejprve zakázán Svazem žen, později však vyvolal širokou diskusi, která nakonec vedla k prodloužení mateřské dovolené https://gloria.tv/video/D4aiYEgL9dQA61PKWuqNyVsK3

libka28
25. okt 2016

@sardinka336 Ja len na margo tej vyplakavacej metody: poznam pani, ktorej mama kazdemu zakazovala, brat malu ako babatko na ruky, nech robila co robila. Sama babo brala len, ked isla nakrmit a prebalit, nepritulila, nepomojkala. (boli 50.roky a bola zmagorena vterajsimi trendami vratane Marxismu) Dnes ma ta pani cez 60 a pocit, ze sa jej v zivote nic nepodarilo, ze sama nic nedokaze, ze su vsetci proti nej... aj ked objektivne to zdaleka tak zle nie je. Dvaja jej surodenci podrobeni podobnemu zaobchadzaniu su izolovani a asocialni... Asi na tom "bondingu" nieco bude. V sucasnosti mam moznost pozorovat dalsie dieta chladnej vyplakavacej matky, dievcatko uz v 6tich rokoch vykazuje pri najmensom zvlastne rysy v spravani, o 10-15 rokov sa ozvem ;)

libka28
25. okt 2016

@vejula keby to ide, dam ti desat palcov!!! A zavidim, ze ctvrteee. Veru, mas tu co povedat, ako skusena matka! Drz sa 🙂

sardinka336
25. okt 2016

@libka28 jej matka sa k nej celkovo spravala chladne a bez citu...čize či by ju uspavala na rukách alebo nie tak by mala emocionálne problémi. Rodinu treba hodnotit komplexne a nie vythnut jednu vec, ktoru si si tam všimla...mali otca? aka vychova tam roky prevladala, ake prostredie? bolo podnetné? starostlivost o deti aka bola? ake tresty boli v rodine? ako rodinu vnimalo okolie ,
Povedat ze za to moze len bonding je privelké zjednodušenie a neodborný pohlad. Ak chceme mat ,,zdrave deti,, budujme zdravu rodinu ako taku - aby bola stabilným, harmonickým miestom pre zivot.

vejula
25. okt 2016

@libka28 nejde ti to spustiť, ten link? Lebo ja ked nan kliknem, tak mi funguje 😕

vejula
25. okt 2016

@libka28 jaj už som pochopila, 😀 oki ja som že ti nejde spustiť link, ale došlo mi ako si to myslela 😉

libka28
25. okt 2016

@sardinka336 Samozrejme suhlasim- no to ze dieta nezoberies je zvycajne len prejavom a odrazom toho ostatneho- teda chladne spravanie - city, hodnoty v rodine atd. Na druhej strane, ja som nemala moznost maleho "vztahovat" podla svojho,"zobrali" mi ho, lebo bol predcasny, a normalne nam tych prvych 14 dni obrovsky ovplyvnilo vsetko vratane jeho sebavedomia. Aj ked v rodine ma laskyplne a respektujuce prostredie...

libka28
25. okt 2016

@vejula link ide! Aaaa moj drahy profesor Matejcek! Ten tu porobil vela dobreho pre deticky!!! Vdaka, ked bude moment, idem to pozriet.

kamillla56
autor
25. okt 2016

@sardinka336 tak napriklad moje dieta 6 mesacne ked s nim lezim spolu na posteli a snazim sa uspat, tak place akokeby bolo nechane samo v postielke. Krici, robi mostiky, place az sa dusi, a je mu uplne jedno ze som vedla a ho hladkam alebo ho utisujem, place akoby som tam ani nebola. Zaspalo by jedine uplne vycerpane vyplakane, ,,rezignovane". Zaspi len na rukach - v nosici. Neviem si teda predstavit co by bolo kebyze ho necham na 3 minuty potom 5 potom 10. Takze neviem co je premna riesenie.

stastna17
25. okt 2016

@kamillla56 a preco to chces vlastne menit ked ty to tak robis? naco to vlastne rozoberas co robia iný? nerozumiem.

sardinka336
25. okt 2016

@kamillla56 tvoje dieta ma zrejeme koliku alebo reflux a nie ,vychovny problém,,.
@libka28 tazko povedat čo je pričina to by boli špekulácie - ja neverím na teoriu, ze jedna zla skusenost určuje cely moj zivot a jeho smerovanie. To su pre mna vyhovorky ako ostat zit ten zufaly zivot. Samozrejme to sa tyka skor dospelých, za deti su zodpovedný rodičia. Keby som sa na toto vhovarala tak dnes som alkoholička lebo toto bol moj ,vzor,, v rodine. Pritom ako bábätko ma mama chovala ako v bavlnke.

vejula
25. okt 2016

@kamillla56 to čo popisuješ je pomerne bežné, detičky častokrát potrebuju aktívne uspať. My si velakrát predstavujeme, že dieťatko sa narodí je automaticky naučené zasplávať v lahu, no ono je to práve naopak. Z evolučného hladiska, su ludské mládatá skutočne nastavené zaspávať za chôdze matky (kedže tá sa s dieťaťom prepravovala t miesta na miesto) teda ony detičky ked sa narodia skutočne lepšie zaspávaju ked sa aktívne s nimi hopká chodí, hoojdá. ten pohyb je pre ne práve prirodzený. To že tie deti sa skutočne rodia s určitými reflexami a očakavaniami, ktoré su biologicky podmienené a ešte normami spoločnosti neovplyvnené, tak je to čo dieťa očakava v rozpore s tým čo my resp. všeobecne spoločnosť od detí chce. Niektoré detičky maju tieto prirodzené očakavania jednoducho silnejšie, ale ako píšem, nieje to o tom, že by vymýšlalo - to tak malé dieťa ešte nedokáže, ale tým, že toto správanie je pren biologicky a geneticky podmienené

kamillla56
autor
25. okt 2016

@libka28 tiez poznam pripad z vlastnej rodiny, 3 dospeli surodenci z toho vsetci vybusni, uzkostlivi, agresivni a s psychickymi problemami... ich mama okrem depresie taka nieje, ale vychovavala ich tiez takym stylom ze nakrmit a do postielky, ked place tak nech cvici pluca. Na rukach ich nenosila urcite, preto sa tak nad tym zamyslam, aky to ma vplyv do buducnosti taka necitliva vychova uz v tak ranom detstve.. ci je ta ich povaha prave aj nasledkom toho. Lebo babätko sice zabudne, ale podla mna sa to nanom nejako podpise, len si to nepamäta...

kamillla56
autor
25. okt 2016

@sardinka336 nieje vzdy najedeny ked ide spat cize reflux nema a koliku v 6 mesiacoch tiez nie.

kamillla56
autor
25. okt 2016

@stastna17 zmenit by som to chcela nakolko mam pocit, ze mi za chvilu odide chrbat a zaujimaju ma skusenosti inych, ako kazdeho tu 🙂

stastna17
25. okt 2016

@kamillla56 aha tak zmenit no , da sa to zmenit urcite , moji cele leto spali v kociku iba vonku - mam dvojicky teda nosit som ich nikdy nenosila. on prave neznasali byt na rukach tahali sa dole zaspali iba v kociku alebo v postielke. ale sedela som pri nich stale. mala som taky stolik pri postielke a tam som sadla a hladkala som im chrbatik kym zaspali. niekedy plakali fakt ale bezdôvodne , vybrala som ich von este vacsi plac. nechceli ist na ruky, ani na postel nikam. dala som dnu a za minutu spali. treba to odsledovat. moji su uz velkí a ked su unavení placu su nervozni musime ist lahnut proste. ale ak je uz zvyknute dieta ze zaspava na rukach je to tazko oducit ale da sa urcite. lahnut s nim na postel a drzat ho v objati . ste spolu ale nedrzis ho na rukach.

emilia25
25. okt 2016

Nechat dieta poplakat nie je na tom nic zle aspon sa nenauci ze dieta zaplace a mamka hned skoci ale treba davat pozor aby pri tom dychalo.bola som prvorodicka sama doma maleho v naruci a plakal tak silno ze az zacal modriet fialoviet.juj ako som sa zlakla hned som ho polozila potom zobrala potriasla trosicku s nim az sa dychol joj to bol sok pre mna.hruza preto aj ked nechate dieta plakat treba mu povedat nadychni sa a neskakat hned potom su tie deti tak rozmaznane ze az.

mamutka
25. okt 2016

@libka28 ako keby si o mojej mame pisala :( ju ako dieta v podstate opustili. Uz sa nic nezmeni na jej pristupe k zivotu - vsetci su proti nej, nic nie je dobre... ona sa na svoje deti dost naviazala, ze nedopusti, aby prezili to co ona. Ale ako sme vyrastli a ma vela casu na uvahy, su to same smutne uvahy a nepomaha nic 😖
@sardinka336 samozrejme, ze to suvisi so vsetkym, nemoze niekto poskakovat po byte stylom "robim bonding, dieta bude vyrovnany optimisticky jadrovy fyzik" a pritom sa hadat s muzom a vstepovat do dietata jed voci kazdemu, ale v podstate, ak je dieta vychovane matkou, ktora nakrmi a odlozi, tak asi vseobecne v tej rodine to bude na prd, lebo nejaky ten normalny otec by si mal vsimnut, ze dieta je smutne, ze by potrebovalo pohladit, popestovat.
Taky vstup do zivota dieta proste poznaci. nehovorim, ze jedna skusenost, ze raz, dva krat sa dieta vyplakalo, lebo matka uz nevladala okolo domacnosti alebo co.
Ale cele dni, mesiace.... chlad, nepritulit.... od matky - cicavca, sa to ocakava, je prirodzene, ze sa bude tulit k dietatu.
Moja matka doslova vdaci za to ze prezila zvieratu, nie svojim rodicom, aj ked to znie v tejto dobe neuveritelne. Je to krasna inteligentna zena, ale velmi poznacena tym otrasnym vstupom do zivota. Je to len jeden konkretny priklad, ale presne potvrdzuje to co libka28 pisala

meusicka
25. okt 2016

@kamillla56 ahoj, ja mam doma 3 deticky, druhe boli dvojicky, ale nikdy som ich nenechala vyplakat. ani ked boli dve, casto som zobrala na ruky obe naraz a tretie sa mi mojkala stajac medzi kolenami.
ked sme sa prestahovali do zahranicia a ja som ich postupne chcela naviest na spanok v detskej izeb, tak mi nechceli zaspat, len ked som tam bol a snimi. sedela som na zemi pri postielkach, dve boli vedla seba v tvare L a treita bola mimo. a prave dcerka z tej postielky mi stale vliezla na kolena a zaspavala v mojom naruci, kym druha sa mi tulila k ruke. a dalsia, velka, zaspavala teiz s pocitom, ze mama je nablizku. potrebovali to a priznam sa, nie vzdy ma to bavilo, ale robila som to. nechcela som deti stresovat. casom si zvykli zaspavat v opstielkach, stacilo, ze som sedela ne jednej posteli. nepotrebovali tulit sa. a casom sa naucili zaspinat aj same, nemusim byt pri nich. vsetko pride casom, deti dozrievaju, ucia sa, su stale vacsie a mudrejsie a samostatnejsie.
pozrela som si ten fim, co tu dali vyssie link a srdce mi trhalo.
moje su v skolke len 1/2 dna, na obed uz chodia domv, ale kazde dieta, ked po ne ide ich mama, sa tesi, aj tie moje. mama je mama a nelutujem ten cas, ktory davam detom.