icon

Je môj syn nadpriemerne inteligentný?

dorotkag
27. máj 2017

Milé mamičky, viem, že v dnešnej dobe si už veľká časť mamín o svojom dieťati myslí, že je extrémne inteligentné a je šikovnejšie, ako ostatné deti. Nechcem patriť do tejto skupiny, preto sa opýtam na Váš názor...
Mojej mame, keď sa so svojim vnúčikom "chválila" jej kamarátke, psychologičke, tá jej povedala, že náš syn je asi nadpriemerne inteligentný. Vo svojom okolí ale vidím mnoho detí, ktoré dokážu v niektorých vecieach to isté, ako môj syn, zase v iných ho nedobehnú ani za niekoľko mesiacov...tak neviem. Pýtam sa na Váš názor vlastne preto, lebo nechcem byť premotivovaná a chcem sa krotiť, aby som od svojho syna kvôli tejto poznámky psychošky neočakávala príliš veľa ale na druhej strane, ak má na to, tak aby som sa mu mohla náležito venovať.

Synček má 22 mesiacov momentálne. Bývame v 2izb byte v meste. Väčšinou času sa mu venujem ja, manžel iba večer, našu rodinu vidíme asi tak každé 2-3 mesiace na pár dní... Nechodíme do žiadneho materského centra a pod., lebo syn síce rád pozoruje iné deti, ale iba z diaľky, nemá potrebu sa s nikým hrať. Ak k nemu niekto vylezie na šmýkačku, tak chce hneď ísť dole, ak je niekto v drevenom domčeku, tak nechce vojsť... Jedine na pieskovisku sa vie hrať medzi ostatnými deťmi, ale aj to len vtedy, ak ho nechajú na pokoji a nikto mu nič nezoberie... 🙂

Ďakujem vopred za vaše postrehy.

Tak teda...môj syn vie nasledovné:

Motorika:
4 mes. - plazenie
6 mes. - lozenie, sedenie
7 mes. - státie pri nábytku; čarbanie na formát A4 ceruzkami
8 mes. - chodenie pri nábytku, samostatné státie na jednom mieste; samostatné jedenie malých kúskov jedla
12 mes. - správne vkladanie 6 rôznych geometrických tvarov do otvorov
13 mes. - samostatné jedenie hustejšej polievky lyžičkou a druhého jedla rukami
17 mes. - hádzanie predmetov (kameň, lopta, hocičo je pod rukou) do diaľky horným oblúkom
18 mes. - kreslenie na A4 s námetom (čiže pomenuje, čo kreslí); samostatné chodenie po schodoch hore aj dole bez držania sa zábradlia; hádzanie predmetov do nejakého cieľa horným oblúkom (napr. hodí loptou do 1 m vzdialenej misky alebo hodí kameňom do stromu z 3 metrovej diaľky)
19 mes. - samostatné skákanie na posteli a dole z postele (na mäkkú podložku); chodenie po schodoch po jednom
20 mes. - samostatné jedenie riedkej polievky lyžicou a druhého jedla vidličkou; skákanie spojenými nôžkami cez prekážky, vyskočenie /aj zoskočenie/ napr. na 10-15 cm vysoký obrubník spojenými nôžkami; vytiahnutý pripináčik vie úplne presne znova vpichnúť do jej pôvodnej dierky na korkovej tabuli; pri behaní má nôžky rovné a "nekolíše sa" do strán, aby si udržal rovnováhu
21 mes. - kotúľ vpred (rovno, nespadne do strany); odplienkovanie; vie zašróbovať šrób do diery
22. mes - samostatne chodí po obrubníku (úzky ako podrážka jeho topánok); v bytovke vynesie hore po schodoch svoju motorku sám 🙂

Rozum:
15 mes. - pozná 8 rôznych farieb ("podaj mi zelené autičko" - podá)
16 mes. začína rozprávať svojským spôsobom
17 mes. - vie pomenovať 8 rôznych farieb (napr. ktoré tričko si vyberieš z týchto dvoch? - "zelené")
18 mes. - spozná svoje meno napísané tlačenými písmenami, tie písmená vie pomenovať aj zvlášť po jednom; pozná číslice 0,1,2,3; pozná a vie pomenovať 7 rôznych geometrických tvarov; pozná rozdieľ medzi štvorcom a kockou
19 mes. - vie sa orientovať hore, dole, dopredu, dozadu, doprava, doľava; vie, ktorá je ľavá a pravá ruka/noha; vie povedať, či mu je zima, teplo, či ho niečo bolí a kde; vie pomenovať všetky typy áut podľa značky
20 mes. - pozná niekoľko opozít (veľký-malý, hore-dole, von-dnu, k sebe-od seba a pod. - hrá sa s autíčkami a hovorí si, ktoré je menšie, ktoré väčšie; hrá sa so svojimi rukami, schová si ich napr. medzi nohy a povie "dnu", potom vytiahne a "von"; tlieska a k tomu hovorí "k sebe-od seba" atď.); pozná rozdieľ medzi materiálmi, čiže vie, čo je drevo, čo je látka, čo je plast, ktoré kvety sú živé a ktoré umelé
22 mes. - vie počítať do 10; pozná a počíta množstvo do 3; pozná číslice 0 až 5.

Je dosť samostatný, veľa vecí vie urobiť bez našej pomoci. Je aj dosť tvrdohlavý, o všetkom sa chce rozhodovať sám a v poslednej dobe preto často plače, ...s vhodným prístupom sa ho dá ukľudniť na chvíľu... 🙂
Nie je na mňa naviazaný, ale máme veľmi dobrý vzťah. Má rád nových ľudí, hlavne dospelých mužov. Rád ich pozoruje, počúva a potom po nich opakuje napr. nejaké pohyby.
Jedna vec, v ktorom dosť zaostáva, je rozprávanie. Rozpráva veľmi veľa, ale komunikuje takým spôsobom, že povie iba prvú samohlásku alebo prvé dve hlásky slov. Celé slová vie vysloviť zatiaľ iba 3. Ak mu poviem, že mu nerozumiem, tak je nahnevaný, alebo ak neviem uhádnuť, čo chce povedať, bude to opakovať, kým mu konečne nepoviem to slovo, ktoré "povedal" on... Čiže napríklad arašidy sú iba "a", vtáčik je "tá". Má veľkú slovnú zásobu, niekedy povie aj dvoj-trojslovné vety ale celá veta je iba "Da ma ja." = Daj Mama Jabĺčko. 😀

Ak ste sa dočítali do konca, tak Vám ďakujem za Váš čas 😀 ...a som zvedavá na Vaše komentáre.
Krásny deň Vám želám! 🙂

ibrunova
27. máj 2017

@dorotkag A načo to vlastne potrebuješ teraz vedieť? Čo sa tým zmení?

mufka1
27. máj 2017

Bez urážky ale keby ,že mám prečítať celý koment pisatelky tak ti asi zostanem 😝

bambi23
27. máj 2017

dala by som pozor aby to nebol asperger ci atypicky autista, my sme a presne takto podobne sme sa vyvijali, zistili sme presne v 3 rokoch , mame 5 rokov coskoro. urcite by som v 3 rokoch sla k psychologicke.

kondaska1
27. máj 2017

@dorotkag moj syn bol/je na tom zhruba rovnako + este pocita a farby hovori anglicky a ako som sledovala deti v centre tak aj dost iných bolo akoby popredu, popri tom čo uvadzaju v literature .
Podla mna tvoje dieta a jeho "výkon" je veku v celku primeraný, venujes sa mu, ucis ho, rozvijas, každe dieta je na niečo ine, niektore su bez plienky uz v roku, druhe zas v roku v pohode chodi. Skor by som ho na tvojom mieste viac socializovala.
Ak je nadpriemerne inteligentný tak to zistite velmi rýchlo aj v neskorsom veku, kedy sa to da aj nejak využiť, teraz ti to je vlastne uplne na nic. V každom pripade je sikovnik 😉

bluff
27. máj 2017

Ja som tiez nadpriemerne inteligentna. Napriklad, nasla som tvoju profilovu fotku na tisicoch strankach.. http://www.gototesol.com/index.php?route=produc...
😅

vilma7
27. máj 2017

@bambi23 to bolo prvé čo aj mňa napadlo, Aspenger syndróm.

dadulala
27. máj 2017

Ja ako logopedicka som by som v pripade autorky zamerala pozornost na rec jej dietatka, ktora uz teraz vyraznejsie zaostava na normou.Mna az dviha zo stolicky, ked citam ze cakat cakat, Janicko a Marienka zacali v piatich rokoch aj tvoje bude.To ze mu rozumie iba mama je velmi malo. Dieta potrebuje svoje potreby zdielat aj s inymi ludmi a skor ci neskor moze byt frustrovane z toho, ze mu iny nerozumeju .Verte mi, mam v poradni niekolko naozaj inteligentych deti, len rec zaostava a prave vdaka svojej inteligencii si tento nedostatok uvedomuju a v kolektive je problem. Ja nehovorim, ze to tak bude aj u tvojho dietatka, no detí s OVR,alebo NVR geometricky narasta a pomaly ich bude viac ako deti s dyslaliou.Treba zistit ci ma dieta zvladnute vsetky predrečove stadia a ak ano, logoped zhodnoti ako rec stimulovat.

esther03
27. máj 2017

@dadulala presne tak aj mna az nadhadzuje ked pocujem, ze dieta ma cas lebo XY tiez nerozpraval a zacal...

mia18112
27. máj 2017

@dorotkag Ahoj, ťažko povedať či je alebo nie je. Podľa mňa je ešte príliš skoro na jednoznačnú odpoveď v jeho veku.....kľudne by som počkala do školkarskeho veku a potom ho dala otestovať. Ja som napriklad všade počúvala, aký je náš malý šikovný, inteligentný, v školke z neho učiteľky padali na riť, motoricky bol popredu pred ostatnými deťmi, používal v pohode súvetia a rozvinuté vety. Každý odpadával, keď niekde prezentoval svoje akoby encyklopedické vedomosti ( ríša zvierat ho fascinuje dodnes), chapal suvislosti, doslova nasaval vsetko, co ho zaujímalo (spln mesiaca...).....testovať sme ho nikde nedali. A to bola chyba ! Nastupili sme do 1. triedy na ZS a zrazu bol problem..... Isli sme na testy a potvrdila sa u neho dislexia a disgrafia + nabeh na ADHD. Takže asi tak. Teraz sa doslovne trapime s pismenkami a tie jeho vedomosti a sikovnost su mu na prd......naopak mnoho deticiek - jeho rovesnikov, co na skolkarskych besiedkach ledva vysukali jednoduchu vetu teraz v skole hviezdia.....takže posudiť Ti ho asi najlepsie posudia v nejakom centre.

elizita
27. máj 2017

@mia18112 normalne si ma nastrasila a ty tiez @bambi23..

mia18112
27. máj 2017

@elizita Prečo nastrašila ? Ja som šťastná, že moj syn je zdravé a živé dieťa. Dislexia a disgrafia nie su choroby, takže to neberiem tragicky. Učíme sa s tým žiť. Je to makačka, ale zvládneme to.

ankare
27. máj 2017

@renab Prosim Ta, ako si myslela Tvoj výrok, ze
matka nemá byť svojmu dieťaťu animátorkou, nemusí mu vypĺňať každú minútu života činnosťami. treba mu dať možnosť a nechať ho skúmať a objavovať samého, to je pre neho cennejšie ako to naučené.

Ja som ten typ mamy, že malemu vyplnam stále voľný čas. Aby sa nenudil nikdy. Ako to mam zmeniť a pristupovať k nemu?
Ďakujem.

elizita
27. máj 2017

@mia18112 moj svagor je dislektik, tak viem ze je to ok.. len som zostala zarazena, ze tiez pocuvam aka mala sikulka a pod., zjavne v mnohom popredu, ze ktovie co nas caka o par rokov...dis-ky by boli super oproti aspergovi.. a ked som si teraz sla nastudovat co to je.. pri niektorych vetach som sa veru zastavila, ze ved to ako nasa krpana :-/

cecilia68
27. máj 2017

@dorotkag "človekovi" ??? Študuješ na dvoch VŠ a napíšeš toto ?

sense
27. máj 2017

@ankare toto somrobila aj ja az kym som peisla na to ze nemam ani minutu pokoj.... a nedokazala saani 5 minut zahrat sama dokonca anina ihrisku,...pri tom v skolke nemala problem sa hrat sama, doma s muzomtiez nema problemsa hrat sama len pri mne.a ked nie tak hned ona sanudi,ona chce telku a co ma robit atd... tak somzacala praktikovat o.kpohram sa s nou ale potom sa musi pohrat sama lebo aj ja mamrobotu,a ked porobim zas sa.mozeme nieco zahrat al robit nieco spolu,na ihrisku preliezky kt zvladne sama ok ale nie ze ja budem stat nonstop pri nej... postupne sa to zlepsuje...

mia18112
27. máj 2017

@elizita No ja som bola na mojho krpca veľmi pýšná, v skolke, ked mali také tematicke okienka , resp. akoze vzdelavanie, stale ho chvalili, ze vedel neskutocne vela v porovnani s rovesnikmi, niekedy az oci otvarali. Dodnes miluje prirodopisne a dokumentarne filmy 🙂 Slovnu zasobu mal neskutočne veľkú oproti spolužiakom. A potom v škole, prišla ľadova sprcha - nechápala som to, bola som rozčarovaná a sklamana....ze ako je možné, že má problém zvládnuť vobec abecedu ??? Deti by podľa mna mali mať hlavne detstvo.....detstvo ako sa patrí....hravé 🙂

rajna
27. máj 2017

Fuha tak potom aj ja mam nedpriemerne inteligrntne dieta asi doma. Vie to vsetko a este aj v dvoch jazykoch od 2 krasne rozprava doma po nemecky a medzi detmi po slovensky. Sice som si to nezapisovala ani ma to nenapadlo. Ale rada nechsjte synovi detstvo a radsej chodte do centra alebo na ihrisko nech si najde kamaratov.😉

bambi23
27. máj 2017

@elizita ahoj, to som urcite zanernemerne, nechcela, ale je lepsie si veci okolo deti vsimat a riesit to, popripade prist cim skor nedajboze na nejaku diagnozu, ako to zanedbat a zatvarat pred tym oci. Ja som si tiez myslela aky maly je sikovny a samostatny vo vela veciach ale rec ziadna, teraz mu rozumieme my a v inych veciach je uplne popredu pred rovesnikmy, je to na dlho, ale vskratke, treba sa poucit aj z inych a pre vlastny pokoj by som urcite sla za detskou psychologickou, samozrejme asperger ci atypicky autista je kazdy individualny,nas vyzera ako krasne zdrave dieta, ale ale ale...... nezvlada emocie, stres, rozkazovanie, urcovanie, nedokonalost, neuspech no proooosteee , je toho fakt vela a je to ozaj individualne u kazdeho, my sme sli na usne ci pocuje dobre a tam sa to vsetko.zacalo, videli jeho spravanie, dostal zachva, takze.... neboj sa , ja som najstastnejsia mama na svete a nemenila b y.som ho, milujem ho , ved som mama🙂

elizita
27. máj 2017

@bambi23 moja ma este len 2 roky, takze uvidime, co prinesie skolka od septembra.. do jasli sa teda uz vobec nehodi... aspon viem, ze taketo nieco existuje, preistotu..

mlil77
27. máj 2017

Udivuje ma koľko zlovestno-žiarlivých odpovedi pani dostala. Zeny nehnevajte sa ale niektoré ste ako take supy, ktoré čakajú na korist aby ju mohli "zozrat"....typicka slovenska povaha zialbohu

dorotkag
autor
27. máj 2017

@bluff jj, kľudne by som tu mohla byť aj bez fotky, ako ty, veď je to jedno... ale svoju rodinu a seba tu na fotkách vystavovať nebudem... 🙂 a to, či mám alebo nemám fotku, a ak áno, akú, vôbec nesúvisí s mojou otázkou... 😀

inull5
27. máj 2017

@dorotkag ahoj,moj krpec ma 3,5 roka..je iný ako deti v jeho veku a zároveň je to s ním ťažké..pustil sa keď mal 10,5 mesiaca,rozprávat začal od roka krásne zrozumiteľne slová,po mesiaci dvoch skladal vety,farby,otázky,prečo to a to...atd.básničku mu stačí počuť raz,ako tu už jedna mamina písala na svoje dieťa,aj náš ,potrebuje logické vysvetlenia

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
inull5
27. máj 2017

Ach blbne mi tel..čize logické vysvetlenia,argumenty..v škôlke je to s ním vraj zložité,pretože sa s deťmi v jeho veku nudí,učiteľky sa pýta veci na ktoré často ani nevie reagovať vysvetliť primerane k veku,napr sa doslova sám odplienkoval v 18,5 mesiacoch vetou že on plienku nepotrebuje,upozorňuje napr.našich keď povedia niečo nespisovné,na prehliadke u pediatra začal čítať písmená ktoré slúžia na kontrolu zraku.na druhej strane však je emocionálne na úrovni maličkých detí ktoré nezvládajú napr. odchod maminy na pár metrov,cirkusy za úplne banality..no a k psychológovi sa určite nechystám.

anjika42
27. máj 2017

:- D 21mesačný vie šrob zašrobovať? To ani mne sa niekdy nepodarí..hm - ak je to pravda, vie toho dosť veľa..ale nenúžte ho prosím, ked bude starší, chodiť na sedem krúžkov, iba ak si sám vyberie, bude stíhať a bude mať čas ísť aj von...Moj 19mesačný, ked skladám bielizen zo sušáku a dám mu trebárs ponožky a poviem nemecky, nech ich dá tatovi, tak ide a minule som mu tiež nemecky povedala, aby mi prieniesol z kuchyne mobil a urobil to..ale na tvary sa veľmi nechytá a nekrslí, ale poznáuž dosť vecí

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
cecilia68
27. máj 2017

@zltyslonik Neuniesla kritiku a "zrútila" sa😅 Alebo ho išla učiť čínske znaky.

siska53
27. máj 2017

@ankare Prosto ho nechat,nech si on urci,co chce robit,s cim sa chce hrat.
Ja som sa sice tiez vela venovala,ale kedze maly bol nespavec,tak so popro nom.musela aj domacnost a on vtedy sa aj sam.zabavil alebo dosiel za mnou a "pomahal" - cize si sam vybral aktivitu,co ho bavila.. A odporucam druhe dieta- tam.uz nebol cas na celodennu animaciu.. Mala sa omhoho viac sama musela zabavat.. Lebo pozornost sa uz delila na dve deti plus domacnost..a aj teraz je schopnejsia sa sama zahrat oproti starsiemu bratovi.. Ona sa k nam(ked sa hram s nim) malokedy prida,on zas naopak velmi casto..

siska53
27. máj 2017

@dorotkag
Pozri,mas sikovne dieta - aj po motorickej stranke. Ci je genius? Uvidis neskor.. Vela deti sa javi ako velmi inteligentnych v ranych rokoch.
Nas maly poznal pismenka.. Prosto ho bavili..

Skor by som sa zamerala.na tu rec.. Je sice este maly.. Nasa v tom case..cca 2roky a neskor nehovorila,az v cca 2,5 r.zacala so slabikami - prvymi slabikami slov. Kedze so starsim sme chodili k logopedicke (nesli mu niektore pismena - napriek venovaniu sa a nesuslaniu,ani dudel nemal), tak sme sa opytali aj na malu. Jej rada bola jedina - hovorit na nu v kratkycj vetach. Ona da rozhovorila,no aj s nou chodime k logopedicke.. Pritom je inak sikovne dievcatko,okrem pohybovej stranky a tej vyslovnosti, hovorila zle,no ovladala knizky naspamat (tak ako mnozstvo inych deti vratane mna v jej veku)..
Mozno by som.teraz trvala u nej skor na tej logopedii.. Je to na tvojom zvazeni.. Aj riesenie reci ci meranie IQ tak maleho dietata.
Nam tie jedna pani povedala,ze mala je velmi inteligentna..co ja viem? Mne sa zda uplne normalna.. Kedze aj moj drahy je dost inteligentny a tvorivy,tak nevidim osobne nejaku vyhodu v dnesnej dobe byt taky.. Ja som.si tiez robila testy,ano,aj iq test naroda,aj na stranke, vyslo mi iq vyssie ako je priemer.. A co z toho? Ja v tom.nevidom.zmysel,robila som.si to skor z recesie.. Lebo v zivote mi to nijak nepomohlo..
Tak sa tes radsej z dietatka,studuj..

Joj a este jedna vec - co tu pisali,ze malo choditr medzi ludi,preto je taky. Blbost. My sme od narodenia malej medzi detmi na ihrisku..vsak starsie dieta spolocenske,kamosov potrebovalo.. Mala az vo veku 4,5 r.sa konecne zacala naozaj hrat s detmi. Dovtedy skor len pozorovala.. Aj to sa hra len s detmi v skolke. Na ihrisku,hoci su tam deti,ktore pozna,sa s nimi hra malokedy.

bluff
28. máj 2017

Uplne normalne dieťa. Žiaden zázrak. Teraz už máš diagnózu asperger, omeskany vývoj reči, možno autizmus a nábeh na ADHD. Bolo to to treba? Si sa strapnila akurát. To že si všetko dopodrobna zapisujes je posadnutosť. Je to normalne DECKO, venuj sa mu ale ho aj nechaj dýchať a neries ci je to génius alebo nie. Uvidíš.