Ahojte baby,
O mesiac ma môj synček 2 roky a zdá sa mi že oproti ostatným deťom aj omnoho mladším je trošku pozadu čo sa týka rozprávania. Hovorí len mama baba dedo teta táto havo a kde je. Zo zvieratok napodobni mačku, PSA, prasiatko, hada, sem tam ovečka sa podarí. Rozumie mi všetko a na slova ktoré nevie povedať používa znakovanie čiže rukami nohami a s tými par slovami sa dorozumie s každým ale zrejme by toho mal už ovládať viac tvoriť jednoduché dvojslovne vety, ale on ani veľmi nechce opakovať. Slovo teta som mu opakovala asi mesiac a pól kým sa pokúsil to vysloviť. Slova ktoré nevie ani neskúša zopakovať. Je na logopeda ešte skoro aby sa naňho pozrel? Je to moje prvé dieťa a nechcem byt prehnane starostlivá ale ani niečo zanedbať a potom to hasiť keď už bude neskoro. Kamoškyn syn ma rok a 3 mesiace a teda rečovo je ďaleko pred našim.
Fakt prosím reagujte len matky ktoré chcete povedať niečo rozumne na hejty a posmešne komentáre prosím nemíňajte svoju energiu, investujte ju do niečoho lepšieho.
Ďakujem za každý názor 🙂
Do 3 rokov sa vobec rec neriesi az ked potom je problem treba ist k neurologovi alebo logopedovi. Takze pokoj este ma dost casu nato aby sa rozhovoril. 😊
@nynia ďakujem 🙂
Ak vidíš,ze reaguje, rozumie co mu hovoríte a aj on reaguje plus aj tie základné slova tak osobne by som neriešila..keď až tesne pred 3 rokom skôr nie...nás zacal rozprávať až niečo po 2,5 roku aj to základy, po 3 už viac a teraz- 5 sa mu pusa nezavrie..muž zacal zevraj až po 3 rokoch...takže osobne by som neriešila, každé dieťa je iné a individuálne, ono to príde 🙂
Syn začal rozprávať až v škôlke. Dovtedy par slov a svoju hatlaninu
Ďakujem som omnoho pokojnejšia lebo inak je šikovný pohybovo je zdatný spája si veci ale ako keby nemá chuť sa učiť tie slova …. Nevidno na ňom ako na iných deti že by chcel všetko opakovať … on radšej opakuje reč tela ja niečo spravím napr ukážem prstami 3 a on sa snaží tiež
ahojko podla toho co pises "rozprava" svojou recou a par slov aj verbalne, moja do 2,5 ani citoslovcia nedala. zacalo sa to zlepsovat cca v 3r. kedy zacali prve slova, takze ste popredu voci inym detom. za mna netreba logo, s dietatom by aj tak nepracoval, staci na neho rozpravat hrat sa na konverzaciu (napr. na predavacku a kupujuceho) on sa postupne chyti drzim palceky
Áno, aj môj podobne, mladšie deti od neho či rovesníci už parádne rozprávali a on nič, pár slov a nejaké skomoleniny. Ale rozumel úplne všetko. Ja som to necítila tak, že by mal ísť k logopedičke, lebo skôr som mala pocit, že sa mu len nechce. Všetko rozumieme, tak sa nebude namáhať. Ešte aj na kontrole k tretím narodeninám sa pýtala pediatrička či už rozpráva, tak som vravela, že len pár slov, a že to nevadí, má čas. A tak aj bolo. To bol september, v decembri mal už oveľa širšiu slovnú zásobu a kým nastúpil v septembri do škôlky, hovoril už úplne normálne. Vedel vyjadriť všetko potrebné a škôlka ho už len podporila v reči. Tam aj s nimi raz do týždňa logopedička pracuje. Je to na vás ako to cítite, že či je potrebné tam ísť, ale môj syn je taký, že má svoje tempo, tak to bolo aj pri odplienkovaní, aj od odnaúčaní od cumlíka.
Pokiaľ ti rozumie, vníma, chápe slovám, tak menšia slovná zásoba je ešte v norme.
Porovnávaj skôr len to, čo už by mal určite vedieť, nie to, čo by mohol. Sleduj tú hranicu, keď je už zlé, že niečo nevie. Vtedy ideš a riešiš, prečo (napr keby mal 2 roky a ešte by nechodil).
Na 2 roky má tuším vedieť 10-20 slov aspoň. Síce nie každý ráta zvuky zvierat, ale to sa naučí. A ani nevieš ako, rýchlo sa mu rozviaže jazyk. Väčšinou v škôlke to naberie rýchly spád. Takže vieš, že sa učí slová, že ich chápe a niektoré vie povedať. Veľa sa s ním rozprávať a ono to príde 😊
Môj má 2 roky a 2 mesiace a hovorí vety, dokáže používať už aj minulý čas, všetko bez problémov okrem R, ktoré mu trošku nejde, je ďaleko ďaleko pred rovesníkmi z okolia. Všetci by mu tipovali 3-4. Ale vždy, keď sme s kamoškami vonku (väčšina máme cca 2 ročných), si vravíme, že každé dieťa si ide iné tempo, má iné silné stránky. Dôležité je si sledovať, čo už určite musí vedieť a všetko naviac je len bonus, ktorý ostatní dobehnú tiež.
Moj syncek tiez moc nerozprava, je treti v poradi narodeny po 2 sestrickach, teraz mal 2 roky. Ja sa neznepokojujem, urcite to coskoro nabehne. Logoped ti da obrazky na popisovanie, co je na nich... mojho to bavi aj samo, takisto zacal s nadsenim pocuvat aj dlhsie obrazkove knizky (vela obrazkov, malo textu). Takisto spieva ludove pesnicky, ale len na slabiku "da-da-,da-da"
Nas prvy sa rozkecal mesiac pred 2 rokom potom to už išli. Kamoskin v 1,5 roku uz hoviril 2-3 slovne vety, maju medzivsebouvoar dni rozdiel. Keby mam vtedy porovnávať, zbláznim sa. Ja som ho sledovala tričku viac, keďže je svojjazicny a nechcela som sa vyhovárať na ro. Ale všetko rozumel v oboch jazykoch a keď cosi chcel, vzal nas za ruku "vysvetlil" svojou rečou 🙂.
Zvuky zvierat takmer žiadne, mama papa- znamenalo pápá, papať aj papa (ocko). K tomu ešte zopár slov. Ked som čítala rôzne články, kolkov slov uz ma vedieť, chytila ma panika. Dr len kyslá rukou, ze zatiaľ nemám čo riešiť, normalne dieta.
Teraz ma skoro 5 a meke od rána do večera 😂.
Zatiaľ sa neboj a tes sa co to da ešte tomu kludu 😁
Netreba mu logo, kazde dieta je ine....jedno rapoce uz od roka, ine zacne az od 3r. Mam 3 deti a jeden z nich sa poriadne rozhovoril az v skolke v 3r a druhy v 2r uz normalne vety hovoril a usta sa mu nezatvorili 😁
Moji sa rozhovorili po 2,5 roku. Ich otec az v 3.roku.