Je to o výchove?
Ahojte maminky,
dcerka ma 22m. Odmalicka je to ten typ "narocneho" dietatka. Dokonca v cca 4m nam neurolog povedal s usmevom,ze to teda bude riadne temperamentne dieta (na vysetreni sme boli len ako kontrola hlavicky po porode, vsetko bolo v poriadku, dcerka je zdrava). Netusim,ci to myslel ako vtip alebo vazne,ale doslo na jeho slova.
Dcerka sa nevydrzi sekundu hrat sama. Nic pri nej cez den neviem spravit,taha ma s placom aj od umyvania zopar riadov,co nedavam do mycky.
Nic ju vsak nebavi dlhsie ako 3 minuty ani vtedy,ked som s nou ja alebo niekto iny. Ani hracky,ani plastelina,ani kreslenie,ani knizky. NIC. Dokonca ani len rozpravka v TV!!!!
S manzelom sa casto zamyslame,uz uplne zufali,kde sme urobili chybu a ci je to vecou (zlej) vychovy alebo proste povahy.
Odmalicka sa jej venujeme,vela na nu rozpravame,snazime jej ukazat podnetne veci a ona je ako hurikan,len pobehuje po byte a nic ju poriadne nezaujima (samozrejme zaujimali by ju vsetky dospelacke - pripadne nebezpecne - veci). Vela casu travime vonku, ale ked je chora a von ist nemoze, neda sa s nou doma vydrzat.
Nemyslim si,ze ju rozmaznavame. Ked urobi vedome nieco zle, znasa nasledky. Ani jej vsetko nedovolime. Ma stanovene aj pravidla.
Rozmyslame,co by pomohlo - napr totalne zredukovanie hraciek v izbe??? Pripadne,ak mate/ste mali rovnaky problem,ako ste to riesili? Budem vam velmi vdacna za prakticke rady a skusenosti. Hlavne tym,ktore mate s tymto skusenost, lebo lahko je radit a posudzovat niekomu,kto to nezazil a ma doma diametralne odlisne dieta. Take rodiny poznam.
Navyse mame teraz doma mesacnu druhu dcerku,takze niekedy mam pocit,ze skoncim v blazninci,lebo ako naschval, druha dcerka takmer vobec nespava a stale by sa chcela nosit na rukach.
Dakujem moc za uzitocne rady a postrehy
Dakujeeem

@annamari4 to mi aj mama hovori...a podla mna sa jej tam bude aj velmi pacit,lebo deti miluje...aj do detskeho centra rada chodi...mam pocit,ze proste nema rada samotu...koniec koncov aj mnohi dospeli su na tom podobne...mozno to len have vnimam zle,lebo ja som byvala ako dieta rada s detmi,ale "vystacila som si" aj sama...rovnako aj ako vacsia, pripadne v dospelosti
@skumavka dakujem...presne to s tym prestimulovanim si myslim aj ja...este pred par mesiacmi som hovorila manzelovi,ze sme urobili asi chybu,ze sme jej uz do ohradky dali tolko hraciek... paradoxne za dva roky sme jej my sami kupili len 1 hracku a to teraz na Vianoce ... vsetky podostavala po neteri a od jedneho znameho po jeho dcerke...bolo toho tolko,ze asi 2/3 som darovala a stale je toho moc...asi este budem musiet pretriedit...no a to obmienanie praktizujem,ale ako pisem,hrackami sa nezabavi...bola by asi najstastnejsia,keby som jej dala namiesto nich do izby manzelovo naradie,noznicky a pod...
@nana1710 Tak to si ma veeelmi potesila a povzbudila 🙂 ona v podstate nevyzaduje vyslovene moju pozornost,je stastna v spolocnosti kohokolvek (manzel,stari rodicia,ine deti),len nie sama...tiez si myslim,ze je to skor o povahe,no clovek sa prirodzene zamysla,ci nieco nepokazil a nezavinil sam...inak je pravda,ze kamoska (ma 6 deti!!!) mi povedala,ze posledne akoby ani ich nebolo,ze vsetkych 5 v pohode - vsetko si pri nich porobila a posledna v tomto hotova "katastrofa" a tiez ju nevychovava inak...
@marcelatje :D presneee,nikdy som si nemyslela,ze slovo mama moze dokonca liezt niekedy aj na nervy
@adsumus to je prisilne slovo a myslim,ze aj neadekvatne,pretoze dcerka je praveze v mnohym ohladoch velmi empaticka...a vztahova podla Searsovych? Bonding nie,dojcenie bohuzial nie,nosit sa nechcela,spanie pri nas nie, reagovali na place zmysle,ze vyrevat ako babo som ju nenechala ako techniku,aby zaspavala sama,teraz ju poplakat necham,ked ide o truc a hranice ano...takze asi tak so vztahovou vychovou u nas
@maroubrabeach praveze ona je spokojna s kymkolvek,hlavne,ze nie je sama...sla by domov an s cudzim a to doslovne!!!
@amonda a mala si ju vzdy pri sebe? Lebo,priznam sa,svojvolne po byte sa ju bojim nechat samu,vie si hocico otvorit,vybrat...uz som to skusala,ale aj tak zostala pri mne,tahala ma za sebou a plakala...samozrejme aj take chvilky su...len by som bola stastna,keby bola SPOKOJNA aj sama so sebou 🙂
@hajajajka ahoj.. môj malý má už síce tri roky, ale tiež vyžaduje pozornosť..hračky ho bavia len ked dostane nové (puzzle, lego-tak dva dni a dosť). Tiež mám malé bábo, takže vymýšľam ako zabaviť staršieho ak sa potrebujem venovať bábätku, poprípade niečo porobit. Telka ho nebaví, sem tam ho zaujme spievankovo alebo miro jaros.. alebo náučné videá, kde sa učí farby, zvieratká, čísla. Väčšinou chce všetko robiť so mnou, takže ho nechávam robiť veci čo už zvládne. Ak chcem napr žehliť, tak sa mi osvedčili dve veci, ktoré viem že ho zaujmú aj na hodinku : na zem dam veľký hrubý uterák, do misky (lavora) trochu vody, lievik, nejaku fľašu, hrnček, a on si prelieva vodu, a fakt sa s tým zabaví. Druhá varianta (teraz v chladnejsom počasí) je :veľký uterák na zem, do misky trocha krupice(múky), nejaké lyžičky, sitko, nech si to preosieva.. môj sa pri tom ozaj zabaví, a môžem si porobit svoje. Keď sa dohra, uterák vyprasim, popratané je raz dva. Snáď som pomohla 🙂
Nie si v tom sama. Moja 18m dcera je nieco podobne. Taka neriadena strela. Uz mam podozrenie ze na tajnasa pije redbull, neviem odkial ma tolko energie.
Nemam ziadnu radu pre teba bohuzial, len vydrzat.
Bohužiaľ ani ja pre teba nemám žiadnu super radu...😕
Mám tretie dieťa dievča a po dvoch chlapcoch, musím povedať, že každé iné. Chlapcov som mala po sebe a tiež neboli z tých čo by sa z niečím pobavili tak sme aj dvakrát za deň chodili na prechádzky. Či pršalo, či snežilo...
Malá po desiatich rokoch, úplne iná.....jedna vrtuľa.
Pravda je, že už veľa vecí toľko neriešim. Varím keď spí a upratujem, keď je niekto pri nej. Ak chcem vysavat musím počkať kým sa s vysávačom pobaví ona a potom som na rade ja. Keď vkladám do práčky má stolcek a vkladáme spolu...
Okná sme umývali tiež spolu občas som jej strekla na balkónové a dala jej handru...
Keď robím niečo nebezpečné (vyprážanie), pomôže voda! Tá zaberá na všetko. Ak jej dám do dresu trochu vody a pár umelých pohárov zaručene sa od neho pol hodiny nepohne.
Skús sa pozrieť na učiacu vežu tá mi tiež dosť pomohla keď niečo robím je pri mne a ja mám voľné ruky. Samozrejme musí robiť to čo ja...
Krajacie potraviny na suchý zips, trošku múky alebo cesto z múky a vody, neuvarene rezance, fazuľa...( pozor aby nezjedla....)
No a druhé miminko do šatky alebo nosiča...
Ubezpečujem ťa , že ak vydržíš (prežiješ)dva tri roky prejde to. Spolu sa pekne vyhrajú a za pár rokov sa budeš čudovať prečo ťa už nepotrebujú...
Nateraz len toľko, rob len to čo musíš a kľudne jej dovoľ robiť to s tebou. Samozrejme v bezpečnostnej verzii...
A už vôbec nesúhlasím s tým, názorom, že "načo" vám bolo ďalšie babo. Nič lepšie pre takéto deti nieje ako surodenec! Možno to bude teraz veľmi náročné ale za pol roka pochopiš. To ti potvrdia všetky matky ktoré majú viac detí po sebe...
Aj ja mám podobného takmer 3r. syna. Odmala veľmi náročný. Nevie byť sám, nevie sa zahrat sa. Všetko musíme robiť spolu. Často, keď varim, driape ma za nohu, keď vesiam pradlo, väčšinu času preplace. Telka ho nezaujima, ešte ako tak ho zaujmu detské pesnicky na ipade.
Na cudzich ľudí skrieka, neznasa, keď sa mu niekto intenzívne prihovára. Ani deti veľmi nemusí.
Najhoršie pre mňa je, že hrozne v noci spava. Často sa budí, nevie spať suvisle, aj hodiny v noci bdiem.
Nech sa mu nikto necuduje, že nechcem ďalšie bábo. By som na psychiatrii skončila.
Držte sa!
* počasia,jasné keď sa tlačí v byte ma aj to dieťa z toho ponorku,to to by pivko aj dospelého.zober kočík a ona nech behá pri vás,A ta Montessori dielnicka je aim,to sú iné ako klasické hračky,niečo ju tam zaujme,uvidíš,
Ahoj, ja ta velmi nepotesim, moj prvorodeny je presne takyto, resp. bol. Ja som zacala v jeho 16 mesiacoch pracovat na ciastocny uvazok - chodila som 2 dni v tyzdni do prace. Boze, to bol oddych!!! Ked mal 22 mesiacov, nastupil do sukromnej skolky a ja som isla na plny uvazok do prace. Pre nas oboch to bolo to najlepsie riesenie - on sa cely den prehral a bol spokojny, skolku miloval. Ja som mala energiu sa s nim tu hodinku- dve pohrat, ked som prisla z prace a viac odo mna ani neziadal. Vela kolegyn si o mne vtedy myslelo, aka som strasna matka, ze som nezostala doma cele 3 roky, ale kto nezazil narocne dieta, ten to nepochopi. Potom dostal kiahne a to bolo na maslu! Zavreti cele dni len doma... Stiahla som si z internetu nejake aktivity, lenze on pri vsetkom vydrzal 10 min., cize ked mi vstal rano o 7:00, o 10.00 uz nevedel co robit, lebo vsetky aktivity odskusane, v byte total vybuch a on sa nudil... Na povzbudenie len tolko - nie je to vychovou, je to povahou, nie si v tom sama a jedine co sa da robit, je preckat toto narocne obdobie, moj sa od styroch rokov vie krasne zahrat aj sam, hoci stale potrebuje usmernit... lebo on sa nudi a ani ho nenapadne vytiahnut napr. lego. Musim mu to ja poradit, nech sa zahra s legom a potom sa s nim vie hrat aj 30 min uplne sam (a ty ma vies pochopit, aky dar to je, zabavit na 30 min taketo dieta 🙂 ).
mam tri deti, prve dve relativne kludne.. treti sa mi narodil narocny.. od narodenia je to s nim tazsie, hoci vekom sa to zlepsuje, je to niekedy naozaj narocne.. nemyslim, ze som nejaka prehnane ina ako som bola pri inych, skor vela veci neriesim tak ako pri prvych (teda som casom polavila v rezime, spanku, jedle, jednoducho viac deti, menej narokov, ale najviac sa musi prave on prisposobit starsim - chodenie prenich do skolky atd) a predsa je to s nim tazke.. takze si myslim, ze ide hlavne o povahu.. a tak ako vzdy clovek sa musi sam naucit a prist na to co je najlepsie prave pre to jeho dieta.. nic nie je dokonale, preto to netreba ocakavat ani od svojej vychovy a deti..
@hajajajka musela som vediet kde je,ale ona ma pri kuchyni urobeny kutik s hrackami,takze ju vidim no a u nas to bolo o pevnych nervoch aj v tom,ze pre nu najlepsia zabava bola napr. prelievat vodu vsade,muku sypat vsade...naucila som sa akceptovat bordel a postupom casu sa to utriaslo a pekne si vie po sebe aj upratat a pod. Fakt je ze dodnes u nas tecu hektolitre vody ☺
@hajajajka netráp sa, to sú gény, povaha
@ankare ahoj, uuuplne Ta chapem!!! Tiez hovorim,ze chronicky nedostatok spanku je najvacsi zabijak a v kombinacii s narocnym dietatkom uz ani nehovorim!!! Moja tiez hrooozne zle spavala odmalicka. Ked bola cerstve babo,ine deti prespali pomaly 20hod denne a jej sa spat takmer vobec nechcelo. Stale sa to zhorsovalo. V noci som byvala hore nekonecne casto. Zlepsilo sa to paradoxne az teraz,kym som bola 9 dni v porodnici. Avsak, myslela som si,ze horsie babo co sa tyka spanku uz mat nemozeme a zistila som,ze mozeme :( druha dcerka je ohladne spanku na tom este horsie,takze tiez manzelovi posledny mesiac hovorim,ze som zvedava,kedy si po mna pridu "cvokari"!!!
@luxikate vonku sme praveze velku cast z dna za kazdeho pocasia...doobeda dve hodky, poobede aj viac...v lete sme chodili von aj 3x,lebo som uz nevedela,co vnutri s nou... najhorsie je to,ked je chora (ako teraz) - 24 hodin vnutri a ona len basni o bunde a topankach...a vdaka za tip ohladne tych M dielniciek
Mam o par mesiacoch starsieho, chodime vela von, tam je kludnejsi. Zapajam ho do veci ktore robim ja to ho najviac bavi (samozrejme nic nebezpecne)- varime, upratujeme. Hrava sa s riadmi. Treba mu dat najavo ze si musis dokoncit a potom sa mu budes venovat, zo zaciatku bude mozno plakat no casom by sa to malo upravit
Najhoršie na tom všetkom je ze ta všetci, tvoja vlastná rodina bude obviňovať ze ty sisi tak vychovala. Ty si ta co je na vine. Lebo oni vedia ja správne vychovať deti, len oni to vedia najlepsie.
@hajajajka neviem si to potom vysvetliť, možno to bude tou ohrádkou, to si nemyslím, že je dobrá vec, dieťa sa može citiť obmedzovane a kompenzuje si to potom naviazanosťou na teba, aby sa vyslobodila. ja som sa do roka venovala drobcovi non stop (nevarila som a bola so pri nej, tiež bola nespajko a mala koliky a potom zvedavec,všade som, do všetkeho strkám paprče) a postupne som uberala na minutáži, ked už mala dva a pol roka hrala sa sama aj hodinu v kuse, ja to považujem za nesmierne doležite pre rozvoj kreativity a myslenia, samostatnosti. držím palce, že aj tvoj drobec sa naučí zabaviť aj sám, moja rada, skus režim, že od rana sa jej venuješ naplno, (doma nie na prechádzke), potom ju nechaj pred obedom kým navariš samu sa hrať a po obede, ked pospí na prechádzku, potom sa hrať spolu a potom zasa si vyčlen čas pre seba, čítaj alebo čo ťa baví a dieťa nech sa hrá samo, ale vydražať. vysvetli jej že aj ty chceš čas pre seba a že sa jej budeš potom dalej venovať.

@l_tanya dakujem,urcite sa tam mrknem...o tej skupine soon nepocula