Je to vzdor?
Dcera mala dva roky, popri klasickom vzdore (vydobitie urcitych veci krikom, hadzanie o zem, neposlusnost, krik) nas najviac znepokojuje akesi "dirigovanie" rodicov.. Ked sme vsetci traja doma, a chcem dceru napr. vyzliect, umyt zubky a ruky pred spanim, zacne vrestat ze "nie, tato zoblecie, tato umyje". Proste takto vymysla, ked sa jeden rodic chysta nieco robit, chce aby to urobil druhy rodic. Ked je napr. u nas stara mama, tak zase - maminka oblecie. Ked je doma tato, tak tato da, tato umyje, tato.. A bude vrestat na celu ulicu, nic nepomaha, ani zahovorit, ani vysvetlit, ani "niecim malym podplatit" napr. pod umyjeme a potom pustime na chvilku rozpravocku...
Najlepsie je, ked je doma len jeden rodic... Vtedy je vsetko v poriadku. Napr. ked sa muz vrati neskorsie z prace. Ale to sa neda riesit aby niekto odisiel z bytu, kym drobec vystraja.. je to predsa nasa spolocna domacnost.
Prejde to po case? Je to vekom, vzdorom? Ako to zmenit? Kto zaziva podobne?? Nejake rady, riesenia?? Dakujem
Baby, uplne uzasna tema...Malinká ma teraz dva roky...to že si vybera čo bude s kým robiť mi vobec problem nerobi....ja som rada ked si vyberie ze chce robit nieco s mužom 🙂 a ked nema cas tak si pocka..to az taky problem nie je ale dostat ju do postielky tak to uz je problem :/ vobec dať plienku, obliecť do pyžamka...to su boje...v poslednej dobe pomôže len cez zadok...vtedy sa ukludni a necha obliect...nechcem davat po zadku, ale ked sa snazim vsetkymi moznymi sposobmi tak to nejde....neda sa ..proste necem spinkat, necem plienku a tak...uz ma velku postielku tak nam odtial vybieha to ju vzdy zazenieme nasspat ani to mi az tak velky problem nerobi a potom ked zaspi tak aj dve hodky v pohode....
Nemate tiez niekedy pocit ze pomaly bojujete od rana do vecera v kuse?
No, inak fakt, cez den ked vymysla tak este ok, ale vobec nechce ist vecer spat, chce este caj, alebo dzus alebo toto alebo hento a nechce tam ist ani za svet...este nechavame postielku ohradku,lebo neviem ako by som ho v normalnej udrzala. A maly ma este na noc dudulak, strasne ho ma rad ale len v postielke a ked place tak ho viem este celkom dobre vydierat tym ze mu ho vezmem... najprv to zacalo tak ze pozeral rozpravky a posledna bola vzdy pingu to bolo o pol 9 a potom sme isli do postielky, ved kazdy hovori ze ritualy su dolezite...no a maly pochopil ze pingu skonci a spat tak teraz ked vidi aj cez den pingua tak bezi s ovladacom za mnou ze nech to rychlo vypnem ze nechce ist este spat 😀 😀 😀
Moj maly zajac dnes len hadzat sa o zem, nejest, nespat, neobliekat a vsetko len tatatatata,chudak chlap uz bol z toho zdecimovany a tesi sa zajtra do prace 😀
@jana576 haaa to je dobre s tym pinguom 🙂 my mame pinguina za odmenu ked kaka do zachoda 🙂 a cez den ide ako do postielky?
@bejbinka195 No teraz to zacinam nejako riesit lebo do 2 rokov chodil spat uplne sam aj cez obed aj vecer, cez den sme prisli z vychadzky, zobral ma za ruku a isli sme do postielky...teraz uz 3 mesiace riesim to ze ci ho davat este cez den spat, lebo on sa potom vobec vecer netesi do postielky... Lenze on je strasne zivy a vnimavy a ja myslim ze este potrebuje spat, on je inak strasny spachtos, spi dobre stale len to ze proste od nas nechce ist vecer prec...nechavam ho spat cez obed iba taku hodinku, potom ho zobudim, len taky kratky reset 🙂
@jana576 my mavame so zaspavanim problem dlhsie, niekedy aj cez den nejde spat ale musi byt v izbicke aspon taku tristvrte hodinku az hodinku a pekne optichu vtedy to vzdam uz ...na vecer uz vacsinou lutujem ale co uz 🙂 nemozem s tym prestat...lebo viem ze dva dni po sebe nemoze nespat...este to nezvladne...dnes som si aj poplakala ako som jej dala na zadok...potom ked som ju dala do posetielky zaspala hned a spala dve hodiny...
@bejbinka195 No my sa chystame do jasli tak neviem ako to bude so spankom tam 😕
🙂 aj ja ju idem dat akurat do jasli 🙂
@bejbinka195
toto sme mali aj my s malou, 3 rocnou. Doma zaspava na 95% v mojej alebo tatovej spolocnosti, v skolke vpohode sama. takze ziaden strach.
A ze bojujete cely den a kazdy den? Z vlastnej skusenosti viem,ze to je vzdy horsie... v pravidelnych intervaloch ma slecna niecim prekvapi a by som ju zdrala... po zadku je uz vynimocne, vacsinou funguje nechat vyrevat a total ignoracia 🙂
@valentyne tak zaspava sama, to som si vydobila..lebo som tam travila aj tristvrte hodinu....a vyravat sa pomaha to viem 🙂 len po zadku dostava ked ju neviem zabalit do plienky a obliect do pyzama pred spankom,lebo sa mi vykruca a uteka mi
....
@sharmana ahoj, no tvoj prispevok o 17:55, to akoby som seba videla. presne... doma ignoracia a vonku som vzala na ruky a niesla, hoc sa to metalo a hadzalo 😝 😝
@bettynka222 ha, nechcem byt zla, nechap to prosim zle, ale to mas este celkom poslusne dieta. moja by v kute nestala ani sekundu. ona ked ma svoje dni, tak chodi za mnou, vrieska, ja ignorujem, to je fakt, ale uz som skusala aj kut, aj do izby zavriet, ona si proste otvori a ide za mnou a vrieska odusu... popritom sa hodi o zem sem-tam a caka, ze mnou to pohne.. priznam sa, ze boli casy, ze pohlo. k zlemu. ze som ju vycistila ako hada, vytrieskala po zadku, vrieskala som aj ja, az som cakala socialku na dverach... myslis si, ze to zabralo? absolutne, bolo to este horsie. postupne som prisla na to, ze ked uuuuuuplne ignorujem, ze ona coskoro prestane. inak je tiez velmi pritulna, mila, je vidiet, ze ma zboznuje, stale zaspava so mnou, sama ani pocut a ja to ani nesilim, ved raz snad bude aj sama spavat, proste vsetko ostatne je OK a postupne sa vytraca aj ten tvrdy vzdor, ktory som tu mala este pred par tyzdnami, ale poviem ti, bolo to na prasky... 😝 😝
@euka210 jj, ved bodaj by tvoje dieťa nemalo nikdy takéto stavy 😉 vidím že tvoj synček má rok aj 4 mesiace... no 8 mesiacov je dost dlhá doba, ktorá prinesie xy zmien v správaní.... moja dcérka bola tiež úplne iná, ked mala okolo roka, ako ked mala 2 a teraz 2 aj 7 mesiacov je už úplne iná.... ono tie mesiace robia veľmi veľa....
@siska07 naucila sa proste ako na vas...deti su velmi mudre. To ze ustupujes u nej upevnujes jej chovanie. Bud ignorovat alebo pouzit pevne objatie a tak tomu predides, hoci to bude meranie sil.
Kamoska mala dceru, ktora zadrziavala dych a lekar jej povedal, ze to iba hra. Ona tomu neverila. Takto si vynucovala pozornost a to vynucovanie jej ostalo, hoci ina forma. Spatne uznala, ze lekar mal pravdu. Takze tak.
@siska07 u nas dvojrocny ma tiez taketo vybery 😀 nam je to smiesne a beriem to ako nieco co prejde...ale pise sa mi to zatial lahko lebo vonku problemy nemame...teda niekedy ano, ked nechce ist po vlastnych, pyta sa na kona, kedze som tehotna, povieme ze ho vezme tata a on chce stoj to co stoj mna...podla situacie a nalady ho bud vezmem predsalen ja alebo ho nechame trucovat ... neviem ci to zabera, asi tiez ako-kedy ale nerobo az taky cirkus, poplace, hodi sa na zem ale trva to len chvilku...nemyslim ze je na to univerzalny postup, asi treba skusat kedy sa da neustupit a ked sa neda inak tak vyhoviet...ja si nemyslim ze si z tohto dieta spravi pravidlo, aspon to teda u starsich deti nevidim a ked tak je to opat len nejaka faza...myslim ze teraz prichadzaju nasi krpci na to ze si vedia nieco povedat, ze mozu rozhodovat do istej miery, vsak to aj od nich v niektorych veciach chceme, tak preco by to sem-tam nevyuzili...este si napr.myslim ze mozno pomaha ked su niektore veci rozdelene - u nas kupe muz...sem-tam skusa krikom mama mama ale muz to nevzda a napreik kriku ho okupe on a je to cim dalej tym menej...ale zaspavanie je vacsinou na mne, no ked nema na vyber /nie som doma/ tak zaspi aj pri muzovi, hoci niekedy opat s krikom...proste u nas sa snazime aj nevyhoviet aj vyhoviet, ale ako si pisala, sme v niektorych veciach tiez zasadovi a nepopustime nech robi aky chce cirkus..i ked ktovie co bude o par mesiacov 😀
a veru je to tu krasne napisane...kto nema dieta vo veku 2+ tak toto nepochopi...nas maly je vseobecne celkom pokojny, da sa s nim dohodnut ale vzdor je nieco uuuplne ine....take ignorovanie a pevne objatie keby fungovali tak takata tema tu na 100% nie je 😀
@euka210 ano, doslednost funguje ale vzdor je dost specificka vec...je to obdobie ktorym si dieta musi prejst a rodic na to musi nejak reagovat ale niektore situacie su take vyhrotene ze v zaujme bezpecnosti dietata a dalsich okolnosti sa neda vzdy trvat na svojom...kocky tu pekne opisali prakticke veci ...predstav si ze mas v ruke tasky s nakupom a dieta nechce ist tvojim smerom a trva na tom ze ho vezmes a place, hadze sa na zem do mlaky, snehu, strhava si ciapku...pojdes dalej s nakupom a budes ho ignorovat? dokazes s 13kg dietatom byt v pevnom objati v zime, ono bez ciapky,ty nakup v snehu - kolko? 30 min? dlhsie?
vzdoru nepredides doslednostou ani ho tak nezvladnes, to nie je o tom ze si rozmazname deti tym ze im ustupujeme, to je jednoducho faza, ktora prichadza a treba ju zvladnut...a kazdy bude nejak reagovat a kazde dieta bude tiez ine...
preto som napisala ze o vzdore by sa tolko nediskutovalo keby sa to dalo tak jednoducho riesit...kazda mama vie ze treba hodne ignorovat, odvadzat pozornost, zachovat pokoj...ale to sa neda za kazdych okolnosti...
@mirkita presne tak,raz som sla do obchodu bez kocika,maly mal cca 1,5 roka,ze vraj prechadzka s nakupom,nikdy viac 😀 ,to bola tretia svetova 😀
teraz je to uz fajn,taky ritual,ma 2 roky a dva mes.,posadim ho do kocika,zapnem pas,rychlo nakupim,si fakt neviem ani nechcem predstavit,ako by sme isli pesi,maly ma cez 17 kg,s nim sa aj pri vzdore obliect ho, neda tak lahko narabat 😉
Baby, toto spravanie po 2 roku je uuuuuuuuplne normalne a prirodzene. Tie deti si zacinaju uvedomovat sami seba, je to uplne spravny vyvoj. Kazdy rodicia iba musia zistit ako na to svoje dietatko, to je celeee 😉
@kbeata 😀 ja to sem-tam podniknem...uz sa tesim ake to bude ked budem mat mega brucho 😀 nas si da vacsinou povedat, aj v obchode moze ist mimo vozika/kociak a nie je problem, ale ked ho daco "chyti" tak je to zaujimave...uz som raz isla tak ze jeho na kona, nakup na boby, cize jednou rukou jeho drzat, druhou boby a ist cez prechod s hrkotajucimi bobami za sebou 🙂 plus ako bonus krpec vrestal lebo chytal sneh, rukavice mokre, ruky premrznute, zla naladicka...esteze sme neboli daleko od domu..s nimi je fakt sranda 😀
@mandragora22 jaaaaj, ale ja ho tam samého nenecham 😀 ja stojim pri ňom 😀 maximálne kúsok ďalej a dozeram naňho a ked chce odísť prídem bližšie. Ked mu išli zadne stoličky, tiez som bola "na prasky". Vkuse za vsetko plakal, vsetko si pýtal placlivym hlasom. Doteraz mu to ostalo 😠 a to nikdy nebol urevany :-/
@euka210 neviem si predstavit, ako sa da po pol hodinovom vresku predstierat zajakavanie, vzlykanie, nasledne na to povracanie a skoro udusenie. urcite to nehra, to by zbadal aj slepy. nerobi to vzdy, len ked je velmi zle a nechcem jej ustupit ale ked to dojde uz takto daleko tak ju nikdy tak dlho vrestat nenecham nech si neublizi a ja aby som to potom nelutovala. Ustupujem len ked to je nevyhnutne, nie zakazdym, a to je velky rozdiel.
@siska07
@euka210 baby nasa tiez dokazala vrieskat do pogrcania... fakt je, ze sa nikdy nepogrcala, dokonca som na nu nie raz skrikla, ked ju zacalo napinat, ze no pogrcaj sa, ked ti nie je rady!!! a cuduj sa svete, nevyslo to z nej. nieco davam za pravdu
@euka210 skutocne si deti niekedy priam fyzicky vynucuju pozornost, lebo este uvediem, ze my sme mali jedno strasne obdobie ako som uz spominala a v nom mi robila napriklad aj to, ze len aby som si vsimala jej truc - lebo som ju ignorovala, ked vystrajala - tak si sadla v chodbe na dlazbu, roztiahla nohy a z celej sily tresla hlavu o zem... ignorujem prvy uder, druhy....treti sa uz bojim, lebo rozum ma len jeden, ze? tak potom nasledovali capanice na zadok, moj krik (lebo som bola z toho total vykolajena), samozrejme nepomohlo a tresla hlavu aj po treti krat. a vtedy skutocne pomohlo jedine to, ze som ju chytila a drzala ako kliest, ta sa metala, vrieskala, rycala, napinalo ju, no nepustila som az kym ona nestratila sily... potom skrotla. stalo sa nam to mozno zo 15x tieto buchacky o zem... hroza. kym buchala hlavou o nabytok, to mi nejak nevadilo, ale tvrde kachlicky, to uz bolo privela aj na mna nastastie toto je za nami. o zem sa sice hadze nadalej z casu na cas, ale hlavou o zem uz netrepe 😝 😝 😝

Nas maly ma najvacsiu lasku tatinka...rano ked sa zobudi tak kukne na mna, skloni hlavku a vzdychne si "kde je tati" , chudak ze zase musi byt so mnou 🙂 🙂 ale ked zisti ze tati je zase v robote uz som mu aj ja "dobra" pusinkuje ma cely den 🙂 🙂