Je výchovné občas dať dieťaťu po zadku?
Davate fakt velmi zriedka ale predsa len dietatu po zadku? 2 rocny syn naschval zhadzuje naschval skldaciu stavebnicu .. vie ze sa to nesmie pekne mu vysvetlime ze nesmie hadzat s tym , su tam male dieliky just pod gauc to nahadze a dnes som to 3x skladala ja dostal po zadku a poskladal sam. Neze silnu proste taku jemnu aj ked plakal potom ale skladal. Nejde vsetko milucko si myslim…
@mamamasama tusila som ze si neskoncila😄 dobru noc
@nin12345 A ani neskončím, kým sa neuvedomíte a prestanete si vybíjať zlosť na nevinných bytostiach, ktoré máte milovať. Dobrú noc. 😘
@autorka a baby, ktoré schvaľujete vychovnu po zadku. Ja chápem, že je to niekedy pri výchove fakt náročné, že ma človek nervy a dochádza mu trpezlivosť. Všetky, čo tu píšeme, sme mamy a ide nám o to iste, aby sme nase dieťa vychovali ako najlepšie vieme, aby s nami spolupracovalo a vyrástol z neho slušný človek. A viem, že používate spôsob, o ktorom ste najviac presvedčené, že vám v tomto pomáha a k tomu cieľu vás privedie. Možno máte strach a hrôzu, keď vidíte deti, ktoré nerešpektujú svojich rodičov, žiadne pravidla, robia si čo chcú a spôsobujú sebe i inym v okoli problémy. Zrejme ste presvedčené, že je to spôsobené tým, že rodičia týmto deťom vela dovolia, netrestaju ich, iba dookola vysvetľujú, nenechajú ich pocítiť žiadne následky, neurcia hranice, presadzujú voľnú výchovu. A v mnohom máte naozaj pravdu. No existuje aj vela iných účinných spôsobov, akým na deti pôsobiť, no od našich rodičov sme sa ich nenaučili. Je teda logické, ze ich nepoznáte, nepoužívate, nedoverujete im, lebo sú iné, než tie ktoré už máte odskúšané.
Zároveň na nejakej po zadku nevidíte nič zle, beriete to ako niečo normálne, prirodzený spôsob ako dieťa usmerniť, ked už nič iné nezaberá.
Ste presvedčené o svojej pravde. Je to však naozaj tak? Môžete si to overiť z viacerých zdrojov, nie tu na MK. Treba k tomu istú dávku odvahy. Verím. Prispieva občasne capnutie po zadku k tomu, aby sa z deti stali taki ľudia akých si želáte?
Možno svoj názor nezmeníte a budete mat pre to svoje najlepšie dôvody. A možno ho predsa len poopravite, avšak nebudete vedieť cim inym nahradiť tuto metodu a ako inak budovať hranice, podobne ako @lenkakravcova. Opäť sa to však da zistiť a naučiť, pokial budete chcieť.
Nechcem, aby ste sa na seba hnevali, ak to nepôjde hneď, alebo zistite, že to nie je take jednoduché. Buďte praveze na seba hrdé za to, pokial sa o zmenu snažíte a pracujete na sebe.
Nesmie sa to stať nejakým pravidlom a nástrojom na poslušnosť. Budú ešte oveľa ťažsie situácie. Ako tu aj boli spomínané ,napr.ťa začne vlastné dieťa biť ,papuľovať a skúšať tvoju trpezlivosť,hranice ,robiť život ohrozujúce veci ,takých prípadov bude ešte veľa. A je to presne tak,že my to máme už zdedené a vštiepené v hlave z výchovy našich rodičov. Aj mňa rodičia bili pri každej banálnosti akou je napr.aj tento prípad búrania stavebnice. Mám to v sebe zakódované,že takto sa má vychovávať a veru veľakrát som sa musela ovládať aby som synovi nedala po riti. A samozrejme sa to aj stalo párkrát keď som sa už neovládla. Ale boli to horšie situácie,napr.keď ublížil mladšiemu bratovi (ešte bábätku ) keď mu on tú stavebnicu búral . A to som mu dookola opakovala ako musí dávať pozor naňho lebo je ešte maličký a krehučký. A páči sa mi ten výraz čo bol tuším už aj tu spomenutý,že mama je pre dieťa ako bezpečný prístav. Keď ho budeš biť za každú hlúposť ,nebude v tebe cítiť tú oporu a veru môže sa z neho stať násilník. Keď pôjde do škôlky môže on biť ostatné detičky lebo to bude preňho prirodzené ,keďže ho ty učíš ,že sa tak riešia veci. Rodičia sú pre deti najväčším vzorom a väčšinou opakujú všetko po nich. Vždy keď ti puknú nervy,skús najprv porozmýšľať aký dopad to bude mať naňho v budúcnosti keď ho budeš biť za každú maličkosť.
@mamamasama nie IQ,ale EQ. Aj inteligentní ľudia môžu byť násilnícky. Ale nedokážu ovládať svoje emócie.
Panenky marie nekričiacr nebijuce vzdy dobrucke a mile ktore tu pisete pekne sračky😂 to ste presne vy co doma rozbite vztahy a zaklade zufale diskusie😇 drzte sa
Autorka, v poslednom prispevku si sa ukazala lepsie ako sa sama nazdavas. Nezvladas nielen stresove situacie s dietatom, ty nezvladas ani slusne diskutovat, nie to este iny nazor spracovat
@klara351 jedna po riti ešte nie je trieskanie..
@arasidka123 Pre mňa je, bez ohľadu na to kam. A ešte kvôli stavebnici a dvojrocnemu dietatu. A pochybujem, že to jednou u autorky a ostatnych obhajkyn otlkania deti skončí. Pre nich je totiž jednoduchšie sa na dieťati vytrieskat z nervov, ako sa pokusit ukľudniť a riešiť problém konštruktívne.
Autorka, môžeš si byť istá, že naše vzťahy nie sú rozbité. Aspoň čo sa toho môjho týka. Ja ti úplne rozumiem, že vybuchneš a neprimerane reaguješ, môžeš si byť istá, že sme v tomto veľmi podobné a aj pre mňa by bolo najjednoduchšie tresnúť decku na riť a mať pokoj, ale čo z toho budeme mať? Je naozaj ťažké pracovať na sebe. Moja matka bola hrozná vo výchove, taký diktátor a ver, či nie, v mnohom sa aj ja sama vidím a je pre mňa neskutočne ťažké so sebou pracovať a vychovávať inak. Čítam knihy o výchove, snažím sa doma presadzovať rešpektujúcu výchovu. A predstav si, ono to vážne funguje. Aj keď naše dieťa má presne dnes len 2,5 roka, rozumie tomu. Mnohokrát, ak niečo odmieta, stavia si hlavu a ja jej v kľude vysvetlím, prečo toto teraz musí a dohodneme sa nejako rozumne, ona to pochopí. V konečnom dôsledku je to celé veľmi jednoduché, ale dopracovať sa k tomu chce naozaj veľa práce na samej sebe. A to je sakra ťažké. Držím ti palce, ak máš záujem so sebou niečo robiť a nie si hľadať "potvrdenie" na fore, že biť dieťa je správne a v poriadku.
@autorka chápem, že to vidíš inak, výchova je veľmi osobná zalezitost a každý ma iný názor na to, čo je pre deti najlepšie. Nikto nie sme dokonalý, ale nie je ani fér hádzať všetkých do jedného vreca. Je fajn, že o tom môžeme diskutovať, i keď s tvojim názorom celkom nesúhlasím, rešpektujem ho. Pre mna je dôležité vytvárať vzťah s dietatom, kde sa problém rieši inak ako cez agresiu (je úplne jedno ako veľmi silnú).
@klara351 v tomto si aj ja uvedomujem, že najma vďaka tomu, že som nechcela riešiť veci ani občasnou po riti či krikom mi dopomohlo k tomu, aby som sa naučila iné spôsoby a tie teraz využívam a strašne mi uľahčujú naše ďalšie fungovanie. Nejde len o obdobie, keď je dieťa malé ale o to, že to zúročiš ďalej. A vlastne sa tak možno vyhnes kope iných problémov. I keď stále je čo riešiť, človek už vie lepšie ako na to.❤️
@samik88 👏🏻😇
Niektore ste to velmi pekne opisali vysvetlili 🙏🏻ale niektore vidno ze si serkaju do ust jednoducho a zdaleka take niesu vo vychove …. Dobra tema a prisli sa povytahovat
Chuda dieťa
@mamamasama pol hodinu som .u vysvetľovala prečo má vyfukat nos, má 3.5 roka a začal vrieskať, hádzať s vecami o zem, kopať všade a do všetkého čo mu prišlo pod nohy, kopol aj manžela. Jedným slovom nevedel sa sprátať do kože. Manžel mu išiel vyfukat nos a ja som dačo robila nemohla som. Čo by ste robili vy. Áno dostal po zadku zaslúžil si, musí rešpektovať rodičov ,lebo ak by sme to nechali tak a pár rokov s ním nedáme rady. Preto dnešné decká sú nevychované.
moja oblubena tema, zbit dieta je v pohode, lebo neposlucha. keby vam jednu prisype partner lebo by ste neskakali ako piska, brali by ste to tiez v pohode? sef v praci da po papulke lebo ste neodovzdali projekt do deadlinu? taka vychovna, ste si zasluzili...preco matky dvihaju ruku vzdy len na bezbranne slabe deti? naco si tie decka robili ked ich potom biju?
Nie nebijeme deti. Ale velmi rada by som dala jednu “vychovnu” takym rodicom, kt maju pocit ze je ok vyvrsovat sa na dietati. Ja neviem napriklad muz necha dvihnutu dosku a sup mu jednu vychovnu, zene sa nepodari obed aj jej jednu asi sa malo snazila…ja nechapem ako sa niekomu moze zdat vporiadku otlkat deti
@00momo 👌🏻
ja s tym nevidim problem ... nie som zastancom mladit deti do modrin ale po prdely dostat obcas musia inak z nich vyrastaju nevychovani zasrani ktorych v dospelosti chces panvicou tlct kedze nepoznaju hranice
Tie, co pisete, ze dnesne deti su nevychovane, lebo nie su bite, tak tak to nie je. Nevychovane su deti bez hranic. Bitka s tym nic nema.
@purple_wolf vies co, moja osobna skusenost je taka, ze prave tie otlkane deti nepoznaju hranice, ziju v tom, ze agresia je sucastou zivota a ked sa im nieco nepaci, kludne mozu svacnut, vsak aj doma to bolo tak. Iny sposob nepoznaju. Bite deti biju dalsie deti, a v dospelosti kludne aj svoju manzelku a svoje deti, pretoze tak je to spravne. Pretoze sa naucili, ze hranice sa stanovuju strachom. Ano, su aj deti, ktore nemaju hranice, ale to je uz ina debata. Hranice sa daju stanovit aj inac ako bitkou. Len to da viac namahy.
Zial, dala som starsej ked som este bola mlada, hlupa a nevyrovnana. Je mi to velmi luto.
Teraz uz viem, ze "vychovna po zadku" je totalne zlyhanie rodica a nikdy na to neexistuje padny dovod.
Nie je to vychovne. Dieťa sa s týmto druhom stavebnice hrať ešte nevie nie je to malý dospelak je to nezrely tvor vo vývoji takže keď vidíš že vysvetlenie nepomohlo a ešte nechape stavebnicu odloz a nech sa hrá s niečím vhodnym k jeho úrovni a veku. Stavebnicu si môžeš skladať ty. Tiež ti to nerobi naschvál len skrátka na jeho úrovni vývoja a myslenia ho zrejme baví ako reagujes a skúša čo urobíš. Neber to osobne. Neskôr keď podrastie môžeš mu tu stavebnicu ponúknuť a skúsiť mu to ukázať a vysvetliť. Čo je viac? Stavebnica na ktorú si za týždeň nikto nespomenie alebo budovanie vzťahu s dieťaťom z ktorého bude čerpať celý život a ktory ocenis aj ty v jeho puberte?
@purple_wolf bitka ako bitka. Teba keby muž zmlati domodra je to bitka a keď ti dá iba facku je to výchovná metoda? Facka je teda ok podľa teba domodra nie. Násilie ako násilie. Či?

@nin12345 Teším sa, že si si vstúpila vďaka nám do svedomia, priznala si si chybu a už nebudeš svoje deti otĺkať 😘♥️