Je výchovné občas dať dieťaťu po zadku?
Davate fakt velmi zriedka ale predsa len dietatu po zadku? 2 rocny syn naschval zhadzuje naschval skldaciu stavebnicu .. vie ze sa to nesmie pekne mu vysvetlime ze nesmie hadzat s tym , su tam male dieliky just pod gauc to nahadze a dnes som to 3x skladala ja dostal po zadku a poskladal sam. Neze silnu proste taku jemnu aj ked plakal potom ale skladal. Nejde vsetko milucko si myslim…
@purple_wolf úplne s Vami súhlasím. My sme ako deti tiež občas dostali po zadku a sme tu.
@00momo o robení čo chce som nehovorila. Aké veci robil čo nemal? Kričal na teba? Vy s mužom na seba nekricite? Nie mňa doma nebili a zázrak som slusny človek. Že teba ano to ma mrzí ale netahaj ďalej do svojej rodiny násilie. Pouvazuj kedy si sa naučila viac. Keď si zistila že ti vadí plny nos a vlasy v očiach a doslo ti že je super sa ocesat a vyfukat si nos alebo vtedy keď ti niekto prikázal že sa musíš cesat a podobne. Áno sú pravidlá čo sa dodržiavať musia. A sú skúsenosti ktoré ťa naučia viac ako keď ti niekto povie že to urobit musis lebo on tak rozhodol. Tak sa buduje vzdor nie autorita a potom príde aj nechuť dodržiavať dane pravidlá. Potom decko vystrája za každú blbosť a je s toho jeden začarovaný kruh stresu a vzdoru.
A potom sa dostávame z extrému do extrému....
Keď výchova bez žiadnych mantinelov, pravidiel a nejakej výchovnom capnuti(nikto nepíše o násilí,zmlateni hadicou,opaskom ,že by malo dieťa červené klobásy po zadku, o prefackani po tvári ....) sa ukazuje v realite nevychovanych harantov,rozmaznanych frackov,ktorí robia zle nie len v škôlke/škole ....(Nerátam psychicku choré deti, autistov)...
Stačí si aj tu na MK niekedy pozrieť diskusie....
Autorka- v tvojom prípade by som necapala .
Dieťa teraz nechapalo podľa mňa,za čo dostalo po zadku.
Hralo sa ,aj keď spôsob hry sa ti nepáčil,a nehralo sa,ako si si ty predstavovalo ..Teraz si ho naozaj zbytocne stresovala....
Aby ti tiež nemalo extrémny efekt....
Ja nie som dokonalá,nie som za výchovu bez trestov a výchovnej po zadku.Ale nie som ani za bitiek a zíapanie po deťoch bez žiadnych dôvodov....
Niekedy síce niektorí sa dieťaťa ani nedotknú,lebo by sa zrútil svet ,keby slabo capli po zadku,ale na druhé strane výbuchuju na deti ziapanim ,....
Mala som susedu,to od rána som nepočula nič iné len zíapala :" daaaaj si konečne tu topánku a ponožku!!!"
Bola to tá moderná maminka ,a decká aj tak nevychovane,drzé ,hulvatske ...
Takže tak....
@fantaghiro21 výchova bez mantinelov a bitka teda aj capnut po zadku alebo facka sú dva extrémy a nie je to výchova skôr nezvládnuté rodičovstvo
@sova7 lenze detom plny nos nevadi, a doslova im skodi zdravotne, detto neucesane vlasy su otras, velakrat tie chuchvalce napr. u dievcat, skoncia ostrihanim.. lebo jasne, ani rozcesat si to len tak nedaju/nevydrzia. rovnako tak je to aj s umyvanim zubov. Rodic vie ake su nasledky a je jeho povinnost dieta to naucit, nieco sa da ist = ved vyskusaj a uvidis, ale nieco nie.
proste tvojou teoriou, by sa moje dieta zacalo cesat tak v 10r, a zuby si zacalo umyvat tiez vtedy... nos ani neviem ako kedy by si zacala fukat sama.
Rovnako by sme mohli detom nechat na rozhodnut, ci zjedia lieky, ATB, ci vobec nieco okrem cokolady si daju = vsak co ich mame co nutit. A ked ich nutime, tak nech si vrieskaju, kopu, biju rodicov = a my sa budeme usmievat a tesit a vysvetlovat. Ano niektore veci sa musia robit, aj ked na silu.
Proste volnost ano, samozjreme, nech si rozhodne o tom s cim sa bude hrat, ci bude nebude jest nejake jedlo, ale nie v dolezitych veciach. Rodic je zodpovedny, rodic vychovava. Ano nepohodlne pre dieta? no a? s tolkymi nepohldnymi vecami v zivote sa stretne, tak aspont o bude poznat, a nebude prekvapene to dieta... ako teraz su mladi ludia v puberte, prekvapeni, sklamani, depresivni.. lebo zrazu nejde vsetko ako po masle.
@17alexis kopal do otca len preto že chcel mu vyfukat nos. Po polhodine vysvetľovania. Malý vrieskal reval kopal , lebo nechcel vyfukat nos. Tak mu dal po zadku a od vtedy je kľudný . Nevystraja. A čo by ste robili Vy prizerali sa ako vaše dieťa vystrája? Kope do všetkého a do všetkých? Dajte mi návod na takejto situácii. Aby sme nemuseli dať inokedy po zadku, keď sa nebude vedieť sprátať do kože.
@00momo ked mala moja dcera 1,5 roka a nespravala sa tak ako si to predstavovala svokra, tak odomna svokra chcela, aby som jej davala po zadku. Ked sme jej vysvetlili ze takto my nezijeme, tak casto nam vravela "len pockajte ako vam o chvilu bude skakat po hlave".
Preslo 8 rokov, stale cakam a nic 🤷♀️🤣 Dcerka je mile, sikovne dievca ktore si vie slusne obhajit vlastny nazor.
@simca06022011 ty si vazne myslis ze nase deti si neumyvaju zuby, necesu vlasy a jedia len sladkosti lebo ich nemlatime? 😳
@00momo skúste nabudúce hravou formou a začnite s nacvičovaním:
https://www.facebook.com/stastnamaminka/videos/...
@00momo ak naozaj chces pocut nazor...
V najhorsej chvilu, ked dieta sebou mata a vidis ze nic nepomaha (dieta vtedy nevnima, macu nim emocie), udrzuj odstup aby ta nezranil, daj pozor aby nezranil seba, vezmi nebezpecne predmety prec odtial kde sa prave hodil o zem. Zniz sa na jeho uroven, cize si sadni na zem napriklad a zacni sa mu pekne prihovarat. Povedz mu, ze chapes ze je prave velmi tazke ovladat tieto silne emocie, ale ty si tu pre neho ak ta potrebuje. Skus ponuknut naruc, ak prejdu nahorsie nervy, tak velmi casto pomoze objatie.
Pripadne najdite sposob akym by frustraciu mohol uvolnit inak. Navrhni bytku do vankusa.
Deti sa takto postupne naucia zdravo ovladat svoje emocie.
Moja mladsia je vysoko emocionalne dieta. Bola, a casto este je to s nou riadna fuska..ale stoji to za to.
Teraz uz to u ako 4 rocna dokaze sama pomenovat svoje emocie plus sa dokze uz dost rychlo upokojit
@inaemre netreba zvelicovat.. ja som reagovala presne na jeden prispevok.. "nechat dieta nech zisti" a o mlateni som tiez nic nepisala... ale co ine ako zvelicovanie a somariny tu cakat :DDD aby ste mohli zabrrrdat
@sova7 aky problem? vsak pisala si.. nechat dieta, nech zisti.. a ked nezisti..? a bude veselo chodis s vysiacim soplom az po bradu (co bolo kedysi bezna vec, aj utriet to do rukava a este doplnim, ze sposobuje to znacne problemy, ked si deti nos vyfukat nechcu /nevedia), so zachlpenymi vlasmi, dredmi... ? stale budeme cakat?a elbo zasiahne rodicovksa autorita, ako.. pocuj, proste musiem ten nos vyfukat? Pocuj, musime tie vlasy ucesat?
Nepisla som o bitkach, ale praobycajnom robeni, ako rodic povie.. a ked rodic dieta nebije, nebude ani dieta rodica kopat...
@sova7 to už je tvoj názor a tvoja výchova.
Väčšina si tu capntie po zadku predstavu ako zdrat dieťa z kože, zmlatit do modrín,že si ani nesadne.
Niektore sa tu prezentujú,ako sú najdokonalejsie matky,zvládajú rodičovstvo bez chybičky.A možno ani nechcú priznať to,že ich spôsob výchovy (aj tvoj)nie je tak ideálny.
Keby bol,tak z týchto rodín "bez capnutia" vychádzajú vyrovnaní,kľudni,nezakerni ,pokorní ľudia,nechcú robiť len zle...a čo si ja všímam,je to prave naopak....toľko egoistoc,hulvatov, zlých, zákerných ľudí....
Pre mňa viac ,ako sa snažiť byť dokonalou,je uznať si chybu,ak niekedy niečo preženiem,tak sa deťom ospravedlním, objímene sa..a toto je pre mňa viac, ...naučiť ich aj ospravedlnit sa,byť pokorní ,ako za každú cenu sa tu snažiť byť nafúknutá egom,a prezentovať sa akoby človek pojedol celý rozum sveta....deti sa učia v rodinách bez nejakého trestu vlastné,že sú tie najdôležitejšie,bezomylov,a nemusia si priznať chybu,nemajú sa nikomu ospravedlnenit atď atď...
@00momo preco sa pred dietatom zhadzujete polhodinovym prosikanim? Ved plny nos nie je zivotohrozujuci stav. A uprimne, keby do mna niekto hustil, ze mam urobit nieco lebo dotycny si to zela, tiez by mi dosli nervy a kedze dieta je zvyknute na bitie, tak bije tiez. Nevie vam to povedat inak, ked ho nepocuvate. Ono to tak totiz vidi, ze nie je pocute. Ste v zacarovanom kruhu. A je to chyba vas, rodicov. Nie toho dietata.
@00momo 1x dostal po zadku. Cize 1x ste ho zbili. Nemusime sa chytat za slova. Aj muz ti moze dat "slabu" po hube a je to bitka. Inak, nemysli si, nie si jedina, koho dieta nechce uzivat lieky, tiez sme si tym davnejsie presli, ale podla nasej pediatricky mam asi pedagogicke citenie 😄 lebo jednak som ju to bezbolestne naucila, ale aj pri vysetreniach vraj spolupracuje uplne inak ako mnohe deti v jej veku. Podla mna je to cele len o tej respektujucej vychove a o komunikacii. Keby som ju vybila po riti lebo nechce lieky, tak daleko by sme sa nedostali...
@17alexis ešte napíšem.. ze keby ona toho muza kopala, a dal jej slabú po hube za to..tak je to ina pesnička, že? 😂
@simca06022011 nie, obaja by boli nasilnici, akurat jej by bolo mozno luto mu tresnut silnejsiu, preto by mu dala slabu. Ale ani jedneho by to neospravedlnovalo, ako silno udrel. Vzdy je to bitka.
@17alexis ja nepisem o tom silno slabo.. pisem o tom, ze otec chcel dieteatu vyfukat noc a to ho kopalo... a potom dostalo od otca. cize to nebolo len tak z cista jasna, ze otcovi rupli nervy a dal dietatu na zadok.. porovnavas to totiz s bitkou zeny, lenze keby ta zena udrela prva, tak je pohlad na vec uplne iny...
No asi sa dvojročný potrebuje hrať inak ako so stavebnicou s malými dielikmi. Treba sa prispôsobiť jeho veku a potrebám, ak chce hádzať, choďte von a hádžte kamienky do potoka. Stavebnicu odložte až bude na to zrelý...A nie, žiadna firma fyzického násilia, trestu, udierania nie je OK. K ničomu dobrému mu takto ako vzor neslúžite. Konflikty sa neriešia fyzickým násilím alebo áno?
V pohode , ja som dostávala aj s varechou 😂😂 tu som a neubudlo zo mňa . Záleží či sa z toho dieťa poučí . Ja som sa a malo to teda efekt
Jedna z dcer po zadku dostala. Hrala sa s kamaratkou na ihrisku a keď prisla ku mne mala cohosi plnu pusu. Nasli hribiky a obe si icj napchali plnu pusu a prezuvali. Nechceli ich vyplut, lebo vraj su dobre, tak som dceru prehla cez koleno a capla. Hriby vyleteli, v takom doku ostala!
Ukazali mi kde ich nasli, boli to spicky, jedle, ale urcite špinavé. No co uz, stalo sa..

@viestta zaujimave, ze ked toto porovnas s generaciou starsou, kde rodicia facku ani nic podobne neprezivali, ako dnes sa to preziva, tak sa spravaju vyrovnanejsie, ako dnesna mladez, mladi dospeli.. tak neviem... tato teoria je podla mna velmi chybna. najma ked cim dalej, tym su mladi ludia labilnejsi, nesamostantnejsi, neschopnejsi (samozrejme zovseobecnujem, iste nie vsetci.. atd, ale tam podla mna tiez je rozdiel v pristupe rodicov). Kopa ludi dostala vychovnu a nik doma neotlka muzov/zeny/deti a duplom nie "preventivne" aby nieco z nich bolo.. :D