icon

Kedy by si malo dieťa samo začať utierať zadok?

daniela1978
31. máj 2010

Ahojte, mala by som jeden dotaz a to, kedy je ten právny čas, aby si dieťa začalo samo utierať zadok a sprchovať sa. Mám 6 ročného syna a tieto činnosti ešte nerobí sám. Ďakujem za každú radu. 🙂

Strana
z2
silvia07
31. máj 2010

no na utieranie zadku je 6 rokov najvyssi cas, lebo v skole mu ucitelka utierat nebude......u nas aj v skolke utieraju iba v 1 a 2. triede.......sprchovanie neviem - u nas by bola asi voda po celej kupelke, tak ju zatial sprchujem ja...ale, ked sa kupe, tak uz sa sama poumyva, ja jej len vlasy...

sonulienkas
3. jún 2010

čaute , moja emka už mala 6 rokov , v septembri ide do školy , no a v škôlke si dupku po malej aj veľkej potrebe utierajú sami , doma ju občas utriem aj ja , ale stále jej prizvukujem , že to musí zvládnuť sama , 🙂 , čo sa týka sprchovania- samú ju nenechám , lebo by bola celá kúpeľna isto- iste pod vodou 😒

sonulienkas
3. jún 2010

a presne ako píše silvia, ked sa kúpe , tak sa pekne sama poumýva aj pod pazuškami , pupuľko aj pišulku , no a ja jej už len umývam vlásky. 🙂

silvia07
4. jún 2010

no mne sa este osvedcilo naucit malu pouzivat po velkej vlhcene utierky...takto to nema rozotrete po celom chrbate 😀

daniela1978
autor
4. jún 2010

silvia07 - malému tiež utierame zadok s vlhou, ale neviem si vôbec predstaviť, že b ysi mal utierať sám. Baba je baba, tá je šikovnejšia 🙂
Ja to berem aj preto tak, že malý mal dosť dlho problémy s kakaním a kakal do plienky asi tak do 4 rokov, lebo keď nedostal plienku, tak nekakal aj 7 - 8 dní, takže on má s kakaním takú nejakú brzdu, tak sa mu snažím uľahčiť aspoň s týmto, aby sa zase nejako nezablokoval. 🙂

silvia07
4. jún 2010

daniela - plne ta chapem, moj syn mal tiez podobne problemy - on zasa nechcel chodit na velku nikde inde ako doma....vela krat mi zo skolky alebo skoly volali, ze mam prist pre neho, ze ho boli brucho...prisiel domov, isiel na wc a bolo vsetko v poho....proste ma taky blok a ostalo mu to doteraz a to ma 16r....ked boli v skole v prirode tak nesie 12!! dni na wc, preto nemohol chodit ani do taborov......nepomohlo ani vysvetlovanie ani dohovaranie.....privodil si tym hemeroidy ...tak bacha

daniela1978
autor
4. jún 2010

to je presne ono, malý nebol v škôlke na veľkej ani raz, teda o tom ani neviem, ale to by mi povedali, lebo vedia ako je na tom s kakaním. Keď išiel do škôlky v prírode, tak som sa toho bála, ale počas tých 5 dní tam kakal asi tri krát, čo bolo super, ale samozrejme mu museli dávať sirup. Dnes už ten sirup berieme naozaj len ojedinele, ale keď ideme niekde preč, tak ho radšej beriem so sebou. 🙂

daniela1978
autor
4. jún 2010

silvia - vidím, že máš medzi deťmi 10 ročný rozdiel. Môj malý má 6,5 roka a ja by som tiež druhé chcela asi s takým rozdielom, že tých 8-9-10 rokov. Nebol v tom problém? Môj malý je na mňa dosť viazaný a o súrodencoch zatiaľ moc nechce počuť, aj keď sme niekde na návšteve a majú tam malé dieťa a ja si idem ukludniť svoje hormóny, tak plače, že už ho nechcem a chcem to dieťa....

silvia07
4. jún 2010

daniela - ten moj tiez stale na mne visel, ale potom, ked mal asi 8 tak ho to konecne preslo.....zato teraz je najradsej, ked ho s nicim neotravujem 😀 ...hlavne so skolou a upratovanim...no proste puberta....inac s malou mi pomahal uz od jej narodenia, ale von s nou nesiel ani za svet.....

daniela1978
autor
4. jún 2010

silvia - ako to zobral, že čakáte ďalšie bábo?

silvia07
4. jún 2010

vcelku dobre....ale chcel brata....aby snim mohol hned hrat futbal 😀

daniela1978
autor
4. jún 2010

môj mi tiež povedal - citujem "mami, keď už chceš rodiť, tak chlapca, nie dievča" 😀
ale aj tak som tak na vážkach, sú dni, keď by som prijala druhé dieťa hneď, a niekedy si zase poviem, že ako je dobre, že je syn taký už samostatnejší..... samozrejme, ak by som otehotnela, tak by som bola šťastná a neni čo riešiť.
Ak sa smiem opýtať, ty si zámerne chcela takýto vekový rozdiel, alebo sa nedarilo?

silvia07
4. jún 2010

ja som dlho nechela druhe...po materskej ani pocut...ale casom uz bol syn samostatny a v praci to nebolo ruzove, tak sme naplanovali surodenca....mala sa podarila hned na 2 pokus 🙂

silvia07
4. jún 2010

inac, co sa tyka hygieny, tak este doteraz mu musim pripominat, aby si umyl ruky pred jedlom....ale, ked ide von, tak to ide okupany, vyvonany 😀

daniela1978
autor
4. jún 2010

silvia - u mňa je to možno tiež také, ale to sa ani nedá povedať, že by som nechcela,len sa asi neviem rozhýbať a asi som už pohodlná (malý od začiatku zle spával, takže si to teraz vychutnávam, že sa nebudí) 🙂

silvia07
4. jún 2010

ved uvidis....mozno to pride samo 🙂

renca3
4. jún 2010

vratim temu k tomu "zadku". 🙂 tak doma ma vzdy zavola "uz soooom", ale v skolke sa utiera sam, ked mu treba na velku. 😉
s predskolakom tam uz nikto nepojde na WC. 😉 aj okupat by sa zvladol sam, keby bol niekde bez nas. ale doma ma servis, tak nie je nuteny. 🙂

silvia07
4. jún 2010

inac, kamoska ma dcerku trosku baculatejsiu a on asi sama tam poriadne nedociahne.....
moja zasa chodi zasadne na poslednu chvilu a niekedy sa jej stane, ze si trochu cvrkne...v skolke ma nahradne nohavicky, ale co v skole?...

anjelicek26
4. jún 2010

Hm, Saska sa utiera sama od troch rokov, a nikdy s tym nebol problem... gatusky vzdy ciste, dieta tiez... kupe sa tiez sama, aj sa nasamponuje, pri splachovani vlaskou jej niekedy pomozem, inokedy sama... za par dni ma 4 roky... aby som teda 6 rocnemu dietatu este utierala zadok, fuha, ako to riesite v skolke? To detom utieraju zadok ucitelky?? Alebo tam nekakaju? To je asi nerealne pri tolkych detoch...

daniela1978
autor
4. jún 2010

anjeliček - skús si prečítať príspevky hore a uvidíš, prečo.

anjelicek26
4. jún 2010

Hm, ked ma v tomto blok tak je to tazke, ale na zrucnosti sa utriet by to nemalo zasa nejako uberat...vsak sa moze utriet sam a ty ho skontrolujes a pochvalis, ci to spravil spravne, alebo je este vidiet stopy na papieri... to neni o neschopnosti, ale o pohodlnosti mi prijde, z jednej a aj z druhej strany...ty chces, aby bol utrety poriadne, on aby to mal lahcie, teda aby ho utrela mamina.

No ale najneskor v skole to fakt nepojde, tam ho utierat nikto nebude a zasa zadrziavat je velmi zle u deticiek 😖 Mne ide Saska v UK uz teraz do skoly, od septembra, tak si to neviem predstavit, ze by tam detickam pomahali... su to normalne ucitelky... take veci ani robit nesmu.

daniela1978
autor
4. jún 2010

anjelicek - vieš keď zažiješ také situácie, že tvoje dieťa nekaká aj 7-8 dní, že musíš pri ňom na wcku sedieť a držať ho za ruky, alebo mu čítať knižku, dávať mu sirup...., tak potom takú banálnu vec, ako je utrieť zadok urobíš veľmi rada.

renca3
5. jún 2010

@anjelicek26 - to je pekne, ze je mala taka samostatna. 🙂 ale nie je dieta ako dieta.
moj sa nechcel utriet, lebo sa bal ze sa mu roztrhne papier a utrie sa prstom. 😅 proste je velmi haklivy na tieto veci.
aj s utretim nosa je to tak. az ho napina.
takze nevies, preco im este pomahame. ved casom to v skole prekonaju a bude vsetko v poriadku. 😉

mladsi syn (3) je pravy opak. on by utrel zadok ci nos aj bratovi. 😅 uplne ina natura.

anjelicek26
5. jún 2010

daniela - mam kamosky, ktorych deti maju rovnake problemy s kakanim, blokadu aj par dni a viem, ze sa s tym trapia. Ale neviem, ci by som to spajala zo schopnostou utriet sa sam. Ved zasa to je cisto zrucnost to vediet, ak by trebalo. Nebude dieta aj trosku vysmievane, ked na prvom skolskom vylete bude volat na wc ucitelku, nech mu ide utriet zadok?? Vsak zasa to treba vidiet aj z tejto strany... alebo sa neutrie vobec, lebo to nevie, a to tiez nie je vyhra...ved su vlhcene obrusky, s nimi to fakt musi ako 6 rocny zvladnut...a roztrhnut vlceny obrusok je skoro nemozne... len to v hlave porovnavam zo Saskinymi zaciatkami, od kedy bola prvy den v skolke, robi to sama, lebo je VELKA a uz to vie... proste si to tak spojila a bolo...

renca3
5. jún 2010

@anjelicek26 - a este dievcata su vo vseobecnosti sikovnejsie ako chlapci (neplati to zase pre vsetkych)
ved coskoro vam pribudne chlapcek. tak verim, ze o 3-4 roky bude taky sikulko ako mala. 😉

anjelicek26
5. jún 2010

renca - no ja tiez verim, ze bude sikovny, drobatko 😀 Snad nieco aj odkuka od sestricky 😎

prehnaloma
30. okt 2012

Raz ma taak prehnalo že ma musel prisť utrieť moj mladsí 4 rocny braček dokazes si predstavit ze by ta utieral tvoj syn? ja mam 20 😀 😠 😒 😉

zoyuska
30. okt 2012

@silvia07 lenze vlhcene zapchavaju ,,ho@nocuc😀

beruha
7. nov 2012

Moja vtipna kamaratka, riaditelka materskej skoly, vzdy hovori, ze az ked dietatu dostatocne narastie ruka . . . Coje tak niekedy v predskolskom obdobi. Dovtedy, ak to teda vase dietatko nie je zrovna Saxana, by detiskam mali ritule utierat dospeli 😀

prehnaloma
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2