Kedy odnaučiť od plienok?

veronikaniak
27. jan 2017

Ahojte.môžete mi prosím mamičky povedať -poradiť kedy ste začali svoje detičky odnaučat od plienok?a ako dlho to trvalo?mame 14 mesiacov.neviem či to nie je skoro. ďakujem.

sibalka21
27. jan 2017

@veronikaniak Je to skoro, moj maly ma rok a pol a len teraz sme zacali.... Mozes babo sem tam posadit na nocnik, ale aj tak este nebude chapat co od neho chces... Len aby si pomaly zacalo zvykat 🙂 My sme maleho posadzovali na nocnik od 15 mesiacov tak raz do dna....

lorela
27. jan 2017

@veronikaniak Veru je to skoro 😉. Síce budú mnohé mamičky namietať, ale ideálny čas je okolo 2 rôčkov - ja som sa riadila radami našej lekárky a počula som to aj z úst viacerých odborníkov.
Dôvod? Mladšie dieťatko síce posedí na nočníku tiež - pol hodinku, pohrá sa, aj 8x za deň, ale nerozumie, čo sa od neho očakáva. Ak sa mu aj podarí pár krát vycikať do nočníka, neznamená to, že už nepotrebuje plienky, ono sa ešte celé mesiace bude pocikávať do plienok, pretože fyziologicky nie je schopné zadržať moč a ovládať zvierač močovej rúry. Ten je schopné ovládať okolo spomínaného veku 2 rokov.
A vieš, ako zistíš, kedy vie ovládať zvierač? Vtedy, keď dieťa dokáže samé chodiť po schodoch bez držania čo i len zábradlia.
Ja som postupovala takto, moje dieťa malo niečo vyše 2 rokov a odúčanie od plienok nám trvalo presne 1 deň 🙂. Nikdy viac sa už nepocikalo, ani v noci do plienky, ktorú sme ešte pre istotu dávali pár mesiacov.

akronop
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bosoriak
27. jan 2017

@veronikaniak Odporuca sa od dvoch rokov. Kazde dieta je ine, niektore skor, niektore neskor.

Nie je to sutaz, vobec nic neziskas, ak dieta bude bez plienok pomaly od jedneho roka. Ak budes tlacit na pilu, mozes skor viac veci pokazit. Moja najstarsia sa oducila ked mala 2 roky a 3 mesiace a na noc mala plienku skoro do 5 rokov. Uplne bez stresu, bez placov, nutenia, islo to same ked si sama povedala. Dopraj svojmu dietatu rovnaky luxus, naozaj vobec netreba nikam nic hnat.

bosoriak
27. jan 2017

@akronop Mas, prosim, nejaky zdroj toho tvrdenia?

evittam
27. jan 2017

@bosoriak Tiez ma to tvrdenie zaujima. A hlavne teda tych rozvojovych statov kde o plienkach ani nepoculi a dieta sa pravdepodobne vyprazdni kde pride a kedy chce....😉

lorela
27. jan 2017

@akronop Afrika, India, Čína - deti sú "odplienkované", lebo chodia holé a na plienky nie sú financie 😉.

cibinka18
27. jan 2017

my sme odplienkovali za tyzden, mal 2r4m, riadila som sa z casti 7 dnovou odplienkovacou metodou (najdes na nete), ale podla nej, co pamatam co by malo dieta uz dokazat, neobsedel na nocniku... nerobila som z toho vedu, nenutila som ho. ale verila som, ze to dame za ten tyzden, lebo je dost rozumny a rozpraval, plienku som rano nezalozila a nedala som, ani ked sme sli von (bolo leto), kazdu chvilu som sa ho pytala ci nechce cikat a ked neprotestoval tak som ho aj posadila na nocnik ale nenutila, do auta do sedacky som dala tu papierovu nepremokavu podlozku prebalovaciu, veci na prezlecenie (aj na prezlecenie 4 krat) som brala so sebou na prechadzky, ked sa pocikal este som ho dala na nocnik, po tom tyzdni mal plienku na obedny spanok a za mesiac uz nemal ani tu. netreba dieta pliest a zakladat plienku spat, ono si zvykne, len treba trpezlivost. este som kupila nocnik taky ako stolicka, je vyssi ako bezny nocnik a nadoba sa da vyberat. vela zdaru 🙂

bosoriak
27. jan 2017

@evittam Uz som nasla nejake odborne publikacie, ale cely abstrakt mi poslu az po overeni totoznosti, takze zatial nic. Ale ja som to nemyslela ako vrtanie, len by ma zaujimalo, ci sa berie do uvahy aj nejaky socialny a kulturny kontext. Lebo je ine odplienkovat rocne dieta v chatrci v Afrike, kde cely den travi vonku na luke a je tam 40 stupnov v tieni a ine odplienkovat dieta v strednej europe, v zime a s urcitymi kulturnymi standardami.

Ono na inspirovani sa zivotom v inych castiach sveta nie je nic zle. Ale treba pamatat, ze existuje dovod, preco je napr. priemerna dlzka zivota v Afrike niekde uplne inde, nez v zapadnej Europe. Opat - kontext. Neda sa vytrhnut jeden fakt a nim sa ohanat a nebrat do uvahy suvislosti, to je cele.

akronop
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
akronop
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
27. jan 2017

@bosoriak Ale ved ja som to tiez nemyslela ako rypanie.😉
Mam dve deti. S nocnikom som u syna zacala okolo 20mesiacov. Odplienkovany bol do tyzdna ked mal 2,5roka-uplne. Dcerka nocnik ani vidiet ani WC,odplienkovala sa cez den az ked mala 2roky a 9mesiacov,este mame plienku na noc....

bleee
27. jan 2017

nie je skoro, už ho posádzaj na nočník. Ja som posádzala obe deti hneď ako sa naučili sedieť. Od 15 mesiacov sa obaja pýtali na nočník kakať, od 18mesiacov boli obaja bez dennej plienky, v 2 rokoch už aj bez nočnej plienky. Smelo do toho! 🙂

ciriklora
27. jan 2017

@akronop Inac celosvetovo je 80percent deti odplienkovanych v 12m (afrika, cina, india)....tak to je sila, nikdy som to necitala..este mozno je tam namiesto predlozky v "do".
podla mna je to kvoli bezplienkovej metode, ze ju v tychto krajinach prirodzene pouzivaju. Ja som davala mladsiu cikat, kakat nad nocnik od prveho dna v porodnici a starsieho az v 3-4 mesiacoch. Uplne bez plienky s pytanim na wc teda boli po roku. Takze ja odporucam autorke otazky individualne pristupovat k dietatku: kludne uz aj teraz zvykat, ze plienka nie je zachodik, mozno bude dietatko chapave a pristupne. Ak by protestovalo, tak jasne nie silit, ze povinny kruzok 3x denne na nocnicek.

lubi40
27. jan 2017

ja som tiez zacala ked mal maly okolo 15 mesiacov. Isli sme na to pomaly. V lete, ked mal tesne 2 roky, tak som ho chcela odplienkovat a trochu som zatlacila na pilu a stalo sa mi to, ze maly mi prestal kakat. Drzat aj 2 dni... Navyse sa zacal viac pocikavat. Tak som to nechala tak. Teraz po Vianociach sme to skusili zas. Prve 2 dni mal nejake nehody a odvtedy nic. Takze potreboval viac casu aj ked koncept chapal velmi dobre.
Este pockam mesiac a skusim zrusit plienku na poobedne spanie. Ale uz som sa naucila, ze tlacit na pilu sa neoplati🙂
Aj ked som sa napocuvala aj od vlastnej rodiny, ze oni mali odplienkovane deti uz v 1,5 roku a ze ho zanedbavam a nevenujem energiu a som leniva a pod...
Teraz na nich kaslem. Kazde dieta ma svoju kinetiku, ktora by sa mala respektovat. Niektore veci sa nedaju urychlit.
Takze na zaver, posadzat zacat mozes, preco nie, ale netreba tlacit na pilu, aj ked to bude trvat aj rok.

siska53
27. jan 2017

@veronikaniak Vyskusaj uvidis..u mna nasi uspeli a v roku a pol som bola bez. U mojho draheho uspzli az v 3rokoch a moje decka to boli schopne pochopit az v 2,5r..

bosoriak
27. jan 2017

@akronop Na radach to samozrejme nezmeni nic, ale na tvrdenie, ze 80% deti je niekde odplienkovanych do 1 roka by bolo dobre mat nejaky overeny zdroj.

domak2
27. jan 2017

@bosoriak Povedala by som ze je to celkom logicke, kedze nepouzivaju velmi plienky. ono to nie je o tom ze by sa deti naucili skor rozlisovat, ze maju potrebu, ale ze rodicia vedia odpozorovat z ich reci tela kedy im treba. U nas sa to asi bude diat tazsie , kedze ide dietatko hned do perinky a manipuluje sa s nim velmi opatrne. Tieto signaly sa proste prehliadaju. Teraz nemudrujem, lebo by som to snad zvladla ja 😀 moja sa odplienkovala pred tretim rokom. Ale zas kludne tomu verim, kedze maju ine podmienky a iny styl vychovy ☺

simona826
27. jan 2017

Ja mam 2 synov, 2 roky a 3 roky...starsi bol bez plienok ked mal 1 rok a 8 mesiacov, davali sme ho sadnut na nocnik odkedy vedel pekne sam sediet, mladsi ked mal 1 a pol roka...naucil sa pytat este skor ako ten starsi, lebo videl ze aj starsi brat sa pyta tak aj on chcel chodit na nocnik a odvtedy sa pyta...je to vsak individualne kazde dieta je ine, sesternica ma 2 a pol rocneho a ten sa nechce pytat vobec ani na nocnik sadnut..

hettinka
27. jan 2017

@veronikaniak dcéru som začala odúčať, ked mala rok a pol, ale vôbec to nefungovalo, na nočníku sedieť nechcela, bála sa, plakala. Tak som to odložila na 2. narodeniny, vtedy to už šlo lahšie.
Syn si sam zrušil plienky v 23 mesiacoch. Nechcel si dať plienku, tak som mu povedala, že OK, ale musí ísť na nočník. Vzal na vedomie a za 4 dni bol odplienkovaný na 100%, aj na noc.

lulu369
27. jan 2017

Ja som staršiu dcérku dávala na nočník ako začala sedieť (treba dávať na nočník, čo najskôr, veď ty si mala 1,5 rok keď si už plienky nemala - slová mojej mamy). Samozrejme sa vycikala málo kedy. Tak som sa na to keď ju začalo preháňať (kvôli zúbkom) vykašľala. Keď mala 2 roky tak sme začali odplienkovávať a za týždeň sa naučila pekne. S kakaním bol problém, pretože sa nám lepšie kakalo po stojačky 😒 Trvalo asi 3 - 4 mesiace kým aj kakať začala do nočníka. No na noc sa odučila sama - plienku sme mohli dať len keď už tvrdo spala, ale všimli sme si, že keď jej treba cikať tak sa vrtí. Dali sme ju na nočník a potom spala ďalej, po cca 2 týždňoch sa už zobudila a išla sa vycikať sama.
Syna som začala dávať tiež keď mal 2 roky, no neuspeli sme. Nechcel tam sedieť ani za nič. Tak sme ho netrápili a nechali tomu ešte čas...Keď mal 2 a pol roka sme to skúsili znova a tiež po týždni už cikal pekne do nočníka, ale kakať sa do nočníka bál, tak tiež kakal do nohavíc...Tiež to trvalo 3 - 4 mesiace kým začal aj kakať do nočníka...Na noc sa odučil sám, od začiatku sa budil keď mu bolo treba v noci cikať..
Teraz práve učíme na nočník mladšiu dcéru, ktorá má 2 roky a 3 mesiace. Zatiaľ to vyzerá tak, že nebude mať problém ani kakať do nočníka ako starší súrodenci. Bez plienok je 2 týždeň...Včera sme boli na nákup, dali sme jej plienku (boli sme preč cca 2 hod.) a naša slečna vydržala, cestou domou začala kričať, že chce kakať. Vydržala kým sme prišli domov a vycikala sa až do nočníka. A tiež som bola milo prekvapená aj dnes ráno keď som jej dala dole plienku - bola suchá....Uvidíme ako to pôjde ďalej😉

eliskaevicka
27. jan 2017

Podľa mna je lepšie radšej trosku neskôr ( keď uz chápe co ma robiť ) ako dávať dieťa sedieť odkedy sedí .
Dať plienku preč a uz ju vôbec nedať naspäť . Potom je dieťa s toho zmätene . Postupne sa naučí po pár nehodách .aspon u nas to tak zabralo

pillipilli
27. jan 2017

@veronikaniak ja som mojho tiez davala skoro sedavat na nocnik a 2 rokoch uz bol bez plienok aj na noc.
Ale tak zasa je tu kopec mamiciek ktore to riesia den pred tym ked idu deti do skolky 3 rocne😉
Takze je to na tebe ako sa rozhodnes .

mizu89
27. jan 2017

Ja akurat teraz odplienkovavam mojho 2r3m syna tak uvidim ako sa nam bude darit.Nejdem sa riadit ze za týzden ho odplienkovat ale podmienka je ze to musime stihnut do konca augusta lebo v septembri ho chcem dat do skolky.Zatial sa snazime len nejaký 3 den a nehod mame cca 3-4 denne.Davam ho cca kazdych 30-60 min. na nocnik.Tak dufam ze sa to bude len zlepsovat 🙂

hettinka
27. jan 2017

@mizu89 aby si mu nevybudovala nechuť sa na nočník vôbec pozrieť . To je veľmi často.

veronikaniak
autor
27. jan 2017

Ďakujem za rady tak plienočku dame dole asi as v lete cez deň.a teras 2x dodna sadnúť na nočník.Us tam sedela asi tretí den ale sa jej to velmy nepaci .tak postupne pomaličky.mam aj staršieho syna ale fakt si nepametam kedy sme začali.ale bez plienok sme boli ties 2r a 3 m aj v noci.este ras ďakujem

zuzka_1985
29. jan 2017

Maly mal dva roky a bolo leto. Odnaucil sa za 4 dni. Bol uz zrely na to

mm2008
29. jan 2017

@veronikaniak závisí aj od toho či je dievčatko či chlapček... dievčatká sú v tomto asi šikovnejšie, ale určite sa nedajú zahanbiť ani chlapci... ja mám dvoch synov a ani jeden to pred 3-tím rokom "nedal" 😀 ale to nie je reprezentatívna vzorka 😀

mizu89
29. jan 2017

@hettinka nemame s tym problem

veronikaniak
autor
29. jan 2017

Ja som aj preto myslela že ma este len 14m a je zima a vetsinou by bola asi ocikaná tak aby neprechladla.na nocniku neposedí velmy sadne a vstava ale úkaze mi kde bude pišať a povie pššš.