icon

Kedy sa deti naučia obliekať a vyzliekať?

16. máj 2024

V akom veku sa vedeli vaše deti samé obliecť a vyzliecť? Moja má presne 3 roky a vie si dať dole akurát tak ponožky, nohavičky, čiapku. Občas si obuje papuče ale väčšinou to vyžaduje odo mňa… nevyziecie sa ani keď ide na WC, musím ju ja… naučí sa to do septembra kým pôjde do škôlky? 🫢

Strana
z2
jesenzima
16. máj 2024

Môj sa vedel ako 2,5 ročný vyzliecť, v škôlke sa naučil sám obliekať 🙂 takže cca ako 3 ročný už to vedel .. ešte mu pomáham so zipsom, ale snaží sa sám...

deedol
16. máj 2024

zacala by som s takym zakladom, teda vyzliect sa pred cikanim a obliect sa po cikani. potom mozete pokracovat s tazsimi vecami. s vacsinou ostatneho pomozu aj ucitelky v prvych tyzdnoch (u nas pomahala aj zlata pani upratovacka), lebo jesen-zima znamena vela vrstiev. postupne sa naucili vsetci. moj sa vedel cca ako 3,5r ako tak, s oteplovackami/kombinezou pomahali. a potom pri nastupe treba mysliet na to, aby sa veci lahko obliekali a vyzliekali, teda radsej teplaky ako pancuchy a saty atp.

zuzuliatko18
16. máj 2024

U Nas nejaky cas fungovalo, ze som vyhlasila preteky, kto Bude prvy prezleceny. Kym SA.prezliekol som sice ja stihla AJ umyvacku vylozit (musel.byt prvy , inak sa jedoval), ale prezliekol.sa.sam. AJ teraz, ked oznamil, ze ideme niekam,.kam.chde.ist, tak.obleceny, obuty za minutu. A ked sa mi nechce, zjednava AJ 20 min, co mu mam pomoct 🤣 ma 4 roky. A ano, rano do skolky ho vodu tatinko a pomaha mu s Vela vecami, lebo nema.trpezlivost.

tiika
17. máj 2024

Chcela by som ta upokojiť. Tvoje dieťa je Ok, do škôlky môže takto nastúpiť. Je vela deti, ktoré to ešte nezvládajú samy. Dcerka je na dobrej ceste, postupne sa to uci. Navyše v skolke nielenže vidi, že niektoré deti to zvládnu, bude mat i stále príležitosť to trénovať, pokial sa k nej ucitelka dostane, zvládne to jedného dňa sama.
Prihováram sa, nevytváraj zbytočný tlak na seba či na dieťa, nedávaj prikazy, limity, nechoď cez slzy…
Dávaj jej však dostatočne veľký priestor na príležitosti, pomáhaj čiastočne, no nerob to za ňu cele (výnimočne, keď je unavená, chorá, nemáte cas, keď to tak budes cítiť).

andreatytler
17. máj 2024

Ten priklad s tym poliatym trickom nebol stastne zvoleny. Sudiac podla mojho syna, jeho to vzdy velmi vystresuje ked sa obleje a vtedy vyzaduje pomoc pri vyzliekani. A to sa sam oblieka a vyzleka od 2 rokov. Je velmi samostatny a vsetko chce robit sam ale ked sa obleje potrebuje vidiet ze som tam pre neho a pomozem mu.

Strana
z2