icon

Kedy začína dieťa normálne rozprávať?

davidko7
15. dec 2009

Baby,chcem sa spytať,odkedy začali vaše deti normalne rozpravaŤ?Maly mal 2 roky a veľa slov skomolene zopakuje a povie par jednoduchych viet,napr.kde je tata?,tu je auto...Ale ja čakam na moment,kedy začne rozpravať všetko...V ktorom obdobi to začina?Inač uplne všetkemu rozumie,veľa mu ja rozprávam a vysvetlujem,čitam mu knižky.
Ďakujem za odpovede.

Strana
z2
berenika39
25. jan 2010

siss, jasně, já vím, čtu si o Tygrovi a moc vám fandím, jsi skvělá, jak zvládáš 😉 😉 😉 . Pochopitelně riziko nějaké vývoj.vady existuje, ale ty dotazy tu byly o ani ne dvouletých dětech, tak tam je prostoru ještě dost. Pravdu máš v tom, že tři roky je hranice, kdy bych asi nebyla v klidu.

Moc vám oběma držím palce.

sisstin
25. jan 2010

berenika: to je jasný, ve dvou letech bych to taky neřešila, kdyby všemu rozuměli 😉 spíš chci říct to, že ta expresivní je taková "zákeřná"..že se jeví nenápadně...dítě je v podstatě normální, "jen" nemluví...pak najednou přejdou tři roky...dítě pořád nemluví, začne chodit do školky...pořád nemluví...a najednou je mu 5, a už je docela pozdě 😉

je pravda, že u té expresivní ani nechtějí dělat takový ty dětský blbosti typu Jak jsi veliký, paci paci..pá...a jsou právě jakoby vzteklé a nechtějí se nic učit 😉 tak v tomhle bych už trošku zpozorněla..

pokud ukazují v knížkách, umí části těla, zvířátka..a opravdu "jen" nemluví...tak v tomhle věku je to fakt hodně normální, a byla bych v klidu..

přeju všem, aby co nejdříve zažili z úst dětiček to kouzlené slovo "máma"...

páčko 🙂

artuse
25. jan 2010

ahoj holky,

já mám dcerku, bude jí 28 měsíců a moc teda taky nemluví, já už si začínám trochu dělat starosti 😔 rozumí naprosto všemu, řekla bych, že jí to i pálí, ale teprve po 2. roce dá dohromady tříslovnou větu, např. tam je mama, kde je kaka (tata), apod., většinu slov má zkolomených a umí říct jen krátká slova, např. ded je led, doda je voda, mep je med, koka je kočka, u delších slov má problémy, takže říká jen počáteční slabiku nebo slabiku z toho slova, kterou umí, například modelína je mo, banán je ba a tak podobně, takto mluví a se mnou se domluví, já ji rozumím, znám ty její slova, ale cizí lidi ji nerozumí vůbec a taky se nad tím občas pozastavují, ona je velká, takže vypadá i starší 😅 knížky miluje, čteme furt, napovídá mi i slova z básniček, ale zase jen tu počáteční slabiku, pokroky v mluvení dělá dost pomalu, tak si říkám, jestli se po 2,5 letech někam neobrátím, alespoň pro radu...jinak je dost živá, hrozně brzo se postavila, plazila se, chodila, ale s tou řečí a odpleněním je to horší...

inka04
25. jan 2010

odporucam: www.detskarec.sk, velmi pekne su tam rozpisane vyvinove tabulky a kriteria kedy uz dietatku treba poskytnut logopedicku terapiu

u2jana
26. jan 2010

ahojte
nemate nake rady ako rozhovorit dietatko?
vela citame, ukazujeme obrazky, ale neviem, ci to staci, lebo ju neviem naucit ziadne nove slovka 😒

knobloska
26. jan 2010

Berenika to je dobrý nápad, zkusím to

berenika39
26. jan 2010
dai
26. jan 2010

no, ja si myslim ze mimo vyvojovych chyb ako spomenula sisstin je cela tato tema nenormalne individualna...
moja neter zacala rozpravat v 3 rokoch a 2 mesiacov - stylom ze z tata co tvorilo jej celu komunikaciu / hovorila tak vsetkemu) presla rovno do rozhovorov o farbach duhy a pomaly vedela v rozvitych vetach popisat svoje pocity - toto sa odohralo v priebehu 1 tyzdna...

moja mala rozprava od cca. 18-tich mesiacov podla kniziek - najskor opakovala slova, potom sa ich ucila spajat do viet, potom vety rozvijala, teraz uz vie pekne zreprodukovat pribeh... stale to ale nie je uroven na akej v poctate zacala neter omnoho neskor...

takze treba preverit ci je dietatko v poriadku a pokial ano, tak sa s nim rozpravat a podnecovat ho k reakciam a vsetko pojde 😉

stvura
Odpoveď bola odstránená
lienka79
28. jan 2010

naozaj je to dost individualne...
Kamaratkin syn, kt,. ma 4,5 r stale nerozprava vo vetach, hovori tak 2-3 slovne vety,aj to je mu tazko rozumiet, moj syn rozprava v jednoduchych vetach od 13 mesiacov....dokonca uz cita... 😅 Takze vidis, skala je velmi siroka..
V priemere dievcata zacinaju ako 2r, chlapci 2,5...

Strana
z2