icon

Kedy začínajú deti rozprávať?

belogent
30. jún 2025

Môj má 2,5 roka a nejako sa mu okrem svojich blábolov nechce a absolútne nechce ani zopakovať nič. Kde robíme chybu?

kacena4
30. jún 2025

nikde, chce to cas dieta musi dozriet. moja zacala v 3r dovtedy ani slabika

lenka.25
30. jún 2025

Nikde nerobíš chybu . Začne rozprávať keď príde jeho čas . Moje baby už v dvoch rokoch rozprávali v rozvitych vetách , kamaratkin syn ešte v troch rokov používal iba par slov . A? Teraz rozprávajú všetci rovnako a nonstop 🤣

gabriela2952
30. jún 2025

@belogent každé dieťa je iné, najhoršie je, že v rodine mame o mesiac staršiu slečnu, ta rozpráva celkom slušne a potom je tu moja, ktorá ani ,,ň,, ... viete si to predstaviť tie reči, alo sa tej mojej nechce.

belogent
autor
30. jún 2025
@gabriela2952

@belogent každé dieťa je iné, najhoršie je, že v rodine mame o mesiac staršiu slečnu, ta rozpráva celkom slušne a potom je tu moja, ktorá ani ,,ň,, ... viete si to predstaviť tie reči, alo sa tej mojej nechce.

@gabriela2952 presne toto mám aj ja :/ všetky deti okolo šikovné, len to moje nie a nie... dokonca je taký veľký, že vyzerá ako keby mal 4 roky a viete si predstaviť tie pohľady keď niekde sme a on nič nepovie..

sisska96
30. jún 2025

rok a pol

lenka.25
Autor odpoveď zmazal
lenka.25
30. jún 2025
@belogent

@gabriela2952 presne toto mám aj ja :/ všetky deti okolo šikovné, len to moje nie a nie... dokonca je taký veľký, že vyzerá ako keby mal 4 roky a viete si predstaviť tie pohľady keď niekde sme a on nič nepovie..

@belogent Nehovor tak , aj ty máš šikovne dieťa . Neporovnavaj ho s nikým . Nikomu tym neprospejes . O par týždňov sa mu pusa nezavrie . Možno az po nástupe do škôlky sa mu jazyk “rozviaže” . To nie je nič neobvykle a zvlášť u chlapcov .

lucia13022023
30. jún 2025

Rok a pol už tvoril vety, v dvoch rokoch už rozprával zrozumiteľne, stále sa vypytoval, všetko komentoval.
Neporovnavaj, možno je tvoje dieťa šikovné v niečom inom.

deedol
30. jún 2025

deti su velmi rozne, ale ak mas pochybnost, vyhladaj klinicku (nie beznu) logopedicku a porad sa.
mozes si pozriet aj pdf kniha o detskej reci, je zadarmo na stiahnutie: https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/pdf/Sucasti...

zuzinabila
30. jún 2025
@belogent

@belogent doležité je, aby v tom veku hlavne rozumel .. a uz mozes aj logopedicku riesit, na skodu to nebude, aj ked kazde dieta ma svoj cas.

andreatytler
1. júl 2025

@belogent A ako komunikujete? Rozumie co mu rozpravas? Ked ho o nieco pozidas, urobi to? Ako ta zavola? Ako ti da vediet ked nieco chce/ nechce, ked chce aby si sa s nim hrala, ked je hladny?

777januska777
1. júl 2025

Je čas pravdepodobne navštíviť logopeda a aj orl. Dieta v tomto veku by už malo niečo hovoriť a ak nehovorí treba to riešiť. Sama hovorím zo skúseností, mne dieta začalo hovoriť až po 3 roku, dovtedy len svoju reč a zbytočne som strácala čas.

marhulka13
1. júl 2025
@belogent

@belogent môj syn kvôli tomu išiel o rok neskôr do školy, lebo mu nebolo rozumieť. Podstatné je cvičiť jemnú motoriku, tým začínal na logopedii. Teraz ma 14 , reč nie je dokonalá, zato ale dosahuje perfektne výsledky v škole, učí sa na samé jednotky, chodí na sútaže z matematiky a síce ma NKS ale inteligenciu v poriadku

nicol_10
25. júl 2025

Záleží od toho, čo pre vás znamená rozprávať..dlhé vety, dvojslovne vety? Naša začala dvojslovne vety keď mala 20 mesiacov, napr. mama poď, kde si, mama daj a pod. Potom sa tie vety nabalovali postupne o ďalšie slovíčka

maryetta
25. júl 2025

Prvy ozaj ze rozpraval ked mal 4 roky.
Dcera ani 2roky nemala a uz aj basnicky recitovala.
Ozaj je to velmi individualne.