icon

Kedy začne dieťa hovoriť viacjazyčne?

8. jan 2025

Ahojte,
zijeme v trojjazycnej domacnosti.
Dcera ma 20m, hovori pekne slovensky. Rozprava uz ako trojrocne dieta.
Muz - zahranicny, jej nerozumie. Lebo vsetko rozprava slovensky, a ja im robim tlmocnika. Pritom rozpravky pozera a pocuva vylucne v jeho rodnom jazyku, nakolko ine nechce.
My s muzom rozpravame medzi sebou anglicky, nakolko ja jeho jazyk neovladam.
Chyta ma panika pri pomysleni, ze vlastnemu otcovi nebude rozumiet a naopak.

Kedy by mala pochopit ze jej otec ma iny jazyk? A kedy by mala zacat rozpravat? Zacne vobec?
Dakujem

Strana
z2
rivini
11. jan 2025

Nie kazde dieta je naozaj bilingvalne. A potom existuju deti, ktore preferuju jeden jazyk. Rozprava sa tvoj manzel s dcerkou vela a pravidelne? Odpoveda mu? Ak ano, tak predsa ten jazyk pasivne ovlada. Nase dieta vyrasta tiez dvojjazycne. Pouzivame metodu jeden rodic=jeden jazyk. Vybralo si vsak len jeden z jazykov ako komunikacny. Pasivne rozumie obom. Ked mu polozim otazku v jednom jazyku, ono mi odpovie v druhom, v tom jazyku, ktory teraz preferuje. Obcas je to na nervy, ale je to tiez normalny jav.

alexandra383
11. jan 2025

Nasa az po troch rokoch zacala rozoznavat jazyky, dovtedy obcas plietla jeden cez druhy, pripadne preferovala jeden, ten jednoduchsi.

fairyy
11. jan 2025

jasne zacne ...ked tvoj muz nezacne menej pouzivat svoj rodny jazyk...ja som z 4jazycnej rodiny a zaroven ma vtedy dali do anglickej skolky (5ty jazyk) rozpravala som vsetkymi 5mi v 3och rokoch... a vobec sa nedodrziavali pravidla, ze jeden rodic jeden jazyk a podobne, ale dodrziavalo sa, ze nereagovali na mna ci brata, aby sme pouzili ten jazyk, ktorym sa prave v danej chvili hovorilo ... moj otec sa ale potom naucil slovensky a menej pouzival svoj rodny a brat uz vie len 3 jazyky, 4temu ocovmu rodnemu len rozumie

vevesh
11. jan 2025

@andreatytler zmyslom rozpravania v jednom jazyku je, aby sa dieta podvedome naucilo ako funguje jazyk- stavba, gramatika, bez prizvuku a bez chyb. Ak niekto hovori na dieta v jazyku, ktory nie je native, dieta od neho automaticky preberie prizvuk+ chyby a ako plus nebude vediet ako funguje jazyk a nebude nim vediet hovorit dobre. Mam krasny priklad v rodine. Prestahovali sa do de, ked dieta malo 3 roky, este nerozpravalo. Kedze sok zo zmeny prostredia, nastup reci bol oneskoreny. Lenze dieta este ako 5 rocne nerozpravalo, tak slo k nemeckemu logopedovi, rodicia zacali mixovat pouzivanie jazykov, aby sa dieta "co najrychlejsie naucilo". Vysledok po rokoch, dieta nevie materinsky jazyk-rozumie, nevie pouzivat a vysklonovavat, uplne zly slovosled dava a neskutocne velke problemy ma aj v nemeckom jazyku -sice hovori bez akcentu, ale s plno chybami...

ihned13
11. jan 2025

dieta vnima vsetky jazyky, lepsie ako dospeli, ja som na slovensku, vsetci sme slovaci, a s detmi som od mala rozpravala aj slovensky aj angl.na obe deti a pozerali iba angl. rozpravky, pesnicky sami sa ucili, a syn sa ucil sam angl z youtube. dcera osmacka a sama teraz pozra iba angl. filmy.
a syn ked mal 8r tak sme boli v Londyne na vylete a stale chcel rozpravat angl, V skole detom ide lepsie anglictina ako slovencina. Cize kludne na nu rozpravaj aj angl. aj slovensky a muz v jeho jazyku TV v jeho jazyku !!! uskodit jej to neuskodi, ona sama raz prekvapi! Ona rozumie kazdemu, a odpoved da v jazyku ktory vyhovuje jej nie vam !

ihned13
11. jan 2025

Poznam kamoska Slovenka, otec Cech, a ziju v Bruseli ( francuztina). Deti vedia Slovensky, chodia do Ceskej skoly, a hovoria aj Francuzky, aj Anglicky. Vobec neries, ona je sikovna vnima vsetko a v jeho jazyku moze kludne zacat rozpravat az 5 rocna !

jabuducanevesta
11. jan 2025

sesternicina malá začala v troch,,, otočila sa k otcovi a jeho jazykom, otočila k mame, jej jazykom.

veronika1754
11. jan 2025

V prvom rade prestaň robiť tlmočníka, zvyknú si na to obaja a už nebude snaha, nechaj ich tak, moji tiež preferovali od mala iný jazyk, po slovensky začali až keď mali okolo 3 rokov, ale nikdy som im neprekladala, manžel ak nerozumie musí sa jej pýtať tak isto ako keď nevie rozprávať tiež sa pýtaš a patraš čo to dieťa chce

inaemre
11. jan 2025

Ja vidim problem v tom, ze ty prekladas ked sa s nou on bavi jeho recou. Naco by sa to potom eate ucila? Tiez sme viacjazycna domacnost...nikdy som nic neprekladala. Kazdy rozprava ako vie, deti sa chytia same.

andreatytler
11. jan 2025

@vevesh Ja nevidim nic hrozne na tom ak niekto vie jazyk s chybami a ma prizvuk. Podstata je aby sa dorozumel. Ludia naokolo budu musiet trosku zapojit fantaziu aby pochopili co vlastne chce povedat, ale to nie je nic strasne. Podla mna je to na skodu tento perfekcionalisticky pristup k jazyku aky casto vidim na Slovensku. Ludia sa hanbia rozpravat lebo preboha co ak urobia chybu a maju urcite hrozny prizvuk. Mala som to presne tak isto ked som prisla do anglicky hovoriacej krajiny. Po roku sa moj jazyk velmi nezlepsil, ale mala som moznost vidiet vsetkych tych cudzincov okolo ktori suverene rozpravali s este horsou anglictinou a tak som tiez zmenila pristup. Skutocne netreba z jazyka robit vedu. Nikto nam nedava test ani skusku.
Ten priklad co si uviedla neviem... je mozne ze dieta by malo problem s recou aj keby sa nemuselo ucit nemcinu. Nehovorit v 3 rokoch je uz znak ze tam moze byt nejaky problem.
Ja som mala 4 sedenia s odbornickou na rec, ked syn v 2 rokoch nerozpraval a ona sama mi povedala ze je to uplne jedno akym jazykom na dieta rozpravam. Ze miesanie jazykov nema ziadny zly vplyv na rozvoj jeho reci. Myslim si ze odbornicka z krajiny kde je viacjazycnost bezna vie o tom ovela viac ako slovenska odbornicka.

sidicek
11. jan 2025

Preboha ved ešte nemá ani rok a ty chceš aby hovorila 3-mi jazykmi?

autor
11. jan 2025

@inaemre neprekladam ked sa on s nou bavi jeho recou, ale ked dcera nanho hovori slovensky a on jej nerozumie tak sa ma pyta co mu hovori.
@sidicek dcera bude mat 2 roky o par mesiacov, a slovensky hovori perfektne.

vevesh
11. jan 2025

@andreatytler az na to, ze tato teza je prave vypracovana americanmi po ich dlhodobych skusenostiach s imigraciou🫣🫣🫣 noam chomsky ma zopar studii a analyz (ako aj iny jazykovedci). A je to vlastne v kazdej krajine uni-sono odporucanie, aby rodicia hovorili materinskym a non-native aby neucili male dieta rec.🙃

fairyy
12. jan 2025

@vevesh ja sa priznam nie celkom.rozumiem tomu, ze preco je tak dolezity prizvuk ci nerobenie chyb pre teba... rozumiem, ze su profesie , kde sa nasledne clovek nezamestna...ale mimo to? ved kolko ludi rozprava narecim spisovny jazyk nevedia ....ja rozpravam 5timi jazykmi od 3och rokov.... 4 su s prizvukom podla oblasti v adanej krajine tak ako rozprava moja rodina 😃😃 a anglictinu ma.ucili Britka s Americanom...to ti je prizvuk co mam ti poviem 🤣🤣🤣 ale nikto sa nestazoval

vevesh
12. jan 2025

@fairyy tu nejde o mna, su tu odporucania na zaklade viac ako storocia s masivnym cestovanim. Tu ide hlavne o dieta, ak sa nenauci spisovne akykolvek jazyk (lebo co mas z toho, ze ich vies 5, ked sa nevies poriadne vyjadrit a z kazdeho po trosku) , ma automaticky problem s hovorenim. A ak ma problem s hovorenim, na 99% nedosiahne vyssieho vzdelania- jednoducho tie automatizmy v hlave su popletene, ziadny jazyk "nie je doma". Ono staci jeden jazyk, aby bol zvladnuty na materinskej urovni, ale zvacsa prax ukazala, ze takto to najlepsie funguje, ak sa ma zvladnut bilingializmus a ti, ktori podla toho nejdu, maju neskor celkovo problemy..

fairyy
12. jan 2025

@vevesh mame vysoku skolu, aj moj brat, aj moja mama, teta, stryko aj moj otec... aj 2x dedo (mama otec teta stryko dedovia iba 3 jazyky) .... aj moj manzel, jeho brat (dva jazyky) ... kazdy z nas ma alebo mal za svojho pracovneho zivota vysoke funkcie v praci... spisovne ovladam len tie jazyky, ktore som sa rozhodla neskor ovladat spisovne .... je lahsie sa doucit spisovne nieco ked uz mas slovnu zasobu.... s hovorenim na zaciatku mal problem kazdy z nas lebo vela jazykov naraz ... az v 3och rokoch sme plynule hovorili .... cela siroka rodina je inak rozlezena po svete v kazdej casti rodiny rozpravaju najmenej 2ma jazykmi a ani jedno dieta nema problem s tym v zivote, ze by malo narecovy prizvuk, hovorilo nespisovne, problem so vzdelanim.... myslim si, ze to bude skor o jedincoch, teda niekomu to ide niekomu nie nebude to tym ci sa nauci v detstve rozpravat spisovne nejakym jazykom ....v domacnostiach casto deti rozpravaju narecim to by sme vo svete mali velmi malo vzdelanych ludi...ale samozrejme ja svoj nazor nemam absolutne nicim podlozeny takze kludne uverim, ze 150 ludi v nasej rodine je cista anomalia, pretoze to nie je dostatocna vzorka samozrejme ...mas aj nejake zdroje k tomu? ci to uz davnejsie si nieco take riesila? nech sa kus dovzdelam v tomto netusila som o tom

andreatytler
13. jan 2025

@fairyy
Presne tak. Len v Indii a Cine su miliony ludi ktori sa ucia 2-3 jazyky od narodenia a anglictina je teda s prisernym prizvukom, ale nikomu to nevadi. Stale je to anglictina a podstata je sa dorozumiet.

Strana
z2