Kedy začne moje dieťa papať ?

veselalentilka
25. okt 2016

Ahojte. Maly nastupil do skolky, doma vymyslal pri papani ze masko nechce, ryzu nechce a privarky nie atd. Co chce je vianocka, chlebik s medikom, jogurt, mlieko, polievky. Nechce zjest ani jablko ani masko, ani zemiaky ani ryzu. Takze v skolke toho zje malo, velmi malo.
Neviem ako ho inspirovat jest ani pekny tanierik na rozpravkovu postavicku nepomaha. Davame mu sirup s vitaminom B od lekarky na chut do jedla, je to sidlo, beha lieta. . Vysledky krvi su ok co sa tyka zeleza. Mal reflux pri narodeni, moze to vymyslanie s jedlom suvisiet aj s tym? Ale moja otazka znie. Mate skusenost s nechutenstvom u deti? Kedy to prejde? Ako ste to riesili? Je to povahou ci obdobim vzdoru? dakujem

timea7
25. okt 2016

@veselalentilka ak zje vianočku, chlieb s medom, jogurt....tak to nie je nechutenstvo, ale vymýšľanie. V jeho veku ti už na pekný tanierik s rozprávkovou postavičkou neskočí. Preto je iba to, čo chce, lebo mu to je umožnené. Ani škôlka to zrejme nezachráni, lebo vie, že keď príde domov, dáš mu to, čo má rád. Tak pár hodín hladu vydrží. Pomôže jedine to, že budeš dôsledná. Každý človek má právo pár jedál odmietať, ale nie väčšinu. Takže ráno mu dáš raňajky a nebude to každý deň vianočka, ani chlebík s medíkom. Ak zje, fajn, ak nie, nedostane do desiatej okrem vody nič. Ani kúsok piškóty, ovocia, skrátka nič. Na desiatu trebárs ten jogurt, ale jeden, nebude sa dotláčať jogurtom, ak na raňajky nezjedol chlieb s nátierkou, alebo so syrom a zeleninou. Do obeda opäť nič. Na obed polievka, tú si písala, že zje (dúfam, že netočíš štyri dookola, ale zje všetky a tak do neho dostaneš zeleninu, strukoviny, čo je fajn), ale dáš mu troška menej, ako mu dávaš. Nie je cieľom, aby si zaplnil bruško polievkou a za tým nezjedol už nič. Potom druhé jedlo. Ak ho nezje, nedaj na sebe absolútne znať, že ti to vadí, najmä to nie, že sa obávaš, že bude hladný. Nijako to nekomentuj, nezje, nevadí. Nerozprávaj pred ním, aké je to dobré, zdravé a pod., nerob z jedla stred vesmíru. Do olovrantu opäť nič, len vodu, na olovrant ani náhodou vianočku alebo jogurt a potom večeru. Ak budeš vytrvalá a budeš mu predkladať všetky jedlá, ktoré bežne jete a nedovolíš, aby sa napchal tým, čím chce on, pochopí, že inej cesty niet, ako aspoň ochutnať. Škoda, že to riešiš až teraz, deti začínajú s jedlom vymýšľať okolo roka a pol, vtedy im treba dať najavo, že nebudú jesť len to, čo chcú oni, aj za cenu toho, že budú hladné. Držím palce.

magmolatus
26. okt 2016

@veselalentilka Proste len vymýšla, trošku pritvrd. ked vynechá jedno, 2 jedlá a výsledky má ok, od hladu nezomrie.