icon

Koľko času trávite s malými deťmi?

12. okt 2024

Ahojte Maminy, chcem sa vás opýtať, ako často sa venujete svojim deťom. Myslim deti okolo 2 rokov. Ide o to, že mam dve deti s ročným rozdielom, väčšinu dni s nimi travim sama a venujem sa im v každom smere, veľkí veľa sa spolu hráme, vymýšľame aktivity a pod. Čo ma zaskočilo, že moje blízke okolie ma za to takpovediac karhá. Muž mi hovorí, že to preháňam a že som viac ako ich kamoska a nie mama. Svokor ten je apriori proti tomu, aby sa mamy bláznili s deťmi, že on sa so svojimi deťmi nikdy nehral a má s nimi perfektný vzťah (priznávam, že je to pravda). Moja sesternica o mne hovorí, že som animátorska. Ona mádve deti s 2,5r rozdielom a nikdy sa s nimi doma nehrala, iba spolu chodili na krúžky a do herniciek. Doma platilo pravidlo, že sa deti hrajú samé, inak by vraj v domácnosti nič neurobila. Nepytam sa, či sa s deťmi treba hrať, lebo ja som názoru, že áno, lebo to upevňuje vzťah, tvorí zážitky a spomienky a rozvíja aj samotné deti.

Strana
z2
simona20201309
13. okt 2024

@barka1 ty tu pleties niečo úplne odveci.
To o com hovoríš ty je ROZMAZNANOST. Ta výchova bez hraníc, vyhova nekonečným dohovaranim, opicia láska, NEDOSTATOK pozornosti (presne opak toho co sa tu rozobera), patchworkove rodiny, a mnoho iných faktorov ktore ovplyvňujú zdravý psychicky vývoj dieťaťa.
.... ešte pozornosť rodičov nedostala dieťa na antidepresiva 🙄🤨
Bože aspoň sa zamyslite niektoré skôr ako niečo vypustite zo seba von

barka1
13. okt 2024

@simona20201309 samozrejme. Reagovala som na tvoj posledny prispevok.

simona20201309
13. okt 2024

@barka1 a celkom vtipná poznámka že,,mama sa deťom venuje kedykoľvek to chcu" 🥺🙈
Áno.... preto vie dnes obrovské percento deti skôr AJ z televízie ako rodný jazyk od svojej matky však?
Preto je dnes toľko digitálnych demencii, pretože už 2r dieta ovlada tablet pomaly lepšie ako ja...
Preto už od 4mesiacov ťahajú matky svojich pomaly novorodencov po rôznych krúžkoch a matky sú ochotné cestovať aj 30km aby svoje dieťa odviezli na nejaký krúžok...
Preto sú MS preplnené (aj keď sú matky na MD) aj počas obmedzených prevádzok...

Vieš čo.... si bohužiaľ na omyle, ale ono to len tak vyzerá, aký je ,,zaujem" rodičov o svoje deti... (Preto je toľko rozvodov... pre blaho matky a otca, aby ONI boli stastni)
Pravda je úplne niekde inde.
Práve to, presne to co píše autorka - to aktívne trávenie času so svojím dieťaťom, doma v izbe, len mama-dieta, práve to je v dnešnej dobe obrovská RARITA.
Práve to úplne základné, primitívne,L elementárne hranie sa doma so svojím dieťaťom s autíčka, kockami a bábikami, tak práve to ti zaručene nedostane tvoje dieťa na antidepresiva a práve také dieťa získava zdravé sebavedomie a pocit absolútnej istoty do života.

barka1
13. okt 2024

@simona20201309 vobec nemyslím rozmaznanost. Myslím to 100% venovanie sa dietatu. Odmalička. Stále spolu, baby plavánie, jóga, tvorenie, víkendové pobyty matka - dcera, atd.
Je nesmierne dolezite nechat dieta len tak byť.
Vidím to denne, v škole. Dorasta generacia snehovych vločiek, "produkty" výchovy helikopterovych rodičov. Chcu robit len to, co ich baví. Vidia len seba a svoje potreby. Nevedia sa prekonavat.

atinkaa
13. okt 2024

@barka1 miesas tolko typov rodin a rodicovstva, ze az.
Deti nemozes rozmaznat zaujmom, to sa musi spojit s mnohymi dalsimi vecami.
Ano mnoho rodicov ti povie, ze tolko som sa mu/im venovala, ale znamena to prave kruzky, zaplatit to aj ono....alebo prave to, ze dieta nemoze nic samo....alebo prave to, ze dieta ma s mamou iny typ vztahu a je tam napr. chlapec miesto otca aj v zmysle toho,co mu ona hovori a ake jej potreby jej naplna (teraz nenarazam na ziadne zneuzivania, som len pri citovom - ze je tam miesto partnera a aj pocuva veci,ktore patria dospelym a nema riesit dieta).

Ale ak sa bavime o zdravom rodinnom prostredi, tak ziadne dieta sa nehra samo - samo od seba, musi sa to od niekoho naucit a ano starsi surodenec moze nieco suplovat ale rodicovske funkcie su nezamenitelne a teda ak tu napr. simona pisala o tom, ze sa venuje, hra a uz ani nemusi, tak nemusi presne preto, lebo uz dietatko vie, co a ako a uz si privola dospeleho do hry, len ked je nadmerne unavene, ked ma nieco, co nevie spracovat samo, ked dozrieva a rastie alebo sa cosi v organizme deje a potrebuje opat viac podpory a pozornosti ....ale nic z toho nie je nezdrave ... a samozrejme prekruzkovane deti, tlak na vykon, povedzme si nielen doma ale aj v skole....to je o niecom uplne inom a aj tie vlocky zas vo vyskume ukazuju, ze az takymi vlockami nie su a kopa psychologov aj ten termin odmieta, lebo deti, ktore dorastaju maju ozaj po vsetkych strankach nalozene. A mnohe su daleko viac empaticke ako nasa - starsia generacia. Ja s tebou neviem v tom, co pises suhlasit.

Ziadna mama by sa nemala bat byt tu pre svoje dieta - najma ak okrem hry zvladaju aj ostatne veci, pretoze sa dieta napr uplne prirodzene uci prispievat do domacnosti, ak jej aj pomaha, buduje si zdrave sebavedomie, co vsetko viem - ak ho mama necha, jednoducho budu mat krasny vztah a ako tu niekto pisal, co bude v puberte, no v puberte prave taketo deti stale maju dobre vztahy s rodicmi, neboja sa ich poziadat o pomoc, lebo sa to doma naucili a rodicia ak dalej idu v zdravej linii tak su ich fanusikmi a tesia sa, ci uz z vytvorov, obrazku alebo aj neskor z inych projektov, ktore deti tvoria, robia, na nich participuju. Jednoducho tak to ma vyzerat. A samozrejme k tomu zdravemu patri aj to, ze dietatko, ktore ma na to vek poziada o chvilku pre seba, teraz si chvilku kresli a ja si pijem kavu, teraz ty toto a ja toto a potom zas my spolu a ano tak sa dieta nauci aj zdravo pockat a vydrzat, kym tu zas mama pre neho bude. To je ale za mna stale stopercentna mama.

princezna_bosorka
13. okt 2024

@mili2016 jj, asi tak... my mame doma 2 r a 5 m syna. Rozhodne to robis lepsie ako tvoja sestranica (ak ona ti posmesne hovori, ze si animatorka, vratila by som jej to tym, ze ona je gestapacka... a budes mat klud).

princezna_bosorka
13. okt 2024

@atinkaa krasne napisane, suhlas

oli18
13. okt 2024

@simona20201309 dobrym clovekom bude, aj ked sa bude hrat samo , nie ty mu budes robit animatora. S dobrym clovekom nema nic spolocne strihanie farebnych papierikov, ci lepenie, ci pomahanie skladat kocky. To sa tazko vysvetluje niekomu, koho dobri ludia maju len par mesiacom, ci rockov. Moji dobri ludia maju po 40tke, ja ich vychovu viem aj fakticky dokazat. A uspesny zivot a karieru. Okrem toho, ti podstata mojho textu unikla, aj to o niecom svedci. 🤷

oli18
13. okt 2024

@simona20201309 az teraz som precitala tvoje urazky. Neznizim sa na tvoju uroven. Plati moja posledna veta predchadzajuceho prispevku.

simona20201309
14. okt 2024

@oli18 tak by si mala už vedieť čítať s porozumením.... kde píšem že bude dobrý človek vďaka strihaniu papierikov???
Písala som ze mi záleží na tom aby bola dobrý človek, nie ze strihanie papierikov z nej urobím dobrého človeka 🙄🙄🙄
Ale tvoj postoj je mi úplne jasný keďže v tej dobe bol chladný odchov úplnou samozrejmosťou

simona20201309
14. okt 2024

@oli18 urážky??? Kde prosím ta?

Strana
z2