Lozenie po štyroch

lenka3101
9. jún 2016

Zienky, moje dcerka ma 8 a pol mesiaca a zatial nechodi po styroch. Vie sediet, prevalovat sa, trochu sa aj plazi. Myslim, ze to je tym, ze bola malo ukladana na brusko, nakolko mala silny reflux. Nerobim z toho vedu, som toho nazoru, ze detom treba nechat cas, nech na vsetko pridu same. Inac je uplne zdrava a odkedy papa prikrmi, tak uz ani nevracia, reflux sa stratil. Detsky lekar ju poslal na rehabilitacne, dnes sme boli, lekarka skonstatovala, ze je len trochu pozadu, inac je v poriadku, ale pre istotu nam sestricka ukazala cvik, ktory mame cvicit 4x denne, aby sa to stvornozkovanie urychlilo, a mame aj kazdy tyzden chodit k nej. Dcera pri cviceni reve jak by ju z koze drali, v zivote som ju nepocula tak plakat a ja som z toho tiez hotova. Inac je to spokojne usmievave dietatko. Mam pocit, ze sa to zbytocne sili, najradsej by som to nechala tak. Co by ste mi prosim poradili?

natalym
9. jún 2016

No neviem teda mne sa zdá, že tiež ako prečo by mala liezť po 4 roch, však napr. naša ani neliezla, rovno v 10 mesiacoch sa postavila a chodila. Ako nechápem.
Podľa ak vie sedieť, plaziť sa, ona na to príde ešte, možno vôbec ani nebude. Zaujímavé. Možno Ti niekto poradí.

rheuska
9. jún 2016

No podla ortopedov je velmi vhodne aby dieta preslo vsetkymi fazami. Vysvetluju to tym, ze pri kazdom sa posiluju ine svaly a tie potom podporoju pripajanie dalsich a dalsich. Ked sa nejaka vynecha tak to moze mat za nasledok zly upon, vykrivenie, zle drzanie a tak. Podla mna lekar vie, preco vam odporucul cviky. Ono po case by to malo byt lahsie pre malu. Ja by som cvicila. Ale samozrejme rozhodnutie nie je na mne. (Vlastnu skusenost nemam. To je literatura.)

paulakolla
9. jún 2016

Ja si tiez myslim,ze kazdy ma svoje tempo psychomotoriky. Moja ma 9 mes a tiez nelozi. Plazi sa a teraz sa zacala stavat na kolienka,ale len tak staticky🙂 Pravdupovediac to vobec neriesim,ci je to skoro,alebo,neskoro,alebo spravne podla tabulky..nech si jej organizmus sam povie. Daj na svoj pocit. Myslim,ze je spravny. Sama to vies na tvojej malej najlepsie zhodnotit a vypozorovat,ci postupuje v norme. Podla mna by ti v hlave hned zasvietila kontrolka,ak by nieco neslo ako ma. Skoda ze sa teraz na nas vali tolko rozporuplnych veci,co do vyvinu deti. Len nas to zneistuje. A vlastne ani nesuhlasim s tym,ze je trochu pozadu,lebo ak ano,o kolko? 13 dni a 5 hodin? Ja myslim,ze mas taku istu malu sikulku ako ja😀

paulakolla
9. jún 2016

@rheuska s tymi fazami tiez suhlasim.

ale_na
9. jún 2016

Nas velmi malo chodil po styroch ako 7mes. Zacal sam pustat sa a 9mes uz sam pobehoval 🙂
Som toho nazoru ze ma cas 😉

guiseppinka
9. jún 2016

@lenka3101 kasli na to. Moja mala 10.5 mesiaca a vtedy mala prve pokusy o plazenie sa... za 2 mesiace sa zacala stavat a popri nabytku prejde pekne... v postielke sa stavia mozno max 2 tyzdne aj to nie vzdy...

sardinka335
9. jún 2016

@lenka3101 čo by som robila ?len tak ,,pre sitotu,, by som VOjtovku s dietatom necvičila alebo čo to cvičíš ze tak reve ...čo chcu urychlovat? Moja v 8 mesiacoch neštvornožkovala dokonca ani poriadne nesedela....začala tak posledny mesiac a bude mat rok. Aj z mojej dcery by rychlo vyrobiĺi invalida...ze nedvíha hlavičku neviem v 4 mes. to bolo ze ma toricolis, doma normalne dvihla hlavu len ona to nerobila na povel...aj mne povedala ako je pozadu,som si myslela svoje. Takto si nahanaju pacientov ze ,,zda sa mi,,...a pre istotu. Ako my sme mali aj iny problém a ten jasne som uznala lebo objektivne mala polohovu vadu na nohe a to bolo cele, potom uz len hladali diagnozy.

mojong
9. jún 2016

ja ti napisem svoj nahlad na vec, ja by sim osobne nic neurychlovala kazde dieta ma svoje tempo, ak je doterajsi vyvoj v poriadku tak na co..... pri prvej dcere ma tiez do vselicoho tlacili, lebo bola menej akcna pohybovo, vsetko jej trvalo dlhsie a so vsetkym zacala neskor....... sedela ako 8 mesacna, stvornozkovat zacala po 9.mesiaci, stala ako 11 mesacna a uplne sama zacala chodit ako 18 mesacna,.......teraz z nej je take sidlo ze mam mindraky kedy sa kde obije....... druha dcerka sedela v 7 mesiacoch stala v 9 mesiacoch teraz ma 10 a paradne prechodi uz kolo nabytku, ...... stvornozkovat zacala az ked sa postavila a na presun v priestore stale pouziva stvornozkovanie 🙂 ........ este pridam len to ze s nicim im nepomahame nedavala som ich ani do pasivneho sedu ani som ich nestavala na nohy,..... ku vsetkemu sa dopracovali same....... kazde dieta ma ine tempo...... ak nie je podlozene nejake neurologicke vysetrenie a nie je niekde inde chyba ja by som nerehabilitovala

paulakolla
9. jún 2016

@sardinka335 Presne tak. To su ti takzvani "lahki" detski pacienti. Nie je s nimi ziadna robota,lebo sak im nic neni,ale poistovna pekne plati ukony,lebo sa chodi na caste kontroly. Vykonstruovane diagnozy. Aby sa nepovedalo,mamicke daju doma cosi cvicit,nech sa na tom akoze pracuje. Moja kamoska tak pala pritahovat lavu nozicku a rucku. A po par neurologkontrolach jej povedala,nech len pokracuje stale s tou pravou stranou..no co na toto povedat..

natalym
9. jún 2016

Opýtaj sa lekára. Nech Ti to vysvetlí.

sardinka335
9. jún 2016

Ako neberte to tak ze lekarov zaznavam, to nie...ale mam svoje skusenosti .2 týždnove dieta mi chcela doktorka sadrovat koli polohovej vade na nozičke.....ked som išla k inej, ale to koli rehabke - cielene som ju nevyhladavala aby som sa ,,hadala o diagnoze,, len ta pani doktorka musela znova vyšetrit koli určeniu rehabilitačných cvikov, tak pozerala na mna ako puk, že čo chce hentá sadrovat?? Takze mam svoju skusenost ale nikoho neodhovaram od cvičenia ale cvičiť ,,pre istotu,, načo?

simaaprilova
9. jún 2016

@lenka3101 akurat riesim presne toto iste.z daleka som chcela neurologa obist lebo som vedela ze na kazde dieta maju jeden meter ale dostali sme sa tam z inych zdr.dovodov nez je pohybovost babatka.mam 7,5mes. Dcerku.a doktorka nam dala ultimatum ze ma mesiac aby sa naucila krasne stvornozkovat.ak nie...rehabilitacie,vojtovka.pohadala som sa s nou ze ako moze posudzovat kazde dieta podla jednej tabulky ked kazde dieta je jedinecne a ma svoje tempo.moja mala uz davno sedi,vala sudy krizom krazom,plazi sa,toci sa okolo svojej osi a stavia sa na styry.tak co od tych nasich deticiek este chcu?!zbytocne ich stresovat vojtovkou.co som jej dopredu povedala ze neideme.ja ako mala som sa tiez hned postavila a chodila a som tu ziva a zdrava.takze moja rada.nesilit to.dieta bude mat akurat stresy a traumu z tych cviceni.moja sa v zivote uz dost natrapila a naplakala po lekaroch a v nemocnici takze necham volny priebeh jej vyvinu😉 vela stastia vasmu drobcovi

mojkamojka
9. jún 2016

@lenka3101 moja dcera zacala stvornozkovat ako 2,5 rocna!!! aj to tahala nohu za sebou ako postreleny zajac 😀 Proste nechcela svtornoznovat a ked som ju dala na styri, tak sa bud rozplestila na zemi, zacala sa gulat alebo sa neskor rovno postavila. A teda je uuuplne v poriadku, nema skoliozu, stuhnute svaly, neurologicky uplne v poriadku 🙂 Podla mojho nazoru, sa stvornozkovanie velmi precenuje, ok keby nesedelo dieta, nechodilo...Poznam vela deti, co nestvornozkovali a vsetko ok ak su ine parametre v norme.

glorikarebeka
9. jún 2016

ja mam dve baby a ani jedna nestvornoskovala a ani som to neriesila a naco same zacali chodit 11 mesiacoch.Ja by som necvicila pokial to neni vazny zdr.problem,len malu zbytocne stresujes ked je inac spokojna kasli nato a radsej sa jej venuj inac.Neboj este 3 mesiace a budes ju nahanat po byte a ani kolena nebudu vydrate🙂

ihned13
10. jún 2016

moj maly ma 10 a pol mesiaca a tiez este nestvornozkuje, da sa na kolena a hojda sa ale ked sa chce pohnut tak sa hned zacne plazit, plazi sa uz od 6 teho mesiaca, tiez este nesedi a ani sa nepostavi, ma skoro 11 kg, tak neviem ci je to zato ze je tazsi . Dcerka sa mi tiez plazila dlho a posadila sa ako 9 a pol mesacna a hned zacala aj stvornozkovat, 11 mes chodila ked tlacila vozik inak sama zacala chodit 13 a pol mesacna.
Tiez ma uz zacala doktorka obhaniat ze sa mam hlasit ak nebude stvornozkovat do 11 teho mesiaca, ze uz davno by mal aj sediet, aj dvihat sa v postielke , no jednoducho nic z toho este nerobi akurat den po 10 mes poradni sa mi postavil na kolena a odvtedy to stale skusa a da sa na styri a hojda sa ale stale nestvornozkuje. v kociku sa stale taha hore ze si chce sadnut ked ho na chvilku posadim drzi sa kocika ale sam sa spat zvali a tak dookola chce sediet ale nevydrzi dlho.
Ja si tiez myslim ze uz co chvila pride na to ze ako ma prekladat ruky nohy a zacat po styroch, len pani mudr sa riadi tabulkami a tak sa uz plasi ze nieco nie je v poriadku a uz nas chce posielat po neurologoch len aby zasa dohodila dalsi kseft kedze za kazde vys.sa plati 10eur, a uz sme tam boli 2x ked mal 3mes a 6mes a vzdy bolo vsetko ok.
Tiez si myslim ze ked je dieta lahsie a ma nejakych 8kg tak zacne skor lozit ako macko ktori ma pomali 11 kg/ 11 mes. no este teda pockam mozno za dva tyzdne zacne sj po 4 roch lozit, a uz bude potom mudr spokojna.

poohie
10. jún 2016

@lenka3101 prepanajana, kvoli dvom tyzdnom? ci aku tabulku tam maju, kedy ma podla nich lozit?
ja som chodila s prvym synom, kvoli mesiacu, co bol pozadu. nemala som tu drzost povedat, ze im na to kaslem,z e podla mna je v poriadku. nie som ten typ. ale celu dobu ma to stvalo. doma sme viac necvicili ako cvicili, len som z toho mala nervy, snazit sa to naplanovat a snazit za zacvicit, z tych 4x sa mi podarilo tak raz. a napredoval normalnym tempom, teda stale bol mesiac pozadu oproti tym tabulkam (mimochodom tiez to bolo tym, ze som ho nedavala na brusko - do 3 mesiacov vobec, resp. ked som ho dala, tak zaspal), az ked zacal normalne v roku chodit, tak boli spokojni a nechali nas tak. ale teda kvoli dvom tyzdnom robit taku vedu... ak mas na to silu, vykasli sa na to. pokial je dietatko v poriadku... ona sa raz rozbehne. a to zo dna na den. alebo tento milnik uplne vynecha, nie je nutny.

katrin21
10. jún 2016

@lenka3101 nech place, to nevadi, ona place nie od bolesti, ale ze sa jeduje.. takze kluuuud..
je to normalne.. netreba to zanedbat, aby si neskor nemala problem...
take , ze " lenive dieta" ako niektori pisu, ked dieta nezdviha hlavicku a pod. to neexistuje.. to je zatvaranie oci pred problemom...
Ja som cvicila s dcerou tri mesiace a stacilo, pomohlo to velmi rychlo... cim skor sa zacne, tym lepsie... ak to teraz podcenis, lebo ved" ma cas" a potom bude problem pretrvavat, uz ho odstranis tažko, alebo vobec... :(

akurat citam knihu NEZNA NARUC, je sskvela.. presne sa tam pise, ako treba s dietatom manipulovat, ako ho nosit, preco je dolezita makka zavinovacka do 3 mesiacov dietata / aj v lete /.. atd... a co si treba vsimat, lebo to sposobi odchylky vo vyvine, neskor v skole, alebo je dieta pomale, nervozne, hyperaktivne, alebo naopak prilis kludne až prispate ako sa hovori.... lebo ono to je vsetko o mozgu.... a ten treba stimulovat.. a to aj svalovymi cviceniami. takze .... pekne cvicte, ak vam to kazali, je na to dovod.
Mimochodom, tiez som zistila, ze dcerku som nosila zle, aj tuto druhu scasti.. takze idem napravat chyby, snad este nebude neskoro.... Dietatko ma byt co najviac schulene do klbka prve mesiace, ale nie v nosicoch, ale v perinke ,na rukach tiez tak a nie nosit ho vystrete dohora a pod.......

papricka33
10. jún 2016

@lenka3101 chod s nou na babatkovske plavanie. Pomaha to.

lenka3101
autor
10. jún 2016

Dakujem pekne za vase nazory, len ste ma utvrdili v tom mojom. Inak ten cvik som si vyhladala na nette a je to Vojtovka. Dnes som nabehla s lekarskou spravou od rehabilitacnej lekarky k nasmu detskemu lekarovi a rovno som mu povedala, ze nevidim dovod na to, aby som so svojou zdravou dcerou cvicila Vojtovku. Mimochodom dcerka je normalne donosena v termine, Apgar skore mala 9, zdrava jak repa (okrem toho refluxu prve mesiace). Detsky lekar po precitani spravy skonstatoval, ze mam pravdu a ziadne cvicenie nie je potrebne. Takze z toho mi len vyplyva, ze na rehabilitacnom si silou mocou chcu nahat pacientov a ukony. K tomu samozrejme tabulky, vsetky deti silou mocou zaskatulkovat. A co som citala o tej Vojtovej metode, tak to fakt cvicia deticky, co maju nejaky vazny zdravotny problem. Inac si myslim, ze je to pre zdrave dieta psychicky teror. Este som zabudla napisat, ze Saska mala hned po tom cviku u rehab. sestry komletne po celej tvari take male cervene bodky - popraskane cievky pod kozou, vyzera to strasne, jak by bola cela pehata. Detsky lekar mi povedal, ze to je zo silneho placu a ze do troch štyroch dni to zmizne. Este nikdy za tych 8 mesiacov tak hrozne neplakala. Mimochodom vcera vecer, aj dnes vecer a aj cez den som ju musela uspavat v nosici, predtym zaspavala pekne sama v postielke. Myslim, ze ma z toho traumu. Takze to zhrniem, kazde dieta ma svoje tempo a nic netreba silit a ja som bola hlupa, ze som na tu rehabku vobec sla. Esteze ma osvietilo a nespolieham sa slepo na lekarov. 🙂

lenka3101
autor
10. jún 2016

@katrin21 Prave som dopisala svoj prispevok. Naozaj nevidim dovod na to cvicenie 🙂 . Dcerka je sice kludna a usmievava, to znamena, ze nezvykne vyplakavat pre nic za nic, ale zaroven aj čulá a zvedavá. Hlavicku dviha samozrejme uz davno, pekne sedi, nadvihuje sa na rukach, vie vystrcit zadok dohora, prevaluje sa a snazi sa lozit. A co sa tyka toho nosenia, nosim ju v ergonomickom nosici, ziadna klokanka, pekne nozky nasiroko, chrbatik zagulateny do tvaru "C", dcerka to zboznuje. Na satkovanie si zatial netrufam, snad az pri dalsom babätku 🙂

katrin21
10. jún 2016

@lenka3101 ergo nosic, ani ziadny iny nosic, nie je prospesny pre dieta... prave to citam v tej knihe....
dieta sa v nom moc šponuje, hlavne ak to maminy nosia od babatenka maleho, do 4 mesiacov absolutne nevhodne. prave to moze nastartovat problem.. dieta sa napina tak, ako nema..

lenka3101
autor
10. jún 2016

Ak by sa dcera šponovala, tak by som ju nasilu urcite nenosila. Nosim ju az od jej 7. mesiacov, aj to len preto, lebo som predtym o ergonomickych nosicoch a satkach nevedela. Nie je na mne zavesena nonstop, chce byt aj v kociari, aj sa sama pohra. Ale myslim si, ze nosenie deti je velmi prospesne pre deticky, ked citia blizko seba mamu tak ako ked boli este v brusku 🙂

radlinka
10. jún 2016

@lenka3101 nesil ju zbytocne, skusaj pomaly, mozno fit lopta by ju viacej bavila. Aj my sme so synom chodili cvicit, on sa vobec nechcel prevalovat z boka na bok, ani nelozil a ani nestvornozkoval. Tak sme museli vsetko dobehnut, bol velky, buclaty a tazky. Postupne sa sam naucil, sam sa k tomu dopracoval i ked sestricka s nim vela cvicila. U dcery nemam problem,.... mala dlho koliky a miluje spavat na brusku, preto tato zakladna poloha jej aj osobne vyhovuje a od nej sa odvilali vsetky jej zrucnosti. Rychlo si osvojila pretacanie, plazenie, sedenie a lozenie po styroch. Teraz sa uz stavia na nozicky a skusa prve krocky. Najradsej stoji a sleduje. Nesilim ju, nenutim. Sama objavuje svet a skusa, co jej vyhovuje, nechavam jej volny priestor, hracky, zaujimave predmety. Podla mna to chce cas. Nasi lekari su velmi tabulkovi. Vsetko musi sediet podla normy. Syn zacal chodit v s 16 mesiacoch a to tak ze sa rozbehol...pritom sa na to velmi dlho pripravoval, aby boli nozicky aj chrbatik dost silne. Kazde dieta je ine, nerobila by som z toho vedu. Porozpravaj sa so sestrickou a povedz jej, ze sa jej to nepaci, nech jej vymeni ine cviky, nieco zaujimave...oni toho precvicuju velmi vela, takze podla mna problem nebude. My sme si tym presli a uz syna nezastavim...bude z neho asi futbalista 😀 😀