Má 2 roky a ku mne žiadnu autoritu

sade88
20. apr 2016

Ide o to ze moj syn ked sme vonku tak nechce chodit za ruku vsak dobre necham ho ale ked ideme cez cestu tak ho chytim a vytrhava sa mi...alebo ked sme dlho napr. na pieskovisku je cas ist tak ho chytim ze pod ideme a on sa hodi o zem, tak az potom ked capnem po zadku, place a ide sa ...ale je to des, ani ma to nebavi chodit na prechadzky uz ked je taky, pred muzom ma respekt velky, zavidim mu ho....neviete mi poradit ako ho naucit viac ma respektovat? ci to sa asi neda ze?

lauricka
20. apr 2016

Co robit? Zacat od seba a nieco si nastudovat o komunikacii s dietatom, o vztahoch s detmi a pod. Teba to nebavi? Ani jeho to nemusi bavit s tebou, ste si fifty fifty. A ty si ta, ktora musi najst cestu. Budovat si "autoritu" nasilim je cesta nikam. Ja by som ju muzovi moc nezavidela. Moze sa to aj vypomstit. Nikto uceny z neba nespadol. Tak do toho.

sade88
autor
20. apr 2016

@lauricka joj tak som nechcela aby to vyznelo, jeho bavi chodit von so mnou ale proste ako mu normalne vysvetlit ked este nechape ze uz ideme? hm?

siska53
20. apr 2016

@sade88 v prvom rade- cez cestu -,ruku das,aby auto nespravilo bobo. Trvaj na svojom,on casom pochopi.
Kedz uz ma dva roky,uz chape viac ako 1-1,5rocne dieta.
Tebe sa paci,ked nieco robis a zrazu niekto k tebe pride a koniec,chod prec? Mne totiz nie,tiez to nemam rada,ale ako dospela sa cez to viem prelusnut..
Idealne je mu povedat,ze ked prides/povies druhykrat,odchadzame domov. Mne to dost pomohlo,najma maly (malej to tak nevadilo nikdy) tazko akceptuje nahle zmeny. Tiez robil strasne cirkusy. No pochopila som,ze je lepsie ho vopred vcas na zmenu upozornit a je po probleme,protesty nie su alebo len male.
Capnutie si nechaj na vaznejsie situacie -vytrhavanie sa z ruky pri ceste napr.,lebo to nebezpecne je.

trdelnik234
20. apr 2016

@sade88 Ahoj, dobra sprava je,ze sa to DA,lebo keby sa to nedalo, psychiatricke stacionare by boli plne mladych mamiciek.
Mas doma kuchynsky robot, automaticku pracku alebo umyvacku riadu, vsak? A co urobis ako prve, ked si kupis novy spotrebic, uplne novy model, co nepoznas? Predpokladam, ze si precitas navod na pouzitie. Preco si ludia myslia, ze deti sa daju vychovavat bez znalosti a nastudovanej literatury? Akoze da sa to, mozes improvizovat a napachat vela skod, kym prides na to, ako to robit efektivne. Nechaj si poradit od skusenejsich, precitaj si volaco a zober si z toho nieco do kazdodenneho zivota.

Napr. k tym dvom situaciam, co tu opisujes. Dieta ti nechce dat na prechode ruku.
1. Pripravit ho na to, ze o chvilu pojdeme cez cestu a vysvetlit preco nemoze ist sam. Pevne chytit, ak nechce. Ucit ho farby a pravidla prechodu formou hry. Mne to trvalo nejaky tyzden, ale teraz to funguje super.
2; Maloktore dieta chce dobrovolne odist z ihriska, ak sa dobre bavi, takze tiez pripravit na odchod vopred a ked urobi scenu, nevsimat si, zobrat ho a odist z ihriska.

jana_eyre
20. apr 2016

@sade88 dopredu upozornovat - o 10minut ideme domov, nechat ho chvilu hrat, zas zopakovat - o 5minut ideme domov, zas nechat chvilu hrat a potom prist za nim povedat, ze uz ideme, zobrat hracky, jeho za rucku a ist..

ak su na nieco deti pripravovane, tak to zvladaju lepsie ako ked nieco zavelis hned.. no a ak ani tak nebude chciet ist, tak vziat na ruky a odist domov.. netreba mu hned davat za to na zadok - v takychto situaciach to nema ziaden efekt, akurat tak dostane vacsie nervy..

no a respekt sa buduje tak, ze ked nieco povies tak to aj dodrzis - pevnym hlasom.. moje deti maju najvacsi respekt predomnou, aj ked samozrejme sa to vekom a momentalnym rozpolozenim deti meni..

bonaqa2013
20. apr 2016

jedna po zadku to spraví....Keď bude väčší budeš mať problém...

simsalabim
20. apr 2016

@sade88 nam fungovalo na odvhod upozornit - este sa 5x smyknes a ideme domov...a pocitali sme. Ruka cez cestu - bez debaty, je to pre jeho bezpecnost.

bubelko
20. apr 2016

@sade88 tvoje dieta sa sprava uplne normalne. nepoznam vela 2r co radi chodia za ruku. ak sa da, nechaj ho chodit volne. ked idete cez cestu, tak ho chyt a hotovo. a to, ze sa vytrhava - je normalne. to robia deti bezne. skratka ty si mama, tak ho nepusti. ak treba, zober na ruky. ja som kolkokrat niesla syna cez plece ako vrece zemiakov. naucil sa.
a co sa ihriska tyka - skus dohodu. este si urob 3 kolaciky a pojdeme - a rataj tie kolaciky s nim. alebo - este sa mozes smyknut a pojdeme... väcsina deti sa tak lahsie dokaze odputat.
a ked sa hodi o zem, no tak sa hodi. tak ho tam bud nechaj, a pockaj kym dotrucuje alebo zdvihni a chod domov. bez zbytocneho komentara, skratka kde niet divakov, tam niet predstavenia 😉

dolezite je, ty sama musis byt presvedcena, ze to ako to robis, je spravne. a musis veci mysliet vazne. to, ze muz ma väcsi respekt, je normalne. syn je s nim menej, ma ho menej "precitaneho". ked s nim stravi viac casu o samote ver, ze aj u neho zacne vystrkovat "rozky" 😉

sisaka
20. apr 2016

Tak ako pise @simsalabim 2 rocne dieta nevie, co je 10 min, 5 min a pod. Treba mu povedat, ze este dokonci cestu v pieskovisku, este sa 3 x smykne a ratat....cez cestu nekompromisne vzdy za ruku, ak sa nechce drzat tak na ruky a vysvetlovat pravidla, casom sa to zautomatizuje a dieta ti pri ceste same poda ruku moje to robili aj ked uz boli starsie, syn ma 8 a sutomaticky sa ma chyti, ked ideme cez cestu....

sade88
autor
20. apr 2016

@siska53
@bubelko
@sisaka
@simsalabim
@bonaqa2013
@jana_eyre
@trdelnik234 dakujem vam za vase odpovede, cas a ochotu napisat vase rady, skusenosti, krasny den 😉

ewisam
20. apr 2016

@sade88 No vyhoda v tomto je mat starsieho surodenca, teraz to s krpcom riesim 🙂 ale ked starsieho poslem vzdy ho na konci chodnika zastavi... hlavne ak ide na odrazadle. O zakladnych pravidlach bezpecnosti na cestach sa nediskutuje, casom si zvykne.. A ihriska? Mne decko este nevrestalo, ze nechce z ihriska ist... necham ho tam vzdy poriadne vyjasit s dostatocnou casovou rezervou... chodime tam aj na 2h, takze ide z ihriska dobrovolne 😉

jana_eyre
20. apr 2016

@sisaka ja ani nevravim ze to vie, ale je to proste z mojej strany Len upozornenie o tom ze Sa uz konci hra.. Myslela som ze to je kazdemu jasne.. 😖

danana
20. apr 2016

Ja sa držím vtipného komentára : Moja mama je super. Zábavná, vynaliezavá a vtipná. Ale keď zrúkne, upratujú aj deti u susedov :D

Inak s tým upozorňovaním detína odchod. Ty kokos. Naozaj to funguje. A dokonalo! Je jedno či mu povieš 10minút, 10x alebo 10 týždnov. Proste mu už oznamuješ a mne to vždy zaberá 2x upozorniť a 3x ideme.
Malý sa mi tiež hádzal pod autá na ceste. Koľkokrát som oneho len tak tak že nezakopla. Kopec raz dostalna zadok a nespočetne veľa ráz som ho tiež niesla domov na pleci akovreco zemiakov. Teraz sa s ním nebojím ísť nikam. Má 2r.8mes

helenanovakova
20. apr 2016

moje 2r. dieťa ma tiež nerešpektuje. ideme von, ruku mi nedá, ide samo, smerom, ktorým chce ísť ono, nie ja. už som si prestala dávať ciele, lebo stále to bolo len o tom, že no pod už, tadeto ideme a ono sa krúti donemoty po svojom. proste ideme von a nech si určí kam. niekedy sa nikam nedostaneme, behá len okolo domu. a cez cestu ho prenášam na rukách. neriešim proste

charlie1980
20. apr 2016

Ani moj nechyti ani za toho pana za ruku. Inak, baby, napadlo vam opytat sa mamicky, ake ma dieta porozumenie....? Ci vobec ma vyznam mu vysvetlovat...? Nie kazde 2r dieta si vie dat veci do suvisu, preco prave cez cestu musi chytit za ruku.
A viete, co robil moj, ked som ho chytila za ruku cez cestu....? Klakol si pokazdom na zem. Tak teraz sa nosime na rukach. A ano, verim tomu, ze mamicka niekedy uz ani nema chut niekam ist, nakolko riesit taketo sceny v tomto obdobi nie je ziadna sranda. Navyse, ak ma dieta silny charakter, tak moze byt naozaj niekedy bezradna. Ale to pochopia iba mamy narocnejsich deti. A preco ma pred muzom dieta respekt.....? Menej su spolu, deti to nejak intuitivne citia, ze je to muzske silnejsie pohlavie.
Musis len vydrzat, je to obdobie, niektora mamicka ho prezije ani nevie poriadne kedy, u inej to ma riadne grady.
Ak ti mozem poradit, skus dat synovi pred spanim melatonin, nam to velmi pomaha, ma kludnejsi spanok, cez den je koncentrovanejsi a menej vzdoruje...doporucuju ho aj detski neurologovia, je to vyzivivy doplnok.
@sade88

sense
20. apr 2016

mozno sa budem opakovat, co sa tyka chodenia cez cestu ruku das a hotovo neda chytim na ruky a prenesiem alebo sa mohla aj o zem hhodit jednoducho to je situacia kde nediskutujem, za chvilu pochopila teraz je to bez problemov...co sa tyka chodenia domov, vzdy upozornim ze za chvilu ideme alebo este tri krat na smykalkuu a ideme...a bud ide dobrovolne alebo za ruku a ide sa teraz ked uz je vacsia tak poviem ze idem a viac sa neobzeram resp len nenapadne aby som ju mala podkontrolou, tiez sme isli par krat s obrovskym krikm za ruku, ale nekricala som ,nedohovarala som necapala som, jjednoducho vzala za ruku a detskym tempom sme bez slova sli domov....chce to trpezlivost a nervy v klude...

a a propo moja mala ma tiez vacsi respekt pred otcom ako predo mnouuu resp ani nie ze respekt ale vie ze u mna su tie hranice trochu dalej ako u otca cize vie presne ku komu si co moze dovolit...

domi237
20. apr 2016

@helenanovakova niekedy je asi predsa lepšie neriešiť, lebo keby človek mal všetky takéto maličkosti riešiť tak by sa asi aj scvokol, že? 🙂

timea7
20. apr 2016

@sade88 ale dá, alebo sa ťa bude držať za ruku, alebo idete späť domov, pustiť sa ťa môže až na ihrisku, v parku, skrátka niekde, kde je to bezpečné. Keď budeš na tom trvať (nie však ho nechám!!!), keď sa zopäť krát vrátiš domov a povieš mu, že idete domov preto, lebo sa nechce držať, bude sa správať inak. To je celé. Jasné pravidlá a trvať na nich. Bez kriku, bez pár na zadok. Môžeme ísť von, ale budeš sa držať, ak sa pustíš, ideme späť domov. Ak ste na ihrisku, upozorni ho, že o chvíľu idete domov, potom buď už nekompromisná. Pravidlá určuješ ty, no tvoj syn je vo veku, keď má na takéto prejavy plné právo. je na tebe, čo s tým urobíš. Je tu more tém s podobným obsahom, pohľadaj a prečítaj.

marcelatje
20. apr 2016

@ewisam so zaujmom som citala co robis ze ti dieta pri odchode z ihriska neplace az som sa docitala ze chodite aj na dve hodiny a moja nadej zhasla 😀 nam ani pol dna nepomoze. Sceny uz nie su take caste ale vyjednavanie je vzdy. Tie deti su jednoducho radsej vonku.

timea7
20. apr 2016

@charlie1980 každé zdravé dvojročné dieťa si dá veľmi rýchlo do súvisu, že na ulici sa bude alebo držať za ruku, alebo bude v kočíku. Ak sa držať nebude, otočka domov, toto pochopí aj mladšie dieťa. A na tom silnom charaktere sa tu nehnevaj sa na mňa bavím.....čo asi robí učiteľka v škôlke, ak má takých silných charakterov v triede desať ?
K tomu melatonínu sa radšej ani nevyjadrujem, odporúčajú ho detskí neurológovia?! Napriek tomu, že je v príbalovom letáku uvedené, že je pre deti nevhodný?! Ty svoje dieťa týmto láduješ?! 😒 😒 😒 😒

danana
20. apr 2016

@timea dnes je proste chorý trend povedat, že šak čo. Nechám ho. Po vačšina má jedno, dve deti, takže zvláda ak jej skáču pohlave 😉 inak aj moja sestra ládovala svoje deti prikaždom nočnom zamrnčaní nurofenom a všelijakými "ukľudňujúcimi " prípravkami. A poviem ti, vidieť 8ročného chlapca na mentálnej úrovni 3ročného..... na zaplakanie...

helenanovakova
20. apr 2016

@domi237 tak, tak. keď chcem s ním ísť napr. na detské ihrisko a ono sa vyberie opačným smerom, tak čo už.... nikde nie je napísané, že na to ihrisko musíme ísť. podstatné je, že sme vonku. a podobne v ďaľších veciach

timea7
20. apr 2016

@danana zvládať prestávajú vo veku päť, šesť rokov....potom sa začína prácne hľadať nejaká diagnóza, ktorá by prekryla zanedbanú výchovu.....

charlie1980
20. apr 2016

@timea7 Asi musim napisat Este raz : do suvisu, preco prave cez cestu musi chytit za ruku. Nikde tu nepisem o tom, ze si nevie dat do suvisu nasledky, ak ju nechyti. Stale pisem o porozumeni😉 Co robi ucitelka v triede, to neviem, nakolko nie som pedagog. Ale zato som konzultovala s neurologom 😉

danana
20. apr 2016

@timea7 ja to poznám, neboj sa. Ked nechcel jesť chleba bol intolerantný na múku. Ale to, že zjedoldva plechy perníkovna večeru a nič mu nebolo, tak to je ok :D

timea7
20. apr 2016

@charlie1980 ak píšeme obe o zdravom dieťati, tak dvojročné pochopí vysvetlenie, prečo sa musí cez cestu za ruku držať bez problémov.

sisaka
20. apr 2016

@helenanovakova to je ok, ak s dietatom len ides von a je jedno kde, len aby bolo na cerstvom vzduchu, v niektorych situaciach dieta mozes nechat rozhodnut. Pride vsak situacia, ked dieta musi ist tam kde chces ty (napriklad do obchodu, k niekomu na navstevu, musi sa drzat za ruku, lebo idete cez cestu a pod.) a potom co? Dieta si rychlo zvykne, ze je sefom a vzdy je podla neho - podla mna takyto pristup je kontraproduktivny a v konecnom dosledku sa otoci proti rodicovi. Rodic je ten, co stanovuje pravidla, mantinely a deti su najspokojnejsie, ked tie mantinely maju a to ti nepisem len z mojej skusenosti.
napr. @timea7 dobre pise, vidno,ze ma skusenosti s detmi.

timea7
20. apr 2016

@danana poznám a dôverne, najviac potravinových intolerancií majú deti lekárov....ale sme mimo tému.

danana
20. apr 2016

@timea7 to bolo len na margo toho, akoospravedlnuje svoju neschopnosť. Napr naučit ho jestnormálny chleba namiesto bebe brumíkovatď.
@sisaka a aj timea raz darmo tu budete bojovať proti veterným mlynom. Kto chce sa spýta a zoberie si z toho svoje. Kto chce nájde si zakaždým výhovorku ako dieťa 'cíti' čo má robiť a matka sa 'musí' prispôsobiť. Tiež sa mi nad tým zastavuje mozog, ale tu nápravy niet....

timea7
20. apr 2016

@danana ja nebojujem, čo si? Mne je to fuk! Kto si ako rozmazná, tak má. Keď vidím, ako sa deti trieskajú v šatni o zem, lebo rodič nepriniesol presne takú čokoládku, akú chceli, kopú do otca, lebo chceli, aby prišla babka, nadávajú mame a tá ich pomaly s plačom prosí, aby prestali, ja sa iba pousmejem. Ak tu niekto chce radu a poradiť viem, rada odpoviem, s niektorými maminami s píšem aj v IP, vidím, aký pokrok urobili, keď sa chce, tak sa dá. No je oveľa ľahšie vyhovárať sa na dieťa, ktoré je "úplne iné, ako ostatné", "kto nezažil, nepochopí" a pod. drísty, ako zamyslieť sa sama nad sebou, dať si stanovenie pevných pravidiel a ich dodržiavanie dieťaťom do popredia. Neprivierať oči a neutešovať sa tým, že z toho vyrastie. Prečo by som ja bojovala? A veď nech sa nervujú denne s deťmi, ktorým nedokážu dať jasne najavo odkiaľ pokiaľ, nervujú sa oni, nie ja.