icon

Má rozprávanie s deťmi vplyv na ich budúcnosť?

4. feb 2024

Ahojte, dopredu píšem že to neberiem ako nejaký extra problém len sa zamýšlam nad tým. Ja sa s dcérou od narodenia rozprávam normálne, nemám rada zdrobneniny, maznanie, detské slová atď. ako na ňu hovoria ostatní neriešim. Svokra si všimla ako rozprávam a odvtedy ma bombarduje s tým ako to robím zle. Napríklad zdrobneniny teda nepoužívam alebo len veľmi málo napr. aha malý psíček alebo letí vtáčik toto je prvá vec na čo má stále upozorňuje ona zdrobnuje všetko ešte aj slová ako hore/horke dole/dolke, ďalšia vec sú tie detské slová ja hovorím normálne, je to horúce, lampa, sadnúť na čo má presviedča svokra že to musím je to pá, žiža, dadačik, tiež hovorím vety ako ideš sa kúpať, ideš spať, to ževraj tiež robím zle a má to byť ideš robiť člap člap, ideš robiť haha. Tiež nehovorím že podaj mamičke ale podaj mi alebo Simonka ide papať ale ty ideš papať.
Svokra sa stále na to rozčuluje a už sa dostávame do hádok čo som nerada, ona tvrdí že takto vychovam necitlivého a chladného človeka, že bude mať problémy v škole a škôlke lebo všetci tak hovoria len ja nie.
Prosím máte skúsenosť? Má toto nejaký vplyv alebo nie? Mne to proste na jazyk nejde, ostatní nech hovoria ako chcú ale ja aj muž to praktizujeme takto no svokra podľa jej slov "ani spať nemôže" lebo to sa takto s deťmi nebaví.
Je to fajn žena nemáme spolu problém a bola by som nerada keby vznikol..takže kto sa takto rozprával s deťmi a sú úplne normálne? Dala mi chrobáka do hlavy

lucianak
6. feb 2024

Ja som vyslovene zakazala bavit sa s mojim synom takymito zdrobneninami vsetkym. Neznasala som to. Rucicenka, ideme sa umyvkat, neudrenkal si si hlavicenku? No hotovo, tlak som mala taky, ze az. Nehovorim, ze ukaz mi rucku, otvor pusu, ideme papat... to je este podla mna normalne, ale hento bol extrem.
S inymi nech sa paci, ale s mojim synom sa museli rozpravat ako s normalnym dietatom, nie ako s... ani neviem ako to pomenovat.

marieta777
6. feb 2024

Skôr by som povedala , že z dieťaťa bude rozmaznaný človek toľkými nezmyselnými zdrobneninami . Treba si uvedomiť , že je to bytosť ľudská a používať slová, ktoré sa normálne používajú . Ja s mojimi 3 ročnými dvojičkami rozprávam normálne a celkovo ma iritujú skomoleniny alebo aj nárečia ( ja som z východu žijem v Nitre , ale nikdy by som deťom nepovedala choď po garadyčoch = schody )

barbr
6. feb 2024

Mne tieto prehnane zdrobneniny pripadajú vzdy pritiahnuté za vlasy. Sadinkaj si sem chrusticek, dam ti koláčik, budes papinkat… o dospelom si hned pomyslím ze asi spadol na hlavu a chúďatko dieta ked sa s nim niekto takto rozpráva. Potom sa čudujeme, ze este v predškolskej polovici deti nie je rozumiet, co hatlajú. Mne sa normálne ježia chlpy ked to počujem. Jasne ze bezne zdrobneniny clovek pouziva pri detoch ale ze to ma vplyv na výchovu empatickeho a láskavého cloveka tak to je super tvrdenie. Som sa celkom pobavila.

biela_sova
6. feb 2024

Ahoj, v tomto videu som zhrnula slobotvorbu: https://www.instagram.com/reel/C2SA7CeoSCy/?igs...

Matka by mala hovorit spravne a popripade niektore slova skomolit v ramci jasenia, aby dieta rozumelo, ze teraz sa jasime a komolime slova. Nemali by sme ale podcenovat vyvojovy stupen dietata a hovorit s nim ako s mensim. Tam sa naraza na stret zaujmov s jeho volanim po "competence", po tom, co uz dokaze. Menej narocnym slovnikom by sme mu mohli komunikovat, ze ho povazujeme za slabsieho v recovych kompetenciach, ako realne je. Mali by sme byt naopak o krocik vpred a pouzivat slovnu zasobu naznacenu ako X+1, to jest, vsetko, co vie, plus nieco nove navuse, co ho posuva😊

marca12
6. feb 2024

Moja kamoska robi ucitelku v skolke a asi nic ju nevie viac nastvat,ked deti namiesto pomenovania psa,povedia havko...vraj sa nema rozpravat v zdrobneninach.

happylife77
6. feb 2024

Jediný význam to môže mať v tom,že deti sa skôr naučia jednoduché slová,cize bude vedieť skôr povedať "papa" a."haji" a až neskôr by sa naučila ahoj a chcem spinkať. Cize nejaký význam to asi ma,ale inak si myslím že nebude preto "necitlivý človek"

basska_b
6. feb 2024

@cakanka22 Vies, kto su najvacsi odbornici na vychovu 😃 bezdetne kamaratky, svokry a susedky 60+ 😃

happylife77
6. feb 2024

@happylife77 ale to "horke a dolke" namiesto hore a dole 🤣🤣 tak to už prehnala svokra

alcielle
6. feb 2024

Horke, dolke ma dostalo tiez 😂.... Ale ine chcem. Tiez som nepouzivala vela zdrobnenin a z toho mala co viem asi to nie je teda dako nutne 😀. Ale - citala som niekde (vygoogli) velmi dobry clanok na temu ako sa rozpravat s babatkom a logicky a vecne vysvetlila pani preco su tak velmi napomocne jednoduche slova - ako žiža, ideme tata (prec), daj papa (namiesto zakyvaj na rozlucku rukou alebo co)... Verim ze ked ho najdes resp nieco obdobne k tejto teme tak najdete ja so svokrou spolocnu rec 😊 (a to nehovorim o dietati pre ktore bude lahsie zacat komunikovat so vsetkymi ludmi a zaroven nepocuvat tie desne zdrobneniny)... Ktovie, drzim palce, kazdopadne dakujem za horke a dolke 😂😂😂

marieta777
6. feb 2024

@biela_sova 👍👍👍👍

denithestrange1993
7. feb 2024

Svokra nech si da nieco na ukludnenie ked spat nemoze,to neni jej problem ako ty komunikujes so svojou dcerou. Ked ona chce ňuňuťuťu nech sa paci,ale je dost mozne,ze jej to dieta nebude rozumiet kedze sa doma rozpravate normalne.

vevesh
7. feb 2024

Dieta si samo seba ako osobnost neuvedomuje- rozoznat sa v zrkadle vie v priemer az od roka-dvoch. Ze ma samostatnu osobnost (oddelenu od matky) si uvedomi od troch rokov+. Dovtedy hovori dieta aj samo o sebe v 3 osobe a do vtedy vobec nie je zle, aj ked sa na dieta hovori v tretej osobe, dokonca je to prinosne pre porozumenie. Tak ako sa vyvija dieta, by sa mal vyvijat aj slovnik. Cize pri babatku sa mozu pouzivat vyrazy typu hajat, papat, hojda hojda a podobne, kedze sa len uci napodobnovat hlasky a lahsie sa napodobnuje (a zartikuluje) havo ako pes ci bubat ako spat. Ako nahle uz dieta vie artikulovat vacsinu pismen a spajat slabiky ci spajat slova, vtedy by takyto detsky slovnik mal ustupit a nastupit normalny slovnik s niektorymi zdrobnelinami .
Kedze neviem ake stare je dieta, ak hovorim o 2-4 rocnom dietati, tak svokrin jazyk je v norme. Ale ak ma dieta 6 ci 12 rokov, je totalne mimo (ale to uz by hadam aj dieta povedalo babke, aby sa s nim takto nezhovarala😀). A tie "horky, dolky" su kategoria oblubenych skratiek dospelych zien na mk -vianky, pocky a podobne👀👀🤦‍♀️ ak sa zdrobnuje, tak nech je to poriadne a po slovensky🙃🙃

veroonr
7. feb 2024

Takto. Pravda, taka ta generalna, je na tvojej strane (i ked je fakt, ze dieta si svoju osobu zacina uvedomovat az po 3. roku zivota cize beztak sa dovtedy vnima v 3.osobe a ked sa uci rozpravat, lepsie povedane vyslovovat, lahsie sa mu ucia jednoduchsie vyrazy, neskor uz na prehnane zdrobnovanie nie je dovod).V realnom zivote ale plati, ze kolko nazorov, tolko pravd + presvedceneho nepresvedcis... Takze na tvojom mieste by som jej len povedala, ze sa necitis dobre ked ta stale opravuje a ze by si ocenila, keby respektovala tvoj pristup tak ako respektujes ty jej

pink_lady
7. feb 2024

Drahe matky, aj s vami sa rodicia rozpravali v zdrobneninach a rozpravat ste sa naučili. Mamam ste vraveli maminka, mamicka, mami, nie matka. Otcovi tato, tatinko, ocko, nie otec daj. Za mna zdrobneniny primerane, urcite nie typu horke dolke...ale hovorit na 2r dieta v poveloch sadnut - obut aspoň bez oslovení a tiez mi pride ako na psa. Ovela stupidnejsie mi pride ak si dospeli hovoria: pá, papa
P.S.: lampa je uplne normalne spisovne slovo...vy máte na stoliku co? lam-pička by bolo už cudne 🤣

autor
7. feb 2024

@biela_sova super vysvetlené ďakujem
@vevesh dcéra má 11 mesiacov, ja nehovorím že nejako extra tieto vyrazí škodia aké ja to proste neviem používať, nepáči sa mi to áno ako som hovorila občas nejaká zdrobnenina ale tieto detské všelijaké slová sú pre mňa nie.
@pink_lady ja sa nebojím že sa nenauči hovoriť, nehovorím na ňu v poveloch ale normálne, pod si sadnúť.
Veď ja píšem o lampe ako o normalnom slove, použila som to pre kontrast ja lampa svokra źíźa

autor
7. feb 2024

Ďakujem vám za odpovede naozaj ste ma uistili že nerobím niečo čím by som vedome škodila

hubka51
7. feb 2024

Kokos keby ma zakaždým takto opravovala by ma asi je... švaclo 🙈 Už len keď to čítam som vytočená, čo ma má niekto opravovať ako rozprávam🤦‍♀️Ja stále nerozumiem čo sa má čo iný starať čo ja robím a nerobím.Ja som učiteľka v MŠ mňa išla mama poučovať že prečo sa nesnažím naučiť vtedy 3r.dcéru kresliť celú postavu aj hlavu aj krk šak keď pôjde do školy to budu od nej chcieť 😅 A dcéra si pekne prešla všetkymi fázamy kresby až kreslila celú postavu.Rob ako uznáš za vhodné nie určite nevychováš necitlivého človeka.Keby sa k dieťatu správaš ako robot bez citu možno áno ale nie preto že sa s ním normalne rozpravaš.

hubka51
7. feb 2024

@pink_lady ale jej nevadí že sa iný s dieťaťom tak rozpravajú ale žeby ju svokra opravovala?To si chce len presadzovať svoje.To keby sa otočilo a ona začala po každej vete opravovať svokru 😄Myslím že by sa jej to tiež nepáčilo

maminkadeticiek
7. feb 2024

Svokre treba jasne ukazat kde je jej miesto v rodine a urcit hranice.

pink_lady
7. feb 2024

@hubka51 hej ja tomu chapem to je mimo, celá svokra, ja som skor reagovala na ine komenty
pre mna aj slova horke/dolke ...stupidne
Žižu použijem obcas aj ja 🤭

lelelienka
7. feb 2024

Ja sa s detmi odjakziva rozpravam uplne normalne, samozrejme obcas sa pomazname a vtedy pouzivam aj detske alebo maznave slovicka, ale inokedy normalne. Zdrobneniny pouzivam, nie v extremnom mnozstve. Rozpravam im vela a pouzivam normalne dospelacke slova, ktorym mozno pri prechadzke v kociku este nerozumeju, ale oni vsetko podvedome pozorne vnimaju. Maznave, suslave a take to detske rozpravanie je to najhorsie, co mozes urobit a sama som videla vysledok takeho stylu rozpravania v rodine - dievca este na zakladnej malo problem so zrozumitelnym vyjadrovanim, takze tak... Ani odbornici to neodporucaju. Deti nie su blbe, aby sme sa s nimi tak rozpravali. Pokracuj v tom co robis a svokru proste ignoruj, alebo jej povedz, ze tak sa s detmi proste rozpravat nema. 😉

ibatanecnica
7. feb 2024

ja som na tom rovnako, neznášam zdrobneniny. Moja svokra ešte aj zo slovesa spraví zdrobneninu a s každým aj s dospelým sa tak rozpráva. Poďkaj sem a pod. Vytáča ma to, ale nie sme spolu často, tak to beriem jedným uchom dnu ad ruhým von. Ale keď bola dcéra malá, tak som jej povedala, že sa s ňou môže normálne rozprávať ale keď nie, tak nie. Ale ako som napísala, bývali sme spolu málo. Občas aj dcéra má také výrazy - predsa len gény sú gény 😂 (na odľahčenie ) ale ja sa s každým rozprávam normálne aj s deťmi. Sem-tam poviem psíček, mačička ale inak používam zdrobneniny minimálne

ibatanecnica
7. feb 2024

@happylife77 to používa aj moja, vytáča ma to do nepríčetnosti. Ale našťastie my sme neboli spolu často, tak dcéra nestihla pochytiť takého hovadiny.

hubka51
7. feb 2024

@pink_lady inač ja mám pocit že hore a dolke nieje zdromnenina ale to sa používa ako nárečovo.Aspoň ja som tak počula v Nitre že tak bežne používali idem horke.Ale môžem sa mýliť.

ibatanecnica
7. feb 2024

@hubka51 tak ja som to počula iba svokru používať, inak nie

simca06022011
7. feb 2024

radsej vychovam realistu bez ziza a hajkat a horke dolke... ako rozmaznanca ako je moj chlap ktoreho si mamicka aj teraz pohladka po rituske... :DDD Rovnko suslanie apod, povazujem za hrozne.. a potom suslu casto aj deti (neviem ci je topravidlo, len mi to proste tak pride= deti co su stale osuslavane, maznave, totiz v mojom okoli suslavo rozpravaju dlhsie, dokonca dcerin kamos jeden, este v prvom rocniku mal problemy rozpravat normalne.. a kedze pozname rodinu, tak pres.. horke dolke :D )
svokruse by som povedala, ze ona si dieta vychovala, nech sa stara o to, naozaj by som sa s nou nehadala o tom, skoda nervou. Su ludia, ktory len svoju pravdu si idu...

marlene
7. feb 2024

Ja som zdrobneliny pouzivala len sem tam pri menach mojich deti. Inak vobec nie. Moje deti su empaticke ,vrucne , priatelske , citlive. Nebadam u nich ziaden chlad. Osobne by som svokre povedala, ze ja mam iny nazor a vobec by som s nou nesla do ziadnych diskusii.zvykne si.

proximaa
7. feb 2024

Mne je prirodzenejsie dietatu povedat, ze aha macicka ako aha macka. Ale take tie ziza a podobne som nikdy nepouzivala a nemala som to rada. Moja svokra sa zase nevie odnaucit hovorit o sebe v tretej osobe, dokonca dokaze povedat aj take ze: Nejaka som smadna, no ale starka si nedoniesla vodu 🙂.
Autorke: musis svokre jasne a pevne povedat, aby ta neopravovala. Sposobom, ktory pochopi, idealne ked tam bude aj manzel

vandama
7. feb 2024

Som logopedicka a jednoznacna odpoved je, ze svokra to robi nevhodne! Ak dieta ucime žiža (citoslovce) namiesto lampa/svetlo (realne pomenovanie), tak sa to bude neskor ucit znova, je to aj o porozumeni vyznamu slov (ako niektore pisu, ze nevedia co je žiža). Citoslovcia su super, ale nie na penovanie veci. Ale ako prve "slova" lebo su jednoduche na vyslovevie (napr. Auto spadlo, bum. A nie Auto bum. Alebo Ides papat? Chces ham? A nie Ides ham?).
Citlivost a empatia cloveka nezavisi od toho, ci pouzivame vela zdrobnelin a citosloviec, ale ako sa spravame k druhym - dieta sa vsetko uci napodobou a aj toto.
Rodicia rozhoduju, co a ako budu ucit svoje deti, su za ne zodpovedni oni, nie babky (aj ked maju svoju vyznamnu ulohu v zivote vnucat!). Nemusia si to obhajovat pred nikym, ale musia to mat v sebe pevne ukotvene, aby ich rozhodnutia nik nespochybnil nevyziadanymi radami.

Kto sa chce dozvediet o komunikacii viac tu je vynikajuca knizka volne na stiahnutie, kde je vsetko vysvetlene https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/pdf/Sucasti...

pleja
Autor odpoveď zmazal