Mám dať dieťa do škôlky?

barborik3
18. apr 2017

Maminky,moj maly bude mat 3 rocky v decembri.kedze momentalne je obdobie zapisu do skolok,tak riesim pre mna dost velku dilemu.moj vnutorny pocit mi hovori,ze by som si ho este chcela nechat doma a do skolky by nastupil az buduci skol.rok.Snazime sa teraz aj o druhe babatko,tak je pravdepodobne,ze ostanem na druhej materskej.tym padom by som si ho kludne mohla nechat doma.ale rozmyslam,co by bolo najlepsie pre maleho.pripadne zvazujem,ze ak by isiel do skolky,tak by som ho tam davala len na doobedie a na obed chodila ponho.ale neviem ci je to dobre.dalsia vec je to,ci by nastupil uz v septembri,alebo to nechat az na ten december? Fakt neviem co robit.bolo by to z hladiska socializacie take hrozne,keby zacal chodit do skolky az buduci rok?chodia vase deticky radi do skolky?Budem velmi vdacna za Vase nazory a skusenosti.

moni244
18. apr 2017

Moja skolku miluje a to isla, ked mala 2 roky a 10 mesiacov, nic lepsie som pre nu nemohla urobit, doma sa nudila, vymyslala, ja nemam taku fantaziu, ako ucitelky, neviem tvorit a podobne, to, ze ci dat, alebo nedat sa aj tak musis rozhodnut ty, kazde dieta je ine, ale na doobedie by som nedavala, to je take nijake, vela veci robia poobede, tie deti su take odstrcene a vela skolok to ani nedovoluje, lebo im to narusa rezim.

janinah
18. apr 2017

mať vtedy dnešný rozum,tak nechám deti doma do 4.r.,nie žeby to nezvládali,ale nič nestratia,ak by šli neskôr a o zdrav. aspekte ani nevravím....jedno z mojich detí nástupom do školky získalo blok na jedenie a máme s tým problém doteraz a to má už 11r.....a ked si pomyslím ako som ich pred 6tou ráno nasilu budila,lebo školka a ja do roboty....hrôza....ak by sa dal vrátiť čas,tak počkám aspoň ešte rok....

hipuska
18. apr 2017

Som toho istého názoru ako
@janinah kebyže môžem vrátiť čas, tiež ich necháme doma dlhšie

adka2011
18. apr 2017

No pokial ti vnutorny pocit hovori, ze este do skolky ist nema, tak ho tam nedavaj (ak si teda mozes dovolit zostat s nim nadalej doma). To je cele, ako mama ho snad poznas najlepsie.
Alebo skusim takto: Coho sa v suvislosti s jeho nastupom do skolky obavas najviac?

20erika07
18. apr 2017

@barborik3 moj prvy isiel ako 3,5rocny a nebolo to bohvie co ale on je taka moja citlivka a dcerka isla ako 2,5rocna a chvalabohu zato,ona bola za 10chlapcov,plienky hatlanina a za polroka sa vsetko tak krasne upravilo,uz je z nej dievcatko rozumne, ale keby som bez prace teda ze nemusim ist (od maleho som isla ked mal 10mesiacov a od malej ked mala 6mesiacov-strasne ☹ )tak urcite som s nimi doma kym by som uznala za vhodne pozorovanim co im chyba (kolektiv a podobne).

142230919213
18. apr 2017

Ahoj, aj ja riesim tuto dilemu.Mala bude mat v oktobri 4 .Som na rodicaku s malym ,ktory bude mat v novembri 2 roky.Stahujeme sa 100 km do noveho domu, do obce kde ma moj manzel len babku. Ale spejem k záveru, ze si ju necham do buduceho roka doma a nastupi spolu s malym. obidvom zle vychádzajú roky,takze nachodia sa tam dost si myslim a mne sa bude lahsie zvykat na prostredie.

dzjanetta
18. apr 2017

@moni244 suhlasim s mamickou..
..ja moje dala..mladsia mala v septembri 3r nastupila uz od zaciatku skolskeho roku..starsia februarova..nastupila v sept.nasledujuceho skolskeho roku..no a starsia to znasala horsie..
..myslim ze by sa aj trapila tym, ze ked by si mala druhe..ju by si dala az po narodeni druheho babatka do skolky..to moj nazor

tova
18. apr 2017

uplne v pohode ked nastupi ako 3.5r. Moje deti chodili od 3r. do 6r. len 3 hod. 2 krat tyzdenne a na ZS je vsetko bez problemov. Sused chodil len 6 mes. pred nastupom do 1 triedy, Spoluziacka nechodila do skolky vobec je spolocenska, citat, pisat, pocitat vie lepsie ako niektore deti co chodili do sukromnej skolky. Samozrejme deti doma treba brat na vylety, do prirody, dat im hracky, zahradu atd. Je to len na tebe poznas dieta najlepsie, a ty nemusis riesit, plac, bitky, poobedny spanok, choroby atd. dieta sa moze doma naucit viac ako v skolke. Rano by si musela budit obe deti a odvazat do skolky, poobede budit mladsie ist po starsieho, do 3.5 by som ho minimalne na tvojom mieste nechala doma.

stankadu
18. apr 2017

zase moja malá by chodila do škôlky aj sobotu 🙂 Záleží to od viacerých faktorov. Či má rád detskú spoločnosť alebo je taký mamkin maznák. Či sa rád učí a chce poznať stále nové veci alebo mu to ide pomaličky. Treba zvážiť aj to, ked bude maličké bábo, či zvládneš obe deti celý deň (určite áno) no je to záťaž. Sú tu aj rôzne choroby, ktoré väčšinou deti zo škôlky donesú, no aj tak si tým musia prejsť. Niektoré deti sú choré často, iné málo. U nás v škôlke to bolo tak, že sme sa dohodli na mesiaci, kedy dcéry nastúpia do škôlky, ale keby hocičo znemožnilo nástup, mohol sa odložiť na neskôr. Len aby boli zapísané, keby neboli, nemohli by ich zobrať. Ja som však musela do roboty. Opýtaj sa v škôlke, čo ti povedia a aký majú k tomu prístup.

ukulela
18. apr 2017

moj ma 2 a pol a kolektiv mu chyba. takze ja by som ho dala aj v pripade, ak by som ostala doma s dietatom. vidim na nom, ze potrebuje uz ine stimuly a ako rodicia mu nestacime a neda sa mu venovat 24/7.
@barborik3 na tvojom mieste by som od septembra skusila aspon na pol dna, ak si to vies tak zorganizovat. ved ak to nepojde, alebo ostanes v tom, vzdy moze ostat doma. ale ak neotehotnies a nezapises ho, mozno uz miesto v decembri nezozenies - a potom co? (teda ak nemas problem s pracou...)

jeennyv
18. apr 2017

@barborik3 ak budes mat doma novorodenca radim ti starsieho nedat, ak mas tu moznost, v skolke sa melie vela chorob, tvoje dieta ich v tomto obdobi nema odkial dostat, choreho ho nikam nedavas, plus urcite k chorym nechodite na navstevy..v prvom roku v skolke lapi a donesie domov vsetko a chyti ti to pravdepodobne babo a oslabena po porode aj ty..za mna zbytocne..skolka neutecie

siska53
18. apr 2017

@barborik3
Ty vies,ci je spolocensky a deti vyhladava..
Nas siel az ako 4,5r.,ale aj tak si zvykal 3mesiace,nevzali nam ho,tak preto siel o rok neskor. On sice deti mal rad,ale odlucenie odo mna bral tazko,no neskor si zvykol a kolku oblubil.
Mala,hoci tam.som vedela,ze to nebude dobre,ta si vlastne zvykla az teraz pred 5rokom ta naozaj,dovtedy to boli cykly..ona sla ako 3r.presne,kedze ja som nastupovala do prace. Kebyze sa mozem rozhodnut a dat na moj pocit,ju by som dala az okolo 5.roku. Dlho si zvykala. Teraz uz ma konecne aj kamosky a aj ucitelky povedali,ze uz je taka ina.

Ked si mozete dovolit ostat bez prijmu,tak by som to mozno vyskusala aspon tak,ze na pol dna a uvidite,ako to prebehne. Vzdy ho este mozes odtial vziat a podat prihlasku onrok neskor. A ked by ti ho vzali,urcite nastup od septembra,nech sa adaptuje s detmi. Nie je prijemne,ked do uz zabehnuteho kolektivu nastupi niekto,kto zas place,navyse deticky sa uz budu poznat, on bude pre ne.novy. Dalej-je riaditelka ochotna pockat?
Neviem odkial si,ale tu by dokonca sanca na prijatie bola aj tak minimalna,kedze deti je privela,miest malo.

siska53
18. apr 2017

@moni244 to mate nejaku zvlastnu skolku, v nasich sa vsetko podstatne deje doobeda.
Poobede akurat predskolaci maju kruzky - nepovinne..inak sa len hraju,kreslia,lietaju. Aje na dobrej voli ucitelky,ci sa im aj venuje. Vacsinou nie. Ja viem.o jednej,co sa detom venuje aj poobede,ukazuje im,spieva s nimi. Ostatne len dozoruju. Navyse poobede je spanok,potom olovrant a po 15prichadzaju prvi rodicia.. A v kazdej triede su 2-3deti,ktore zvacsa chodia na obed.

deti95060810
18. apr 2017

Každé dieťa je iné. Moja najst. dcéra veľmi rada chodila do škôlky - doteraz rada spomína aj na pani učiteľku. Mladšia - to bol väčší problém...kým tam chodila staršia - videli sa spolu na dvore, tak to ešte ako tak. Ale keď už v Mš ostala bez sestry - tak 2 roky boli o ničom. Myslím že aj učiteľky si vydýchli keď sme už odišli do školy.
a si si istá že sa ti podarí byť tehu??? Dieťa je možné dávať aj na 4 hod. ak ti ho veznú - aj to je problém, dieťa dostať do MŠ - pomaly horšie ako na medicínu....

deti95060810
18. apr 2017

@siska53 u nás prvé deti už o 14 h. odchádzajú a 15 hod. deti dávajú do jednej triedy a neopováž sa prísť po dieťa po 16h - to ťa učiteĺka prekole pohľadom....
Raz som prišla a učiteľka stála pri okne na chodbe a decko samé v triede....
sused išiel z práce a učiteĺka mu odovzdala syna na stanici pri vlaku...on z vlaku, ona do vlaku....

duracikova
18. apr 2017

Určite ho nedávaj ešte. Také reči, že mu bude v škôlke lepšie, že sa doma nudí, to vravia hlavne také, čo doma s deťmi nemôžu vydržať. Každému dieťaťu je najlepšie s mamou (samozrejme, ak je to možné) a ty si písala, že asi ostaneš doma. Uži si ho ešte, kým sa dá. Na socializáciu má celý život 🙂

melesmeles
18. apr 2017

ja mam jedno dieta v skolke a s druhym som na materskej. maly chodil najskor len doobeda a az neskor na cely den. aj teraz to tak niedy robim, je len doobeda, alebo ho tam nedam vobec. byt na tvojom mieste, do skolky ho dam, ale urcite by som si ho niekedy nechala doma, nemusi tam byt 5 dni v tyzdni.

matulinuska
18. apr 2017

Uprimne napisem, ze mam dcerku 11/2014 cize v novembri bude mat 3 roky. Ma starsiu sestru ktora sa vypytovala na skolku a deticky od jej 2 rokov, ale nedali sme ju do skolky kedze som bola doma s mladsou takze sme skusili stastie na prijatie ked mala 3 roky aj 9 mesiacov. Nevzali ju chudatko, teraz so mnou a mladsou trci doma, vidim ze uz pomaly 2 roky vyhladava kolektiv, vacsina jej rovesnikov je v skolke, ona sa doma nudi, nedokazem jej vytvorit taky program akoby mala v skolke bohuzial. S mladsou sa sice zahraju ale neni to ono. K mladsej napisem len tolko, ze prihlasky jej do skolky sice podavam aj ked 100% viem, ze mi ju nevezmu no i keby stale mam moznost ju odtial kedykolvek vziat a nechat miesto inemu dietatu...Ty musis najlepsie poznat svoje dieta, jedny sa tahaju ako 2 rocne do skolky ine ako nasa mladsia vidim, ze na skolku je psychicky pripravena tak na 50%, nie 100 ako starsia. Prihlasku si kludne podaj, do septembra casu dost na rozmyslenie, ak nenastupi tak si ho nechas doma, horsie by bolo ak by si ho tam "musela" nechat napr. kvoli nastupu do prace

loulou02811
18. apr 2017

Vsetko zalezi od povahy tvojho synceka, ci je rad v kolektive, alebo je to skor taky tvoj "cecok" .
Moja dcerka je augustova a v septembri som ju dala ako trojrocnu do skolky. Chela som, aby bola v kolektive, medzi rovesnikmi, aby sa doma nenudila. Bohuzial, dcerka nastup do skolky znasala tazko. Iba prvy den sa tesila, vsetky dalsie uz len plakala kazde rano.. asi 2 tyzdne a nezvykla si ani doteraz a to tam chodi uz osmy mesiac. Sice rano neplace, ale je velmi smutna, ze tam musi ist, este stale mava slzy na krajicku, ked vidi, ze to myslim vazne, ze sa ma rano obliekat do skolky. A ucitelka hovori, ze nic nechce jest. Domov chodi taka vyhladovana.. Kazdy mesiac je chora.. maximalne tyzden vydrzi v skolke zdrava a potom zas dva tyzdne doma sa lieci a stale dookola. Z zimnych mesiacoch som ju radsej nechala doma cely december aj januar, lebo do skolky chodia chore deti. Vidim to ked pridem rano s dcerkou do skolky a v satni sa prezlieka ine dieta ktore tam kasle a sople mu tecu az po bradu. Nejeden raz som sa aj s dcerou otocila a isla naspat domov. Pokym este nechodila do skolky nebyvala vobec chora, teraz skoro stale... ked som sa ucitelky pytala, ci su v triede zdrave deti, len mykla plecom a hodila pohlad na kaslajuce dieta v satni ktore prave prezliekala jeho stara mama, aby ho tam mohla nechat. Vtedy som aj isla naspat domov a dceru radsej odhlasila zas na cely tyzden. Skolka do ktorej chodi moja dcera vyzaduje po chorobe doniest potvrdenie od lekara, ze dieta je zdrave a moze chodit do skolky. Avsak nie je domyslene to, ze ked niekomu ochorie dieta, rodicia s nim k lekarovi nejdu a daju ho do skolky, tvariac sa, ze mu nic nie je, vtedy ucitelka rodicovi nic nepovie, lebo ona je predsa ucitelka a nie doktora aby vedela posudit jeho zdravotny stav. Tak teraz vcase zapisu sa aj my obzerame po inej skolke, kde maju mozno trochu zodpovednejsi pristup k detom a ich rodicom.

tova
19. apr 2017

@stankadu haha zvazit ci je mamkin maznak? to deti co su doma su mamkini maznaci a ucienie im ide pomaly a nemaju zaujem objavovat nove veci? Deti ktore nechodia do skolky travia dni aj s otcom, tebou, babkou, susedou atd. chodia na vylety ucia sa nove veci, doma sa ucia pisat, citat, hrat na dvore s kamartmi atd.

marcelatje
19. apr 2017

@duracikova to je trosku prehnane...

moni244
19. apr 2017

@siska53 kde pisem, ze vsetko dolezite sa deje poobede? Zboznujem take ako ty, co vidia len svoj pohlad a ostatne je divne, zvlastne a podobne. A aj to behanie, lietanie na dvore je pre utuzenie kolektivu dobre, aj to tvorenie poobede, kedze prace sa davaju na nastenku a deti su hrde, ze tam maju svoj vytvor a radi ho ukazuju rodicom. A nemame dedinsku skolku, kde dieta uz o druhej nie je, ale mestku, kde chodia pracujuci rodicia po deti od tej pol stvrtej, stvrtej, deti su tam aj do piatej, ked je treba a vtedy sa vela veci da stihat aj poobede. Jasne, ked je skolka, kde uz o druhej nie je ani noha, tak to sa poobede nic nestihne

moni244
19. apr 2017

@duracikova nie kazdemu dietatu je najlepsie u mami 😉 su rozne deti a neda sa to skatulkovat

marcelatje
19. apr 2017

@barborik3 ja som do skolky dala. Ale je pravda ze je viac doma ako tam, takze to neberie ako denno dennu povinnost ze musi a hotovo. Za mna ma skolka vela pozitiv, aspon u nas a dcera tam chodi rada (mozno prave preto ze nemusi, alebo preto ze je tam malo) je to pre nu spestrenie a nech sa snazim ako viem, taku rozmanitu cinnost jej popri domacich pracach zabezpecit neviem.
Vsetko ma svoje pre a proti, musis sa rozhodnut podla svojho dietata.
Inak vsimla som si tendenciu nechavat starsie dieta doma, ale mladsie ide do skolky hned ako ma na to vek 🤔

1177
19. apr 2017

Z vlastnej skusenosti: ked nechas starsie dieta doma, budes vymyslat program dvom zdravym detom, ked ho das do skolky, budes mat opat obe deti doma- chore

livia341
19. apr 2017

No moj starší začal chodiť do školky ako 2,5 ročný, len na poobedie 2 mesiace a potom na celý deň nie z toho dovodu že som chcela mať klud ale z toho, že aby bol medzi detmi a mal rád deti a nie doma byť mamičkárom, lenže býval chorý tak ako zbytočne. Ale mal zvačšené nosné mandle tak sme mu museli vybrať a u od mandli už menej býval chorý.V decembri sa nám narodilo druhé dieťa a dieťa 5 ročné navštevuje školku aj najdalej a sem tam ochorie, že má nádchu a potom nakazí celú famíliu. Ak ste trpezlivá, nebudete unavená a budete vládať byť s detmi, tak by som nedávala do školky, kvoli chorobnosti lenže ja mám dom zo záhradou tak mám čo robiť a keď si potrebujem vybaviť tak mi je dobré s jedným dieťatom ako s 2 deťmi sa trepať po meste.Ak bývate v byte tak je o inom, A kedže sú dvaja, tak starší mu robí sem tam grimasy alebo zle, tak sa bojím aby sa mladší nepokazil. Má to výhody aj nevýhody. Nikdy nevieš.

siska53
19. apr 2017

@moni244 nie ze dolezite,ale ze poobede aktivity.. Nase skolkybsu do 17,ale poobed euz taku tu vyucbu nemaju. Lebo by ju absolvovalo pomerne malo deti,preto sa vyucba sustreduje na doobedajsok, aby tie deti,po ktore sa chodi uz po olovrante,kedze sa da po ne ist o 14:30 v jednej a o 15 v druhej, neboli ukratene o vyucovaci proces. A doobeda sa tiez daju nadviazat priatelstva,ved su to male deti a ucia sa kratko. Dcerina spoluziacka chodi len doobeda a skor si nasla kamosov ako moja mala,ktora chodi na cely den,len prosto spolocenska nie je. Takze aj toto je velmi individualne.

jasminet
19. apr 2017

@moni244 hned v prvom prispevku pises, ze doobedu by si dieta nedavala,lebo je to take nijake , ze vela veci robia poobede.... tak bud si sa pomylila s doobeda a poobede, ale naozaj zvlastna skolka...

stankadu
19. apr 2017

@tova spájaš nespojitelné a trošku ti unikli slovíčka a bodky za vetami ❤

janickacrazy
19. apr 2017

@barborik3 Pozri sa, kludne ho do školky zapíš a uvidíš, či ho vobec zoberú, lebo aj také sa može stať, že ti ho ani nezoberú pre veľký záujem. Do septembra je ešte dosť daleko a uvidíš, ako sa to všetko vyvrbi, či ostaneš tehu alebo nie. Ja som mojho dala do školky ako takmer 3ročného len na doobedie, do školky chodil veľmi rád, bol od malička spoločenský, bol tam veľmi spokojný a aj mne bolo lepšie doma som si oddýchla, lebo on bol taký hyperaktívny. Chorý nebýval vobec, takže nie každé dieťa musí byť v školke hned choré. Ked sa mi narodilo dalšie bábo, ja som bola rada, že malý chodí do školky, lebo aj tak by som na neho nemala veľmi čas. Ked prišiel zo školky a bábo spalo, tak som sa mu mohla v klude venovať.