Mám dať dieťa do škôlky?
Ahojte.mam dve deti,starsia bude mat teraz v aprili 3 roky,mladsia bude mat v aprili 2. Rozmyslam,ze by som starsiu dala od septembra do skolky,len zas oni sa uz pekne zahraju,su na seba zvyknute,ked su neni chvilu spolu sa hladaju.je mi luto ich od seba"trhat". Je lepsie ich dat potom naraz? Co si myslite vy,rada si precitam aj vase nazory. Dakujem
@janulienka1993 rozbehni si obe naraz. Pošli si žiadosti do práce a zároveň hneď napríklad zajtra obvolaj škôlky. My bývame v Košiciach, ale tú sú škôlky ktoré počas roka priberajú deti a aj také ktoré nepriberajú. Všetko je to len o riaditeľke.
ja mam medzi detmi 20m rozdiel a ked sa min. rok pridavali prihlasky, tak syn mal akurat 3r. bolo nam spolu dobre, on bol v tom case riadny introvert a v skolke by to urcite v tom case dobre nezvladal.. /a ani by ho nezobrali, to viem urcite lebo u nas je dost problem/
teraz mal 4r - vidno, ze skolka by mu uz prospela, uz sa taha aj za cudzimi detmi, takze prihlasku uz davam a uvidime ci ho o pol roka vezmu.. ale som velmi rada, ze je snami doma - so sestrou si vyborne rozumeju, ja mam naplno vyplneny cely den a miesto som prenechala niekomu, kto to mozno velmi potreboval, lebo uz musel ist do prace..
/inak moje deti maju v okoli strasne vela deti, par rovesnikov syna a viac takych 2r. deti, takze kazdy den maju nejaku detsku spolocnost/
cakame tretie babo a ja uz teraz viem, ze do skolky dame iba starsieho a mladsia ostane doma a snad mi aj druhy krat vyjde aby si surodenci na seba dobre zvykli.. a ak syna nevezmu, tak budeme doma vsetci a mozno to bude este lepsie - uvidime..
skolka v 3r sice pre niektore deti urcite prospesna je, ale nie pre vsetky.. a ked je moznost nechat si este dieta doma, tak podla mna je dobre tu moznost vyuzit.. deti uz budu len rast a my az do 62r robit..
🙂
len sa treba pripravit na mozne neustale otazky okolia, preco nechodi do skolky - ja som si dlho zvykala, ze to kazdy riesil, niektori ludia uz zomna robili matku co dieta bude drzat doma do 30tky, kvoli jednemu roku navyse..
potom som uz len sucho kazdemu odpovedala, ze ho nevzali a tak to nikto neriesil.. ale teraz zacali tie otazky znova, lebo som sa uz vyjadrila, ze moja dcera do skolky este nepojde a bude doma s babom..
Ci dat alebo nedat starsie dieta do skolky ma viacero pohladov. Ano je super ked sa dieta v kolektive rozvija - otazkou je ci o to to dieta v troch rokoch stoji. Mam tri deti. Starsie dve z nich su uz skolkari. Syn - teraz 6 rokov siel do skolky az minuly rok ako predskolak a aj sme mu davali odklad, lebo socialne nebol vobec zrely na zodpovednost v skole. Bol utiahnuty, tichy a hanblivy. V troch rokoch to bol maly maznacik, ktory by odlucenim trpel. Navyse sa mu vtedy narodila mladsia sestricka a posledne po com som tuzila bolo aby nadobudol pocit, ze do skolky odkladam. Doma mu bolo fajn, pomahal mi so sestrickou, neskor sa spolu hrali. Ako predskolak si odplakal prvy tyzden, ale uz bol rozumny natolko, ze ked sme si vysvetlili, ze do skolky musi chodit tak ako tatinko do prace, pochopil a postupne sa mu tam zacalo aj pacit.
V prvy den jeho skolky mala slecna - vtedy dva roky, si pytala hned tiez svoju skrinku, tak ked dosiahla tri roky, do skolky som ju dala napriek tomu, ze pokracujem v materskej s tretim dietatkom. Vyslovene sa tam pytala a tesila a nemali sme ani jedno uplakane rano.
Takze: mamina si najlepsie pozna svoje dietatko, ci ho skolka obohati alebo naopak mu ublizi. U dcerky v skolke mali prvy mesiac s niektorymi detmi galeje, jeden chlapcek dokonca musel prestat chodit, lebo im poctivo odplakal cele styri hodiny co tam bol....
Nesuhlasim s nazorom, ze kazdemu dietatu skolka len pomoze a ani ze nie je dobra pre ziadne dieta. Zavisi to od situacie rodiny - povahy deti, moznosti maminy.... prajem vsetkym maminam spravne rozhodnutie pre ne....
Aj ja odporúčam, ja mám medzi babami ani nie dvojročný rozdiel, tiež sa vedia pekne spolu hrať, tiež sa aj hľadajú keď je staršia v škôlke, a tak za víítajú keď pride zo škôlky. Ale ani na chvílu som neváhala, dať staršiu do škôlky, v novebri mala 3 roky, a od septebra som ju dala. Dieťa potrebuje byť v kolektíve, a mať aj iných kamarátov ako len súrodenca. Takže ja odporúčam
Ahojte mam 3 rocneho synceka v septembri nastupuje do skolky akurat asi aj presne v ten datum sa mu narodi sestricka..doteraz bol velmi spolocensky mal rad deti atd..teraz cca 2 mesiace sa u neho objavuju take stavy ze predtym samostatne dieta sam chodil na wc, umyl si ruky papa sam od 1,5 roka...si vyzaduje pozornost mamy resp. rodicov. Strasne sa boji ostavat sam so starymi rodicmi nechce prijimat navstevy ani on nejak deti nevyhladava celkovo si staci sam s nami a je spokojny..psychologicka mi po popisani problemu navrhla ze ho nemam davat do skoly aby sa psychicky dal do kopy lebo ze preziva asi zmenu z prichodu surodenca...kazde dieta to vraj vnima inak..neviem si predstavit ake to bude ci to budem zvladat a hlavne som na nich sama manzel pracuje do vecera sem tam pomoze babka, druha strana skoro nic. Syncek bol velmi zive dieta, malo spal strasne plakal ustalo to do pol roka kebyze mam druhe take tak neviem..dufam a verim ze bude dobre..rozmyslala som aj nad moznostou ze nastupi do skoly v januari ale to vraj pani riaditelka nema rada a je proti tomu, zatial som za nou nebola rozmyslam co robit ako sa k tomu postavit aby bolo dobre..dakujem za odpovede.
@orieska325 mala som podobny problem akurat mala mala dva mesiace takze som si skusila co to je byt doma s oboma naozaj narocne urcite by som odporucala dat do skolky moja protestovala prvy tyzden a po mesiaci sa uz tesila doslova zistila ze jej rovesnici su zaujimavejsi ako ja a mala ocka mame skoro stale prec pracuje v zahranici a teraz ked su prazdniny tak sa nevieme dockat skolky a to si myslim ze aj doma je rada zboznuje aj malu ale predsa deti pottebuju kolektiv zmenu cize ja by som dala 🙂
Ahojte maminy ako to funguje,drobec pojde od septembra do skolky na 4h ma 2r8m,chcem sa spytat ci pridem o rodicovsky prispevok a co je moja povinnost pre socialku ked drobec nastupi do skolky moc dakujem za odpoved
@alja20 o rodicovsky neprides....ten budes poberat do 3 rokov veku dietata, bez ohaldu, kde ho mas....do 3 r. nemusis nic, po 3rokochc, halsis, kto sa bude o dieta starat....cize materska skola
@maria.vinea ale ani škôlka nenahradí rodičov

@ivetkab. ja ešte nemám najdenú prácu, mala by som typy kam ísť viem si najst prácu len sa nemožem pohnuť kedže mam malú doma, preto sa pýtam či obvolať školky v NR a že či by mi u niekam nevzali, alebo viac menej budem musieť čakať do septembra