icon

Mám "iné" dieťa a neviem čo s tým

jarus1
28. nov 2011

ahojte...mám dcérku, ktorá bude mať v januári 3 rôčky...povahovo je veľmi introvertná, chodí do škôlky, no nehrá sa s deťmi spoločné hry. Iba pozoruje. Väčšinou sa hráva sama skladaním si niečoho. Je veľmi pedantná a všetko musí byť podľa nej. Je bystrá, vnímavá, generálsky typ. Pozná písmená, jej najobľúbenejšou hračkou sú knihy. Už tretia učiteľka, ktorá s ňou prišla do styku mi povedala, že nemá typické detské správanie. Dokonca jedna ju označila ako nadanú vzhľadom k tomu ako dokáže poskladať skladačky. Pekne súmerne, jednoducho tip - top a samozrejme správne.
No a ja ako rodič neviem čo s tým...či to mám brať vážne alebo to "ignorovať".
Navyše keď viem, že je to "náročné dieťa"
Poraďte, čo s tým v tomto veku 🙂

jarus1
autor
28. nov 2011

@mamavera príťaž??? joj to nie, iba chcem to najlepšie ako každá mama...aby som nič nepodcenila 🙂

kočky som rada, že sa delíte o svoje skúsenosti, veľmi to pomáha zorientovať sa 😵

katy1979
28. nov 2011

@kukucg tak mestkymi? makke tvrde dilema. no my byvame napr. teraz v senci a teda nevedeli by si tu dat rady.

katy1979
28. nov 2011

@hajanka tak nato su psychologovia aby povedali ci ma ci nema. no vidis tak my zevraj mame. netusim kto a kde urcuje hranicu kedy ano a kedy nie. mame kamarata v skolke ktory obehal zopar psychologov a povedali im ze nema aspergera. a ked som sa rozpravala s ucitelkou tak hovorila ze crty maju obaja

mamavera
28. nov 2011

@jarus1 asi si ma nepochopila, viem, že sa snažíš urobiť pre svoje dieťa to najlepšie a nič nezanedbať, už len tým, že sa o to zaujímaš a hľadáš odpoveď.

jarus1
autor
28. nov 2011

@mamavera ano tak 🙂 nič sa nedeje, preto sme tu, aby sme si pomohli 🙂

hoogy
28. nov 2011

@jarus1 niektore veci ako keby si o mojom bratovi pisali. presne toto spomina moja mama. nevedel sa zahrat sam stale vyzadoval pozornost, bol perfekcionista a tak troska socialny vyvrhel 😉 pamatal si vsetky rozpravky naspamat a zacal rozpravat neskor,ale uplne bezchybne. ked sme boli deti vzdy sme sa viac menej hrali vedla seba nie so sebou. proste ma vysoke IQ. v skole nikdy neml problemy ucil sa minomalne a mal vyborne znamky. teraz ma doktorak z jednej z najpreztiznejsich svajciarskych univerzit 😉 myslim ze bude fajn ked zajdes k psychologicke aby ste to skoro podchytili lebo pre taketo deti je casto krat obycajna skolka a skola nedostacujuca a potom hlavne v skole casto vyrusuju a su oznacene za neposlusne 😒

erika2312
28. nov 2011

@jarus1 Jarka,nechcem ťa strašiť,ale mám syna 4.5 roka,je autista.Keď som čítala o tvojej dcére akoby som čítala o ňom,od mala pozná písmená,je knihomol,s deťmi sa hrať nevie.Rozpráva možno trochu slabšie oproti rovesníkom ale na autistu perfektne.My sme chodili 1 rok po doktoroch,psychologoch,logopedoch až paní Jánošíková z Trnavy zistila čp mu je.Je to najlepší klinický psycholog na Slovensku,odporúčam ti ju navštíviť.Chodí aj do ANDREASU v BRATISLAVE robiť diagnostiku.Ďalšia výborná odborníčka je pani ŠEDIBOVA z ANDREASU,normálny psycholog ti ťažko povie čo je dieťatu,ja ľutujem že som stratila rok behania po inštitúciách.
Čakacia doba je tam dlhá,my sme čakali 7 mesiacov,kedy jej nebolo neviem ako by to bolo ďalej s ním.

mamutka
28. nov 2011

@kukucg ani ja to neberiem na lahku vahu a mna osobne zarazilo, ze prave odbornicka vynasala u nas sudy po jednom stretnuti.... tak sme sa rozhodli, ze pojdeme dalej a u niekoho ineho zabsolvujeme viac sedeni. Niekedy proste clovek musi odbornika brat na lahku vahu tym sposobom, ze ide o dvere dalej a oslovi dalsieho, kludne aj dvoch, lebo niektori su fakt uzasni............ ako, aby mi jedna odbornicka tvrdila, ze moje dieta moze mat nabeh na autizmus len na zaklade toho, ze sa vyhyba ocnemu kontaktu, tak to je sila, ked potom hodim do vzduchu otazku ci ona to vie posudit, ked ju ani nenapadlo sa spytat, ci nahodpu to dieta nema s ocami problem, kedze ma okuliare a je po operacii.....

jarus1
autor
28. nov 2011

@erika2312 to neviem posúdiť, nie som lekár...ale určite nie je každý introvert autistom 🙂 tým samozrejme nechcem vynášať rozsudky, opakujem, nie som lekár, avšak začiatok vidím u detského psychologa

monickapd
28. nov 2011

@jarus1
ak mozem málom prispiet... 🙂
moj syn vie od troch rokov pocitat a pod..stale sa hral radsej sam, ale vedel sa zahrat s detmi..v skolke ho to nebavilo nikdy, nosil si tam knihy aby to vydrzal..aj ked deti spali, on si cital.. 🙂 karticky zoradene vzdy! presne, aj ked ich bolo 100 on spoznal ak 5.nebola na svojom mieste..knihy zrovnane, vsetko na poriadku, ak pocital do 200 nahlas a pri 155 si mu skocila do reci, musel! od znova....atd atd atd. Pred skolou sme boli u psych. ma iq 128..ale povahou vraj nie je dost smely.. Je vyborny ziak, miluje skolu a aj ked mi pred spanim musi! 5krat povedat to co kazdy den pred spanim, je ten naj syn na svete 🙂
Hlavne ziadne obavy z nicoho...netahala by som ju nikam, max.psycholog ak chce.. ale ten moj by nechcel..
🙂 pekny vecer 🙂
A este na koniec som chcela, ze vacsina veci co "musel" sa stratila...tak nejako samo sa to.. 🙂

katy1979
28. nov 2011

a nie kazdy autista je introvert. Ak chodi do skolky ucitelky najlepsie vidia ako sa hra cez den

erika2312
28. nov 2011

@katy1979 Presne tak ako vravíš,môj syn je autista,hovorí,všetko chce vedieť,o všetko má záujem,hrá sa s hračkami normálne ako zdravé deti,je veĺa druhov autistov,aj oni môžu mať aj vysoké IQ,tiež ma to šokovalo keď mi to pani Jánošíková povedala,to som nečakala,na Slovensku to pozná len ona,je v tom špička!!!

hajanka
28. nov 2011

@monickapd moj chodil len par mesiacov do skolky pred nastupom do skoly na SR (predtym od 4och do skoly v zahranici), ale tiez si tam nosil knihy na citanie 😀 jeho to v skolke neskutocne nudilo a nebavilo. Najhorsie bolo ak MUSEL kreslit, alebo recitovat, taka zbytocnost 😀 rozpraval v 18 mesiacoch, abecedu poznal v 2 rokoch, pisat zacal ako trojrocny a odvtedy chodil so zapisnikom alebo zositom v ruke uplne vsade a vsetko zapisoval, vsetko... rozne nazvy napr. aut alebo statov abecedne zoraden, prepisoval kucharske knihy... 😅 tiez skolu miluje, hlavne mu to vyucovanie velmi velmi vyhovuje, v beznej skole (triede) si ho vobec nedokazem predstavit.

@jarus1 urcite to treba brat vazne, ale netlacit. Skor podporovat.

katy1979
28. nov 2011

@erika2312 takeho mam doma aj ja ale nas diagnostikovala sedibova. asi mame rovnaku kombinaciu ako ty doma vecne ukecany obcas sa divim kde tie slova zobral a ze im rozumie vonku si pokeca s kazdym a kto mu je sympaticky tak sa mu hned trepe na navstevu a este k tomu kombinacia vysokej inteligencie. no bolo nam toto treba 😀 ja mam sice IQ 147 takze snad sa nemam coho bat ale uplne ho chapem krpca

erika2312
28. nov 2011

@jarus1 Ja by som ju na tvojom mieste navštívila,nezaoberá sa len autizmom,je to naozaj výborný psycholog,mne všetci 4 odborníci tvrdili že môj syn nie je autista a videla to len ona.Dodnes som sa s tým ,nezmierila,syn chodí do MŠ pre autistov,chodia tam aj ASPERGERI,minule som sa tam s jedným rozprávala,dokonca sú tam 2 autisti ,ktorí nechápem kde majú problém super chlapci,komunikatívni,empatickí.To je taká diagnoza,ktorú je ťažké určiť,nevravím o takích čo pozerajú do blba a nehovoria,tí sú jasní hneď aj u normálneho psychologa.

erika2312
28. nov 2011

@katy1979 Môj sa po každom koho si oblúbi váľa,štverá,bozkáva,teraz je to učiteľka ,ja sa bojím že mi povedia že má mentálny postih,lebo to je skoro vždy u autistov,pozná farby,pozná mapy-kontinenty,planéty,hovorí o sebe v druhej osobe-ale opraví sa,má vynikajúcu mechanickú pamať.Aká je pani Šedibova,?chcem ísť za ňou aby nám poradila čo s ním so školou,má tvoj syn nejaké autistické prejavy?Ak áno aké?

geegee
28. nov 2011

moj syn bol tiez samotar, ked sme boli von, mohla som kecat s kym som chcela kao dlho som chcela, ani sa nepohol prec...neodbiehal ako ine deti. Navstevy k nam ani nemohli chodit, lebo reval pri kazdom cloveku ktoreho nepoznal asi do 1,5 roka. Odmietal svokru, miloval moju mamu. Nepotreboval ine deti, len ich ticho sledoval. V 17. mesiacoch poznal 5 pismen, postupne pridaval dalsie a ja som sa po istom case vedome vyhybala tomu, aby som mu vravela ktore je ake. Naucil sa pocitat, citat. V 5 rokoch som ho dala vysetrit u psychologa, vyslo IQ 148. Teraz je integrovany z dovodu vysokeho IQ, ukecany ako slak, obratny, sikovny, akurat nema rad hluk strojv ako vrtacka a pod. Taketo male dieta ako ma autorka prispevku by som nedavala testovat, lebo malo psychologov sa venuje testovaniu takto malych deti

katy1979
28. nov 2011

@erika2312 tak my mame len valanie a stveranie. bozkavanie on nemusi.Nemyslim zeby ste mali mat mentalny postich podla toho co pises. tak my mapy nepozname zatial sa k nim nedostal. ale vesmir ho bavil tiez. u nas skor vlajky a dopravne znacky. farby to je taky normal. sebi hovori o sebe nehovori akoby o druhej osobe. u nas bolo prve memento mavanie rukami a potom tocenie vsetkeho co sa dalo. vsetky bicykle odrazadla koncili otocene a tocilo sa. a kedze mam doma dve deti tak velmi citlivy na svoje veci dokonca aj na postel az ho trase ked vidi ze mladsi sa tam stvera. A sedibova je fajn. velmi prijemna a vie podporit a ludsky vysvetlit. bola s nim sice len hodinu ale vela veci si vsimla a tiez sme dostali upozornenie ze budeme musiet rozmyslat do akej skoly ho dame lebo ze mu to velmi pali ak bude v beznej skole budu sa mu musiet nakladat kvanta informacii a uloh a ze je velmi vnimavy a citlivy aj na vsetko negativne co sa mu povie. bohuzial s tym doma bojujem stale kedze akosi niekto to pochopit nechce a to dieta pocuva pernamentne veci ktore by pocut nemalo. nevie sepkat vacsina jeho cinnosti je hlucna teda hlavne jeho je pocut. je taky macko usko. vsetko mu pada. neviem mu vysvetlit urcite veci ako pouzivanie klucky ci smrkanie. boji sa sediet na zachode. a chodime do normalnej skolky. on tam zacal chodit este pred diagnostikou a chvalabohu maju uzasnu pani riaditelku a vyzera ze uz s nim nie su take problemy ako minuly rok. a aj v skolke ked sa zda ze nepocuva a bavi sa s kadekym dookola tak chlapec si pamata vsetko. cim pocuva nikto netusi. este sme nemali ani styri tak riaditelka hovorila ze tromfne aj mnohych predskolakov. ono na jednej strane to je fajn ale bojovat s jeho tvrdohlavostou a obavami a presviedcat ho do kazdej novej veci vysvetlovat fobie

kukucg
29. nov 2011

@mamutka ano tak to s tebou suhlasim niekedy treba ist o dvere dalej, prave to aj mne vadi, som pisala ze diagnostika by mala byt dlhodobejsi proces lebo je to narocne, obrazy vyvinovych poruch su casto nejednoznacne a navzajom sa prelinaju, a urcite sa na zaklade jednej veci neda dieta hodit do vreca 😒

kukucg
29. nov 2011

@katy1979 hm no to mas este stastie ze byvas v senci, mas blizko bratislavu a tu mas vela dobrych moznosti.

kamilka22
29. nov 2011

Pre pokoj v dusi, by som ju vzala k psychologicke. Verim, ze to nebude nic zle. Mozno by pomohlo ju prihlasit donejakeho kruzku, aj medzi starsie deti, mozno jej rovesnici nie su rovnocenni partneri. Moja dcerka tiez preferuje starsie deticky. Zahra sa aj s rovesnikmi, ale so starsimi ovela lepsie. Ked bola malicka, tak sa deti vo svojom veku "bala", casto este nemali take koordinovane pohyby, vytrhli jej hracku, udreli ju a ona to vobec nechapala, nakolko ona by to nikdy neurobila. V kolektive starsich deti, ktore uz chapali naplno dosledky svojich konani bola vyslovene spokojna. Chapem tvoje obavy. Ma surodenca? Moju dcerku aj bracek posunul vpred. Dovtedy bola velky introvert, ked sme prisli k starym rodicom tak jej trvalo aj 40 minut, kym zacala komunikovat s ostatnymi a "odlepila" sa odo mna.

svetlankat
29. nov 2011

@jarus1 anoj, tiez ma ako prve nadadol autizmus, urcite by som to nebrala na lahku vahu, uplne suhlasim s @kukucg

jarus1
autor
29. nov 2011

ahojte,tak som sa dnes objednala k detskej psychologičke..
Podľa tlf samozrejme nič nepotvrdila ani nevyvrátila, vraj sú aj takéto introvertné deti, len ich netreba do ničoho nútiť.
Dúfam, že aspon poradí 😝

sisa0001
30. nov 2011

ahojte 🙂 nahodou som nasla tuto temu,ale vidim,ze v mnohych veciach sa aj moj syn podoba tomu co opisujete,rozpravat zacal ako 8mesacny,teraz ma skoro 3roky,pozna vsetky farby uz ako 1.5rocny,bolo mu hned rozumiet co hovori,dokonca celymi vetami a tazke slova,pozna polovicu abecedy-uz ako 2rocny,dokaze dokonca precitat niektore slova,asi si ihned zapamatal nejako vizualne tvar toho slova,inak si to neviem vysvetlit 😝 ,chodi uz do skolky,dokaze komunikovat na urovni dospeleho cloveka-dlhe a tazke veti,dokaze odpovedat velakrat tak,ze ma to zaraza odkial to vie,pamata si dlhansku basnicku z knihy-musi si ju zobrat do ruky a otaca si strany a presne recituje co je tam 😲 ,ma svoje maniere a to take,ze do vsetkeho noveho ho musim presviedcat a nutit,vacsinou sa zvali na zem a vrieska kym nedosiahne svoje,kazdy detail musi byt presny,zvykne sa vela valat a skakat...doteraz som netusila,ze to moze byt problem kym som vas nezacala citat,on v tej skolke hned na druhy den utesoval s ucitelkami vsetky deti co plakali,inak vie sa zahrat aj s detmi ale radsej sam,minule mi povedal rano ked sme sa chystali do skoly citujem:"nemozem tam ist lebo sa tam zase iba nahnevam"...alebo "Tamarka mi povedala,ze sa volam Tamarka a ona ze je Lukasko,ja som jej povedal-co to ma znamanat?Ty nemozes byt Lukasko lebo si dievca,dievcata nemaju chlapcenske mena"...ludia ja som zírala ako puk.Ak mu to aj niekto povedal,tak nechapem ako tak presne moze zopakovat,minule som mu povedala ty moj maly vrabcek a on mi nato viete co povedal?"nemozem byt vrabcek mamina ved nemam kridla".Ako 2rocny mi povedal:"maminka vsetko ma boli,to je neskutocna tragedia" 😀 ,miluje ucitelky v skolke,deti pozna celym menom aj priezviskom,vzdy povie aj priezvisko.No teraz mi povedze ci je to normalne,resp.ci sa mam tym zaoberat dalej alebo nechat to tak,myslim si ze je nadany,len sa bojim toho,ze sa zacne nudit,totiz jeho nijaka hracka nebavi dlho,ale tu istu rozpravku dokaze pozerat alebo pocuvat dookola cele dni teda ked je doma,presne ako tu niektore pisali,ze sa zaobera s jednou cinnostou dlhodobo.

sisa0001
30. nov 2011

sorry vety s "y" som sa pomylila 😀

hajanka
30. nov 2011

@sisa0001 kolko ma teraz rokov? Preco by to nemalo byt normalne? Preco by sikovne mudre zvedave dieta nemalo byt normale? Je rovnako normalne ako aj dieta pomalsie, menej sikovne... alebo ake.... vsetky su normalne. Ja by som sa tym na tvojom mieste vobec netrapila, ale dopriala mu to co ho bavi, podobne ako som radila @jarus1 vymyslat rozne cinnosti, dokazat ho zabavit a davat mu nove informacie, ulhy a vytvarat najlepsie podmienky pre rozvoj intelektu 😉 venovat sa co najviac.

sisa0001
30. nov 2011

@hajanka bude mat 3roky,ja som sa tym nezaoberala az tak, kym som nezacala citat tuto temu,az teraz mi to prislo take zvlastne ked vas citam,inak som to neriesila,venujem sa mu kolko viem,aj v skolke sa detom venuju tak ako treba,ja som ale nepisala,ze je nenormalny resp.ze sikovne dieta nie je normalne,pytala som sa ci je to normalne v jeho veku,aj to som pisala,ze je nadany.Myslim si,ze kazda matka ktora tu pise sa stara o svoje deti ako najlepsie vie,prave preto sa zaujimame o ich celkovy psychicky aj fyzicky stav... 😉 a prave preto citame taketo temy,je dobre ked si vsimneme kazdy detail na svojom dietati uz napociatku,kazdopadne dakujem za vyjadrenie nazoru. 🙂 tiez si myslim,ze to nejdem vobec asi riesit a rozoberat,dakujem Bohu,ze mam mojho synceka 😵

erika2312
30. nov 2011

@katy1979 Ahoj,dik za info,veľmi si mi pomohla,mne malý všetko referuje čo bolo v MŠ,čo kto povedal,tiež vie vlajky čo nechápem ako napr-Turkménsko,Pobrežie Slonoviny,Uganda a 40 ďalších.Za 3 minuty sa naučil vlajky Južnej Ameriky,ja ho volám malý genius.
Hygienu má,aj smrkať vie,len nechápe ČAKAŤ,on si myslí že ak bude čakať že tam nepôjde potom.Čo mi vadí v autistickej MŠ je že opakuje niektoré prejavy po deťoch,ktoré sú na tom oveľa horšie ako on,keď sa ho spýtam kde to videl povie-V jedálni robil chlapček.Rada by som ho dala do normálnej školy,lebo je niekde inde ako drvivá vačšina detí tam,ale zase nechcem aby sa mu smiali že je autista,deti sú zákerné a sprosté.

hajanka
30. nov 2011

@sisa0001 😉 jasne, tiez som to myslela tak, ze takyto stav je uplne normalny. Kazde dieta je ine a vsetko to je normalne. Vobec som to nechapala tak, ze on je nenormalny, to by som si ani nedovolila, samozrejme ze je 😉 tak ako kazde ine dieta. Ale cim dalej viac ho budes analyzovat a sledovat, tym tazsie to bude, nechaj to prirodzene plynut v tomto veku, podporuj ho vo vsetkom co rad robi tak ako doteraz. Ak sa jeho intelekt bude nadalej rozvyjat a podporovat, bude len plus pre neho 😉