icon

Máme doma plačka

livila
22. apr 2013

Zienky, my mame doma plackajucu princeznu... Posledny mesiac placeme pre vsetko, rano sa budime s placom, obliekanie bez placu nejde, placeme ked skonci rozpravka, alebo nam spadne hracka... proste pre vsetko. Som dost trpezliva naozaj, ale uz neviem ako dalej... Skusala som sa malej milo prihovarat a upokojit ju, tak ma odstrkuje, skusam ignorovat, no ona vydrzi plakat aj hodinu vkuse, skusala som jej capnut po zadku... proste nic nezabera. Co plati na vase deticky???

Strana
z3
danim
22. apr 2013

@katka1981 uz teraz chapem.. ale veru vyzeralo to kadejako... a to som sa na to pozerala z kazdej moznej strany.. 😝 😀 aj s nadhladom aj humorom...

katka1981
22. apr 2013

@danim, sorry 🙂 este ze si sa spytala 🙂

danim
22. apr 2013

@katka1981 v pohode.. mas to ospravedlnene 😉 ja som nad tym uvazovala.. lebo sa mi nechcelo verit, ze by si sa tak blbo vyjadrila 🙂 a pozdravujem dceru 😀 😀

katka1981
22. apr 2013

@danim, no z hovienkoveho slovnika som uz davno vyrastla 😀 dakujem aj ty pozdravuj obidve 🙂

reanda
22. apr 2013

@matafen ano, presne, chodim sa bavit na tom, ako niekto cape svoje deti, vyhraza sa im a este neviem co, lebo placu a nechcu posluchat.. nie, mne je tych deti luto.. hlavne mi je luto, ked si rodic ani za svet neda poradit a neporozmysla, ze by to mohlo ist aj inak, ale za kazdu cenu si bude branit svoju pravdu a chyba je v dietati, samozrejme, a treba len najst nejaku fintu, ako na neho, aby robilo to, co chceme my a ako si to my predstavujeme.. ako cvicene zvieratko
a ked ma niekto iny nazor, iny pristup a ten mu funguje, tak je to samozrejme tym, ze ma bud dobre dieta, alebo je este prilis male a este ho problemy len cakaju 🙄

@leporeloo a co povazujes za radu? vydrz, drzim palce?

@livila a na com ti zalezi? na spokojnosti tvojho dietata, alebo len tvojej? no ked to druhe, tak to ti fakt nemozem radit

danim
22. apr 2013

@reanda ja mam normalne pocit, ze ty citas inu diskusiu a do tejto len pises...

reanda
22. apr 2013

@danim kazdy vidi inymi ocami

danim
23. apr 2013

@reanda ked bude mat tvoje dieta 3r a bude mat obdobie vzdoru, uvidis situaciu uplne inak, ver mi 😉

livila
autor
23. apr 2013

@matafen
@danim
@reanda Co ty mozes vediet o takychto problemoch, mas male dieta, viac menej ju este nevychovavas, ano davas jej vsetko co potrebuje (snad) 😀 ale o takychto stavoch nemozes vediet nic... tak tu uz neprispievaj.
To co si pisala matafen, mne je zase luto teba, lebo asi este nevies co ta caka, ale ako som uz raz pisala, bodaj by si sa s takymito stavmi nestretla... a o tych "tvojich radach" Ty neradis, ty len odsudzujes, kritizujes a mudrujes. Nemozes radit, ked si to neprezila... papik 😀

pallacinka
23. apr 2013

@livila Ja by som ti poradila tuto knihu, prave ju citam a lutujem, ze som ju nemala skor, vela veci by som robila inac.
http://www.martinus.sk/?uItem=136100

livila
autor
23. apr 2013

@pallacinka Pozriem si ju dakujem, prave cakam na balik z martinusu, keby som o nej vedela, urcite si ju objednam 🙂 Dobre rady tam su? Aj ty mas doma placka?

pallacinka
23. apr 2013

@livila Plackom by som malu nenazvala, iba je riadne tvrdohlava a neposlusna, tak nam dava tiez zabrat 🙂 Zatial som len zacala citat, no vsetko co pise dava zmysel a mam aj odpozorovane- porovnava americky a francuzsky pristup k vychove a tie rozdiely som si vsimla aj ja. Nasla som sa vo vela veciach, co som robila "americky" a na co si dam nabuduce pozor. Je to inac velmi dobre napisane a cita sa lahko ako roman 🙂

livila
autor
23. apr 2013

@pallacinka Super, tesim sa na nu 🙂 Idem pre deticky do skolky z Martinusu objednavat take pracovne zosity na koniec roka, tak urcite objednam aj tuto knihu 🙂 Dakujem krasne 🙂

matafen
23. apr 2013

@livila No ja som teraz nepochopila, ci to bolo adresovane mne, lebo ja som ti myslim pisala celkom prakticke rady, co u nas funguje...

livila
autor
23. apr 2013

@matafen NIe moja co si, to som adresovala jej a reagovala na to co ti napisala 🙂

terezka1947
23. apr 2013

@livila nas malinky bol taky isty,no a ked pocul plakat dalsie babatko,plakal s nim 😀 ...uz som bola zufala...ale vyrastol z toho....ti poviem,ze to pomaly same preslo...snaz sa byt pokojna,prip. mne pomahalo,ked uz pokojne slovo nie,ze som na nieco zujimve ukazala,nico farebne,prip.daj do ruky a zhykla..jeeeeej,Misko,poooozri co toto je...a kedze je srasne zvedavy,preslo to..a hned skumal a okukoval 😀
kazde babo je ine,postupne najdes ten sposob upokojenia presne na to svoje 😉

pallacinka
23. apr 2013

@livila Dufam, ze poslusi rovnako ako mne- drzim palce!

livila
autor
24. apr 2013

@pallacinka Tato kniha co si mi poradila je vypredana 🙂

pallacinka
24. apr 2013

@livila Vidis, asi bude naozaj dobra a potrebna pre viacere z nas 🙂 Snad sa ti podari ju este zohnat 🙂

lenkove
24. apr 2013

@livila ja mam doma placka, ale moja je odjakziva placko. Plakala a revala vzdy a za vsetko, proste taka povaha... Muza z toho slo rozhodit, ked bola mensia, lebo nic nepomahalo. Teraz si uz zvykol 😀 takze ta chapem.. Ale ty pises, ze mala je taka posledne tyzdne, to sa mi nezda 🤐 Nestalo sa nieco o com nevies? V skolke, doma.. Nenastala nejaka zmena (napr. u nas to uz bolo po odozneni vzdoru lepsie, ale teraz mame 2 mesacne babatko, tak je to opat tam kde bolo). Nemoze byt chora, neboli ju nieco? Najprv sa pokus zistit ci tam nie je nieco take..
Moja dcerka je urevanejsia (doslova) pred chorobou napr. A to aj dva tyzdne bez priznakov a zrazu teplota 🤐 a uz viem preco boli tie place..
Nam pomaha rezim, rezim, rezim.. Planovanie vsetkeho vopred (aby o tom vedela), vylucenie sladkosti a farbiv a pohyb na cerstvom vzduchu. Mne pomaha caj na upokojenie a mantra, ze ona mi to nerobi naschval 😉 drz sa!
Ak sa v niecom opakujem, necitala som celu diskusiu..

lenkove
24. apr 2013

Jo a co zabera na NEobleciem sa NEnajem sa NEupracem
nechat jej cas, dostatok casu... Ked sa potrebuje obliect a zacne streckovat, tak sa nadychnem, vydychnem a z poslednych sil zasipim : Ty si velke rozumne dievcatko a ja viem, ze take veci ako obliekanie zvladas sama. Idem teraz do kuchyne a cakam, ze sa sama krasne oblecies, lebo to vies. Problem je, ze ked zapipa budik (mame nastaveny na 7:15 kazde rano) musime uz ist do skolky. Ak nebudes hotova vyberas si ist v pyzamku. Dohodnute?" Obvykle sa dohodneme. 🤐
V obchode vyber si.. Budes kricat, behat vsetko chytat, a pojdes sadnut do vozika. Alebo budes nakupovat so mnou, ale pojdeme spolu. Pripadne (uz ma styri) jej sam kosik nech kupi co jej poviem a ja s babatkom iba akoze idem za nou.. Aj plati sama.
S jedlom su problemy tiez, pomaha nechat vyhladovat :-P Jedava sa v case urcenom pre celu rodinu a ziadne jedla pomedzi (to ale nesmie byt po ruke babinka)
A na upratovanie ako kedy.. niekedy upracem ja, niekedy jej natocim budik a upratujeme spolu.. Ona sama upratat nevie a ja nutim ju k tomu len ked sa chcem vytocit 😀 A to teda nechcem, tak to nerobim...

Ak ma bije, tak sa ohradim :ja nie som na bitie! niekedy ponuknem na bitie vankus..
Stale sa nevyhneme placu pri odchode do skolky a spinkani.. Uz to proste neriesim. Aj take deticky musia byt...

livila
autor
24. apr 2013

No dnes sa musim pochvalit, ze rano ako z ukazkovej knizky. Ziadny plac, usmev na tvari a to sa mala princezna aj prekonala, lebo sa SAMA obliekla, vycikala a umyla si zubky... A konecne nam dnes ponozky "nerobili zlost" 😀
@lenkove
@pallacinka
@matafen

lenkove
24. apr 2013

A este.. V pase mas, ze mala ma tri.. Ine je to ak ma cerstvo tri a ine, ak uz k styrom rokom, podla mna.. U nas mnohe veci zacali fungovat az tak po 3,5 (obliekanie, upratovanie). S obchodom to takto praktizujeme od malinka a nemam vyraznejsie problemy s nakupovanim... Dlhe chodenie po Tescu ale nehrozi.. Obycajny denny nakup v potravinach je ok...
Ked je mensia (a hlavne kazde dieta je ine), tak to "dohodnime sa" moze byt tazke.. Skus, ak sa to da, netlacit ju, aby nebola pod casovym stresom.. Proste radsej ju zacat pohanat k obliekaniu 40 min. skor ako treba.. Ak sa da.. Hadam ich to raz prestane bavit a s ich slzami sa budu zapodievat uz len ich partneri 😀 😀 😀

lenkove
24. apr 2013

@livila a aby som ta potesila.. Mam sesternicu, co bola ako dieta rovnaka ako nase dievky.. Trvalo to dost dlho (este na strednej) a teraz ma 30 a je uplne v pohode 😀 😀

livila
autor
24. apr 2013

@lenkove Nestras 🙂 Do 30-by som ti neprezila. Aj my s nakupim nemame problem, stale pred vstupom ju upozornim: Zlatko, mozes si vybrat 1 sladkost, ak zacnes robit cirkus, odchadzame a nedostanes nic..."

xxx123
24. apr 2013

@livila ahoj, uplne viem co prezivas. Mam to iste doma s dvojrocnym. No, trva to zhruba od 20 mesiacov, a prejavuje sa to rozne. Niektore veci ohladom vzdoru ako daj hento,toto nas uz prechadzaju, ale to dirigovanie rodicov a ostatnych prislus.rodiny je stale rovnake. Moj maly vie moc dobre vycitit kto je slabsej povahy a skusa co moze. Uvediem priklad: padne mu hracka na zem mama daj. Poviem nedam, zober si ju sam nastane hister.krik,rev. To iste ked sa mu v niecom nedari, tak ano vtedy mu pomozem, ale najskor cakam a povzbudzujem ho ze to zvladne. Ja co robim vzdy cakam, nech sa vyzuri, vyreve a viac to nekomentujem. Dalsia situacia dnes na obed. Isiel spat a chcel jest, pripravila som mu a zrazu nie nechce. Proste skusa, vynucuje si pozornost, chce dirigovat, ale nepopustim snazim to v histerii nekomentovat a nekomentujem to ani potom. Ale vzdy som pri nom, az kym prestane. S obliekanim, umyvanim, jedenim, vyzliekanim, kupanim, utieranim po kupeli, s umyvanim vlasov, nedaj boze aby som mu isla stiahnut predkozku detto. Proste, vzdy musim byt razna a trvat na svojom a na svojom, vtedy to ide a je vsetko v poriadku. A musi to hlavne somna on sam citit, ze nepopustim a tiez som mala nervy v kybli, treba to brat s nadhladom a hovorit si ze to prejde.

livila
autor
24. apr 2013

@xxx123 Ako keby si o nas hovorila. Presne toto sa deje u nas, dnes rano kym sme sli do skolky to bolo ukazkove a akurat odchadzam po princeznu do skolky a trpnem co to bude tentokrat... niekedy v skolke ked po nu pridem robi taky cirkus, ze ucitelky vychadzaju z triedy ze kto to tak place a krici... Tak v skolke bude pocuvat a mna nie? No uvidime. Vela sil, trpezlivost a pevne nervy nam zelam 🙂

maranat
8. máj 2013

myslim si, ze nazory @reanda nie su az tak zle.
sama mam doma prehnaneho placka, aj ked sa to pomalicky lepsi, ale ma taku povahu, ze staci zvysit hlas a uz sa rozreve. rozreve sa ked prideme z vonku a nechce si sama vyzut topanky. samozrejme jej nerobim sluhu. Ma 3,5 roka. rozreve sa, ked vidi ze jej nakladam obed a ona chce cokoladu. v niektorych veciach sa ustupit neda. Ked reve, tak nech reve. Vsak raz prestane.
Pokial nejde o nevyhnutnu vec, tak ju necham tak, nech si spravi po svojom. ked si chce obliect bodkovane tricko k pasikovym nohaviciam - nech ho ma. Ked sa jej rano nechce prezliect z pyzama na povel, tak nech sa v nom hra - vsak nebude v nom do puberty. samozrejme ine je to ked sa ide do skolky - vtedy staci povedat, ze do skolky nikto v pyzamku nechodi, by sa jej vsetci smiali. Ked mam pocit, ze nestiham vsetko nacas, radsej natiahnem rano budik o 15 minut skorej a spravime si vsetko s piankom a kludom.....Dieta treba vediet aj akceptovat, a nie len nutit ho do coho chceme my. treba sa s nim vela rozpravat a vysvetlovat mu. Ak v obchode pyta jednu sladkost za druhou, tak poviem razne NIE a viac to neriesim. a ked sa rozplace, tak nech place. Inac nevie dat najavo svoje emocie. Klidek baby, neberte vsetko tak katastrofalne. Ved my si tiez spravime po svojom a nedame si dirigovat od druhych.... 😉

Strana
z3