Máte doma nadané dvojročné dieťa?
Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?
@indiankaindi Odkedy som dostudovala do NR viacmenej chodime iba na nakupy resp ak potrebujem nieco dokupit do svojej jazykovky. Ale niekedy by sme sa mohli stretnut. 🙂
@lenka268 Co sa tyka jazykov, materinsku ma madarcinu, v tom je perfektna! Hrame sa, citame, komunikujeme po slovensky, uz velmi pekne reaguje aj s cudzimi a sama si pyta anglictinu. Pocuva CDcka Vesela anglictina, tie si uz dokola spieva, pozerame aj rozne DVD ked ona chce. Pre mna je prvorada slovencina, ked v nej bude velmi velmi dobra, potom ju zacnem ucit po anglicky - kedze som anglictinarka.
Milujem, ked sa ma spytaju, ci ju ucim po anglicky a ja na to poviem, ze nie. Ucim ju po slovensky. Treba vediet po slovensky, anglina ma este cas. You tube je pre nas velka pomocka, miluje ju, sama si vybera, ktore anglicke riekanky chce. No a Spievankovo 1,2 uz sme zunovali, uz to vie cele naspamat.
Pri hre si sama hovori ako ju prave napadne, spieva, strieda jazyky podla nalady.
baby, este ma napadla jedna vec... ja sa snazim aby bola dietatom co najdlhsie a cielavedome (ani hrou) ju neucim pismenka, cisla atd.. ked sa spyta, tak jej to vysvetlim, ale myslim ze casu ma na to kopec a co potom bude robit v skole 🙂 ...
my zijeme v UK a rozpravame sa s nou len po slovensky... okolo dvoch rokov sa zacala sama pytat na veci ako sa povedia "inak" cize v anglictine a teraz zacina rozpravat, v skolke hovoria ze jej anglictina je velmi dobra, dokonca uz aj na mna zacala hovorit anglicky.. ja stale ale preferujem slovencinu, aj rozpravky atd, kedze ked zacne chodit do skolky ci skoly na cely den tak ju nebude vobec pocut a chcem aby ju ovladala dokonale... pri hrani ci spievani pouziva oba jazyky, zavisi to ako ma ktore veci zafixovane a kde sa s tym prvy krat stretla...
@nili s tou angličtinou je super pomôcka aj detský kanál v angličtine. Babytv. Majú aj stránku a celkom fajn hry pre deti. U nás to frčí. Ja som doučovala doma anglinu a malá sa chytala, hoci bola v inej miestnosti. Po hodine vedela občas viac ako moji žiaci 😅 Ale ani ja ju angličtinu nejak extra neučím, len pár pesničiek. Väčšinu vecí má z Tv a už občas spája v angličtine slová. Odtial sa naučila aj počítať po anglicky. Keď by ste šli do nr na dlhšie, radi sa stretneme 🙂
@nili ďakujem, takže tie spánkové problémy asi tiež boli spôsobené silnými dojmami...Ja mám pocit, že my trošku máme aj takú hyperaktivitu, ale tiež to neviem moc posúdiť, keď som si na nete čítala prejavy, tak niektoré sedeli úplne a niektoré vôbec, napriek tomu ke´d prídu k nám kamarátky dvojičky, tak je vidno ako sa oni obe dokážu o dosť dlhšie hrať s jednou hračkou oproti mojej. S tými jazykmi je to tiež zaujímavé, tiež na nás kukajú, že prečo ju učíme už po anglicky, a ja prisahám, že som ju vôbec neučila, sama viem len pár slovíčiek, ale na tom youtube sme presne naďabili na tie riekanky a pesničky anglické, na také pesničky čo učia anglickú abecedu a čísla atď. a jej sa to tak strašne páčilo, že stále chcela aby som jej to púšťala a tak sa to sama naučila... Teraz sama neviem, či ju v tom nejako aktívnejšie podporovať, teda kúpiť nejaké DVD alebo dačo také ako ty píšeš alebo to nechať tak... Zas ono je to ešte niekedy také, že spojí slovenskú vetu s anglickým slovíčkom, napríklad: Ten motýlik je purple 😀 Aby som ju nejako nedoplietla alebo čo. Čo by si ty doporučila?
No a do škôlky ide v septembri, tiež sa dosť bojím ako to zvládne, lebo tiež nemá rada hluk a veľa detí, práve včera sme boli v jednom obchoďáku a tak sa tešila že pôjdeme do Detského kútika, ale bolo tam zrovna tak veľa detí, že za chvíľu sa pýtala preč 😖 Tak ktovie ako to dopadne...
ak chcete anglicke rozpravky, tak skuste zohnat Maisy alebo Peppa Pig.. obidve su pre mensie deti a maju krasnu, jednoduchu anglictinu... Magduska ich ma velmi rada, aj knizky maju uzasne...
zaujimava diskusia,a baby mate fakt veľmi šikovne deti 🙂klobuk dolu ....moja ma dcerka mala teraz 2 roky, a tiež je celkom šikovna, rozumovo tiež predčila svoj vek...a konečne dobieha aj pohybovú stránku 😀 ....sme už dost dlho bez plienok,od roka sa sama pýtala kakat a cikať výlučne na nočníček.....dokonca si doteraz furt počíta, koľko hovienok vykakala 😝 😀 (ráta sama do 15 )....jej naoblubenejšia činnost je čitanie knižiek a kreslenie, kresli lepšie ako niektorí škôlkari.Sama som učiteľka tak viem niektoré veci posudit, a už mame doma v galerií nakreslenú aj nasu rodinu, ( dve velke a jedna mala postava) postavičky maju hlavu telo, trup, nohy ruky, dve očká,ušká,vlasy,úsmev,dokonca aj zuby a jazyk 😀 ,na oblečení gombíky...tak sme jej to odložili spolu s ďalšími kresbami na pamiatku. Vie sa sama pozdravit aj odzravit ked sme v obchode, výpýtat si čo si chce kúpit,...pozná všetky geometricke tvary, farby,dopravne prostriedky,všetku zeleninu a ovocie,zvierata aj ich zvuky,niekore písmenka.....členov celej rodiny pozná po mene, a aj vzťahy, kto je koho teta, krstná,ujo, prababka, bratranec....vie sa predstaviť a povedať kde býva ( to pre prípad keby sa stratila 😎 😀 )....a z rozprávok pozná niektoré oblubene už uplne naspamäť....recituje krátke basničky, spievame spolu ľudovky 🙂 ...pred spaním sa pekne prežehná a pomodli anjeličku moj strážnicku 🙂 ....je to ešte vela ale nespomeniem si na všetko, mne to tiež ako matke prišlo prirodzene,ale ked porovnam jej deti v tom veku tak vidim, že je ozumovo popredu 🙂 na čo som ako matka vemľi pyšná
Dievcata, a ako je to s detmi? Ja som taka bezradna, prave sme mali navstevu. Kiara sa akurat zobudila, chlapcek bude mat rok. Chlapcek zacal vykrikovat z radosti a moja mala zacala revat ako pavian. Ako to riesit? Vysvetlujem stale dokola, ze nevie hovorit, iba kricat. Plac, plac a plac! Poradte prosim!
@nili ahojky, podla mna bola prave zobudena a ked nema rada hluk, krik, tak ju rozrusil ten chlapcek, ja by som to riesila tak, ze by som castejsie ju mala v spolocnosti takych malych deticiek, viac v tom hlucnejsom prostredi, ale takym nejakym nenasilnym sposobom, aby si postupne zvykala...
mozno najskor len par minut...potom by som ten cas predlzovala 🙂
@nili my sme chodievali často okolo ihrísk a detských kútikov. Ak sa nehrala s deťmi, tak len stála a pozorovala ich. To jej myslím pomohlo v tom, aby pochopila, že ak deti kričia, nie je to namierené proti nej a že je to bežné. Postupne sa osmeľovala a ak bolo v kútiku iba jedno dieťa, hrala sa s ním. Postupne pridávala 2 deti a viac. Najviac jej v tomto ale pomohla škôlka, hoci aj dnes je medzi kopou cudzích detí trochu bojazlivá a neistá.
@takyna
@indiankaindi Byvame na dedine, tu moznosti nemame, jedine skolku, ale tam nemozem chodit denne, tyzdenne. Asi tak od roku mame problem s detmi, mensich sa boji, pretoze vydavaju rozne zvuky. Deti co su v jej veku, vacsinou chlapci, jej vzdy robia zle, drgnu, kopnu do nej uplne bez priciny, alebo jej zoberu aktualnu hracku. Velmi sa boji deti. Zahra sa jedine s detmi okolo 4 rokov a vacsimi, ale tam je zas ten problem, ze ak je ich viac, neberu ju ako rovnocennu samozrejme. Chodievali sme na tanec, moc tam nechcela, bala sa vykrikov deticiek. Trva to uz velmi dlho, nedokaze pochopit ich bezvyznamne vykrikovanie, stale sa pyta, preco kricia?Ked sme s detmi, nechce moc ani rozpravat, nic. Radsej povie, aby sme isli domov. V rodine male deti nemame, medzi znamymi s nimi prave kvoli ublizovaniu nevychadza. Mala z nich dokonca aj nocne mory. Do skolky ju este nezobrali, vyssie som uz pisala. Uplne som bezradna. Ona by potrebovala deticky primerane k jej vedomostiam a vlastnostiam. Inak je tvrdohlava, tazko sa deli, ale ak si niekoho zalubi, nema ziadne problemy. Uprednostnuje dospelych, jednoznacne. Uvazovala som aj nad sukromnou skolkou, ale je to dost drahe,musela by som ju nosit denne do mesta a vobec netusim ako by to zvladla. ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹
V rodine problemy nemame, akurat sme tichsieho typu, u nas sa nekrici. Hudba a telka je kazdodennostou, niekedy dokonca sama pridava hlas. V kolektive deti, ak na niekoho nakrici mamicka, hned sa rozklepe, rozplace, tazko ju upokojit. Isty cas sa bala vrtania, uz sama vrta s dedom, aby sa osmelila. Skusame naozaj aj nemozne.
@nili ani moja nemá rada hluk a hlučné deti, akonáhle sa v takom prostredí ocitne, kde je moc detí a hlučno, poprípade zrazu niekde vznikne nejaký veľký hluk, ihneď sa ťahá na ruky a pýta sa preč. Aj predvčerom sme boli v jednom obchoďáku, vyslovene sa tešila do Detského kútika, lenže ako najust tam bolo veľa detí, tak sa po chvíli pratala preč, nepomohli ani nové hračky ani nič. Ja ju nejako nenútim, chce ísť preč tak ideme. Ale zámerne sa takým miestam nevyhýbam, proste stále skúšam, na ihrisko chodíme stále, ale takisto ak už je tam veľa vykrikujúcich a behajúcich detí tak chce ísť preč. Malé tichšie deti ignoruje, od hlúčných menších detí ide preč. Neplače, až také zlé to nie je, ale vidno na nej, že znervóznela a urobila by hocičo, len nech je odtiaľ hneď preč. Ja myslím, že v tomto veku sa im to moc ešte vysvetliť nedá, jednoducho ich základný inštinkt im povie, že je to niečo nebezpečné, dostanú strach a koniec, darmo človek vysvetľuje, že sa nemusia báť, strach je väčší. Možno by pomohlo chodiť častejšie na návštevy, ani nie že k takým ukričaným malým deťom, hockde, len aby si zvykala na rôzne zvuky, aj dospelý sa zrazu silno zasmejú alebo pri rozprávaní niekto zvýši hlas alebo tak. Potom aj k deťom, najskôr tým tichším a potom možno k hlučnejším. Ale ak to nejde, tak by som ju nejako nasilu netrápila, veď ono raz príde čas keď to pochopí. Napríklad v tej situácii, keď sa ti teraz rozplakala, tak ja by som ju asi zobrala do vedlajšej izby a bola tam s ňou dokým sa neupokojí, nejako ju zaujala hračkou a potom keď by som videla, že už je pokojná alebo sa už aj zasmiala, tak by som jej napr. navrhla, že čo keby sme išli ukázať chlapčekovi akú máš parádnu hračku? A tak ju nejako zas pomaly dostať späť do miestnosti, kde je aj chlapček. Inak verím, že je to pri návšteve nepríjemné také niečo, no ale čo narobíš...Kamarátke alebo kto tam s tým chlapčekom bol sa môžeš vyhovoriť, že to tak psychologička kázala robiť alebo dačo také.
@nili problém s vŕtaním sme mali aj my. Malá sa dokonca bála aj vysavača, tak začali s ockom spolu vysávať a bolo po čase dobre. Je asi na škodu, že nemáte okolo seba nejaké možnosti, kde prísť do kontaktu s deťmi ☹ Neviem ti iné poradiť, jedine možno vydržať a postupne jej to prejde. Ja som bola až zúfalá, pretože naša utekala s panikou od detí, ak sa rozbehli smerom k nej, alebo ak zvýskli a pod. Myslela som si, že v škôlke sa neadaptuje vôbec, ale deti v škôlke spoznala, denne sa stretáva s rovnakými, takže možno aj to jej pomohlo. Uvidíš ako to bude v škôlke, možno sa to zlepší. Budem držať palce
@nili ach jo, no asi s tým moc nepohneš ☹ len čakať kedy z toho nejako vyrastie...možno psychologička bude vedieť ako na to. Tiež sme veľmi pokojní a tichí ľudia, ale stačí, že máme nejakú oslavu a pritom sú tu všetko známy ľudia, babky, dedko, švagrovci, brat s priateľkou a už na malej vidím, že je z toho nervózna, vždy ťahá niekoho do izbičky aby sa tam s ňou hral, ale v obyvke pri všetkých nechce byť, lebo pri tej vrave čo tam je sa proste necíti dobre.
moja dcera je tiez velmi sikovna na to, ze minuly tyzden mala dva rociky, krasne rozprava, je velmi pohybovo nadana, vylezie na take preliezky ktore su pre vacsie deti a vobec sa neboji..ovlada cele spievankova, basnicky, plienky nema (avsak posledny tyzden sa pocika hocikde a ked jej poviem ze sa ma pytat, tak povie, ze nebude, ze sa chce pocikat)..mna zas naopak trapi ako sa sprava medzi ludmi a doma tiez..je zla, bije deti, nas.. ked sme na ihrisku a je tam viac deti, radsej ideme rychlo prec, lebo ak jej niekto zoberie hracku, chyti hysak, dnes jej chlapcek chytil hracku, vsetky rychlo nahadzala do tasky a povedala "lakoma som"...aj doma robi zle bracekovi a chyta take zachvaty zurivosti pre malickosti (napriklad ze neche tenisky ale slapky) a ja si neviem pomoct, neviem ako to riesit...ale inak ma deti rada, aj za nimi ide..ale neviem, zas prilis nadana mi nepride, len trosku sikovnejsia...
@nili len k tomu nocnemu budeniu- my sme toto mali ked mal maly 18 mesiacov..som tu davala aj otazku na MK, ci sa to stava, lebo nas sa budil kazdy jeden vecer asi po 1-2 hodinach po zaspati s hroznym placom, ked sme ho vzali na ruky tak plakal tak nepricetne, obcas akoby ocka vyvalil, vobec nas nevnimal, snazili sme sa ho potom "zobudit" a normalne az ked tak precitol, tak taky obrovsky vydych a uz bolo dobre...trvalo to asi 1-2 mesiace..zacalo to vtedy, ked zacali u neho velke zmeny, odplienkovanie, prudky narast reci zo dna na den a sli sme k rodicom mojim na 2 tyzdne a tam mal vela podnetov, tesil sa z babky a dedka a nasi sa s nim po veceroch salili, pricom my sme zvykli vecer pred spanim mat uz kludovy rezim..a tak zacal takto strrasne plakat a moja mama mi potom hovori, ze ja som toto robila az rok, ze medzi 1.5-2.5 r som sa presne takto isto budila..kazdy jeden vecer, ze si podla mna mohla hodinky nastavit..a lekari sa vyjadrili tiez v tom zmysle, ze to je dieta presytene podnetmi, ze treba minimalne 1h pred spanim zarucit uz kludovy rezim, radsej pustit rozpravku, citat knizku a tak, len nech dieta nevystraja..a ze takto deti spracovavaju informacie a podnety z dna..ja som inak este aj v 6-7 rokoch po nociach zo sna vykrikovala take ako" velke pisane A, male pisane a" 🙂 co som sa ucila v skole, to som viditelne spracovavala v noci..nasho maleho to potom nejako preslo, snazili sme sa mu ukludnovat den a hlavne vecer..
Inak my nasmu pustame rozpravky len v Anglictine, s vynimkou krtka ktory nerozprava vela a Masu rusku rad pozera..( to mi potom chodi doma ze "chacu, chacu...a uhty" 🙂 ale tiez sa naucil uz asi ako 1.5 rocny z youtube pocitat po anglicky a mal asi 20 mesiacov ked si v postielke pocital, ze one, two, three, four, five.....ticho...a sest, sedem, osem, devat, desat🙂 sme sa dosmiali, ze si to aj zaradil presne, ze po five, nasledovalo sest.
teraz ale neviem tiez ci ho pliest, lebo abecedu uz ovlada od 2 rokov ak nie skor a napriklad ked este nevedel dobre povedat H, tak mi ukazoval prismenka a ze, "tu je K , tu je L a toto je "ejc"..radsej si to povedal po anglicky, lebo H vyslovit mu neslo...pismenka vie tak, ze si ich aj prirovnava, ze K ako Katka, L ako Lampa a sam su uz urci cim sa slovicko zacina..ale vcera hovori, ze "H ako konik"..a my s muzom, ze akoze H ako konik? a on ukazal na anglicke slovo Horse, ze nevidis mamka, H ako konik 🙂 tak sme potom nevedeli, ci z toho nebude chudak dopleteny...
Tak ci tak, o 3 tyzdne nastupuje do skolky a ide do anglickej triedy, teda tam je celodenna komunikacia v anglictine a je to trieda pre vsetky vekove kategorie, teda zmiesana, lebo pri malych detoch by asi osedivel on aj my, lebo tie mu zavadzaju..tak som zvedava co to prinesie..
@margarita 😀 😀 fajn prispevky. O mne si tiež mysleli že bude genialna 😅 Mala som ledva rok a už som si vyspevovala ludove piesne (melodia aj slova spravne) A tiež som bola rečovo mimoriadne zdatna.
Na a žiadny genius zo mna nieje 😀 😀 uplne priemerna 😝
Môj maldší braško riešil sudoku v škôlke, a ako nastupil do školy uplne zlenivel, kamarati ho zlajdačili a tiež sme si mysleli aky bude genialny. Ach jaj, tak genialita v našej rodine pretrvava len do nastupu do školy 😀 😀
U môjho maleho zatial žiadnu genialitu nepostrehujem. Skôr ma zaskoči občas takymi haluškami, Ako minule prišiel do kupelne a pyta sa ma : Či prši, alebo sneži v pračke??? 😀 😀 som myslela že sa pochcim, taketo hlody 😀 😀 A ešte takym zadumanym hlasom. A takymito hlaškami ma občas super pobaví
co sa tyka podnetov, tak som niekde citala taku studiu ze detom nerobi dobre TV... vidia tam toho velmi vela, prilis vela podnetov a tazko sa to spracovava, v niektorych domacnostiach je televizor zapnuty stale... odporucaju ho na vecer uplne eliminovat! mozno stoji za vyskusanie...
u nas je stale vypnuty, uprednostnujeme skor hudbu a pred spinkanim si vzdy pozrie 1-2 kratucke rozpravky...
@m.i.r.i , Magdalenka zo zaciatku tiez ratala podobne (1-7 po anglicky, 8-10 po slovensky)... ale myslim ze teraz tie dva jazyky odlisuje bez problemov a ak aj nieco skombinuje dokopy, tak to robi zamerne, opica jedna 😀
@uankab no nas to uz teraz tiez robieva zamerne niekedy..to uz vidim ako vymysla🙂
a ta telka to mas pravdu- u nas nesla do 2 rokov vobec, jedine vecer pozeraval Baby Einstein 20 min..potom sme pridali Krtka, Masu a obcas nieco z Youtube..tiez si pozera len rozpravku vecer pred spanim, lebo u nas to posobi ako ukludnovadlo, inak by skakal asi po gauci a vsetkym po hlave..takto aspon sedi..telku inak viacmenej vobec nepozna..a ale ano, cez vikend som mu skusala pustat vcielku Maju lebo chodi na STV rano...ale ani ho to nechytilo
@nili ahoj, náhodou som tu natrafila na tvoj príspevok a ako si to tak čítam, tak asi tiež Timka patrí medzi nadanejšie deti, hoci som sa tým ešte nejako extra nezaoberala.. veľmi skoro začala rozprávať, miluje knižky a z toho pramení jej naozaj rozsiahla slovná zásoba.. básničky a pesničky podobne ako u vás.. už ovládala pred 2. narodeninami.. uvedomuje si aj abstraktné veci, o písmenká začína prejavovať záujem teraz.. skladá puzzle, kocky a tak, pozná tvary a farby, počíta do 10... také tie sebaobslužné veci okolo obliekania zatiaľ až tak neriešime.. u nej skutočne ide najmä o väčší odskok v oblasti komunikácie a emocionálneho vývinu... ale len v jednej reči 😀 chápanie má tiež na vysokej úrovni, veľa sa pýta, všetko ju zaujíma... je bystrá... a vtipná 🙂 , dokáže senzačne argumentovať 😎 s deťmi sa hrá, a nie len hrá, už má utužené vyslovene kamarátske vzťahy.. cudzie deti rešpektuje ale uprednostňuje kamarátov... chcem len podotknúť, že tieto veci sme nijako špeciálne do nej netlačili, proste len tak pochytila popri hre .. teším sa tomu, ale najviac asi tomu, že zatiaľ nič špeciálne nevyžaduje a stíham jej.. 😀 chcem sa ťa spýtať.. ako ste na tom s vyslovovaním napr. L a R, lebo toto zatiaľ ešte neovládame, siliť to nebudem, len ma to zaujíma, ako je to u vás..? a k maľovaniu si ju priviedla ty, alebo ona sama začala?
@csina Ahoj, to ma tesi, ze Timka je sikovna. U nas je na kazdodennom poriadku abeceda. Dostala cukriky s pismenkami, nic ine nerobila iba triedila, ktore uz pozna a ktore sa este musi naucit. Vyslovovanie L mame bezchybne ala R je zaujimave, v niektorych slovach hovori spravne v inych skomoli. Este to neriesim ani ja. 🙂 Malovanie videla na dovolenke, velmi to chcela aj ona, takze doma sme si hned kupili. Ako prve som jej nakreslila lienku s ceruzkou, vysvetlila som jej, ze najprv do vody, potom do farby, vymaluje a znova do vody, atd. Kiara tiez rada striha a lepi, uz jej to ide naozaj dobre.
Ja 🙂 som ucila nadane deti. Takze su aj zakladne skoly pre taketo deticky. Autorka projekty je Dr.Laznibatova. vydala aj knihu. Beru tam do skoly aj skor ale robia sa pohovory a testy a potom Ti poradia. Neviem ci uz zalozili aj skolku. www.smnd.sk Deti musia ma IQ nad 125. Ja som tam ucila anglictinu. Deticky su zlate a prisli s roznymi pribehmi co si vsetko preskakali a ake mali problemy v skolkach.Aj s hladanim priatelov mavaju problemy v skolkach nechceli spavat uz vedeli pisat citat ked sli do prvej triedy. Co viem po niekolkych rokoch su na vysokych skolach v Prahe Brne atd.Takze vacsinou ich caka uspesna buducnot. 😉 Pre rodicov je to tiez makacka .... no. Inak tych inteligencii je 8 a niektore deti su len v niektorych oblastiach alebo len v jednej alebo bo viacerych.
Ja mam 20mesacneho synceka a sa nam zda ze je sikovny v jazykovej sfere, pohybovo i hudobne. Je totalne hyperaktivny ze cela rodina je unavna a nestihame za nim a byva hore aj do 23:30. Prave hladame nejaky kruzok kde by mohol chodit v Nitre.
@nili Ahoj.my máme skoro 25 mesacnu dcérku po slovensky teda v rodnom jazyku vieme povedat uz vsetko.spievame po slovensky a aj po anglicky ako pises ties nam pomáha youtube pri tom.tam pozerá len anglicky a ovláda aj pár slovicok anglických uz .ukáze mi to a povie rovno anglicky na tu vec.ties pocita vie si aj sama spocitat pár veci aj ked len do 5.ale tvary cisel pozna a povie aké to je.ties poznáme farby aj ked niekedy sa este pomili.ale ties sa na vsetko pitame.pozná zvieratká.sme ties inteligentny ,,dost si myslim.je šikovná... 😉
@jankamaminka ahoj nasa je taká osta je moc hyperaktívna ties nespime cez den len niekedy a ked spinká tak je hore aj do 23.00 jej to nerobi problém od narodenia v tomto nas trápi uz 2 roky.nie a nie spat vecer my uz padáme unavou a ona nic čula a plná energii.ties tancujeme a spievame..
@nili AJ nazdravie povieme sami od seba .na pozdravenie treba obcas upozornit ..
@jankamaminka Mala by strasne chcela do skolky, zatial ju neprijali kvoli nedostatku miesta ... ☹ ale psychologicka sama povedala, ze sa tam bude nenormalne nudit, takze sa toho veeeeeeelmi bojim, ako to dopadne ked zacne v buducnosti chodit. V okoli nemame nic pre sikovnejsie deticky, ZS je pre nadane deti, ale tam by som ju nerada dala ... verim, ze to obideme. Je velmi samostatna, zatial vyzera tak ze je jazykovo, matematicky, hudobne a pohybovo velmi nadana. Uvidime ako dalej. Ak Kiara spinka cez den tych 2 -2,5 hod, vecer chodime spat tiez okolo 11ej. Ak nespi cez den, tak okol 9. Ma v sebe nenormalne mnozstvo energie, vsetko vnima, naraz robi niekedy aj tri veci ... maluje, spieva a stiha sa aj hybat, tancovat. Drzte sa!!! 😉

@halienka Okolo vianoc 2011 sme chodili od rodiny k rodine, same navstevy, hluk, vela ludi a co k tomu patri. Dva noci za sebou sa mi ´zobudila´s obrovskym placom, revom, krikom, rozpravala od veci a nedokazali sme ju prebrat. Hladkanie, pusinky, prihovaranie sa a nic. Trvalo to asi tak 10 minut. No ostali sme hotovi, mala trosku sopliky, tak som sa vybrala za detskym lekarom. Ten nas odporucil k nasej neurologicke, chodili sme tam do roka, takze Kiaru poznala velmi dobre. Spravila jej EEG hlavicky, ziadny odchylky sa nenasli. Pocas vysetrenia sme sa hrali, rozpravali a doktorka poznamenala, ze na svoj vek toho vie strasne vela a velmi inteligentne sa sprava. Krasne jej reagovala dvojjazycne, sestricka si kychla, tak jej povedala na zdravie, vypitala si hracku od lekarky, podakovala a pod. Vtedy mala 20 mesiacov. Pre mna to bolo samozrejme, keby ze ma na to neupozorni. Zaverom povedala, ze sa jej zda byt velmi nadana, nadpriemerne inteligentna ale velmi citliva na kazdodenne diania vyslovene ak je v tom nieco nove a poslala nas k detskej psychologicke. Jej mozog je natolko zaneprazdneny, ze aj v noci pracuje a prechod medzi spankovymi stupnami je tazsi. Ak by sa to opakovalo, nech jej dam kusok Persenu - nikdy som jej nedala, sice je to na prirodnej baze. Odvtedy sme dbali na to, aby nebolo velmi rusno cez den, venovali sme sa jej este viac. U psychologicky tiez perlila, krasne spolu komunikovali, hrali sa, vyfarbovali, strihali, dokonca prvy krat nakreslila srdiecko pre tetu psychologicku. Ta z nej bola celkom paf, davno nemala take bystre dietatko. Vraj ako 2 rocna bola na urovni 3,5-4 rocneho dietata. Odporucila nam odklad do skolky, vraj by to velmi zle znasala kvoli zlemu spravaniu inych deti, ona nechape preco to robia /bitky, krik/. Ideme znova v septembri, bude ju nejakym sposobom testovat. Takze som zvedava. Bola som velmi zhrozena zaverom vysetreni, ale urcite je to lepsie ako epilepsia.