icon

Materská školka a nedokončené povinné očkovanie

sasika6
2. máj 2016

Ahojte mamičky, 🙂

dnes som si bola zobrať prihlášku do MS, keďže dcérka bude mať v auguste 3roky a od septembra by som ju chcela dať do školky. Problém je, že nemáme posledné povinné očkovanie MMR a do prihlášky sa musí po "novom" vraj napísať veta, že: Dieťa má všetky povinné očkovania. Aj vy ste sa s tým stretli?? 😕
Neviem o tom, že je taký zákon na SR (možno mi niečo uniklo), ktorý prikazuje zverejňovať takéto informácie o dieťati. Podľa môjho názoru je to dosť diskriminačné! 😒

alicka850
2. máj 2016

@timea7 na toto Ti lahko odpoviem. Ak počet neockovaných detí stúpne nad určité percento, začnú sa šíriť v kolektíve ochorenia, ktoré predtým neboli. To znamená, že deti, ktoré napríklad nemôžu byť očkované zo zdravotných dôvodov /nie také, čo sú rodičia múdri ako rádio/ sú za normálnych okolností chránané tzv.kolektívnou imunitou- vacsinová očkovaná populácia zaručí nešírenie očkovania-ak klesne zaočkovanosť pod kritickú hranicu, tieto deti majú smolu, pravdepodobne ochorejú. Aj očkované deti nie sú 100% chránené- niekto môže mať možno slabšiu imunologickú odpoveď a očkovanie u neho nespustí takú tvorbu protilátok, aby ho to ochránilo pred ochorením. Lenže takéto deti boli chránené kolektívnou imunitou, dnes už nie sú. A ešte jeden príklad- neočkované deti v škôlke nemusia nakaziť len očkované, ale napríklad ich mladších súrodencov, ktorí ešte nemajú ukončené očkovania, ale mamička si s bábatkom chodí vyzdvihnúť staršieho a je to. Aj v iných vyspelých krajinách, kde očkovanie nie je povinné vyžadujú pri nástupe do skolky ukončené očkovania.
Ked je niekto hlúpy/múdry/príliš informovaný/ naivný/ neviem ešte aké synonymum použiť pre rodičov, čo nedávajú očkovať, nech si robí ako uzná za vhodné. Ale neviem prečo by mali trpieť aj deti, ktoré za to nemôžu a byť ohrozené.

alietam
2. máj 2016

teraz ma napadlo vsak ako boli ze tuberkuloza ockovat este v porodnici a a posledne 4 roky uz nie je povinne

evittam
2. máj 2016

@alietam No veď ako som ti napísala - celé je to o manipulácii a strašení rodičov ....

evittam
2. máj 2016

@alietam 🙂

alietam
2. máj 2016

nemam nic proti ockovaniu len keby boli jemnejsie pre deticky len mi este vrta v hlave ze deti sa ockuju ale co dospely ja ani sa nepametam kedy so bola ockovana 😀

timea7
2. máj 2016

@alicka850 toto všetko ja viem, ja v škôlke pracujem, ale budeš tie deti držať pod skleneným zvonom? Aby bolo jasné, ja nie som zástancom neočkovania, ale ani zástancom očkovania proti všetkému možnému aj nemožnému.

katka1981
2. máj 2016

@alietam, ved je ockovaci kalendar aj pre dospelych, kazdych 15 rokov sa preockovava, nar. v 30tke tetanus, to som uspesne odmietla (bojim sa injekcie, dobry argument, ze?) ale bola som vtedy chora, sak naco by som inak bola u dr., a bude povinny zas cierny kasel, ten mi nedaju, lebo som ho mala v roku 2013. Do 95 rokov je tabulka, beda ked sa niekto dozije dlhsie 🙂

alicka850
2. máj 2016

@alietam vacsina ockovani v detstve zanechava dozivotnu imunitu. V dosp.sa preockovava tetanus a 15 rokov /bolo 10,uz je 15/, v pripade poranenia aj skor.

uhnakova
2. máj 2016

@alicka850 v skole uz nikto ockovanie nezistuje, kedze skolska dochadzka je povinna. Takze potom je uz ohrozenie deti, co za to nemozu, v poriadku? Alebo to nechame aj u nas zajst az do krajnosti ako vedla v Cesku a nedovolime neockovanym skolakom jazdit na tabory a do skoly v prirode? Lebo su nahle hrozbou pre ostatnych ockovanych spoluziakov, hoci pocas skolskeho roka to nevadi?

alicka850
2. máj 2016

@timea7 nedrzim ich pod sklenenym zvonom,ale kym nebol syn doockovany,nechodila som do mat.centier a podobne. Sama vies,ako sa siria infekcie v kolektivoch,zvlast v skolkach. Ja viem,ze aj inde mozu ochoriet, ale kolektivy su na to specialne predurcene. Len taka chripka si vezmi,vzdy na jar je epidemia,muz chodi z ambulancie hotovy, denne 80 ludi. Potom pridu jarne prazdniny a zrazu je po epidemii. A to sledujeme niekolko rokov. Moja dcera chodi do skolky uz 4.rok a vzdy ked niekto nieco donesie,pokosi to celu triedu.Naposledy pred tyzdnom gastroenteritida, 19 deti z 24 behom 2 dni. Moja dcera v pohode, mozno aj preto ze bola ockovana proti rotavirusom,neviem.

alicka850
2. máj 2016

@uhnakova predpokladam,ze chore dieta do skoly posielat nebudes ☺

alicka850
2. máj 2016

Okrem toho, predpokladam,ze skolaci su uz co sa tyka hygieny a podobnych veci na inej urovni ako skolkari. Ti sa v pohode napiju aj 6 z jednej flase...

abeata
2. máj 2016

Očkovanie dieťaťa má byť podľa mňa na slobodnom rozhodnutí rodiča. Viete...niektoré veci nejako nechápem...
Niekedy bolo povinné očkovanie opodstatnené, pretože sa očkovalo proti chorobám s ktorými si vtedajšia medicína jednoducho ešte nevedela poradiť, nakoľko nebola ani zďaleka na takej úrovni, na akej je teraz. Dnes sa už pomaly bude očkovať proti všetkému - proti rotavírusom, pneumokokom, chrípke...čo sú ochorenia, ktoré sú ľahko diagnostikovateľné a úspešne liečiteľné. Naproti tomu sa celkom nepochopiteľne zrušilo očkovanie proti TBC a to napriek tomu, že sa potvrdil opätovný výskyt aktívnej TBC, najmä v rómskych komunitách a soc. slabých skupinách a to nielen na východnom slovensku...
A čo sa týka očkovania a dieťaťa v kolektíve, tak tomu už nerozumiem vôbec. Zvažuje sa zákon, ktorý by tak, ako v Čechách, zakazoval zaradiť neočkované deti do predškolských zariadení, pretože vraj ohrozujú zdravie ostatných detí...
Pokiaľ však viem, očkuje sa preto, aby bolo vraj dieťa chránené proti danému ochoreniu.... z toho mi vyplýva, že aj v prípade výskytu ochorenia, proti ktorému je dieťa očkované, žiadna nákaza očkovanému dieťaťu nehrozí. Či ? O aké ohrozovanie zdravia tu teda ide ? Alebo to s tým očkovaním asi nebude tak, ako sa verejne propaguje ? Niekedy sa vždy robil dieťaťu aj test na protilátky, ktoré sa mali po očkovaní vytvoriť. Teraz už nie. Markantne však stúpol výskyt alergií a autoimúnnych ochorení ... Žeby ten detský organizmus už nevedel proti čomu vlastne bojovať a tak alebo už bojuje radšej aj sám proti sebe, alebo sa rozhodol nebojovať absolútne proti ničomu ?
Mám už dospelé deti a myslím si, že očkovanie pred 28 rokmi bolo postačujúce ( mumps, osýpky, pravé kiahne, TBC, detská obrna, rubeola, tetanus...) a aj teraz by sa malo naozaj zvážiť, čo, ako, prečo, kedy a či vôbec treba očkovať.

lenuska6666
2. máj 2016

Neviem co sa vsetci tak trasu že neočkované dieta niekoho nakazi ved ockovanie je uplne bezpecne a dieta chrani takze sa nieje coho bat 😀 😀 😀 😀 Môj syn taktiež nieje vôbec očkovaný a dnes sme boli na zápise a vsetko v pohode ze nevidi dovod ho neprijat takze uvidime 🙂

paris3
2. máj 2016

@alicka850 to je zaujimavy argument, ze ockovanie zabezpeci dozivotnu imunitu 😀 tak preco napr. na cierny kasel ochoreju aj plne ockovane deti a preco ho siria dospelaci a starsi ludia, ktori tiez boli ako deti ockovani?

lenuska6666
2. máj 2016

@paris3 mne sa paci citat tie prispevky nietorych zien ktore nazyvaju zeny neockovanych deti ze su mudre ako radio 🙂 Hlavne ze oni vela citaju o tejto problematike ;)

timea7
2. máj 2016

@alicka850 čo budeš robiť v škole? Čo krúžky? Tvoje dieťa nebude chodiť von medzi ostatné deti? Naozaj veríš tomu, že očkovanie proti chrípke zníži výskyt epidémie? Lebo ja si myslím, že akurát zvýši zisky farmaceutickým spoločnostiam. Ale nechcem, aby sa táto téma strhla týmto smerom, nech si každý urobí podľa svojho uváženia. Ale pokiaľ budú deti chránené svojimi matkami pred pobytom na čerstvom vzduchu, neprimerane teplo obliekané, držané doma pomaly v sterilných podmienkach, nebudú jesť zdravú zmiešanú stravu, ale točiť len pár jedál, ich imunita bude biedna, potom chytia všetko, čo okolo nich prebehne.

beton
2. máj 2016

@alicka850 ad: "vacsinová očkovaná populácia zaručí nešírenie očkovania..." len pre objasnenie: ockovane deti su nositelmi nakazy rovnako ako nezaockovane. Ockovanie neznamena, ze dieta chorobu nechyti a neprenesie, ale ze sa u neho nemusia prejavit príznaky. z toho vyplyva, ze ziadna kolektivna imunita neexistuje. kazdy si nesie svoje rizika ockovania aj neockovania.

beton
2. máj 2016

@alicka850 ockovanie nikdy nevytvori dozivotnu imunitu. tu vytvara iba prirodzene prekonanie choroby. To vedia dokonca aj lekari 🙂

sardinka335
2. máj 2016

Ach boze kočky zmenme temu...zase sa to tu bude točiť dokola ako kolovratok. Moja dcera si včera vyvrtla kotnik, ma to furt opuchnute aj ked som to natrela octanom....premyšlam či ist na Kramare resp. či tam mozem ist aj bez odporučania obvodačky kedze zajtra začina az poobede a hlavne ako to cele zosuladit nakolko ako na potvoru moj muz zajtra ide pracovne skoro rano preč a do večera ho neuvidim a ešte musim poriešiť omrnčane batola, ktore bezo mna bude revat na raty. Takze momentalne mat ,,vaše,, problémy....a Ročildov plat....
Takze očkovaniu - neočkovaniu zdar!

beton
2. máj 2016

@sardinka335 na opuch skus slaninu...obklad, nie zjest 🙂 stahuje opuch

paris3
2. máj 2016

@sardinka335 to bol ujo Rothschild 😉

maminecka2
2. máj 2016

@beton dnes som mala anglicku na pecivku, mnaaam!

alicka850
2. máj 2016

@timea7 ja som to nemyslela tak,ze ockovanie proti chripke zabrani epidemii, nepochopila si ma. Ja som to myslela tak,ze kolektivy su jednoznacne predurcene na sirenie nakaz a v skolke zvlast. Ked nie su deti v kolektive, aj sirenie nakazy sa spomali- to som tym chcela povedat. O ockovani proti chripke si myslim to iste co ty ☺

alicka850
2. máj 2016

@sardinka335 na chiru do 24 hod bez vymenneho listka ☺

alicka850
2. máj 2016

@beton ale ake novinky ☺Asi sa musim vratit do skoly 😆 Asi zbytocne tu pisat zistujem ☺

timea7
2. máj 2016

@alicka850 takže je to vyriešené, či je dieťa očkované, alebo nie, v kolektíve má vyššou možnosť sa nakaziť, ako keď je doma. Nakoľko v kolektíve najbližších minimálne desať rokov žiť bude, nejakú imunitu si vybudovať bude musieť. Záleží na rodičoch, či mu s tým pomôžu životným štýlom, alebo očkovaním. treba zvážiť všetky pre a proti.

silvid
2. máj 2016

@sardinka335 inac na vyvrtnutie je najlepsi lopuch a kostihoj, urychli velmi hojenie

alicka850
2. máj 2016

@beton nastuduj si ak sa chces so mnou dotahovat co znamena pojem kolektivna imunita. Na to,aby sa to dalo zrozumitelne vysvetlit nestaci par riadkov a ja mam aj ine starosti,ako sa tu dotahovat s niekym a chytat sa za slovicka.

alicka850
2. máj 2016

@lenuska6666 poviem ti k tomu len tolko. Ja necitam vela o tejto problematike,ani nepodlieham davovej psychoze ako niektore z vas. Nepoznam jedineho kolegu lekara,ktory nedava neockovat svoje deti. A z toho usudzujem,ze podobne ako ja ma pocit,ze sa co to o tom v skole a praxi naucil a pozna vyznam ockovania nielen z nejakych pochybnych for. Nikto nikoho nenuti,ked si niekto nechce dat poradit,pomoct,vysvetlit, je to jeho vec. Ked ma clovek snahu normalne diskutovat a argumentovat, budu ta tu chytat za slovicka a prekrucat. Nech si kazdy robi co chce, pre mna za mna aj kyselinu kvapka do usi ☺