icon

Materská školka a nedokončené povinné očkovanie

sasika6
2. máj 2016

Ahojte mamičky, 🙂

dnes som si bola zobrať prihlášku do MS, keďže dcérka bude mať v auguste 3roky a od septembra by som ju chcela dať do školky. Problém je, že nemáme posledné povinné očkovanie MMR a do prihlášky sa musí po "novom" vraj napísať veta, že: Dieťa má všetky povinné očkovania. Aj vy ste sa s tým stretli?? 😕
Neviem o tom, že je taký zákon na SR (možno mi niečo uniklo), ktorý prikazuje zverejňovať takéto informácie o dieťati. Podľa môjho názoru je to dosť diskriminačné! 😒

pipilady
3. máj 2016

Asi vás všetky, ktoré sa pohoršujete nad škôlkami sklamem, ale škôlky majú nariadenie podľa zákona, že na prihláške musí byť uvedené, či je alebo nie je dieťa očkované. Nie je to žiaden výmysel riaditeľky, či zriaďovateľa, je to jednoducho zákon. A začal sa do prihlášok príliš montovať úrad verejného zdravotníctva.
Zároveň majú nariadenie, že neprijatie do škôlky nesmie byť z dôvodu neočkovania dieťaťa.... Takže áno, ak je zriaďovateľ rozhodnutý neočkované deti neprijímať, zdôvodní to "nedostatkom miesta". Ale oficiálne vám na rozhodnutie nemôže napísať ako dôvod neočkovanie.
Ja som len chcela toľko, že škôlky majú údaj o očkovaní/neočkovaní na prihláške povinný zo zákona....

evittam
3. máj 2016

@pipilady No veď presne toto som tu už napísala hneď na začiatku - je to vyhláška-smernica pre MŠ platná už od r.2007. 😉

pipilady
3. máj 2016

@evittam nečítala som diskusiu len nejaké 3-4 príspevky spätne. Áno, je to "povinné" už dávno, ale až teraz sa začal do MŠ veľmi montovať úrad verejného zdravotníctva, preto začali hromadne uvádzať na prihlášky aj očkovanie/neočkovanie... aj škôlky, kt. mali doteraz len "spôsobilý/nespôsobilý" do MŠ...

evittam
3. máj 2016

vsetky prihlasky mali obsahovat udaj o ockovani od roku 2007 . nie vsade sa to dodrzovalo , preto niektore prihlasky doteraz to obsahovali ine nie . stale plati to co aj platilo ,ze neockovanie nemoze byt dovod na prijatie dietata do skolky ..stale je to protizakonne.

http://www.uvzsr.sk/docs/leg/355_2007.pdf

§ 24

ods. 7

"Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, ktoré obsahuje aj údaj o povinnom očkovaní, vydá rodičovi, poručníkovi, opatrovníkovi, fyzickej osobe alebo právnickej osobe, ktorej bolo dieťa zverené na základe rozhodnutia súdu podľa osobitného predpisu,31) alebo osobe, ktorá má záujem stať sa pestúnom a má dieťa dočasne zverené do starostlivosti podľa osobitného predpisu26) (ďalej len „zástupca dieťaťa“), ošetrujúci lekár. Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa na pobyt v kolektíve predkladá zástupca dieťaťa pred prvým vstupom dieťaťa do predškolského zariadenia."

http://www.skolskyportal.sk/clanky/vyhlaska-mz-...

" Podstatné je, aby lekár uviedol, či dieťa je, alebo nie je spôsobilé na pobyt v kolektíve. Ak aj dieťa neabsolvovalo niektoré očkovanie, nie je to dôvodom na neprijatie dieťaťa do materskej školy. "

jedina zakonna podmienka prijatia je ci je dieta zdravotne sposobile nastupit do skolky. inak povedane ci je zdrave , alebo nie. ziadna ina podmienka neexistuje.

aries24
3. máj 2016

@sasika6 Ahoj
Nam doktorka napisala do prihlasky,ze nie sme ockovany🙂Bolo mi to jedno,vsak nech si pise 😉
V skolke som problem kvoly tomu nemala 🙂 Nechcem to zakriknut,ale v skolke patrime chvala bohu medzi najzdravsie deti.Od nastupu do skolky/september/sme chory akurát teraz aj to preto lebo mame kiahne,ktorych priebeh vyzera zatial celkom ok 🙂 🙂 🙂

lenuska6666
3. máj 2016

@mojkamojka mne to bolo vysvetlene tak od riaditelky ze deti su si rovne a neovplyvnuje to nastup do skolky verejny urad to chce preto pri prihlaskach aby v pripade niakej infekcnej choroby vedel rychlejsie konat tym ze rychlo pretriedia ocko a neocko deti a mozu rychlejsie zasiahnut proti sireniu infekc.choroby

vivi68
3. máj 2016

aj u nas na to teraz riaditelka upozornovala, ze musia byt deti zaockovane, a ze budu na to prihliadat. Dcera nemae tiez MMR ale zo zdravotnych dovodov. takze aj keby prehodnocovali deti, co uz chodia do skolky a nemaju ockovania, my mame zdravotny dovod

timea7
3. máj 2016

@lenuska6666 to čo je za blbosť, rýchlo pretriedia očkované a neočkované deti? Čo sú ovce? A ako by zabránili šíreniu infekčnej choroby? Veď neočkované dieťa nie je nositeľom nákazy! Ešte taký detail, čo ak je neočkovaná učiteľka, kuchárka, upratovačka, ktoré sú denne s deťmi v styku? Robí sa z toho v škôlkach väčšie haló,ako je treba, dnes,keď ľudia cestujú po celom svete, netušíme, z ktorej krajiny čo dovlečú a či boli očkovaní, keď do nej išli...

sardinka335
3. máj 2016

@timea7 ale tak vieš ako...to čo povedal ten prvy človek je uz X krat prerozpravane...pripadne pani riaditelka musela rodičov neznalých pomerov nejako uchlácholit. Všetci sme si rovní, ale niektorí su rovnejší...čo to nepoznáme?
A ja neverim tomu, ze nebudu AJ prihliadat...riaditel je v tomto viac menej sam panom...jedine ze by tam nejaky rodič neviem mal velke znamosti ,,na miestnom urade,, ale tak aj to odovodni.

katka1981
3. máj 2016

@sardinka335, zavisi kus od kusu a to clovek nikdy neovlyvni. Kazdy riaditel je iny a presne vsetci sme si rovni, len niektori rovnejsi 😀

timea7
3. máj 2016

@sardinka335 no najviac sa bude prihliadať a to, kto aký sponzorský dar škôlke dá a dieťa môže mať aj choleru 😝 😝 😝 😝 😝 Inak neviem, o aké nariadenie ide a kto je oprávnený ho kontrolovať, lebo my ho v prihláške nemáme, stačí pečiatka od lekára, že je dieťa zdravé.

paris3
3. máj 2016

@timea7 presne tak 🙂 netreba sa trapit tym, ze dieta nezoberu do skolky lebo nie je ockovane. Sponzorsky dar vyriesi vsetky problemy :D

katka1981
3. máj 2016

@timea7, presneeeeeeeeee

katka1981
3. máj 2016

@paris3, len treba trafit ten spravny

evittam
3. máj 2016

@katka1981 Triafať nemusíš, stačí sa spýtať- neboj, p.riaditeľka ti veľmi ochotne povie čo treba. 😉

mojkamojka
3. máj 2016

@lenuska6666 😀 😀 😀 😀 tak takto dobre som sa uz dlho nepobavila, i ked je to skor na zaplakanie.... Ako keby neockovane dieta malo dozivotnu imunitu...A ako budu chciet asi urcit "vinnika"? Vsetky neocko deti budu povodci ci maju nejaku speci metodu ako zistit konkretne dieta? A to ani nehovorim, ze kym by presli vsetky zaznany deti v skolke a pretriedili ich tak mumps ci ine infekcne ochorenie tam chyti aj hojdaci konik 😀
@vivi68 my mame tiez zdravotny dovod a vyjadrenie neurologicky a pediatricka napisala, ze sme mmr odmietli... skoda, ze bol pre tlacivo muz a kedze nam horel termin tak uz nebolo cas to menit, tak som aspon v skolke povedala, aky je ozastjny dovod. Ale vytocila ma riadne...

nelinka2009
3. máj 2016

Ziadny zakon na to nieje, aj neockovane deti chodia do skolok

zuz02
3. máj 2016

Moj prvy syn isiel do skolky v roku 2010 a mal to uz na prihlaske. Takze ako dievcata hore pisu, az taka novinka to nie je. A zavisi od skolky a jej kapacity, ci dieta prijme.

vevesh
3. máj 2016

@mojkamojka udaj o ne/ockovani je dolezity v pripade infekcie, kedy vsetky neockovane deti maju prazdniny az do konca choroby... a nechapem celkom tomu rozruchu, vsak v zahranici je toto normalna a povinna informacia pre vsetky zariadenia, ktore dieta navsttvuje ( a od 2007 aj na sk) , kvoli vseobecnemu epidemickemu ohrozeniu...

nelinka2009
3. máj 2016

@vevesh hlavne su tie ockovania v zahranici dobrovolne, ci ze aj ked dieta nieje ockovane vsetkym je to putna

vevesh
3. máj 2016

@nelinka2009 nie vsade 😉

lenuska6666
3. máj 2016

@timea7 ano ved som sa jej hned spytala ako chcu zistit kto donesie nakazu do skolky naco mi uz nevedela odpovedat tak som zvedava na rozhodnutie

evittam
3. máj 2016

@vevesh No ten "rozruch" je preto, lebo doteraz to škôlky nejak neriešili a nevyžadovali - niektoré začali myslím až min.rok....no a stúpol počet neočkujúcich, tak treba spraviť na nich "bu-bu-bu"....No a ako som už napísala v mojom príspevku riaditeľky škôlok dostali smernicu, ktorá na to upozorňuje, že to má prihláška obsahovať cca pred mesiacom no a niektoré to pochopili aj tak, že neočkovanie môže byť dôvod na neprijatie..... 😠

geegee
3. máj 2016

Podľa zákona nie je absencia očkovania dôvodom na neprijatie dieťaťa do MŠ. Povinnosťou škôlky je mať informáciu o zaočkovcanosti/nezaočkovanosti uvedenú v prihláške do MŠ a podpísanú pediatrom. Kontroluje to Regionálny úrad verejného zdravotníctva pri kontrolách v škôlke. Sama mám v škôlke 2 nezaočkované deti a 26 zaočkovaných. Nikto nemá žiadny problém 🙂

evittam
3. máj 2016

@geegee To už sme tu viaceré písali - je nám to úplne jasné. 😉 Len diskutujeme.

sardinka335
3. máj 2016

Myslím si ze stale je hlavny a zasadny problém, ze proste je malo tried, malo štátnych školok a deti stale dost....takze proste rodičia budu hladat sposoby ako sa tam dostat a jedno či očkovane, neočkovane...
Uz ma bol navštivit jeden znamy, ze či mu neviem pomoct, pripadne dat kontakt na ,,niekoho,,...aby im malu zobrali do štátnej školky....

abeata
3. máj 2016

@maslenka47 Nemyslím, že by som v príspevku napísala, že infekčné dieťa má byť zaradené do kolektívu. Napísala som, že (citujem) : "... Pokiaľ však viem, očkuje sa preto, aby bolo vraj dieťa chránené proti danému ochoreniu.... z toho mi vyplýva, že aj v prípade výskytu ochorenia, proti ktorému je dieťa očkované, žiadna nákaza očkovanému dieťaťu nehrozí ". Ak sa mýlim, prečo sa potom očkuje ?
Infekčné dieťa má byť vylúčené z kolektívu a to bez ohľadu na to, či má nádchu, angínu, alebo akékoľvek iné infekčné ochorenie. Ale neočkované dieťa nie je infekčné dieťa. Je to iba neočkované dieťa.
Okrem toho som sa zamyslela nad tým, prečo sa z povinného očkovania vylúčilo očkovanie práve proti TBC a to v dobe, keď sa opäť vyskytuje aktívna TBC... a pridala sa vakcinácia proti ochoreniam, ktoré sa dajú nielen rýchlo a jednoznačne diagnostikovať, ale aj úspešne liečiť .
Netvrdím ani to, že očkovanie nie je potrebné. Áno, ale iba v nevyhnutnom množstve a rozumným spôsobom tak, aby organizmus dieťaťa vedel, proti čomu má vlastne vytvárať obranné látky. Laické prirovnanie - čo myslíte, kedy sa rýchlejšie zotavíte z choroby - ak máte iba angínu, alebo ak máte súčasne angínu, zápal močových ciest, zápal prínosných dutín a ešte aj zápal slepého čreva ? A kedy je to pre detský organizmus menšia záťaž - ak je dieťa očkované vakcínou iba proti jednému ochoreniu, alebo naraz proti šiestim ?

sisa1909
3. máj 2016

@timea7 kucharka, učiteľka a zbytok sú určite ockovane

lenuska6666
3. máj 2016

@sisa1909 tak nato sa zajtra opytam 🙂

timea7
3. máj 2016

@sisa1909 ak sú to staršie ročníky, boli očkované len proti pár chorobám, nie proti každej kravine, ako dnes. A deti prichádzajú do styku napr. aj so študentkami, ktoré tam chodia pravidelne na prax a tie už očkované byť nemusia. A ako je to v prípade spojených zariadení ZŠ s MŠ, kde sú so škôlkármi aj staršie deti, aj u nich niekto skúma, či sú očkované, či nie? V neposlednom rade, deti a ich rodičia cestujú do rôznych exotických krajín, kto pátra, či boli očkovaní a proti čomu? Mala som v triede dieťa, ktorého matka pracovala ako lekárka bez hraníc, myslím že niekde v Kambodži, deti tam prirodzene boli s ňou, s čím všetkým asi prišli do styku?