Moja 2 ročná dcérka nerozpráva
Chcem sa vás mamičky opýtať, či vaše 2ročne detičky rozprávaju ... naša vie povedať, mami, tato, tatik, havo, meko(mlieko), tyči(tyčinka), pať(spať), ahoj, hallo, tschuss, babo, pi(piť), mnam, .... všetkemu chape ... ked jej poviem aby zdvihla ruku zdvihne ruku, ked jej poviem nohu, tak zdvihne nohu ... čo od nej chcem, tak to všetko vykoná ... všetkému chápe ... len to rozprávanie nám nejde ☹ ... neviem či s ňou zájsť k logopedičke, alebo to nechať tak...
..nič iné ma nenapadá,iba to,že asi nemá o čom... 😉 preboha,však má len dva roky..
Netreba deticky porovnavat. Nas starsi Sebi brbloce od roka a plynule rozprava od 15 mesiacov. A Samko ani za ten svet a to bude mat v marci dva rocky. Tiez to zatial neriesim. Vraj je hlavne, ci dieta rozumie co mu hovoris ty. On si tiez svoje brbloce a inak sam si chce citat. Ked mu chce niekto predcitat, tak odide 😀
ja to mam doma podobne. takmer 2 roky a slovna zasoba obsahuje asi tak 6 slov, z toho polovica taka, ktorej rozumieme iba my, rodicia 😀 😀 😀 😀 😀 mna to netrapi, mna to stve, lebo ona tiez chce velakrat nieco odo mna a ja nerozumiem, a ona je potom z toho nervozna a mrzuta a krici potom po mne 😀 😀 😀
nevidim v tom problem, rozpravat urcite bude, maminka nech je trpezlivejsia
Náš malý má 26 mesiacov a rozpráva už všetko(pozná farby, počíta do 10, pozná ľavú a pravú ruku), ale na nočník sa nepýta. Sestrin syn povedal prvé slovo keď mal 14 mesiacov, keď mal 3 roky dala ho do škôlky, ale rozprával ešte len pár slov, tak po mesiaci ostal doma. Chodili intenzívne ku logopedičke, dala mu kvôli reči aj odklad do školy(všetci ju inak prehovárali nech to
nerobí). Tiež všetko rozumel, skoro sa pýtal na nočník, bol fyzicky zdatný. Teraz je druhák, je to jeden inteligentný chlapec, s ktorým sa dá dobre porozprávať. Každé dieťa je individuálne a všetko má svoj čas.
@henta no my máme asi tak 10 slov, všetkému rozumie, niekedy až príliš, vetu sme utvorili až jednu " netem íst"...no u logopeda sme boli dva razy a vždy sa tam hral lebo je tam hromada obrázkov a pod. logopedička povedala že do troch rokov má čas že je to v pohode len treba cvičit jazykom - cvičí tak maminka ked ukazuje inak ignorácia , potom že sa má dívat ked mu niečo hovoríme na ústa - hm tak to len ked ho niečo zaujme ako ked napr niekdo píska.....no a logopedička mi povedala že trvá aj pol roka kým sa u nej prestanú hrat a začnú spolupracovat ked sú také malé..takže sa chodíme raz za mesiac pohrat..
bola mi posunutá informácia že deti čo by mali viac hovorit alebo sa im "nechce rozprávat" by mali cez den behat aj po štvornožky, že vraj deti čo málo "štvorkolkovali" začínajú preto neskôr hovorit..tak neviem čo je na tom pravda ale my sme velmi málo štvorkolkovali ...čo na to poviete..údajne je to nejaká štúdia
@sara07 nic, ze ten a ten, co robil tu studiu zistil taky vysledok, pricom jeho statisticke spracovanie ziskanych dat je zatazene kvantom javov, ktore pozorovany jav ovplyvnuju a nedaju sa uplne vylucit z jeho vypoctov. Iny pracovnik moze ziskat ine data a vyjde mu uplne iny vysledok.
@sara07 podla mna blbosť.. skôr som ochotná uveriť, že deti čo neboli kojené, nemajú tolko "vycvičené" tvárové svaly a tak im to rozprávanie.. alebo skôr správne artikulovanie prichádza pomalšie.. ale ak sa pozriem na nášho suseda, kojeného do 2r, ktorý v 3r. namiesto traktor povedal tj., namiesto mlieka alebo mäsa hovoril me. a ktorý v 4r. kráčal oproti mne s mamou, po ulici.. po velmi dlhej ulici.. a usta sa mu nezavreli, proste došiel na to ako, a rozpráva naozaj pekne, krajšie a čistejšie ako moja 4-ročná, ktorá sa rozkecala cca v 2r4m - z týždna na týžden
Moja dcérka rozprávala podobne, keď mala rok, moja neterka začala až v dvoch rokoch a až v cca troch sme sa s ňou začali aj debatovať. Treba tomu čas, nič netreba náhliť, všetko čas ukáže. Však nie je nemá, povie, nie je to problém. Je možno taká tichšia povaha. Ja som ukecaná, aj moja dcérka je, asi som jej moc kvákala. 🙂)) Hlavne, že je zdravá, nie? 🙂
@benne
@stardust
no my sme boli kojený do 9 mesiacov a málo behal po štyroch......teraz sme to skúšali ...tak aj tak nechce po štyroch behat ani sa nahánat tak to dopadlo tak že som bola koník a obiehala okolo gauča a Matuš vykrikoval hijooo a popohánal kolenami...takže štúdiu asi nepotvrdíme
ono nejak chceme aby už pekne rozprávali a hlavne povedali čo chcú,...chytáme sa všetkého
Ahojte maminy myslim si ze kazde dieta vynika v niecom nom,verim ze s tym suhlasite. A to ze niektore deticky nechcu hovorit podla mna nevadi zacnu neskor. Pokial vravi aspon mama je to dobre🙂 A rozpravat urcite bude
Niekedy sa deti pustia rozpravat zo dna na den a potom slova rychlo pribudaju. S logopedickou by som este pockala. Ja som zacala chodit s malym, ked mal az 3 roky a 9 mesiacov. Spolupracuje tam velmi dobre, podla logopedicky to este u deti tohto veku nebyva pravidlom, doma uz sa mu nechce. No jemu sa uz jazyk rozviazal, ked sme u nej zacali, my uz sa zameriavame na spravnu vyslovnost.
mpj starší syn nerozrpával len čo to - ako tvoja do 3 rokov.... už som myslela že pojdeme na kadejaké vyšetrenia ale v tom som sa niekde dočítala že sa mam tváriť že nerozumiem. naš syn fungoval na tom že mi ukazoval prstom.. tak som sa začala hrať že neviem čo neh mi to povie... a asi behom mesiaca sa začal pomaly púšťať rozprávať a do toho nastpil do škôlky a pusa sa mi zrazu rozviazala a už nezavrela 🙂
@sara07 Mam 2 synov-ani jeden nestvornožkoval,ale hned chodili a obaja zacali rozpravat v 14mesiacoch a plynule hovorili vo vetach v 18m,dnes ,ked ma ml.syn cerstve 2 roky,pyta sa už 2m otazku preco,pozna niektore farby-pomenuje ich,pozna mena vsetkych clenov rodiny-aj priezviskom atd.
A dnes rano,ked som mu hovorila, že ma strasne boli hlava,tak povedal-moja chuderka,chod si dat tabletku 😀 a pohladkal mi hlavu. 🙂
Starsi syn ako 20m vedel celu adresu svojho bydliska atd.
Takže na nas to stvornozkovanie urcite nesedi 😉
@siusinocka tak toto isto vyskusam ... pretože tiež zacala robiť posunky ... tak sa budem tváriť, že nechápem 😀 ... a tak raz sa naučí rozpravat 😀
Aj u nás je ten istý problém, možno, to problém nie je, ale mna to trápi. Dcéra má 2 roky a rozpráva len cca 5 slov, členov rodiny, potom opakuje ako robia zvieratká. Niekedy spieva, ale to len po svojom, vtom nie sú slovíčka 😀 a niekedy aj rozpráva po svojom 😀 Hlavne na všetko ukazuje, a mravčí keď nerozumiem. Tá diskusia je staršia, môžem sa spýtať @henta, @sara07, @mandragora22 takto po roku už určite vaše detičky rozprávajú, že kedy začali? Či ste to nejak riešili alebo nechali ste k tomu voľný priebeh?
@fkristina ahoj, netrap sa, este ma kopec casu, nasa este v 2,5 rokoch mala velmi biednu slovnu zasobu, mozno tak 20 slov, aj to nezrozumitelnych pre okolie. inak chapava bola az prilis 😀 😀 dnes ma tri prec a keca odusu, aj ked mnoho veci este takou svojou hatlatinou, take pisemna, ze r, l, č, š, ž apod. neexistuju, ale nerobim si z toho "hlavu", predpokladam, ze do roka uz bude dokonala v reci 😉 😉
@mandragora22 Díky, už sa neviem dočkať, kedy bude moja kecať odušu. snažím sa byť trpezlivá.... 😉

@henta niekde jeden lekár písal mamičke, ktorej 3-ročné dieťa nehovorilo nič,okrem "mama", že ak vie aspoň to slovo,tak rozprávať bude.
tvoja je ešte vo veku,že má čas-a teda,veď rozpráva dosť 😉
neboj, nebude mať ani oneskorený vývin reči 😉 veď rozpráva 🙂
fakt,ako radia baby, neporovnávaj-ja osobne som v ničom svoje neporovnávala s inými,nenájdeš dve rovnaké deti na svete 😉
moja síce rapotala ešte pre rokom celkom slušne-ale to len na okraj,nie pre porovnanie 😉