icon

Moja 2 ročná dcérka nerozpráva

henta
27. dec 2011

Chcem sa vás mamičky opýtať, či vaše 2ročne detičky rozprávaju ... naša vie povedať, mami, tato, tatik, havo, meko(mlieko), tyči(tyčinka), pať(spať), ahoj, hallo, tschuss, babo, pi(piť), mnam, .... všetkemu chape ... ked jej poviem aby zdvihla ruku zdvihne ruku, ked jej poviem nohu, tak zdvihne nohu ... čo od nej chcem, tak to všetko vykoná ... všetkému chápe ... len to rozprávanie nám nejde ☹ ... neviem či s ňou zájsť k logopedičke, alebo to nechať tak...

Strana
z3
fkristina
19. mar 2013

@henta díky za odpoveď. Vidím, že tvoja má už 4 roky, a len teraz nedávno začala rozprávať? Naša posledné týždne poobede alebo večer, keď má náladu, tak začne a rozpráva veľa ale zatiaľ po svojom, žiadne nové slovíčka nie sú, ale asi to časom prejde do rozprávania. dúfam 😉

luisiana12
19. mar 2013

@fkristina ahoj my sme na tom podobne.slovna zasoba par slov z toho mama mi povie len sem tam.radsej na mna ukaze prstom.inak si len hmka pre seba a sem tam monolog hatlaniny.neviem ci to nema suvis s ockovanim lebo som citala veru hocico.ty si davala malu ockovat na mmr?

matulda09
20. mar 2013

no moja mala ma 19 mesiacov a ešte nepovie ani mama aj ked tata povie boli sme aj u psychologyčky naš drobec pekne vníma len s nom mame viac rozpravať už ani neviem ako často mam s nou rozpravat .) čitame si knižky a pod a chodi už aj do jasličiek tak tajne dufam že sa rozosprava

fkristina
20. mar 2013

@luisiana12 ahoj. Máme len povinné očkovania. Každí hovorí, že je to individuálne, a dnešné aktívnejšie deti rozprávajú neskôr.... Tak malá nás a starých rodičov pomenuje, a postupne sú aj nové slová, ako gól, jaj. A potom hatlaniny, ale aj to je pokrok, si myslím, keď nestagnuje, tak hádam časom budú aj slovíčka 😉 @matulda09 myslím si, že ešte máte čas, naša malá už mala 2 roky. Rozprávame snou dosť, niekedy sa mi zdá, že ani mna nepočúva, hlavne keď jej poviem, nech toto nerobí, radšej poďme sa hrať s iným... vôbec nereaguje, je tvrdohlavá 😉

mmmj
20. mar 2013

neboj sa, to urcite dobehne. synovec nevedel povedat v dvoch rokoch ani tolko, len hmkal na vsetko teraz sa mu usta nezastavia 🙂

matulda09
20. mar 2013

@fkristina
no moja mama mi vravi že ja som začala ako 2ročna rozpravat tak uvidime ale vidim že mi rozumie a vníma ma len blabota po svojom 🙂)

fkristina
20. mar 2013

@matulda09 Aj ja tak viem, že keď rozumie všetkému a blabotá, aj to je pokrok. horšie, keď nepovie vôbec nič.

luisiana12
20. mar 2013

@mmmj prosim ta a ten synovec zacal hovorit ked mal kolko rokov?a ako to prislo zacal postupne pridabat slovicka alebo hned vsetko naraz?

zoh2011
20. mar 2013

Baby moja dcerka ma 15 mes. a som velmi nestastna - nevie napodobnit ziadne zvieratko, hovori len mama a ham ,ked chce jest...komunikujem s nou nonstop, citame knizky napodobnujem zvieratka x-krat denne a nic 😔 Rozumiet mi rozumie, len preco nic nehovori?? Myslite,ze je cas na navstevu psychologa?

luisiana12
20. mar 2013

@zoh2011 este ma cas.neboj sa..a hatlaninkou nehovori nic,nedzavoce?ci ako sa inak prejavuje,gestikuluje?

tehulka2011
20. mar 2013

@zoh2011 fakt nemas byt preco nestastna, robis si zbytocne starosti, ved ma len 15 mesiacov! 🙂

mmmj
21. mar 2013

@luisiana12 no uz si to presne napamatam, ale tak postupne. ked isiel do skolky, tak uz hovoril isto. Chodi sice k logopedicke, lebo nehovori R, ale to je podla mna o inom.
A aj kamoska ma dcerku, nadmieru inteligentnu, uz ma cez 2 roky a tiez povie len par slov, ona gestikulaciou vysvetli vsetko co chce a myslim, ze je to skor o tom, ze si s tym vystaci, ze sa jej nechce.
Do tych troch rokov sa to zvykne upravit. kazde dieta je ine...

zoh2011
21. mar 2013

@tehulka2011 ja viem, ale kamoska ma presne na den rovnako narodenu dcerku a ta keca o sto sest...aj ked citam co by dieta malo vediet v ktorom mesiaci, tak napodobnovat zvieratka mali vediet v 13.mes....vsak ja chapem, ze je to individualne a nakoniec co ine mi zostava - budem cakat co sa rozrozprava 😉

zoh2011
21. mar 2013

@luisiana12 dzavotat dzvavoce prstikom ukazuje aj vie ukazat, ked sa jej pytam , len rozpravat sa nam moc nechce 😖

tehulka2011
21. mar 2013

@zoh2011 moj ma skoro 2 roky a zvieratka nenapodobnuje, ale ani ho k tomu nejako extra nevediem 🙂
reagovala som len preto, ze si napisala, ze si z toho "velmi nestastna", co fakt nemusis byt 🙂

xxx123
30. mar 2013

Baby, začnite jednym slovom. Ked hovoríte vo vetách, tak nestíhajú si zafixovať slovo, ale premýšlajú nad tým, čo im chcete povedať. Napríklad môj malý mal 20 mesiacov a vedel len na, da-daj, haha-havo, bam-bum. Tiež ma to štvalo. Hlavne som sa musela vo vnútri ukludniť, že máme čas a nemáme sa kam ponáhlať. Mama, baba, tata vedel povedať, ale akosi si to nedával do súvisu, že to má aj používať a nás tak oslovovať. Vždy len zapišťal a ťahal ma za ruku. Tak som si povedala, že začneme s priradovaním slov postupne, najskôr také ktoré už vie povedať, začala som slovom mama, môj muž mi asistoval a to takým spôsobom, že. Ked niečo odomna chcel, tak muž mu povedal nekrič, stačí povedať mama, on zopakoval mama a ja som reagovala, inak som nereagovala na jeho pišťanie, škrekot. Akosi si to dal do súvisu a ked chcel niečo odomna, tak som sa spýtala kto? a čakala som ked nepovedal mama, tak som po chvíli povedala mama. Toto som zopakovala 2-3 x a chytil sa. Začal aktívne používať mama, toto isté bolo aj tato, ked aj to začal aktívne používať, tak baba, dedo nebol problém. Ako sa naučil tieto základné slová začali sme postupne jednym slovom. Napríklad naučil sa slovo pupať ako kúpať a ked som mu povedala chod povedať tatovi čo ideš robiť, tak prišiel a povedal tata pupať. a boli na svete dvoj slovné vety. Potom som si všimla, že je zbytočné ho učiť alebo rozprávať niečo čo ho nezaujíma, čakala som teda nato o čo javí záujem, napr. čokoláda ako puding, ked to chcel pár krát som mu povedala čokoláda , čokoláda a začal hovoriť kolá ako čokoláda- no aspon nejaký pokrok. Teraz mu ešte stále menujem jednym slovom a vie už zhruba cca 20 slov možno aj viac- napodobnovanie zvieratok ma netrápi, pretože sa naučil ako robí havo že haha a ani za frasa nechce používať havo aj ked ho vie povedať, ale havká 😀. Akosi to má zafixované... no čo už, zvieratka ho neučím, rovno ho učím slová. Takže u nás chýbala tá spatná vazba.... Teraz má 2 r. aj 2 m. Nebojte sa im sa rozviaze jazyk. Ono to oneskorená reč možno súvisí aj stým, že veľa rozumejú, kdežto tie deti ktoré začali skôr rozprávať nerozumeli toľko toho čo take 2 ročné, tým pádom sa posúva slovná zásoba. Hlavné je že komunikujú, artikulujú a tiež u nás pomáha aj to, že sa mu musím pozerať do očí na jeho úrovni. S dvojslovnými vetami, treba hovoriť, až ked majú zásobu slov až tak 20-30 slov, vtedy to naozaj ide. Ale akonáhle začnú používať aktívne mama, baba, tata, tak sa im samým podarí povedať aj dve slová naraz. To je môj súkromný názor.

janulka_ko
30. mar 2013

no moj syn takmer nerozpraval do dvoch rokov. mozno tri slova ovladal. az neskor sa mu zacal jazyk viac rozviazavat ale este aj teraz mame problem s vyslovnostou. ked rozprava cudzi mu nerozumie.. 😒 ale dufam ze s nastupom do skolky sa to zlepsi a planujeme aj logopeda.

fatima1972
Odpoveď bola odstránená
fkristina
15. apr 2013

Moja má teraz 26 mesiacov a veľa nenahovorí, cca.4 slová rodinných príslušníkov, potom gól, a týžden vie hajaja-kuku z Kukulienky 🙂 Ale som sa rozhodla, že od dnes ideme na "tvrdý režím" lebo ma to štve. Už jej nebudem rozumieť, keď len ukazuje, ale budem sa ju spýtať. Horšie je, keď ma chytí za ruku a ťahá, ak nerozumiem, že kde chce ísť... Zdá sa mi, že nemá motiváciu aby hovorila, lebo jej rozumieme, len aby nepíšťala.

pimpulienka
15. apr 2013

..lebo začne neskôr 😉

abbie
15. apr 2013

@fkristina tak na to si daj velky pozor, moze sa ti stat, ze sa ti mala zatne a nebude komunikovat vobec ... pre dieta je velmi stresujuce, ked vidi, ze ty jej akoze nerozumies, ved ona predsa nerozprava naschval, ale jej to proste nejde, skor jej kup hracky na vyvoj reci, ako sa robit, ze jej nerozumies 😉

fkristina
15. apr 2013

@abbie No tak nato som nemyslela, že aj také sa môže stať. Inak vieš mi poradiť konkrétne nejaké hračky? díky

abbie
16. apr 2013

@fkristina ano moze sa stat, deti nerozpravaju preto, ze sa im nechce, to je mytus proste, pre cloveka je komunikacia prirodzena a ked sa nedari treba podporovat a motivovat a nie este viac podkopavat 😉 pozri si moj album, mam v nom hracky pre rozvoj reci 😉

zuzkanik
16. apr 2013

Ahoj, chcem ti napísať pár povzbudivých slov. 🙂 V prvom rade, vôbec sa s tým netráp. Pokiaľ tvoja dcérka rozumie všetkému, čo jej ty hovoríš, je to podľa mňa v poriadku. Vychádzam z mojich vlastných skúseností. Mám dve dcéry, staršia má teraz 10 rokov, rozprávať začala tak okolo dvoch rokov, lenže potom sa jej nezastavili ústa. Dnes je z nej šikovná recitátorka a zbiera jedno víťazstvo za druhým, má bohatú slovnú zásobu a niekedy by som bola rada, aby bola aspoň na chvíľočku ticho. Mladšia dcérka má teraz 3 a pol roka a keď mala dva, tiež nerozprávala - jazyk sa jej začal rozväzovať až keď mala dva roky aj 4 mesiace. Tiež som sa bála, lebo prišla na svet veľmi komplikovaným spôsobom, ale nakoniec sa aj ona tak rozhovorila, že sa niekedy divím, kde sa to v nej skrývalo. 😀 Hlavné je neprestať s malou komunikovať, ona to všetko nasáva a raz to z nej vylezie. 😉 Okrem toho, neučíš ju náhodou aj cudzí jazyk? Bilingválne vychovávané detičky začínajú rozprávať neskôr, pretože si tie jazyky musia v hlave utriediť. Ale to je tiež prirodzené. 😀 Držím palce.

fkristina
16. apr 2013

@zuzkanik Dakujem za odpoveď a povzbudivé slové. Nie, cudzí jazyk neučíme.

simca06022011
16. apr 2013

Kazde dieta je ine, riesit to ci niekto zacne rozpravat 1,5rocny a niekto 3 rocny nema vyznam.. vsetko to zacina uz od narodenia, genmi a tym ake je to dietatko... mne mala vedela cez 10 "slov" uz v roku, potom sa zastavila a az niekedy na jesen 1,5+roka zacala rozpravat dalej... od malicka sa s nou non-stop rozpravam az ma hrdlo boli, teraz ma 2+roky a viie vsetky zvieratka (niektore uz povie aj druhom jazyku), povedat aj napodobnit, nadavat, prikazovat, vypytuje sa... :P opakuje vsetko co pocuje... ale napr. basnicky a podobne veci nevie (lebo ani ja ich neviem:P).. iba ked n ikto pri nej nie je tak si "spieva" z basniciek kazde 3 slovo do melodie :P 2 rocna dcerka znameho vie basnicky v 2 rokoch ako nic.. lebo ju kazdy den strazi babka a nic ine nerobia len basnickuju... na druhej strane mam kamaratku, kde dcerka iba vykrikuje ako niektore opisujete... cca 20 mesiacoch ju nahanali aby aspon Tato povedala... ale na druhej starne, dievcatko je pohybovo velmi zdatne, plava, beha, bicykluje, je ohybna a strasne sikovna, od malicka bola viac ako na rozpravanie vedena k tomuto, serblikuje uz davno a pod.... kiez mi moje "ťarbátko" vedelo behať ako ona 🙂)) Co nam pomaha je dat taketo dve deti dokopy nech sa hraju 🙂) jedna sa naucila lozit na suchacku od druhej a druha nieco povedat 🙂)

itbielizen
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3