Môže 2 týždňové dieťa spávať vo vyvýšenej polohe?

jane1
22. feb 2012

ahoj, potrebovala by som poradit. mam doma 2 tt babatko a vypozorovali sme, ze okolo 6 vecer ma problem po dojceni zaspat. resp. zaspinka mi pri pokuse o odgrgnutie, na ramene, aj ak ju necham spinkat bokom v mojom lone. ale ak sa ju pokusim dat spiacu do postielky, tak place, upokoji sa len co vyvysenej polohe. mysleli sme, ze v naruci, ze potrebuje pomojkat, citit teplo a tak, ale sme dnes spravili experiment a dali sme ju do hniezda z dojciaceho vankusa, tak, ze je vyvysena. no je v polohe, akoby bola v naruci. takto je spokojna, nemusi byt ani v naruci. zda sa teda, ze jej vadi vodorovna poloha, akoby mala palenie zahy, alebo co. to som si len domyslela, odkukala z netu. inac ma v postielke klin, teda ani nie je uplne vodorovne. aj tak nedobre. potrebujem poradit, co s tym, ci mate nejaku skusenost a este jedna vec, ci to prekaza, ak je takto vyvysene. dakujem.
PS: zda sa, ze tento problem ma akoby len vecer. cez den som to nejak nevypozoroval zatial, podotykam, ze zvykne sa jej vratit mliecko niekedy aj dlhsie po kojeni a aj zvykne po kojeni ckat. tiez nie hned bezprostredne po kojeni, to len obcas. a nedari sa nam odgrgnut, iba sem tam, hoci malu drzim na ramene min. 10 min.

kamilkanr
22. feb 2012

a v com spinkava vecer, v perinke?

gretocka
22. feb 2012

a potom ti v tom hniezde spinka kolko? do dalsieho kojenia? Ak je to len toto jedno spanie pocas celych 24 hodin, tak by som to nevidela ako problem, ak by sa to tykalo vacsiny spanku, tak by to mohlo robit problem na chrbatik. Predsa len pre male babo je najlepsi rovny podklad pod chrbtikom aj ked vyvyseny s klinom.
Ckanie je u babatiek normalne, mne maly ckal dakedy aj pol hodky.
A co sa tyka odgrgavania, tak za cely cas nasho kojenia by som mohla odratat na prstoch jednej ruky kolko krat si evidentne odgrgol - vacsinou mi zaspal priamo na prsniku a po prelozeni do postielky pokracoval.
ASi som ti moc konkretne neporadila, ale nezda sa mi to ako vazny problem ak to nie je tak stale.

liv1
22. feb 2012

Pri tom čo popisuješ je možné že ide o reflux. My sme ho tiež mali, vyvýšená poloha bola jediným riešením a to u nás snáď až po hodinovom aj dvojhodinovom nosení na rukách. Neprekáža ak to má vyvýšené, práve naopak jej to (ak by mala ten reflux) len pomôže aby sa jej mliečko nevracalo naspäť. Podložte postieľku na jednej strane tak o 20-30 centimetrov, uvidíte ako zareaguje. Inak keď ju položíš by mala byť na rovnej ploche, nemala by si podkladať len chrbátik. Dúfam že ma chápeš. Mne dr síce doporučovali aj autosedačku po kojení, ale tam nemôže byť dlho. U nás to fungovalo aj tak len veľmi krátko, nechcela tam byť a aj tak si grcla tak sme ju museli stále nosiť. Ak nebude grckať príliš, tak počkajte kým bude troška väčšia (2,3 týždne) a choďte s tým k dr.

petrake
22. feb 2012

ahojky, mne v porodnici maleho doniesli uz z novorodeneckeho s tym, ze si nevie odgrgnut, aby som ho davala do vyvysenej polohy a davala pozor, aby nevdychol mliecko ked sa mu vrati. Ked sme prisli domov, odgrgnutie mal na starosti mm, ten s malym na ramene, hladkajuc chrbatik chodil aj 20-30minut, no maly sa to naucil a teraz odgrgne do par minut, niekedy dokonca este len ho beriem z postele (kojim po leziacky kedze mi nechcel byt vobec v perinke). Kojenie prerusujem, medzi didkami mame pauzu aj 10-15minut, po kazdej si ale dam zalezat, aby slo odgrgnutie aj napriek tomu, ze pri kojeni alebo na ramene zaspi. Casto sa nam zacne aj cikutat a nasleduje grckanie, ktore je pravidelne po odgrgnuti. (kvoli grckaniu sme sa objednali na gastro usg, neublizi ale upokoji, ze sa nejedna o reflux) - skusala som aj nutiton na zahustenie mliecka ale nepomohlo a grckame aj po dlhsej dobe od papania. Matrac sme tiez vyvysili a maleho sme na radu deckarky davali na chrbatik no nevyhovolalo muto, mysleli sme si najprv ze je to tym vyvysenim, no ani v rovnej polohe to nebolo ono i ked zo zaciatku nam to obcas nerobilo problem. Zacala som ho davat na brusko a cuduj sa svete, spokojne zaspinkame kedykolvek.
Hlavne nestresovat a skusat, len tak zistis co malej vyhovuje :🙂 drzime palce

jarkam2
22. feb 2012

nám Dr. hneď pri prvej návšteve preventívne nakázala spánok vo vyvýšenej polohe, ale staré mamy rozhodli, že to je nezdravé ... po 2 mesiacoch bol z toho reflux. Kúpila som ihlan pod matrac a tak spávala až do pol roka. Dr. mi kázala ukladať ju len na bok - a to zasa treba dať pozor, aby sa ti bábo neprevrátilo na bruško. Takže ďalšia zdravotná pomôcka. Keby si chcela, mám ich obe na predaj. Ale aj s týmito pomôckami sme až do 3 mesiacov dcérku nosili tak 30-40 minút, kým si neodgrgla, lebo od samého začiatku s tým bol problém. Potom mi suseda poradila na odgrgnutie pohupovanie hore a dole - takže sme "tancovali" a pomáhalo to. Pri kojení treba držať bábätko tak, aby malo hrudník a hlavičku vyššie ako zvyšok tela, vôbec nekojiť po ležiačky v posteli.
Inak ten ihlan je super v tom, že dieťatko spí na rovnom, hoci zadoček má na rovnom matraci a hornú časť tela na vyvýšenom, takže chrbátik s vyvíja správne. Akonáhle to bolo možné, dávala som ju odgrgnúť po sediačky, nie na ramene a predstav si, že takto jej to ide omnoho rýchlejšie. Tiež pravda, že medzitým jej dozrel tráviaci systém ... Vlastne Dr. mi to vysvetlila, že malá nemala zrelý tráviaci systém - aj bruško mala preto asi do 4-5 mesiacov väčšie.

majka_3
23. feb 2012

Ahoj.takyto podobny problem sme mali aj my...doktorka nam odporucila dat do spadu matrac. cize kde ma hlavku dat do vypodlozenej polohy a mliecko sa nevracia do pusi a moze spinkat 😉 ze vraj sa to robi aj s flasami ktore su napustene vodou ...cize od plnej az po prazdnu aby to bolo tak vyspadovane.....
my mame kus takeho dreva a aby sa nam nedolamal matrac tak pod matracom je sololit 😉 neboj vymyslis nieco a bude to dobre aj pre malicke a bude aj na rovnom 😉

michala.l
Odpoveď bola odstránená
Zobraz