Náročné uspávanie 1,5 ročného dieťaťa
Máte niekto podobné problémy s uspávaním dieťatka ako my? Od narodenia musí byť syn aktívne uspávaný, lebo mal veľké, dlhotrvajúce koliky. Nosili sme ho, hojdali, dojčila som, aby ako to prežil bolesti. No koliky časom pominuli no namáhavé uspávania ostali. Má 1,5 roka, nedokáže zaspať sám, o tom len počúvam od iných matiek, a už ani nereagujem, už som rezignovala. Stále potrebuje aktívne uspávanie dojčením, v poslednej dobe ale už ani to nestačí. Obedné aj večerné uspávanie trvá aj vyše hodiny, niekedy aj 2-3 hodiny. Potom vyjdem zo spálne ako zombi. Syna musím hojdať na lopte, kolísať a keďže je už veľký a ťažký môžem sa pochváliť pevnými bicepsami a boľavým chrbátom. Skúšali sme všeličo. Hladkanie, mojkanie nezaberá. Pokiaľ to nie je aktívne natriasanie on nevie sám zaspať a čím viac ide už na neho únava tým viac je podráždený a nechať ho v takej chvíli bez náruče znamená, že začne revať tak, že ho potom nedám dokopy ďalšiu pol hodinu. A tak spievam, hojdám....ale už nevládzem. Syn je už veľký a aj tá poloha v náruči mu už nepasuje, ale keď ho skúsim položiť tak strašne reve a môžem ho ukudňovať odznovu. O dennom režime tiež len počúvam, nedokážeme ho mať, keďže niekedy zaspí do hodiny, niekedy do troch, tým pádom sa všetko posúva +- 3,4 hodiny. Inak je to zdravé a veselé dieťa, je veľmi múdry a veľa už rozumie. Veľa času trávime von, izbu mám vyvetranú, nejedáva ťažke jedlá, pred spaním nerobíme náročné aktivity, ale nejako to nefunguje .
Na upresnenie este. Vecerne ritualy mame rovnake, vecera, zubky, pyzamko, knizka, kojenie. V poslednej dobe vsak po knizke alebo po kojeni sa postavi a chce sa hrat, siaha po nocnej lampe aby ju zapol, zacne dzavotat. A ked sa opat snazim ho ukludnovat zacina plac. Vtedy ho vezmem do naruce a snazim sa ukludnit hojdanim, spievanim. Keby som to nespravila on sa zacne hrat a rozbije sa este viac, pripadne place od unavy a zufalstva, ze nevie sam zaspat....neviem co robit. Uvazujem prestat kojit, ale nepride mi to ako riesenie, budem tam kde teraz, len bez kojenia, ktore ho casto dost dobre ukludni, vynimocne aj uspi. Skusat ho polozit do postielky po absolvovani vsetkych ritualov sa bojim, nakolko on ma strasne mocny hlas a vie neskutocne a vytrvalo revat, musim mysliet aj na susedov. Plakat dokaze tak, ze sa po par minutach zacina dusit...skusala som
@terezia23 Neviem, či je vhodné pred spaním robiť nejaké aktivity. On potom má pocit, že sa ide hrať, nie spať. Ono mne to príde aj tak, že vás skúša. Treba vysvetľovať, že teraz sa ide spinkať, zhasnúť všetko a byť v tme, totálnej tme. A, čo je najdôležitejšie, nech budete skúšať čokoľvek, nepoľaviť. Proste sa ide spať a basta. Tma, ticho, mama leží a spinká, nevstávame, spíme. Moja tiež v posteli skúša, vstáva, klebetí, no stále ju stiahnem na seba, vedľa seba, pohladkám a spíme.
@katrin21 dakujem za tip na knizku, nasla som pdf. akurat ju citam. Zasekla som sa vsak pri bode kde sa pise, ze po 3 minutovom placi dietata v postielke treba k nemu prist a utisit ho hladkanim, nebrat na ruky. Po 3 minutach placu bude moj syn bordovy a priduseny placom a neutisim ho poriadne ani 10 minutovym nosenim...poradte co v takomto pripade?
@terezia23 toto je veľmi citlivá téma 😀. Citlivá hlavne preto, že každá máme inú skúsenosť. Koliky sú mrcha, poznám veľmi dobré, aké následky to môže mať. Takze aj tvoja situácia mi veľa hovorí. V každom priade ti odporúčam prečítať si knihu Každé dieťa sa vie naučiť spat a zobrať si z nej to, čo sa hodí. Nejde tam iba o násilné a necítlive uspavanie, ako si mnohí, čo tu knihu nečítali, myslia. Je v nej oveľa viac dobrého ako toho zlého a hlavne veľmi pomôže pochopit spánok a všetko okolo neho. Ja by som vo vašom prípade stavila na ten režim, ak teda chceš naozaj zmenu. V rovnakom čase rano budit, v rovnakom čase dávať spat. Prvé dni nebudú príjemné, Malý bude nervózny, s tým treba počítať, ale po pár dňoch bude výsledok. Tiež je dôležité dávať dieťa späť, keď je už unavené, ale ešte nie prepnute. Píšeš, že je rozumný, tak by som sa k nemu aj správala. Vysvetli mu, že ty ho už nevládzes takto u spávať, aký s tým máš problém a že teda budeš pri ňom, ale ležať, alebo sedieť. ...deti dokážu pochopiť oveľa viac, ako si my dospeli často myslíme. Asi to nebude akceptovať hneď prvý krát, ale časom keď bude vidieť, že to myslíš vážne, sa to určite zlepší. Inak ja mam svalnaté ruky ešte aj po takmer 7. rokoch 😉😀. Sme si užili. .... Niekto ti tu spomínal Nevýchovu Katky Královej, ficime na tom už roky, viem že má aj článok O uspávania, minimálne by som si to na tvojom mieste prečítala 🙂. Držím palce
@terezia23 no tak prides skor, ale neboj, nezadusi sa ... ukludni ho tak, ze dones nejaku oblubenu hracku, zacni mu ju ukazovat nieco hovorit, upokojit ho inak , nez branim na ruky... a takto dookola... celkovo mu mozes nechat v postielke kopec hraciek, nech sa s nimi nauci hrat az nezaspi... prve dni sa hrat nebude... ale neskor sa ukludni, ked pochopi, ze proste si tie ruky nevydupe..on je mozno bordovy, ale od jedu, nie od lutosti,..oni uz su v tomto veku spekulanti a dobre vedia, ako dosiahnut svoje.... skus par dni neustupit a vydržať a dookola mu ukazuj, ,ze tam ma hracky, ze s nim bude buvat macko atd..... funguje to, len treba byt dosledny
Ale citaj dalej, tam su dalej navody rozne.. na rozne situacie... u nas napr.takto na ukludnenie funguje prave ta plienka.. ma ju v ruke a hra sa s nou.. naucila som ju to este skor, ale da sa nahradit aj plysakom, alebo mojkacikom aj v tomto veku
@terezia23 ešte ma napadlo, ako to riešila moja známa. Najprv pri malom ležala na posteli, po čase pri razii k posteli postieľku bez bocnie, dieťa spalo v postieľke, mama vedľa neho na posteli. Po istom čase dali bočnice, potom už sedela na stoličke a postupne ďalej, bližšie k dverám. ....existuje veľa rieseni, treba si usit pre svoju situáciu to pravé.
Ďakujem za rady. Postielku mame prirazenu bez bocnice od narodenia. Skusim mozno natvrdo nejaky rezim. Ci sa podari/nepodari netusim. Doterajsie moje snahy neboli uspesne. Napr. 2 rovnake dni, obidva sa zobudi po obednom spanku o 14:00 h. Ma +- rovnaky program, jedlo, hry, ihrisko a vecer skusam spanok o 20h. Prvy den zaberie, maly je tuhy o 20:45, druhy den sa mordujem s uspavanim a zaspi az po 22:30? Neviem, fakt sa citim bezradna. Syn je velmi vnimavy, uvazujem aj nad tym ci ho nerozhadzu mensie vnemy cez den, ktore iny den napr nema... Ked po kojeni niekedy zacne vystrajat v postielke a ja sa ho snazim skludnovat, davat naspat lezat, on mi jednoducho ujde a chce sa hrat.
@terezia23 Vies co....a je on vobec unaveny? Nedokazala by som uspsvat 2-3 h. Ak do 20 min.nezaspi...zdrha sa hrat....a skusim o polhodinu. Pre mna to nema zmysel takto zabijat cas. Tak jo nauc lezat pri sebe v posteli...ked zaspi-prenesies. Tiez to bude docasne...alebo cas na vacsiu postel? mozno nove obliecky...
@danula.ch ved to, ze on je strasny placko, to povedala aj lekarka. Neskutocne rychlo sa vie rozrevat a potom sa tazko da utisit, casto potom vzlyka este aj pol hodiny po velkom placi...ja neviem, tazko mi je, ze ani vlastna matka si nevie rady 🙂 ale otazka je dokedy to takto vydrzim...mam pocit, ze uz ozaj nevladzem. A ked pocujem detnych priatelov hovorit o tom ako vecer pozeraju film....ostava mi snivat o casoch pre pamatnikov, ked sme dieta nemali 🙂
@terezia23 ked sa ma taku chut hrat, ,nech sa hra.. ale sam 🙂
este ma napadlo, teraz ked citam, co pises... ze casto je tento problem, ked dieta nespi vo svojej postielke...
keby malu dam vedla mna na postel a uspavam, uspavame tiez aj hodinu dve... to nejde.. neuspi sa..
V postielke nema moznost ujst, takze aj ked sada a vstava, stale je tam a nakoniec ju to omrzi,..
Mame skvelu el. pestunku od Philipsu, poradila mi to kamoska, robi hviezdicky na strop.. 20min jej to tam svieti, da sa to aj na dialku zapnut , vypnut a este aj hra pesnicky....
to ju zaujme, lahne si , aby to videla a pozeral.. obcas zavola " mama" a tak.. ale inak sa tam v podstate prehra...
Jeden cas davno sme mali take, ze som ju nosila, ked bola chora a plakala.. ale behom 3dni sa vratila naspat, lebo som neustupila.. ked plakala, sla som za nou, ukazala jej, ze je tma, spinkaju vsetci, aj deticky, havko, vsetko mozne.... a vzdy odislal.. pochopila to.. ale niekedy to trva aj dlhsia, u uprvej mi to trvalol asi 10dni, nez uz uplne pokojne zostala lezaž a hrat sa.... dovtedy som musela za nou chodit..
prve dni som stala za dverami a chodila dnu za nou asi hodinu.. potom kazdy den lepsie a lepsie
@terezia23 pokiaľ je taký vnímavý a citlivý ako ten môj, je možné, že potrebuje proste väčší kľud a menej podnetov. Každé dieta zvládne rovnakú situáciu inak. Niektoré je splachovacie, iné nad všetkým strašne rozmýšľa. Aj väčšina dospelých ťažko zaspáva, ak nad niečím, čo ho trápi, alebo čo sa udialo, musí rozmýšľať. A dokonca aj ten istý človek môže zvládnuť rovnakú situáciu dva dni inak. Záleží, s akou náladou sa zobudím, ako sa vyspime, či nás nejaka kravina predtym nerozhodi. .... tých možnosti je veľa. A ver, že to môže byť niečo, čo si ty ani uvedomiť nemusíš, ale V tom jeho malom svete môže byť aj úplná maličkosť veľkým problemom
@terezia23 prežívala som to isté, ale vzdala som to už v jeho 10. mesiacoch. Proste som nevládala fyzicky a ani psychicky, bol zo mňa zombik, taký s veľkými svalmi na rukach a boľavým chrbtom. Telka vecer????? Haha 😅. Na to som ani nemyslela. Bola som ale zúfalá a už som naozaj nevládala, dala som sa na to uspávania z knihy každé dieťa sa vie naučiť spať. O inom lepsom som nevedela a popri teorii našich mám, nechať na totalku vyplakať, mi to prišlo ako humánnejsie riešenie. Nič moc to nebolo, ale zabralo to. Skúšala som predtym aj pri ňom ležať, čokoľvek mi niekto poradil som skúsila, nič nepomohlo. Teraz by som to urobila tak nejak, ako som vyššie písala. Bez plaču by to nebolo, aj proces by to bol určite dlhší, ale oveľa menej traumatizujuci pre nás všetkých, hlavne pre to malé. Príliš veľká zmena zo situácie, keď zaspáva v maminom náručí na fit lopte, zrazu ma zo dňa na deň zaspať sám v postieľke, ktorá sa nehýbe. Tam to už asi nie je o zlosti a skusani maminej trpezlivosti, ale o zufalstve
@terezia23 ako si napisala, nevie sam zaspat. Musis ho to naucit. Hlavne musis byt aj ty na 100%, ze to chces a musis to brat tsk, ze je to pre jeho dobro, aj ked to na zaciatku mozno tak pripadat nebude, lebo bude velmi protestovat. Ja by som trvala na rezime. Nenechala by som ho hrat, ked je cas spat. Ked je cas spat, tak proste nech lezi a poobede aspon oddychuje, ked nechce spat. Ak nezaspi do urciteho casu, tak proste nie je ospaly a koniec spanku. Aspon vecer bude unavenejsi. Skusala by som mu na uspatie citat, alebo spievat, pustat uspavanky...no co by ho udrzalo lezat. Na zaciatku mozno hladkat, ale nie zasa tak, aby sa z toho stal navyk, bez ktoreho nezaspi. A podla mna ani kojenie nie je dobry uspavaci prostriedok. Kojila som dlho obe deti, ale nikdy nie do uspatia. Raz proste clovek musi prestat kojit a nie je dobre, ked je to u dietata ako droga. Jasne, ze po jej vysadeni potom pride abstak. Hlavne pri vsetkom co sa rozhodnes skusit, musis mat na pamati, aby sa postupne naucil sam ukludnit a nepotreboval nic ako drogu, bez ktorej nebude vediet zaspat. Drzim palce, lebo to urcite nebude lahke a kratke ucenie, ale na konci budete obaja stastnejsi a spokojnejsi, len treba vydrzat...Vela trpezlivosti a sil zelam...
@terezia23 on sa nevie uložiť,vymýšľa...Možno to vyznieva tvrdo,ale keď už naša takto dovadza pevné ju chytim,ako spolu ležíme...Ona spustí rev...Ale po chvíli sa vyplace.Trva to možno minútku,ani nie....A potom už neprostestuje..Vie,že má spat...Musíš byť neoblomna .Ja som tak skončila s kojenim keď už to bolo tiež neúnosné...Cucka z jednoho, zachvilku z druhého a takto hore dole. A keď som jej nevyhovela robila cirkus a polku domu pobudila.Horčica na prso a mama ma bobooo...Dve noci rev a omnoho lepšie odvtedy spíme

Treba si všímať koľko dieťa spí, ako často, ako dlho a pod. Mne tiež malá inak ako na prsníku nezaspí. No bolo tak, že vstávala po ôsmej ráno, večer okolo desiatej chodila spať a cez obed som ju uspávala aj dve-tri hodiny. U som bola s nervami v koncoch a musela som to radikálne riešiť. Tak som sa vzdala dlhého vyspávania s ňou do ôsmej-deviatej a jednoducho, keď o šiestej ráno precitla, zobrali sme ju s mužom von z postele a bola hore. Na obed bez najmenších problémov zaspí už o dvanástej (do 15 min.), večer pekne o cca deviatej. Cez obed zvykne spať 2-3 hodiny. Dôležité je proste, aby bol unavený. Je to vaše dieťa, vy viete koľko spal cez noc, cez deň. Ak je dieťa unavené, zaspí do 15. min., ak nie je, tak ho môžete uspávať donekonečna. Skúste mu dať teplé mliečko, kašičku pred spaním. Položte si ho na vašu posteľ, ľahnite si k nemu, dajte prsník a hladkajte. Držím palce.