icon

Nároky na dnešné deti

26. jún 2025

Nemate aj vy pocit ze od dnesnych deti, uz malickych sa toho stale viac a viac ocakava? Staci mi ked sa s niekym rozpravam a povie nasa vedela v 2 rokoch tamto, nasa to vedela v 1,5 roku a podobne.
Ja sa teda poctivo svojej 2 rocnej venujem, snazim sa z kazdeho rozku trosku s dietatom nieco robit ci uz nejake kreslenie a take “tvorive aktivity”, citanie knih, vediem ju k takym predstieranym hram ze nech si akoze nieco v kuchynke vari, snazim sa ju zapajat do beznych aktivit ze pomaha pri upratovani alebo pomaha pri peceni kolaca a chodime casto von. Az mam pocit ze dni su kratke na to aby sme stihli vsetko co chcem.
Ale ja mam ze NONSTOP pocit ze nerobim toho dost a stale mam pocit ze je vo vsetkom pozadu.
Farby neovlada, do 5 nenapocita lebo vzdy cisla poprehadzuje, pismenka asi 3 rozozna, proste vzdy ked sa s niekym rozpravam tak si uvedomim kolko toho vela nevie a kolko by toho vraj mala vediet.
Pediatricka sa na 2 rocnej prehliadke spytala ci si vystrihuje obrazky a ja som zostala zosokovana a zaroven taka ako zahanbena lebo este v rukach noznicky nikdy nedrzala.
Necakala som ze budem niekedy citit taky velky tlak ze toho nerobim dost. A to som pred materskou teda mala na mojej pozicii stres v praci a vela roboty nalozenej ale vecer som si lahla spokojne do postele. Teraz na materskej? Lezim a rozmyslam ze som tak strasne neschopna.

Strana
z2
heleninamama
27. jún 2025

@slavomira236 Mám rovnaký vek a veru som písmená poznala. Mama má doteraz odložené moje škôlkarske výtvory s textom. A nebola som jediná v triede. Niektoré deti sa to jednoducho naučili od starších súrodencov alebo iných detí v rodine. Žiadne venovanie naviac za tým nebolo. Môj najmladší bol rovnaký. Ako škôlkar sedával pri súrodencoch a robil úlohy s nimi.
V škôlke aj v škole však učiteľky aj tak najviac ocenili, keď sa deti vedeli samostatne obliecť, obuť, vypýtali si, ak niečo chceli, išli včas na záchod a nestávali sa im nehody, vedeli sa hrať... Žiadne intelektuálne superschopnosti, ale paradoxne toto bol pre mnohé deti problém a často na rodičovskom nabádali k vedeniu k samostatnosti. To je v škôlke potrebnejšie ako, že dieťa pozná pár anglických slovíčok a naučí sa podpísať.

taktotedanie
27. jún 2025

Ano strasne to vnimam, je to neskutocne, uz pred nastupom do skolky ak sa bavime o detoch ktore neboli supnute do jasiel tak sa chodia do skolky “predvadzat” ci su sikovne a ci ich do skolky vezmu- chore
Inak daj svojej dcere cas, moje dieta ma v jeseni 3, nastupuje do skolky, obrazky si nevystrihuje ale obycajne papiere ci letaky striha ( kupila som super detske noznice), pismenka vie v knizke pomenovat vsetky z celej abecedy, pocitat do 5, farby vie take tie zakladne, vie hadzat a chytat pekne loptu, hrat bendminton, vie kopat
S loptou, davat goly do branky, ale vie jazdit napr len na trojkolke nic ine ovladat nevie a niektori rovesnici sa uz premavaju na wooms ci na kolobezkach 🤷🏻‍♀️ u nas na to zatial nema a nevie to, s recou to bolo slabsie ale riesila som logopeda a veeeeeelky pokrok dieta urobilo, takze v skolke sa to podla mna naplno rozbehne
2 roky su malo, je jedno ze to vie ine dieta teraz napr pocitat do 5, aj tvoja to bude vediet a naozaj nezavisi intelekt od toho ci to bude vediet v 2 rokovh ci v 3, vysledok ten isty- budu to vediet obaja
Niekto chce z deti Einsteinov 🤷🏻‍♀️ ja to vidim na mierne premotivovanych mamkach hlavne v mestach, co maju dostatok financii

jajur88
27. jún 2025

Mna zaujalo, ze mas pocit, ze mala je vo vsetkom pozadu. Nemas na nu ty sama (a aj na seba) privysoke naroky?

Dieta ma v 2 rokoch farby odlisit, nemusi ich este spravne pomenovat (krasny clanok k tomu https://montessorikids.sk/ako-sa-deti-ucia-farby/).

Pocitanie do 5 u takto malych deti znamena vacsinou len odrapotanie basnicky. Realne nepocitaju. Dolezite je odlisenie mnozstva - 1 / mnoho.

Takisto poznanie pismen o nicom nevypoveda. Niektore dieta zaujmu tvary, ine cisla alebo tvary ci znacky aut.

Strihanie (nie vystrihovanie) v 2 rokoch mi pride naopak fajn. Zvladne to i takto male dieta s vhodnymi noznicami. To skor my rodicia mame obavy, ze su na to prilis mali.

Chapem, ze pokial ma mala len 2 roky, pripadaju ti i poziadavky zo strany skolky prehnane. Medzi 2 a 3rocnym dietatom je vsak obrovsky rozdiel. A skolka je primarne zariadenie pre deti od 3 rokov, hoci sa dnes prijimaju i mladsie deti.

Skus sa na to pozriet z druhej strany. Co vsetko sa mala uz naucila? Co uz sama dokaze? Ved od toho bezbranneho miminka urobila urcite obrovsky pokrok.

tiika
27. jún 2025

Podľa mna je dôležitejšie to, či je dieťa zdravé a spokojne. To sú hodnoty, ktoré maju pre mna oveľa väčšiu váhu, najmä v dnešnom svete.
To, či a kedy pozna dieťa farby, naučí sa počítať alebo kreslit, je úplne irelevantné. Niektoré to vie skôr, iné neskôr, rozdiel môže byt v mesiacoch, či rokoch. A co teraz? Orientačne sa zaujímam o to, co by malo v akom veku vedieť, aké ma senzitívne obdobia, vnimam, co vedia ostatne, ale aby som sa tým trápila, to teda nie. Veď ak napreduje, vyvija sa, super. Ak by sa mi už niečo nezdalorr, tak riešim.
Avšak ako píšem, hlavne nech je zdravé a spokojne. Venujem sa mu a rovnako sa snažím o to byt spokojná sama so sebou, aby som svoju frustráciu neprenášala na dieťa a naopak bola mu oporou i vzorom zároveň.

dory11
28. jún 2025

Koľko má vlastné tvoje dieťa rokov

lulinka98
28. jún 2025
@dory11

Koľko má vlastné tvoje dieťa rokov

@dory11 píše že dva roky 🙂

Strana
z2