icon

Nechávate dieťaťu voľný čas na sebarealizáciu?

16. aug 2025

Ahojte mamičky. Mám na vás dotaz.

Zaujíma ma, ako vy pristupujete k voľnému času svojich detí, hlavne menších, cca ten predškolský vek 4-6r. Robíte im full-time animátorky 24/7 alebo ich aj necháte sa nudiť a vymyslieť si vlastný program. Hlavne, ak sa jedná o jedináčika, ktorý sa „nevyhrá” so súrodencami. Čo z toho je podľa vás správnejšie a prečo?

Uvediem modelovú situáciu. Dieťa, jedináčik, 5 rokov. Ste naňho samí rodičia, nik nepomáha. Pracujete na smeny a keď končíte v robote, utekáte poň do škôlky. Dieťa chce byť každý deň 1-2hodinky na ihrisku. Vy ste unavená, treba urobiť nákup a doma stojí robota - idete aj tak s dieťaťom takmer každý deň na ihrisko, alebo mu vysvetlíte, že každý deň sa nedá, idete domov, oddýchnuť si, porobiť si a nechať dieťa, nech si aspoň 1-2x do týždňa nájde aktivitu aj samo?

anonym_33fdeb
16. aug 2025

@anonym_autor ked som mala male deti, tak som si ziadnu unavu nepripustala a venovala som sa prioritne detom a kazdy den s nimi chodila von. Robota pockala a pooddychovala som si az ked deti vyrastli.

vilma7
16. aug 2025

Tak ja mam deti 2, takze to je ine, striedame jedno a aj druhé, ale na ihrisko som si vždy vedela nájsť čas. Vonku je predsa len von.
Známy dcére nerobia program, ale vie sa zahrať aj sama a aj často cumi len do telky alebo mobilu.

pribinak
16. aug 2025

Keď bolo pekne pocasie tak sme boli každý deň vonku, veď ty sedíš na lavičke a pozirujes to dieťa, podebatujes s inými mamiami

Robota neutečie, počká 🤣

Doma ako kedy, niekedy sme sa hrali spolu, inokedy sám

13uzivatelka11
16. aug 2025

Syn skôr vymýšľa program mne 😀 keď sme doma, vie sa vyhrať a vyberie si s čím sa chce hrať a podľa mňa nepotrbuje ísť každý deň na ihrisko, keď chodia von aj v škôlke. V týchto horúčavách fakt von nechodíme kým nemusíme, alebo keď je škaredé sychravé počasie 🤷‍♀️ ale tak ano, keď prídeme domov a chcem ísť s ním von tak ho musím volať. Ale keď už nasadne na bicykel tak si sám vyberie kam chce ísť, na ktoré ihrisko

anonym_d73d39
16. aug 2025

@anonym_autor veci pripravene na aktivitu, dieťa ktoré rado číta má knižky. dieťa, ktoré má rado šport ide po škole na krúžok futbalu. cez víkend spoločná aktivita, napr von do parku, na výlet, k jazeru zaplávať. niekedy je u starých rodičov, u kamaráta.

denkabemommy
16. aug 2025

Porozprávame sa spolu, čo počas dňa zažili, čo sa im páčilo, čo nie. Občas robíme spolu nejaké aktivity (raz za týždeň), či už maľovanie, spoločné pečenie, stavanie z lega,… hrávame spoločenské hry, každý večer si čítame spolu rozprávky a ľahneme si s mužom k ním do posteli, kým nezaspia (7.5r a 4.5r) ale väčšinu programu si vytvárajú sami počas dňa. Nie som matka, ktorá by chcela byť vôbec full time animátor, nemám to v povahe a deti sa vedia zahrať aj sami 🙂

pralinka25
16. aug 2025

ja som jedinacik nasi mi animatorov nerobili.
ja mam sice deti tri ale maju velke vekove rozdiely cize sa spolu nevyhraju.
nerobim animatora nikomu. decka sa vyihriskuju v skolke v skole. doma su aj povinnosti musia to chapat. nemam sancu denne trcat s jednym na ihrisku. aj tak sa nahanam ako krava a po 15 rokoch to nahananie hodnotim ako chybu. nie matka nie je na to aby robila neustale full servis vsetkym a seba zakopala na dno. matka ma mat tiez zivot. prvych 10 rokov som bola doslova otrokom deti aj domacnosti az som totalne vyhorela a bolo dost tazke sa ako tak spamatat. uz som tu aj ja sama pre seba. skoda ze som dopustila dat na prve miesta vsetko a vsetkych vo vysledku to bolo na ich skodu.

anonym_a69685
16. aug 2025

@anonym_autor 4-6 ročnému sa dá vysvetliť, 1-2 x týždenne na ihrisko nepôjdeme. Najmä pre jedináčika je nesmierne dôležité, aby pochopil, že aj dospelí členovia rodiny majú svoje potreby. Nákup je najmenej, to stihnete aj cestou z ihriska, nemusíte byť na ihrisku hodinu a viac, v škôlke sa pohral s deťmi dosť. Ani náhodou by som mu nerobila animátora. V jeho veku má more možností, autá, lego, stavebnice od výmyslu sveta, kreslenie, maľovanie, plastelína, mozaiky, puzzle, encyklopédie...Každý deň si nájdi čas aspoň pol hodinku, porozprávať sa s ním, pomojkať, zahrať spoločenské hry, prečítať niečo, nech ti pomáha v kuchyni, ale nerob mu animátorku, ničíš tým jeho kreativitu. Mám jedináčika.

nikiki29
16. aug 2025

@anonym_autor ja nejdem na ihrisko. Ak mu je málo ihriska, na druhý deň sa dohodneme, že zostane v škôlke dlhšie a vyhrá sa tam.

anonym_bcf636
16. aug 2025

Určite by som animátora nerobila. Pri prvej som taká bola. Doteraz na nej vidím, že nevie narábať s voľným časom, keď sa jej nikto nevenuje. Vyžaduje odo mňa, aby som pri nej sedela pri každej jednej aktivite - či si kreslí, skáče na trampolíne, hra sa na záhrade. Dokonca ma stále volá aj k telke, aby som s ňou pozerala 🙈
Pri druhej sme už túto chybu neurobili. Mala väčšiu voľnosť a viedli sme ju k samostatnosti. Vie sa krásne prehrať od jedného roka. Samozrejme že sa jej venujem, ale Často ani sama nejaví záujem zahrať sa spoločne. Dokáže si sama vziať knižku a listovať si ju, stavať kocky, hrať sa v pieskovisku, motkať sa okolo mňa v kuchyni..

anonym_54497e
16. aug 2025

@anonym_autor vždy som bola vonku s dieťaťom. Nákup urobí jeden z rodičov. Poprataam večer, keď sa vrátime z vychádzky. Nemôže byť neporiadok, keď ste celé dni preč.

letfenixa
16. aug 2025

@anonym_autor v skolkarskom veku syna sme na ihrisku boli denne, okrem choroby a ultra hnusného počasia. Cestou domov na nákup. Aká robota ťa doma čaká?

anonym_1b911d
17. aug 2025

Ako fakt sa musíš pýtať na koňovi či by sme dieťaťu vysvetlili že teraz ihrisko nie, treba ísť do obchodu a potom doma variť? 🤦‍♀️ nemáš vlastný rozum?

biglovemom
17. aug 2025

Ja som sama s malou ,mam stale upratane , cize len to varenie . Sme celkom aktivne ,6x v tyzdni sme rozlietane .
A 1x doma . A je mi jedno ake pocasie je .
Proste jej poviem ze sa mi nechce , Musim si oddychnut .

Najprv som ja a potom dieta !

Doma - pozera tv ,potom sa spolu hry hrame a hra sa aj sama .