Nepokojný a nesústredený 10 mesačný syn

lienka1122
18. jan 2016

Ahojte. Už viackrát ste mi tu žienky pomohli a poradili tak sa na vás obraciam opäť. Môj 10mes syn je nervák 🙂 nič ho nezaujíma, s hračkami sa nehrá keď sa ho snažím zaujať nejakou hračkou alebo činnosťou začne po nej búchať a vidím, že jednoducho má nervy. Vydrží byť ticho a sám tak max 10minút potom sa začne hnevať a nech robím čo robím dokým ho nezoberiem na ruky neprestane. Často pri uspávaní alebo aj len tak pri pestovaní ma bije, škrabe, štípe a niekedy tak zúrivo, že sa začínam báť či je s ním všetko v poriadku. Keď sa ho snažím niečo naučiť, ukázať mu, nemá o to žiaden záujem. Ja viem, že je ešte malý a nemôžem chcieť aby ticho sedel keď mu čítam knižku, no poznám veľa žien, ktorých deti sú kľudné, hrajú sa samé aj hodiny a tento môj čertík pri ničom nevydrží. Keď sa neblázni alebo nemá v ruke nejaké jedlo tak proste v kuse sa rozčuluje. Je to normálne?

kamajka
18. jan 2016

@lienka1122 hlavne neporovnavaj. Každé dieťa je iné. Môj je tiež taký, A to od narodenia A už ma 5rokov. Nejdú mu zúbky? Bol taký vždy? Možno je to iba prechodné.

edn
18. jan 2016

Proste je to taka povaha.. Ja mam dve dcery, kazda je ina, ale sama sa neprehra ani jedna.. A starsia ma 3 roky.. Je to normalne

moni244
18. jan 2016

@lienka1122 deti sa nemaju porovnavat, to, co ty po nom chces, nie je pre jeho vek, dieta v 10 mesiacoch sa nevie hrat, nezahra sa samo

margaretka
18. jan 2016

Vask 10 min. Sediet ticho,sa hrat je v jeho veku super! No nemozes byt ty nervna,musis ho veselo s usmevom zaujat na hru. Drs sa

trdelnik234
18. jan 2016

@lienka1122 Ahoj, tvoj syncek nie je nervak, to urcite nie. Ak ti mozem poradit, tak o nom takto v rodine nehovorte, lebo mu uz ta nalepka zostane ( a mozno aj nepravom) a povlecie sa s nim cele detstvo. Mna dcerka tiez stipala a hryzla, a to uz mala skoro dva roky. Je to tvoje prve dietatko? Ak mas so syncekom aj ine problemy, pripadne ta jeho spravanie znepokojuje, tak konzultuj odbornika, postaci aj dobry pediater.

libka1
18. jan 2016

Moja dcerka vydrzala v 10 mesiacoch so mnou kukat do knihy aj hodinu. Moj syn ma 4 roky a nevydrzal by to ani teraz. Tak ako uz napisali, neporovnavaj. Skus hladat co ho bavi. Tvoj je este malicky ale ja som casom zistila pri com zas vydrzi dlho syn - lego, plastelina a varit so mnou v kuchyni by vydrzal aj cely den 😂

sovica
18. jan 2016

10 mesačné dieťa sa ešte samo hrať nevie. Vy mu musíte ukazovať, vy ho musíte učiť. Napr. postavte na seba dve kocky. Nech skúsi aj on. Samozrejme, nečakajte od neho zázraky. Pre jeho vek je vhodné mu dať napr. dve krabice a nech prekladá menšie hračky z jednej do druhej. Môj miloval vyťahovať zo spodných políc knihy a videokazety a to nevedel ešte sedieť. Len sa popretáčal po zemi k policiam a šup všetko von. Knihy som potom zamenila za staré časopisy, lebo by bol všetko doničil. Ale s tým sa vedel vyhrať aj polhodinu 🙂. Rôzne vkladačky sú super, plastové poháriky, čo sa do seba vkladajú, alebo taký kužel s krúžkami, veci, čo vydávajú nejaký zvuk - zvonček, menšia lopta, menšie plastové autíčko atd. A babranie s jedlom je "in".
Čítať nemusíte vôbec. To deti v tomto veku to ešte nevnímajú a vôbec ich to nezaujíma. Čítanie skúste najskôr tak od 2 rokov. Mojich čítanie vôbec do 2 rokov nezaujímalo. Len sme pozerali obrázky a ja som im tam všetko ukazovala a opisovala, čo vidíme. Čítať sme začali neskôr a teraz sú z nich veľkí čitatelia 🙂. Knihy kupujeme aj požičiavame z knižnice. Nemusíte sa báť, že váš drobec o niečo príde.
Hlavne musíte skúšať, čo by ho bavilo. V tomto útlom veku deti veľmi rýchlo napredujú, takže čo ho nebavilo pred mesiacom, možno by už teraz vyskúšal... Každé dieťa je iné - neporovnávajte.
Držím palce, aby ste toto náročné obdobie v pohode zvládli 🙂.

michala.s
18. jan 2016

@lienka1122 no ked sa ti nezda jeho spravanie povedz pediatricke a ta ta posle za neurologom a ten to neskor posunie na psychologa. Mamky tu ti mozu iba napisat co maju oni doma. Napriklad sestrine deti len tak sedeli na gauci s jednou hrackou aj hodinu a druha sestra ma chalanov a ty do vsetkeho buchali, trieskali a nicili to, ked uz sa im zdalo ze sa hrali dlho tak asi po 5 minutach chceli nieco nove, zaujimavejsie, trieskajucejsie a pistali dovtedy kym ich sestra nevzala na ruky a chalani taky boli do dvoxh rokov.

lienka1122
autor
18. jan 2016

všetko máme lego, rôzne skladačky, autíčka, pískajúce, chodiace hračky.. Snažila som sa mu vysvetľovať učiť ho, a s kľudom (niesom nervná keď ma ignoruje, naopak), ale on skrátka len rozbiť všetko, rozhádzať a z toho má najväčšiu radosť.. Je pravda, že nebol taký vždy až odkedy začali zúbky rásť. Tomu to aj pripisujem, ale často sa pristihnem ako premýšľam nad tým či je to jeho správanie normálne. Najlepšie bude sa poradiť s lekárom. Je to moje prvé dieťa preto neviem čo je v norme a čo už nie. 🙂

elizita
18. jan 2016

@lienka1122 ako ti spava? Deti mozu byt nervne aj z toho ked mavaju nekvalitny spanok alebo malo

sorciera24
18. jan 2016

@lienka1122 kazde dieta je ine....to ako popisujes, tak mam takych 2och...jeden uz ma 6rokov,a le schopny prehrat sa sam bol hadam tak v 4och rokoch....hoci chodil do kolektivu a maldsi 14mes. ....sice neskriabe, enpyta sa na ruky, ale absolutne sa nicim nehra....ze 10minut...moj vydrzi rpesne...20sekund......a ano, obaja su demoalcna cata a nezaujimaju ich hracky,a le kable, srobovaky a podone srandy.....inak co si tak vsimam, tak dievcata som takejto povahy este nevidela......tie, ekd pocuvam,z e sa aj 2 hodiny same hraju s 1 hrackou, nozik vo vreckus a mi otvara 😀 😎 a to moje trdlo ani poriadne v noci nespi.....no, co mame aktivnych chalaniskov.......neboj, len ho usmernuj, viem,z e je to anrocne....oni proste maju viac energie, tepmeramentu...... 🙂 a potrebuju ju nejako vybit.....

sardinka335
18. jan 2016

@lienka1122 vieš čo verím tomu ze keby sme tvoje dieťa v reáli videli tak je to normalny chlapec. Čo tak naštudovať si čo cca dieťa v 10 mesiacoch robí? Ja to furt hovorim, aspon zakladnu šajnu mať o tom a nie potom stresovať...
Kedže píšeš ze ma ,,nervy,, - ešte nevie vyjadriť svoje emocie...a ver tomu ze velmi dobre rozumie! My našej 7 mesačnej ked sa doplazi ku kvetinaču raznym hlasom povieme ,,NONO,, a hned zastavi, pozrie...ze či sme to mysleli vazne...a ked ide dalej tak zase ,,nono,, pripadne dame jej ruku preč z kvetinača...No samozrejme začne revať a mne je to luto...ale takto ju v niečom vycvičím a potom nebudem ja nervovat ze mi tu hrabe a ochutnava hlinu.
Ked ta bije tak chyť ruku a razne ,,nono,,...lebo to sa potom bude len stupnovať. Nič ho cielene neuč ak tak mu ukazuj...ja mam na zemi v obyvačke velku deku všade naokolo ,,rozhadzane,, hračky a mala sama kazdu si chyti, olizuje...ty si s nim stavaj tie kocky lego a ked ich zbura tak nič sa nedeje..ved prave to sa tým deťom pači. Teda moje deti sa vedia hrať same ale ze by to bolo ,,,hodiny,, tak to nie...deti v tomto veku radi ukladaju na seba, rozoberaju, davaju do nadoby, gulaju loptu...ty mas dieťa ktore vyzaduje viac usmernenia ale to neznamena ze je divne. Divne je za všetkým vidieť autizmus a ine neuro poruchy.

siska53
18. jan 2016

@lienka1122 podla mna chces od neho privela.
Moze to byt id zubkov,kedze si pisala,ze odvtedy to pozorujes.

Ozaj hracky ma vzdy vsetky k dispozicii?
Lebo je lepsie,ak ma ich len par,moze ho totiz rusit aj privela podnetov.
Kazde dietatko je ine..ani moj s znevedel zahrat sam. Skor jeho segricka mladsia..a kym maly (inak temperamnetny drobec) pri knizke vydrzal aj hodinu (ale len ukazovanie,pomenuvavanie,nie citanie textu),malu knihy zacalu zaujimat az po 2.r.,ci zas u neho zaujem trosku ochabol a venoval sa inyl cinnostiam.

siska53
18. jan 2016

@lienka1122 a aj ja zavidim kamoskam,ktorych babatka vydrzali dlho same sa bavit. Moji nie. A doterae (budu mat 6 a 4 roky) sz najradsej hraju so mnou. I ked yz vydrzia sa zahrat aj spolu.