Nestavia sa na štyri, nelezie, nesedí...
Mamicky, som uz zufala, nasa mala ma 7,5 mesiaca, a vobec sa nestavia na styri, tym padom ani nelezie, ani sa neplazi, ani sa nijako netaha do sedu, iba ked jej pomaham ja....ked ju posadim, tak uz vydrzi sediet, ale sama vobec nic...vobec nechce byt na brusku, tak ani neviem, ako sa to vobec nauci...cvicime vojtovku, zacvici ju tak, ako ma, ale v praxi to akosi nechce pouzivat...nemate niekto podobne problemy alebo skusenosti z okolia? budem rada kazdej rade ci info...fyzioterapeutka nam dala este dva tyzdne, a ze ak dovtedy nezacne vyvijat nejaku aktivitu, tak budeme musiet asi brat cerebrolyzin, co neviem ci je v poriadku, lebo moze vraj mat dost vazne vedlajsie ucinky ako napr. epilepsia...uz som naozaj zufala
@halienka to aj moja mala. tiez zboznuje sedenie, no musim ju ja posadit. netreba jej ziadne vankuse ani nic, ona uz vyse mesiaca sedi pekne, vydrzi momentalne aj zo 5 minut bez problemov, ale lozit ani panovi.
no a mas pravdu s tymi tabulkami. mne uz tie "tabulkove" mamicky lezu na nervy, slusne povedane. ja ked pocujem alebo citam, ako si uviedla, ze najprv musi dieta sa plazit, potom stvornozkovat, az potom sediet a az potom chodit.... no smiesne... a robia vsetko pre to, aby to dodrzali, hoci dietatku to mozno ani nie je prijemne. cvicenia a voloviny... kazde dieta si samo pride na svoj system, ze co dalej a ja to nemienim znasilnovat. v sportiaku mi sedi tiez uz vyse 2 mesiacov, samozrejme opreta, ale sedi, lebo lezat nedokazala. zo zvedavosti stale rycala, az som vytiahla sportiak a mam pokoj a aj ona je spokojna. sem-tam este ziape, ale to preto, lebo najradsej by bola na rukach, aby videla absolutne vsetko okolo seba, jej nestaci vyhlad len dopredu 😀 😀
@sisiska ozaj sa nestresuj, pohodka 😉
halienka, suzik77...moja mala tak isto, ked ju dam na brusko, hned sa zvrtne na chrbat, a najradsej by bola na rukach, lebo odtial vsetko vidi najlepsie...a co sa tyka sedenia, sama sa neposadi vobec, ale ked ju ja posadim, ako tak sedi, aj ked sa pri tom este vselijako naklana...my ale mame aj neurologicku diagnozu, tak preto sa bojim, aby to nahodou nesuviselo s tym...ma asymetriu mozg. komor...
Sisiska, tak jasné, ak máte nejaký zdrav. problém, tak je to dobré sledovať. Ja teda nie som lekár, ale v téme kde som máme kočku s predčasne narodeným chlapčekom takže je tiež sledovaný na neurológii, a je inak mladší od mojej o 3 týždne, no keď nám raz napísala akú správu jej napísala neurologička do karty v 2,5. mesiaci malého, tak som skoro odpadla, akoby som čítala o mojej malej a pritom to tam bolo akože je chlapček spomalený vo vývoji a musí na rehab. a cvičiť vojtovku atď., no skoro som odpadla, pritom moja pediatrička ani necekla, že by moja malá bola nejako pozadu alebo čo, práveže ju chválila. Ona chudinka plakala a tvrdo cvičili, no mne to stále príde, že to bolo nejaké prehnané, chlapček teraz v pohode štvornožkuje, sedí, proste všetko ako má byť. Každopádne, budem ti držať palce, aby sa to čím skôr dalo do poriadku a aby sa to vyriešilo. Najlepšie by bolo, keby sa dalo zistiť, či je to spôsobené tou asymetriou alebo je to jednoducho jej prirodzený vývoj. Aby ste nemuseli tie injekcie... ☹
Suzik, tak to je tvoja malá presne ako moja 😀 nedávno mi jedna známa vravela, že jej sa zrazu potom v nejakom 11. mesiaci naučilo dieťa skoro všetko za 1 týždeň 😀 aj loziť aj chodiť 😀 takže ono je to fakt indivindi 😀 Ja osobne som dosť aj proti tým babyfitom, čo chodia mamičky hneď od narodenia s bábatkami cvičiť, ja si to akosi ani neviem predstaviť, keď viem že moja malá vtedy ešte skoro stále spala,aj keď bola hore tak zakaždým v inú dobu, aby som ja ju nasilu tam budila a cvičila s ňou...neviem, nikdy som tam nebola tak nemôžem posudzovať, ale mne to prišlo akési nepredstaviteľné... 😝 😀
mamicky, a ked su vase babatka na brusku a vy im zdvihnete zadocek, tak ze ich chytite za bedierka, cize sa drzia len na rucickach, ohybaju vam nozicky pod seba, aj ked este nelozia a nie su na styroch? lebo nam ta fyzioterapeutka povedala, ze by to mal mala robit, lebo ze to babatka reflexne robia, ale nam nerobi mala ani to, ma ich vo vzduchu, ale vystrete, vobec si ich nepokrci pod zadocek......tak skuste mi napisat, ci vam to babatka robia, aby som sa vedela aspon zorientovat, v com by mohol byt u nej problem...dakujem...
Jéminku Sisiska, tak to nezávidím, to fakt človek to dieťa potom len stále pozoruje či je všetko v poriadku 😔 . To chápem tvoje obavy. To je naprd, že to nevedia lekári presnejšie určiť. Čo sa týka toho zdvihnutia zadočka a podsunutia nožičiek, vyskúšam keď sa malá zobudí, som to zatiaľ neskúšala, potom napíšem 😉
@sisiska podla mna je to sprostost ako traky. ja som malu takto skusala nadvihovat x-krat (bez toho, aby mi to kazala nejaka neurologicka), a tiez robi lietadielka, ale nohy pod brusko nepokrci ani panovi.. aj som jej ich pokrcila, ale ani za nic. vystrie, lahne na brucho a vybavena vec 😀
@halienka mne tieto gymnastiky a neviem co este tiez pripadaju trosku prehnane. ja by som necvicila s takym malickym babom, ani keby som chcela (ale nechcela som), lebo ma reflux. tak to si viem predstavit take cvicenie. co cvik, to grc 😀 😀 este aj teraz pogrckava sem-tam, ale to uz musi "frcat" vo velkom na brusku a musi byt poriadne najedena, tak vtedy jej vybehne von. inak tichy reflux ma stale. stale sa jej to vracia a bud to chudinka vdychne, alebo prehltne nazad. takze u nas by ziadne cvicenia nepripadali do uvahy. avsak, ani keby bola zdrava. ako si ty spomenula. kedysi sa dieta porodilo, spinkalo, nakojilo sa a nik sa nestaral, ci lezie v 6 mesiacoch alebo az v roku. ludia mali vela prace a nezapodievali sa takymito kravinami. dnes sme my, mamicky, na materskej, sme doma, nemame polia, nemame gazdovstvo, lekari sa nudia, tak vsetci spolu akosi vymyslame somariny, ako zabit cas.... tak mi to pripada...
i ked v mojom pripade mam casu malo, mala je hodne narocne babo, co sa tyka mojej pritomnosti. ona vyzaduje, aby som sa venovala jej a jej a jej. a ked nie ja, tak hocikto iny. akonahle je sama, spusti rev 😀 😀
a ja som sa bala... mi mame 5 a pol mesiace a nas maly sa da maximalne z chrbta na bok... ani naznak ze by chcel ist na brusko. hracky si necha podavat a ked nie, tak sa hneva. vidim, ze nie som sama... na brusku je celkom rad, z bruska na chrbat sa otaca bezne. hlavne v noci lebo on od narodenia spava na bruchu, aj v noci aj cez den. ale vzdy ho najdem na chtrbte 🙂 nebojte sa baby, kazde babo je individualne len my sa stasne porovnavame a to nie je dobre 😠
@sisiska no ja mam presne to iste, s rozdielom, ze sa budi raz s placom, raz potichu. je to tak 50:50, i ked donedavna to bolo stale s placom ☹ ale aj to sa uz zlepsuje. dufam, ze babatko bude uz len lepsie a lepsie a ja sa stanem supermatkou, lebo stihnem konecne volaco aj navarit (co sa mi v sucasnosti podari tak raz za tyzden hahaha), no pri nej sa skratka neda. Aj tu zajdem len tym stylom, ze mam PC cez den zapnuty a ked sa mala chvilku hra (tak 5 minut, viac nevydrzi sama) alebo ked spi, tak sa tu kuknem, zareagujem, popisem a frcim pa 😉 🙂
@kralicica tiez zaujimava situacia, ze sa ti z bruska na chrbat prevrati a naopak ani moc nie 🙂 zvykne to byt u deti naopak, ze na brusko sa prevalia a nazad maju problem, trva im dlhsie, nez sa to naucia, i ked v tomto moje dietatenko bolo celkom sikovne. ked mala tych 5 tak sa bez problemov "kotulala" dookola 😉 no ale vidis to, odvtedy akoby "utal", sa to nejak nepohlo.. badat vyvin, ale velmi velmi pomaly... ved nevadi, ma cas 🙂
@suzik77 tak to sme na tom dosť podobne s našimi dievkami 😀 moja tiež mala reflux a riadny, po každom jedle aj 5-6x grckala, takže sme kŕmili až do začatia príkrmov každé 2 hodiny, lebo keďže polovicu vygrckala tak bola aj často hladná 😝 ti poviem bol to riadny zaberák, ja som mala malú zrovna na zimu a von sme chodili cez mrazy, tak to tiež bol úspech dosiahnuť aby sme sa aspoń na hodinu denne dostali von, aby sa mi pri obliekaní nedogrckala, lebo s takou do mrazu ísť človek nemôže, musela som ju obliekať do kočíka už spiacu, vetdy bola najväčšia šanca že sa nedogrcká 😝 takže nejaké cvičenie u nás by bolo úplne sci-fi 😀 našťastie už je reflux takmer fuč, tiež to tak postupne odchádzalo ako tvojej malej, teraz nám už zostala len štikútka tak raz za deň, už sa jej málokedy stane že sa je potrava trošku vráti do krku, ale vrackanie už vôbec nie, našťastie 😝 A s tým vyžadovaním pozornosti som na tom rovnako, človek sa ledva stihne vyčúrať a už malá reve kde som 😀 takže tiež všetko robím až keď muž príde z roboty a venuje sa jej. Akurát teraz nastal trochu v tomto smere pokrok asi taký, že ju dám do pavúka na nejakých 10-15 minút a ju to tam hrozne baví, takže vtedy sa zahrá a ja môžem trebárs aj riady umyť 😀 😀
sestrin syn ma 10 mesiacov, neurologicka ho odmietla viest v zaznamoch, lebo je uplne zdravy, len velmi mierne hypotonicky, ale nie je to ani na ziadne cvicenie. mal 7,5 mesiaca ked sa akurat zacal otacat, teraz 10,5mesacny sa len za pomoci ruk plazi (naucil sa to pred par dnami, uz mal v tom case 10 mesiacov), ale zadocek nedvihne ani o milimeter, nejake posadenie nehrozi, ked ho posadia, ma sice rovny chrbat ale knise sa nabok a velmi rychlo padne. Tak neviem ake vykony ocakavaju od tvojho dietata, ked toto je podla najlepsej neurologicky v BA uplne v norme! A hlavne nechapem preco by fyzioterapeutka mala urcovat liecbu cerebrolysinom, take veci predpisuje neurologicka. Podla mna bud je ta fyzio uplne mimo, alebo vam taja podozrenie na nejaku Dg, v kazdom pripade by som sla za inym Dr... Cerebrolysinu sa marne domahaju niektore mamicky deti s diagnostikovanou DMO, ktore by ho potrebovali, a vam ho len tak bez diagnozy nukaju uz v takom skorom veku... Mne je to cele totalne divne, taketo lekarky by vo mne vzbudili vyraznu nedoveru 🙄
@sisiska vidím, že si písala aj do témy o očkovaní, ja ju tiež pravidelne čítam a som rozhodnutá 3. hexu a následne MMR odmietnuť. 2 hexy som dala, lebo sú v nej obsiahnuté aj ochorenia ktorých sa bojím, aj keď časť tej hexu sú aj ochorenia, ktoré sú doslovná blbosť, ale bohužiaľ keď oni to všetko narvali do jednej ampuly, tak kôli tým ťažkým ochoreniam som dve dala. Tretiu nedám, lebo je to už vlastne len taká potvrdzovacia dávka, už po dvoch hexách sú protilátky na tie ochorenia vyvinuté na 98-100% takže nebudem riskovať nežiadúce účinky kôli možno 2%. Lebo malá prvú hexu zvládla dobre, no pri druhej už mala teploty, hnačky, zhoršil sa nám spánok aj papanie, takže nechcem ani hádať čo by bolo po tretej hexe. Či tvoje problémy súvisia s očkovaním je ťažko na 100% povedať a asi ti to ani lekári nepovedia, lebo oni už z princípu túto možnosť vylučujú. No na druhej strane je pravda, že tieto vakcíny obsahujú aj látky (ťažké kovy) ktoré zasahujú práve vyvíjajúcu sa nervovú sústavu dieťaťa, mnohé mamičky tvrdia, že im po tretej hexe už rozbľabotané dieťatko prestalo bľabotať a medzi šťastnejšie patria tie, ktorým to po pol roku prešlo a deti keď vylúčili s organizmu tieto kovy tak znovu začali bľabotať. No sú deti, ktorých organizmus nevie tak ľahko sa zbavovať týchto látok (závisí všetko od génov ktoré dedíme) a tie majú potom omnoho dlhšie problémy, v niektorých vzácnych prípadoch až celoživotné. A keďže nervová sústava toho zaobstaráva veľa, tak kľudne môžu byť postihy aj v motorike dieťaťa.
@halienka vyslovene ma citujes 😀 mne sa mala narodila vo februari. takze do aprila bolo chodenie von tiez jedna velka neznama. nikdy som nevedela, ako sa mi podari "vybehnut" tiez bud len ked zaspala, tak som na rychlo obliekla. nuz, niekedy sa stalo, ze sa mi dogrcala, ked som ju polozila do kociara. ona oblecena, ja oblecena, dvere uz takmer zamknute za nami a v kociari grcka. hanba-nehanba, dala som jej o 1 deku do kocika navyse a sla takato dogrckana. lebo keby som ju znova zacala prezliekat, tak sa este viac doondie... ale to su tiez casy minule chvalabohu a ja sa normalne tesim, ze je kazdym dnom starsia a starsia, ja som si ju ako babatko naozaj neuzila. ona mi stale revala 😢 teraz je to super, sice mrnci, aj poplace, ale ked sa jej venujem, tak je tisko. vtedy som sa mohla aj potrhat a len revala, revala.... aj zo 4 hodiny s mensimi prestavkami vydrzala revat. a ja zrela do blazinca 😀
ale vratim sa k teme. moja mala je velky nervak. ja aj vidim snahu, ze sa chce dat na 4, ale po jednom-dvoch pokusoch, ktore sa jej nevydaria, ona zacne zurit, nervacit, vrieskat, kricat.... a hadzat so sebou. ja uz mam teraz obavy, aby sa mi vo vyssom veku nehadzala vonku o zem 😕 taka je to nervacka niekedy. no dufam, ze nie, ze to suvisi len teraz s touto neuspesnou snahou... aj vcera vecer. uz uz som badala, ze mozno sa jej to podari, ale vzdala to a opat s nervami 😀 mne je uz smiesne z nej niekedy... ona nema vobec trpezlivost, ona je fakt cela po tatovi 😀 😀 😀
@suzik77 ja neviem ci ti to napisem presne, ja som totiz sice pracovala s postihnutymi detmi, ale nemam medicinske vzdelanie... takze ber to s rezervou. je to liek na podporu cinnosti mozgu, dieta to "naspeeduje", zacne sa viac hybat, je aktivnejsie, no casto to nie je zrovna prijemne, lebo dieta zacne byt nervozne, agresivnejsie, placlivejsie a pod. A epilepsia ako neziaduci ucinok sa vyskytuje az prilis casto (aj po rokoch). Viem ze sa to dava detom co su velmi tazko postihnute - len lezia, nehybu sa a perspektiva zlepsenia stavu je zla, u nich su vysledky dobre, a kruto povedane, da sa takto "vymenit" leziace dieta bez epilepsie za pohyblivejsie dieta s epi... Tiez sa to pouziva pri diagnostikovanom mentalnom oneskoreni, lebo to pomaha tak celkovo na cinnost mozgu, nielen po tej pohybovej stranke, ale v takychto pripadoch skor az u takych 2-3 rocnych deti. Pouzitie u 8mesacneho dietata je mi dost divne - vacsinou sa az po roku diagnostikuju vyvojove oneskorenia, DMO a pod., a potom ked uz ma dieta diagnozu a vie sa aspon priblizne, ako by sa mohlo vyvijat, tak sa tomu vyvoju moze pomoct tymto liekom. Casto sa aj stava, ze dieta dostane viacero davok (byva kura 10 injekcii a opakuju sa podla stavu niekolkokrat), no dalsie kury uz neucinkuju tak ako prva, pripadne vobec - ked das prvu prilis skoro, ked este dieta nemoze vediet ovladat nohy (vo vasom veku), tak mu neskor uz dalsia mozno nepomoze, a s tymi nohami sa nikdy nenauci robit (samozrejme len ak ma postihnutie hybnosti noh), aj preto sa vacsinou caka do roka, kedy uz je vyvinute ovladanie celeho tela. Samozrejme su deti (napr. velmi predcasne narodene, pri porode pridusene a pod.) u ktorych je uz v skorsom veku jasne, ze budu mat nejaku diagnozu a ze by im liek pomohol, neviem co je ta vasa diagnoza zac, ale urcite si to nechaj poriadne vysvetlit a skonzultuj s dalsim lekarom, ci je to u vas opodstatnene, lebo ak nemate podozrenie na nejaky vazny stav, dieta je aktivne, snazi sa o pohyb a vyvija sa v norme (podla toho co si napisala tak zatial ano), tak je uplne zbytocne riskovat epilepsiu...
takze dnes sme boli u sukromnej fyzioterapeutky overit si, ako na tom nasa mala je, a ona to na ziaden cerebrolyzin nevidi, vraj treba castejsie cvicit...a pytala som sa jej, ako je to mozne, ze mala kedysi zadocek dvihala, a zrazu nedviha, hned sa spytala, ze ci bola medzitym ockovana...a ze ak ano, tak to moze suvisiet s tym, ze vraj sa im to casto stava, ze deticky po ockovani idu s motorikou dole, ale je to vraj prechodny stav a zas sa to da do poriadku...
@sisiska no vidíš, kľudne to môže byť prípad aj nás ostatných, len ľudia si to väčšinou s tým očkovaním nespájajú. To je teda sila, že to aj fyzioterapeutka povedala, tak fakt už asi na tom niečo bude. No teraz už len dúfať, že sa nám postupne detičky rozhýbu 😉 a ja verím, že hej 😉
@benne že by týždeň necvičenia mal také následky? 😕 ja sa priznám, že vojtovku nepoznám a tým pádom sa v tom moc nevyznám, ale skôr mi príde pravdepodobnejšie, že jednoducho má buď len pomalší pohybový rozvoj alebo to celé pribrzdilo to očkovanie, ono má účinky aj na inak zdravé deti, ktoré vojtovku necvičia, aj tie vedia rôzne reagovať po očkovaní 😉 ako som písala napr. že prestanú baľbotať aj keď už predtým pekne bľabotali. Ale to je len môj laický názor, nikomu ho samozrejme nevnucujem 😉 🙂
@halienka áno, je to možné, ale napríklad pri dcére som nepostrehla žiadne zmeny pred a po očkovaní, ale kedže teraz cvičím s mladším, tak som to videla na vlastné oči. Pretáčal sa na bruško a po očkovaní sa prestal, teda skôr po tej medzere v cvičení, ale zasa to robí a tentoraz už aj na druhú stranu 😉 Ja vychádzam z vlastnej skúsenosti, ale myslím si, že koľko detí, toľko prípadov a reakcií. Moja dcéra napríklad bľabotala a potom ako keby zistila, že to už vie, tak prestala. lebo to pre nu už nebolo zaujímavé 😎
@benne samozrejme, máš pravdu, každý súdi podľa vlstných skúsenosti, ja mám len jedno dieťa a súdim podľa nej (malá sa naučila sedieť pred druhým očkovaním a odvtedy nič, stále len sedíme, akurát teraz pred týždňom sa konečne naučila sama posadiť, dovtedy som ju ja dvíhala do sedu, ale to je zatiaľ všetko), poprípade podľa toho čo mi vravia kamarátky s deťmi, čo samozrejme nemusí byť nijaký pádny dôkaz. Môže to byť všelijako a my asi ťažko zistíme presnú príčinu, prečo niektoré deti napredujú v pohode a niektoré pomalšie. Človek je len taký blbec, že hľadá príčiny, aj keď sú to často len dohady pretože takéto veci sa dokazujú len veľmi ťažko. 😉
a ta moja herecka je strasne zurive dietatko. velmi vidim tuzbu liezt, aj sa dviha na kolienka, len to nevie zosuladit. ruky s nohami 😀 😀 a tak je bud dvihnuta na rukach, alebo na kolenach, ale naraz ani panovi. a strasne na to zuri. trpezlivosti nema ani za mak, skusi to raz-dva krat a dost, uz zuri a ziape 😉 aj teraz.... bezim... 😅

No moja malá má dnes 10 mes. a tiež absolútne nelozí ani sa ešte nestavia...Od 6. mes. sedí, to ju strašne baví a veľmi to sama chcela, no sama sa naučila posadiť asi tak pred týždňom. Polohu na koníka odjakživa neznáša a myslím že aj preto nelozí, ako náhle ju dám na bruško, zvrtne sa na chrbátik a basta, žiadne štvornožkovanie nehrozí. Takže tiež čakám ako vlastne to moje dieťa začne chodiť. Inak keď som bola pred mesiacom na poradni, dr. mi na to povedala, že sú deti, ktoré sa naučia loziť po štyroch až keď chodia, že si nemám robiť starosti.A kopu známych kamarátok mi vravelo, že ich deti sa vlastne postavili zo sedu, vôbec nelozili. Tak ma to trochu ukľudnilo, aj keď všade čítam, ako sa má najskôr loziť, až potom sedieť a potom chodiť... 😖 No neviem, či sa to teraz všetko neberie až moc podľa tabuliek a všetci sa s tým hrozne náhlia, len aby dieťa už robilo toto alebo ono, hneď sa predpisujú cviky a rehabilitácie...Kedysi to nikoho netrápilo, svokra bola dobrá keď povedala, že kedysi boli ženy radi, keď im dieťa začalo chodiť čo najneskôr, bo takto ho len šupli do šatky a išli na roľu, alebo nechali v kolíske, kdežto keď už behalo, už museli dávať pozor 😀 Ja som mala ako dieťa problémy s kĺbikmi, do 5. mes. som mala vyviazané nohy nejakými remencami, takže chodiť som začala až v nejakom 17. mesiaci vraj, napriek tomu mi vraj nikto nijaké cviky ani rehabilitácie nedal a som tu, a čuduj sa svete chodím úplne normálne 😀 Tak si už odmietam robiť stres čo všetko by už malo moje dieťa v ktorom mesiaci ovládať, ako babky píšu, každé dieťa je iné a neboj Sisiska, keď pôjde do škôlky bude behať ako všetky ostatné 😉 🙂 Jasné, že nejaké pocvičenie nemôže uškodiť, ale lieky? 😕 Isto nie, všetko príde prirodzene a samo vtedy keď to má prísť 😉 🙂