Nevládzem s výchovou syna. Ako na to?
Mám 40 rokov, 2 dospelé deti dcéry majú 20 a 18 rokov. Výchova úplne bez problémov. Bola som slobodná mamička dlhé roky. 8r sme spolu s manželom máme 4r syna. Vychovávam ho rovnako ako dcéry no jeho výchova mi prerasta pomaly cez hlavu. Keď bol menší bol dobrý poslúchal podal mi ruku nevyvadzal nemal žiadny vzdor. Od minulého roka chodí do škôlky a pomaly začala zmena v jeho správani. Je netrpezlivý nechápavy, všetko chce teraz a hneď, keď to nemá tak plače pokiaľ to nedostane. Vyvádza v obchode ako malý sedel vždy v košíku a pozeral, teraz nechce sa mu chodiť vymýšľa že ho bolia nohy a nechce stať. Keď sme pri pokladni on nedočká prečo tak dlho to trvá, tlačí košík naráža s ním, vykladá nákup na pás hádže to rýchlo. Stále vysvetľujem aby sa choval pekne no nič. Keď ideme niečo kupovať a vyberáme tak on už nedočká a ťahá ma za ruku preč. Nemôžme si nič pozrieť príklad nábytok alebo niečo keď kupujeme do domu. Musí chodiť s nami na nákup. Doma tiež všetko chce hneď keď nedostane plače. Alebo sa rozprávame a on sa hrá kričí na nás že máme byť ticho že sa hrá, nemôžme sa rozprávať lebo mu to vadí. V aute tak isto máme byť ticho a počúvať pesničky. S tým tichom myslím si že to v škôlke učiteľky hovoria deťom aby boli ticho a on to teraz používa doma. A ostatné neviem že by kopíroval správanie po deťoch zo škôlky. Neviem no už nevládzem s jeho výchovou, je to náročné. Pri dcerach som nemala žiadny problém. No syn je tvrdý oriešok. Poraďte ako naňho aby poslúchal. Biť ho nechceme.
No to.su chlapci, stále tvrdím že kto má len dcéry pozera na výchovu z inej perspektívy ako ten čo má aj chalanov.. 😅 (samozrejme aj medzi dievčatami, aj medzi chalanmi sa nájdu výnimky, avšak.su to výnimky, chalani sú casto jednoducho náročnejší a dievčatám sa dá ľahšie vysvetliť) treba jednoducho nastaviť pevné hranice a trpezlivo trvať na svojom, ale dôrazne, žiadne že tichucky nesuhlas.. a netreba ani očakávať že to pochopí po 1x..
@reanda dieťa rastie. Nevie ze píšťalka je hudobný nástroj a ze v reštaurácii sa na píšťalke nepiska. Prosím ťa, aké pochopenie tu chceš hľadať??? Toto sú jednoducho pravidlá, tzv hranice - v reštaurácii sa nepiska, nemôžeš tam pistalku. To je ako ty voláš,,krotenie", ja tomu hovorím výchova. A bože chráň, ak sa ešte aj takéto maličkosti začnú riešiť ako hľadanie vnútorného problému a emocionalneho rozpolozenia.
Krasny priklad rozlicnej vychovy uvediem. Stalo sa mi to osobne. Boli sme v DMke a syn si vzal maly detsky kosicek a kracali sme spolu nakupit. Syn si zacal obzerat tovar co ho zaujal a kosik pustil. Pribehla za mnou zufala mamicka, tiez asi s 2,5 rocnym synom, ze ci nam moze zobrat nas detsky kosik a da nam novy. Som sa tak nechapavo pozrela, nerozumela som. Vysvetlila mi, ze ten co mame, tam jej syn prave odlozil a je “jeho” a pochopila som, ze to nechce jej rozmaznanec akceptovat, ze “jeho” neexistuje v obchode. Ale bolo mi to uprimne jedno, dala som jej ho lebo “nas” kosik bol zatial prazdny a ona mi prihrala novy a vitazoslavne “nas kosik” doniesla svojmu synacikovi aby si ho zase spat odlozil (lebo je jeho a nik mu nanho nesmie siahnut ani v jeho nepritomnosti ked opusta obchod - ano, on musel opustit obchod s tym, ze jeho kosik sa nepouziva inymi detmi🤯). Hlavou mi blyslo, co by robila, keby sme ho uz mali zapratany, pripadne keby poviem nie. Kazdopadne, o co mi ide. moja vychova je vysvetlit dietatu, ze to nie je jeho a ze kosik je tu pre vsetky deti toboz ked su rovnake. Ja by som radsej volila scenu u syna ako cupitat za clovekom a prosit ho o “vratenie ich kosika”. Ale su maminky, ktore uz asi nezvladnu treti meltdown za doobedie alebo odmietnu povedat dietatu nie lebo sa rozplace, tozvie, neviem. Toto su tie rozne vychovne metody. 🙃
@simona20201309 ja o voze ty o koze 🙂 ok, koncim
Navrieskať na dieťa a niekam ho odvliecť, prípadne ho proste ignorovať, je tá najideálnejšia výchova z pohľadu rodičov, nestojí totiž vôbec nič, zvláda to aj šimpanz 🙂 a aby sme sa cítili dobre, nazvime si to "nastavovanie hraníc" a buďme na seba pyšní, akí sme pevní rodičia a decko s nami "nemáva". Som úplne v šoku, koľko ľudí v tejto diskusii nemá ani šajnu, že existuje aj niečo medzi autoritatívnou a voľnou výchovou a že prísnosť a láskavosť nie sú antonymá 😬
@victoriab to mas len ty vo svojej hlave, jedna vychova neznamená, ze decko clovek zmláti do nemoty, alebo ho vyšľahá rameňom... ale taka po zadku, taku si podaktore zaslúžia.. ja ako dieta, ked som dostala po zadku mam mat z toho traumu ? Alebo mam byť teraz vsetkych hlava nehlava? 😃 zapamätaj si, ze rozdiel bitka ako výchovná
@pribinak Nie muž je naňho príliš dobrý, obcas naňho nakrici no nepomáha to.
@januska12323 V obchode nekupujeme mu zakaždým niečo čo ľúbi kvôli tomuto čo robí. A keď povieme nech si ide do izby ide tam trucovat.
@babulkomale Veď to je to vysvetľovanie že podávaj mi pomaly veci aby sa niečo nerozbil alebo nevysypal/nevylial sa. Potichu on je, to nám hovorí aby sme boli ticho aby sme sa nerozprávali stále.
@amelia89 Skákanie do reči detto robí.
@egonsk Doma mu tiež nepovolime, je to čo mi keď nezje nebude mať sladké alebo čo by chcel. Televízor pozera len raz za čas rozprávky čo má rád. My sme čo najviac vonku ihrisko výlety prechádzky turistika.
@reanda Neviem prečo sa tak chová asi to má odpozerane zo škôlky si myslím. Lebo doteraz bol v pohode.
@akvi Tak podľa teba to není nič hrozné ako sa správa? Lebo keď niečo také robí čo som písala vyššie ľudia sa na nás zazeraju že aký je zlý. Stráženie nemá kto ho strážiť, babky nechcú, dcéry brigádujú. Opatrovateľku nechceme.
@nikaeli Keď poviem nie a otočím sa odídem do druhej izby dôjde za mnou a stále chce niečo. Tak to nefunguje naňho odísť do inej izby a robiť si svoje.
@simona20201309 Áno lebo chce počúvať pesničky a my sa rozprávame potom on plače.
@thoughtfulweirdo tiež som zhrozena...a ešte im to lajkuju zeny, ktoré som názorovo tu na konovi mala celkom rada...
@thoughtfulweirdo presne ako píšeš...aj šimpan zvlada vychovať svoje mláďa...narozdiel od mnohých ludi
@simona20201309 Myslím, že by si nebola spokojná s deťmi, ktoré sa správajú ako šimpanzy 🤣
@dadka1997 tam poďme sa aj my dospeláci výchovne trieskať po zadku 🤣🤦🏼♀️. Niečo domrviš v práci, alebo sa nebude tvojmu šéfovi, kolegom, klientom páčiť tvoje správanie, tak šup jednu po zadku 🤦🏼♀️🤣. Pretože aj veeeeľa dospelých nemá zvládnutu výchovu 🤦🏼♀️
Nie, ani jedna výchovná po riti, rukách, prstoch nie je v poriadku, stále je to násilie páchané na deťoch a môžeš si z toho srandu robiť ako chceš
@nykkushka nie som za fyzicke tresty, ani za ziadne ine ✌️ ale mame znameho, ktoreho rodicia vychovavali dohovaranim, NEKONECNYM ku kazdej veci. Poviem ti, ze spatne mu nie je z toho vobec dobre. Sam povedal, ze mu radsej mohli 1x vlepit ako donekonecna rozpravat - jeho slova. Proste nie je to LEN o slovach, ale nejakej energii, ktoru do toho davas.
Jedno je iste, kazdy si musi najst svoj sposob, co mu na jeho dieta funguje, tak aby sa v tom citil aj rodic aj dieta dobre.
A co sa tyka komunikacie v praci, tak to vyzera aspon co som ja vo svojom okoli spozorovala ako v 80-tych rokoch pri vychove: poukazovanie na chyby a nie na spolocne dosahovanie ciela s respektom ku kazdemu zucastnenemu. Ale to moze byt vsade ine, tak to sa tazko hodnoti.
Nevysvetluj 1000x ,nesmie ta ovládať, nesmie cítiť ze ty nevieš. MUSI VEDIET ZE SI SEF TY A OTEC .Jasne ,večne povedat co chceš naposluchne bude trest .(nebude mat čítanie knihy večer ak čítate, prečo??lebo si neposluchal v obchode .Viac do obchodu somnou nejdeš, prečo?lebo si neposluchal.Vzdy jasne popisat co robil zle a a vysvetliť ako to ma robiť
Neziaduce spravanie ,v kľude ho poslať do izby keď sa upokojí môže sa vrátiť. NEPOVOPIT .
@basulaak haha, ja tiez niekedy volim cestu mensieho odporu. Pre nu bol mensi odpor sa ti doprosit o prazdny kosik, ja by som sa radsej zabila, ako ist prosit o taky kosik
@thoughtfulweirdo ale od urcite casu trvania zachvatu ti uz dojdu moznosti, teda aspon mne. Ked poviem, preco nie, a ako ano, a decko stale reve ako pavian, tak ho necham, nech place a ja si robim svoje. Pripadne este dam na vyber, ci chce objat/byt sam ale u nas obvykle ani jedna z moznosti nezabera. Takze som proste tam, ale robim si svoje, kym sa on nevyplace a ideme dalej
@simona20201309 Šimpanz vychováva presne tak, ako niektorí rodičia - nepočúvaš? Jedna- dve facky to spravia. Následne celá tlupa funguje tak, že je podriadená tomu najsilnejšiemu. A netreba asi zdôrazňovať, že najsilnejším sa zvyčajne stane ten najagresívnejší. Presne to fungujúca ľudská spoločnosť potrebuje, aby ju takmer absolútnou mocou viedli tí, čo sú najagresivnejší a neposlušnosť trestali vyhnaním jedinca zo spoločnosti, bránením mu v prístupe k jedlu, k rozmnožovaniu, alebo proste len dohryzenim.
Že rodič rešpektuje dieťa, znamená napr. to, že ak sa dieťa autorky v aute nudí a pomáha mu hudba, tak namiesto toho, aby sme sa všetci prekrykovali, mu dám slúchadlá. Keď pride dieťa ohučané zo škôlky a potrebuje ticho, nebudem hlasno počúvať hudbu, hoci mám na to náladu. A ak mňa bolí hlava, požiadam ho, aby netrieskalo do xylofónu, ale našlo si tichšiu zábavu - ak nepočúvne, príde primeraný trest. Že ak spravím na obed uhorkový šalát a dieťa ho odmietne, hoci inak uhorky jedáva, nebudem ho nútiť, ale nemôže očakávať, že dostane dezert. Ak uhorky nejedáva, ale zvyšok rodiny má na ne chuť, spravím pre toto jedno dieťa mrkvový šalát, ktorý má rado. Ak odmietne aj ten, nepobežím do obchodu nakúpiť paradajky, ale nedostane ten dezert. Ak sa mu nedarí v škole, nebudem naň jačať, že musí nosiť jednotky, ale ponúknem mu doučovanie. Ak bije iné deti, dostane trest. Ale nie v prípade, že sa len bránilo, čo zistím rozhovorom. Ak ničí veci iných, alebo aj svoje vlastné, musí ich nahradiť. Ale keď niečo zničí nie naschvál, ale pri nehode, veľkoryso mu odpustím s tým, že to bola nehoda. A ak vidím, že ho to naozaj mrzí a naozaj to bola nehoda, tak mu tú zničenú hračku nahradím, ak je to v mojich možnostiach. Atď. atď.
@eli3k áno treba si nájsť spôsob ako vychovávať normálne, slušne, pokorné deti, ale bez fyzických trestov. Tadiaľ cesta nevedie si myslím.
Podľa mňa to ide aj tým "nekonečným dohovaranim" ak sú voľné správne slová (nedávať dieťa na piedestál ako malého poloboha, že okolo neho sa teraz ide krútiť svet, ale dať od malička jasné hranice, čo môže a čo nie ale normálnym spôsobom)
@viestta Nie vždy sa dá nechať ho vyplakať. Už bolo také že v obchode mi povedali čo ho trapim či nevidím že plače.
@anketkarka Pozerá večer rozprávky v tv, niekedy aj počas dňa keď si oddýchneme a pustíme si niečo. Ale snažím sa čo najmenej aby pozeral väčšinu dňa sme vonku
@majlo1234 Ale veď to je super, to nie je ignorovanie 🙂 ignorovaním myslím to, že rodič okrikne dieťa "tak si rev" bez akéhokoľvek predchádzajúceho záujmu.
@basulaak S tým košíkom mi máme takú príhodu že syn chcel tlačiť malý košík čo je pre deti a on tam chcel dávať len svoje veci. Ja som musela tlačiť veľký kôš čo je pre dospelákov. Lenže jeho nebavilo tlačiť celú dobu pokiaľ sme nakúpili malý košík tak to nechal tak a ja som musela tlačiť oba koše. A keď som do jeho malého koša dala niečo čo nebolo jeho teda potraviny tak to vyhodil že to tam nechce. Odvtedy malý kôš neberieme lebo viem ako by to dopadlo.
@nykkushka Ja výchovnú po zadku neuznávam, dostávala som v detstve neraz varechou aj remenom, no ja to svojim deťom nespravím/nespravila som nikdy.
@kikappp Neviem aký trest preňho vymyslieť, že nebude čítanie rozprávok večer to mu je jedno zaspí aj bez toho. Že nepôjde nabudúce so mnou do obchodu pôjde lebo nemám kam ho dať komu postrážiť.
@annm81 Príklad v aute sa normálnym tónom rozprávame neprekrikujeme. Ze mu mám dať slúchadlá a hudbu odkiaľ má počúvať, to mu mám kúpiť MP3 prehrávač? Keď dôjde zo škôlky tiež sa rozprávame doma normálnym tónom a on chce ticho. Keď ma príklad bolí hlava a poviem mu poprosím ho aby on bol ticho tak nechápe že čo to je keď ma bolí hlava a není ticho. S jedlom snažím si navariť to čo ľúbime všetci doma, nevarím rozdielne jedla nikomu. Lenže stáva sa že nechce jesť varené jedlo ale príklad čokoládku si vypita. A zas len plače dlho dlho lebo nedovolím mu tú čokoládu. Keď sa mu niečo nedarí snažím sa mu vysvetliť a pomôcť mu. Zatiaľ je škôlkar no robíme si s ním úlohy pre predškolákov, keď sa mu niečo nedarí vysvetľujem alebo pomôžem. Biť iné deti nebije to ani nikdy nerobil. Zničenie veci niekedy keď chytí nervy tak hodí hračku o zem. No nevidim na ňom že by ho niečo mrzelo. Neviem ozaj neviem kde robím chybu, takto som vychovala aj staršie dcéry a žiadny problém som s nimi nikdy nemala.
@victoriab súhlasím. Deti zrkadlia rodičov. Môj starší syn napr.opakoval mladšiemu synovi dôsledky, ktoré bude mať jeho správanie, keď hádzal piesok všade naokolo, aj do vlasov, a vtedy som presne videla, že deti opakujú správanie rodičov. Rodičia, ktorí udrú svoje dieťa, mu len ukazujú, že násilie na blízkej osobe, je normálne a môžu to zopakovať aj neskôr, keď budú starší. Udržať si hranice správania znamená nepovoliť za žiadnych okolností alebo nájsť taký kompromis, ktorý bude vyhovovať obom stranám.
Asi to bude aj tym, ze nas sice skusal vytrucovat, vyplakat, ale velmi rychlo pochopil, ze mu to nepomoze. takze u nas polhodinove place velmi rychlo skoncili. Ked doplakal, tak sme si veci vysvetlili, dozvedel sa, ze vieme, ze sa mu to nepaci ak nedostane co chce, ale dohodneme sa a dohodli sme sa.

@reanda tak ja mam svoje dieťa perfektne zvládnuté, nepotrebujem rady.
Nabudúce keď uvidím dieťa na ihrisku, v horšom prípade- u nás doma na návšteve, ktoré nám bude ničiť hračky a vrieskat ako pavian, tak sa opýtam mamičky, aké nepracovane emocie ma jej dieťa
Inak - hlučné vrieskajuce dieťa, ktoré sa správa ako pavian, nema nič s emóciami - je len neskrotene zvieratko. Pretože mu rodic nikdy nepovedal - bud tichšie, rusi to ostatných, je to nepríjemné a bolia z toho uši.
Pretože ho matka ,,respektuje". Pretože môže.
Netreba za tým nič iné hľadať, keď dieťa má potrebu fúkať na trubke aj pol hodiny. Je len malý egoista ktorému nikdy nebolo vysvetlene že- teraz NIE.