„Nevychované" deti
Ahojte, taký výlev.
Prepadla má frustrácia z chovania sa cudzích detí. Syn má 2,5roka a ako chodíme po ihriskách a sledujem iné deti v jeho veku a ich chovanie, tak sa často krát nestíham čudovať. Syn je veľký extrovert, veľmi temperamentný, rád všetkých objíma, spovedá, s každým sa snaží vychádzať pekne, je nonstop v behu, no má na dnešnú dobu strašnú povahu - je strašný dobrák, on každému požičia hračku, nieje konfliktný, z konfliktu vycúva, ustúpi, alebo sa dohodne. No tá jeho povaha je práve ten problém. Nerozumiem, z akého dôvodu má dieťa potrebu bezdôvodne iné dieťa strčiť, hodiť mu piesok do tváre, alebo mu iným spôsobom ublížiť.
Je to výchovou, povahou, alebo čím?
A keď vidím niekedy reakcie ich materí na to co tie deti robia, tak by som ich občas prefackala aby sa spamätali 🙈 strašne veľa z nich to buď ignoruje, je im to jedno, pretože ich dieťa môže všetko, alebo naopak dieťa strepú po zadku, navrieskajú na neho. Mám pocit, že je velmi málo rodičov, ktorí dieťaťu vysvetľujú, komunikujú.
A tak chytám ďalšiu depku z toho, že od septembra má ísť do škôlky a Boh vie na aké deti opäť natrafí.
Ako to vnímate vy vo vašom okolí?
ako voči takýmto "zlým" deťom vaše deti obrniť?na a
Vzdavaj vdaku vsetkym bohom, ze mas take dieta, modli sa, aby take ostalo a zmier sa s tym, ze take nie su vsetky
Nie všetky deti majú radi objímanie hlavne keď sa nepoznajú. Bratova malá by mu aj facku dala kebyže ju objíme keď ona nechce. Tak mu vysvetli že nie každý chce byť s nim kamarát a chce objať. Veď ani Ty nie si s každým kamarátka. Kebyže máš viac detí ako možno tie mamičky na ihrisku ktoré by si prefackala tak by si sa na to pozerala úplne inak.
@tina_tar o skolku by som strach nemala. Prave deti ktorym matky nenastavili hranice tam maju seriozne problemy. Ucitelky nestoja o problemy, urazy a plac. Tie chcu v co najvacsom klude obstarat 30 deti - a aj bez toho aby tam niekto zlostil a robil cirkus, je tam placu a nestastia az az. Syn kamaratky bol takto nepricetny a revaaaal a ona ho nonstop obhajovala. Aky je on citlivy, aky je on maly, on este nedozrel, on este toto a tamto. No, tak pekne zo skolky dostal padaka pre nezrelost. Plienka, neschopnost komunikovat, 3 hodiny vrieskal na zemi. O rok ho teda vzali ale bol vyluceny zo vsetkych vyletov ako prevrieskal hodinu v autobuse a potom vracal tak, ze museli pomaly po prichode volat sanitku. A xy dalsich problemov. Ale jeho mama do NEKONECNA aky je maly chudacik, ako on za to nemoze. V skolke ho dali velmi rychlo dohromady. Keby bol chory a neschopny tak to nedokaze ani doma, ani v skolke. Prekvapivo bol problem hlavne doma a v skolke to neskor bolo zlate chlapča. Tato skvela nevychova sa nakoniec casto obrati proti rodicom samotnym a doplacaju na to ich deti. Ale kto chce kam ...
Je to tvoje prvé dieťa? Podľa mňa, to je "údel" prvorodenych. Doma, sa baví s dospelými, konflikty sa komunikujú, nemá súperenie. Nechala by som ho viac samého. Musí sa naučiť rany dostávať a vracať. A nesúhlasím, že deti v tomto veku nevedia, že robia zle. Môj syn je podobného veku a teda, vie to veľmi dobre. V tomto by mali zasiahnuť matky, ktoré miesto toho, aby sa venovali dieťatu, majú debatny krúžok. Ale, bohužiaľ, tieto deti to budú mať v živote ľahšie....
@kittykat22 akože ozaj super pristup skolky....a ostatne deti boli akože disciplinovane, ano? neplakali a boli ukažkove? vylucit dieta z kolektivu a vyletov lebo place a vrieska...asi ma dovod preco vrieska a miesto riesenia je najjednoduchsie vylucit...samozrejme je ine 2,5 rocne a napr. 4 rocne dieta- ktore je už mentalne niekde inde
ja mam zasa skusenost z ihriska super pozitivne a usmievave matky, ktore maju vychovane deti...nemožu sa ani dotknut cudzieho a len na nich pozrie a oni už vedia, že maju sa spravat...deti pozdravia, pekne rozpravaju, slusne no TOP...ale ked sa mama nepozera tak sotia a pucia dcere ruku aby nedavala rucku "jej" kamaratke...naco to je dobre potlacat vyvin a spravanie deti....moja je zasa zivel...ked je statsna skace, tesi sa....ked je nahnevana krici no proste emocie....ked chce objima deti ked sa jej nieco nepaci odtlaci( malokedy) je zvedava vsetko chce pozriet, vyskusat....
Ja mam osobnu skusenost s mojou najlepsou kamoskou ze ked nase deti spolu vyrastali tak prave takto ako mali do tych 3 rokov tak jej dcera doskriabala mojho syna okolo oci lebo mali nejaky "konflikt" na preliezacke. Bola to fakt sekunda a nedalo sa tomu zabranit. Deti obzvlast male su nevyspitatelne a kedze nevedia rozpravat tak vacsina si to vybavuje rucne strucne. A viem ze moja kamaratka dbala na vychovu cize mi vadi taketo skatulkovanie malych deti ze su nevychovane. Nebavime sa o nastrocnych kde ta vychova sa uz da posudit aj z inych aspektov. A este dodam ze slecna ma dnes 9r. a je z nej dobre, mile dievca ktore by ani muske neublizilo.
@misana84 ano, dieta ktore sa 4 hodiny v kuse vala po zemi a vrieska a nie je s nim mozna tyzden debata tak je vylucene. A to tam chodil len od 8-12 a prevrieskal to uplne cele. Skusali to s nim tyzden a nedopadlo to, tak bol vyluceny. Mal plienky a odmietal uplne spolupracovat tak letel. Neviem co cakas. Ze sa 30 deti a 3 ucitelky postavia na hlavu koli jednemu dietati? To samozrejme nie je mozne.
Dalsia mama z radu dokonalych 😂😂, ktora presne vie, ako ine mamy nespravne vychovavaju svoje deti. Nech sem pride napisat, ked jej dokonale dieta bude mat 18, ci bola uspesna vo vychove 😅
@majkabambulik ako to dopadlo s tou poľskou mamičkou?
Tak ja neviem.ja mam 2 synov.mensi vzorne dieta a nq starsieho by si mi povedala ze je zakerny zly zla vychova...pritom vychova rovnaka len starsie dieta ma.napr
Autizmus co samozrejme na ihrisku nevycitas....ma.4 roky a tiez len tak.proste hodi piesok lebo je to jeho forma hry alebo senzorickejo uspokojovania a darmo mu tam budem vysvetlovat.radsej ho vexmem prec....ale je smutne ze hned matka ako ty ho odsudi jaky je zly a neviem co pritom nevie o nom nic!
@tina_tar mam doma 2,5 rocnu a vie byt uplny anjel, mila, zlata, kazdemu pozdravi, usmeje sa, pozicia hracky, rada sa hra s detmi a mojka ich(ano uz bola odstrcena, lebo nie kazdy to ma rad, vysvetlujem jej to). Ale vie byt aj riadny cert, chce mat tiez svoj priestor, vytrhne bratovi hracky(ma rok), nema odhad ako silno moze braceka postiskat. Dnes vysypala na hlavu piesok dievcatku a dokonca to aj zopakovala, vie ze to nesmie, aj tak to spravila. Na druhej strane bola od ineho dievcatka dost hrubo odsotena bezdovodne(to dievcatko malo zase prilisny obranny reflex, kvoli 2 starsim surodencom a myslela si, ze moja jej nieco ide spravit...). Za vsetkym sa nieco skryva, kazde dieta ma inu povahu. Mozno tie deti co hadzu piesok alebo odsotia sa nevedia inak vyjadrit lebo nerozpravaju. A v skolke je ucitelka, ktora snad ukoriguje deti. Tvoj sa nemusi hrat s kazdym🤷♀️.
@dadis ja som nikde nenapísala že som dokonalá mama, moje dieťa má tiež svoje muchy, ale snažím sa ho vychovávať a učiť ho čo sa patrí a čo nie. Ak by si si ešte raz prečítala môj príspevok, pýtala som sa v ňom ČÍM TO JE. V komentároch vyššie som sa dozvedela veľa prínosných veci, ako napríklad že niektoré detičky jednoducho majú takéto obdobie a podobne. Každá matka vychováva svoje dieťa tak ako vie a ako uzná za vhodné. Ak ti ale príde v pohode, že cudzie dieťa, bez toho aby na neho druhé dieťa vôbec pozrelo príde a spraví mu niečo nepekné, cielene agresívne v kombinácii s tým, že matka sa na tom z lavičky ešte aj zábava, tak možno je to žiaľ len o tom, že "trafená hus zagága" - bez urážky.
@veroniq85 áno rozumiem, ja však nehovorím o situácii pri hre. Skôr o situácii bezdôvodnej, kde to dieťa príde a naozaj bez dôvodu, napríklad aj bez toho aby sa niekedy videli nabehne k nemu a ublíži mu. Neriešim situáciu že by si nesadli pri spoločnej hre. A tiež netvrdím že, by malo z takého dieťatka vyrásť zlý človek, alebo niečo podobné. Mrzí ma, ak to tak náhodou vyznelo. Nechcela som tým nikoho uraziť, ak sa tak náhodou stalo, tak sa ospravedlňujem.
@hipuska áno je to prvorodený. Ďakujem veľmi pekne, som rovnakého názoru. 😊
@kittykat22 ďakujem veľmi pekne, s tou školkou si ma naozaj upokojila.
@h2o2 áno to chápem, učím ho že sa nepatrí takto zasahovať do osobnej zóny iných a pri cudzích deťoch to viac-menej rešpektuje. Ak by mu to spravilo dieťa preto, že prišiel k nej, nepozná ju a objíme ju, tak nedbam - samozrejme že to dotyčnému dieťaťu nemusí byť príjemné. Ide mi o tie bezdôvodne, cielené "ataky".
@siska53 veď práve, pamätám si to a práve preto mám panicky strach z toho, že by to v kolektíve mohlo prerásť do reálnej šikany, keďže sa ani nebrani, aj keď to asi neovplyvním... A áno súhlasím, lepšie ako nereagovať vôbec.
Sama o svojom synovi hovoris, ze "je taka povaha" je "dobracik"... pri tvojom synovi chapes, ze na jeho spravani ma velky podiel jeho POVAHA
ked ide o cudzie deti, uz vidis len nevychovu a to, aki su ti druhi zli... no aj u nich hra velku rolu povaha, mysli na to, led budez nabuduce sudit...
Alebo inak,neviem, kolko mas deti, ale az pri druhom zrazu pochopis, ze naozaj ta povaha je velmi vyrazna uz pri malych detoch
@tina_tar
Tiež som za mamu, ktorá dovolí dcére nepoziciavat hračky a neznáša kontaktné deti ak to sama nechce, aby ich nestrcila či nezhodila tak uteká za mňa radšej a som alergická keď nejaký chlapček menší jej chodí za ritou a chce ju chytať.
A predstav si, častokrát to nie je výchovou. Mám kamošku s dcérou čo je o tri mesiace staršia a aj väčšia vždy bola, do nej si nikdy nedovolila dcéra. Druhy chlapec od inej kamošky je o kúsok mladši od mojej a veľkosťou rovnaký a odmalinka prirodzene nnaho viac skúšala, vytrhla mu hračku a pod. On bol salamista a moja to z neho citila. A ver že moja malá a kamoskina výchova aspoň z neho spravili síce dobráka, ale tešili sme sa keď nedal hračku a boli prieky... Naučiť sa to dá keď sú deti malé, hlavne do škôlky sa kamoška bála aby bol priebojný. Takže beriem že všetko zle je na niečo dobré
A povaha tvojho syna tiež nie je výhra, osobne by som ho učila že nie všetko musí dať a keď mu niečo zoberú, aby mu to netrhali z ruky iné deti.
@beronsche ďakujem za radu. Áno, samozrejme učím ho držať si fyzický odstup od cudzích, viem, že ani mne nieje príjemné keď je cudzie dieťa príliš kontaktné.
@monkasponka chápem a som ti veľmi vďačná za takýto pohľad na vec. Avšak z toho co píšeš, že nic nepomáhalo dedukujem že si nebola z tých čo sa rehotali na lavičke zatiaľ čo ich dieťa bilo za 15 minút tretie dieťa len preto, lebo dýcha 😁
@viestta súhlasím a ďakujem 😊
@senta_sofia rozumiem, ďakujem. A to vysvetlenie dieťaťu určite aplikujem, pretože popravde som nevedela čo mu na to povedať - že prečo sa to stalo ak na to dieťa ani nepozrel, no toto je super. Určite to takto lepšie pochopí.
@lucinka1988 to čo si napísala je veľmi prínosné, ďakujem!
Moj synma 3,5 a ten ma spravanie ako na hojdacke, odmalicka ma strašne ignorantsku a tvrdohlavu povahu, vyzaduje pozornosť a je nervak, ale vie byt aj mily, rozkosny, zvedavy chlapcel co sa pekne pozdravi podakuje usmeje, ale aj hodi kameň, kopne do psa a podobne. A ver mi ze odkedy chodi do skolky sa to meni este viac, najprv chodil ze ho biju a su zle deti, teraz pocuvame ze bije deti on.
A nic nenarobim lebo su to proste obdpbia, vysvetlujeme, ucime co je a co nieje spravne, takze fakt tie deti netreba na zaklade 15 minutoveho vylevu na ihriski definovať ako nevychovane a zle.
Proste sa učia, spoznavaju, občas napodobňujú ine deti a hladaju samych seba 👍😏
@tina_tar noooo… toto som riešila pri prvom. Nechápala som ako sa môžu iné deti tak “svojsky” správať a stále som len toho môjho “držala v ústraní” aby neschytal. Potom sa mi narodil druhý syn a vieš čo? Ani na ihrisko s ním nemôžem, lebo je “nevychovany” 🤷🏼♀️Robím prvé a posledné a neviem ako ďalej. Vysvetľujem, rozprávam, ukazujem… a nie, nič nepomáha. Tak jednoducho nechodím s ním medzi iné deti, lebo ubližuje druhým deťom a hanbím sa za to. Bude mat 2,5. Vychovávaní sú obaja rovnako a aj tak je každý úplne iný. Bud rada že máš take dieťa a že on neubližuje iným.
Keby som vedela čo spravit aby som toho môjho zmenila, spravím aj prvé a posledné
Momentálne začal chodiť do jasiel, samozrejme som upozornila všetky učiteľky o jeho správaní a každý deň len tŕpnem čo a ako.
@taga ja som sa práve v tom príspevku pýtala, čím to je. Práve preto mám nevychované a zle v úvodzovkách, pretože si nedovolím nejaké dieťa nazvať priamo zlým a zároveň nechcem nikoho uraziť, len som tým chcela vystihnúť tu podstatu, neviem za aké slová som to mohla nahradiť, aby to bolo zrozumiteľne.
@diamond007 ďakujem, ja mu práve dávam na výber či chce požičať hračku, alebo nie. No on s tým problém nemá. Bože presne ja sa tak teším keď sa náhodou inému dieťaťu postaví, aj keď to vyznie hociako, no škoda že je to len veľmi zriedka.
@tina_tar napr moja mala ked bola v takom veku bola "hroznaaa", nedalo sa s nou velmi chodit do spolocnosti, kolektivu, musela som vzdy myslieť o krok dopredu, presne som potom vedela , kedy vo vypatych situaciach chce ona capnut alebo hodit a tak, takze som ju nespustila z oci nikdy ani na ihrisku aby nedajboze cudzim detom neublizila. Zlomilo sa to v 4r a odvtedy je z nej to co mas doma ty, kazdeho chce, s kazdym sa pohra, kazdemu pomoze atd ale uz ma 8r, uz je to iné.
Stretavame sa s rodinou, maju jedneho chlapca a je hrozne zakerny ,presne si uvedomuje co robi, uz ma skolsky vek , matka je z neho zufala, vychovavaju ho dost prísne a je cim dalej tym horsi,najma ked nie su nablizku rodicia ,vyuziva vtedy kazdu sekundu. Keby som ho nepoznala, asi by som si tiez pomyslela ze je nevychovany, no on dostava vela vela "kázní" o správaní a je mu to jedno.
@tina_tar nezmenil sa, je strašný dobrák a podľa mna submisívny veľmi. Bojím sa o neho stále, je veľmi ovplyvniteľný a ja ho len stále učím aby bol sam sebou. V skolke je to už iná mafia a niekedy len žasnem na čo sa nechá ukecat 🙈 jednoducho mu stále vysvetľujem, aby mal svoj vlastný rozum a nenechal sa vtiahnuť do ničoho o com pochybuje. Mám dva úplne diametrálne typy deti 😳 no bude to veselé. Nespravis nič, len mu stále vysvetluj. Ja som si tiež myslela že sú nevychovane deti, áno sú… len teda je to mezvladnuta výchova. Nie je to jednoduche pre ani jednu ani druhu stranu. Teda pokial maminy nesedia niekde za rohom a vykecavaju. Ja som doma aj revala keď tomu
Môjmu nasypali piesok na hlavu, do oči. A on trdlo len držal, lebo sa teším že sa s ním niekto hra. Dostal po hlave toľkokrát :( že som už potom ozaj nechodila tam kde boli velke deti. Teda väčšie ako on. Chodili sme medzi bábätka, tam to bola istota. Ale vieš, nedá sa stále tomu dieťaťu “pomáhať”. Život bude pre nich ťažší, treba ich na to pomaly učiť. Nemôžu sa nechať otĺkať, no musia sa naučiť nejako brániť. On na to príde. Držím palce nech je to čím skôr.
Pri 2,5 ročných detoch sa nedá vsetko hodit na výchovu. Su to male deti. O žiadnych vysvetľovaniach, kompromisoch nemoze byt rec. V tom v veku Su deti, kt. Su ako tvoj syn, ale aj také kt nemajú potrebu sa zbližovat, hrať, komunikovať s deťmi a reaguju na narušenie priestoru aj "agresívnejšie". Nic cudne na tom nie je.
Aj ja som zažila rôzne príhody, najhoršie co je a co jedine "riešim", ked dieta ubližuje inym, aj opakovane a mamičke je to smiešne. Inak vôbec nesudim ine deti, ine rodiny a povahy. Ani dospelí nie su rovnaki. Preco by vsetky deti mali byt ako tvoj syn? Moja dcera by jehi objimacky odfignorivala, ale nasa mala kamoška z toho obdobia by ho inak spacifikovala keby ju nejakym spôsobom "obmedzil" 😂 teraz su povahy uplne ine, moje dobre dievcatko je cert, a kamoška mba miesto tej certice malej poslusnicu 😁 cize napis o par rokov, netráp sa inymi jaslickarmi a pocjaj na pubertakov

@tina_tar To su este moc male deti a vysvetlovanie je zbytocne. Skor take, razne nie a oddelit dieta od toho dalsieho. Nejde tu o nevychovanost deti, skor mozno to, ze rodicia nevedia, nechcu urcit hranice. Ako..bitka sice nic nevyriesi, ale ak ten rodic len jemne capol na znak nesuhlasu, je to za mna- lepsie ako lahostajnost, ze nespravi nic a este sa pomaly usmeje. Ja som to riesila odchodom z ihriska alebo sedenim na " trestnej lavici" - podla zavaznosti skutkov. Nastastie nie casto, fakt nebolo velmi treba.
Ver, ze bude horsie, deti sa ale musia otukat a naucit sa branit samy.
Spomen si na svoje detstvo.. a ver, nebolo to ine!
A ako niektora napisala - daktorym detom zas moze vadit kontaktnost tvojho dietata.