icon

Nezvládam nástup do škôlky

sosanna88
4. sep 2015

Dievcence, som padavka!
Viem, ze tym prejde kazda mama, niektora viac, ina menej ale mna to dostalo....
Mala v stredu nastupila do skolky, tesila sa, neplakala, zvladla to. Aj na druhy den, i ked to bolo horsie lebo aj deti okolo nej viac revali, tak sa jej to uz asi menej pacilo.
Nevadi, prezila. No dnes mi skoro rano vstala uz s revom a ze nejde do skolky, ostane doma...tak som ju nahovarala, ze tam je super atd atd ale nic. Revala.
Nechala som ju doma...kedze ja nastupujem az v january do roboty, mozem si dovolit nechat ju kedykolvek doma dovtedy, ale asi to nie je moc vychovne...vsak?
No strasne som nervozna, od prveho dna, skratka neviem to prekonat a najradsej by som ju odhlasila a nedala ju tam nikdy.
Nie som nejaka velmi uzkostliva, ale co sa tohoto tyka asi ano....Ako sa mam ukludnit?
Ako ste prezili tie zaciatky?
Ono...ja ako decko som skolku neznasala. Hoci som dospela, pamätam si ucitelky niektore, aj deti, pamätam si ako som tam sedela v kute a s nikym sa nechcela hrat. Iba s jednou babikou. Noc co noc a rano co rano som mame revala, ze nechcem ist do skolky. A v skolke som sa zatala, ze to teda len prezijem, ten den, ale nemienila som ani spat, ani spolupracovat. Nerobila som zle, ziadne problemy, len som tam skratka nechcela byt a davala som to patricne najavo.
Zeby trauma s detstva? 🙂
Moja mala je spolocenska, nema problem sa zaclenit, najst si ,,partakov,, ale predsa dnes nechcela ist a ja uz mam nervy a predstavujem si, ze jej niekto nieco urobil.
Je to moje prve dieta, tak ma nezvozte prosim ale poradte. Hlavne co mam robit so sebou.

3kolka
4. sep 2015

@sosanna88 ahoj....mne malá plakala 4mesiace.ráno ked vstala plakala ,ukludnila sa až na raňajky v škôlke.bola tam len do 12:00 ked sme prišli domov plakala vyjednávala že tam nejde,večer pokial zaspala vyjednávala tiež hádam hodinu...ja som tak 3-4hodiny denne počúvla plač miestami až hysterický že ona tam chodiť nebude.trvalo to od septemra do januára.skoro ma porazilo ale prežila som....pred ňou úsmev na perách a vnútri som plakala....už som bola zdeptaná z toho ale pred ňou som to najavo nedala a potom z jednho dňa na druhý to odišlo....čiže 1 deň je malina 🙂

seahorse27
4. sep 2015

@bonaqa2013 Aj my presne tak. Kym este nechodila do skolky, tak ked na prechadzke zabadala skolkarov, tak sa hned k nim rozbehla, chytila ucitelku za ruku a takto si vykracovala a ja pekne za nimi na konci radu 😀 My sme s nou boli aj pozriet v skolke na konci juna asi na hodinku, nastupila potom v septembri. Uz vtedy sa hned zapojila, napapala sa s detmi, ledva sme ju odtial dostali prec. Ona ale bola extremne spolocenska uz od babatka, takze toto sme aj cakali. Teraz je prvacka a tiez nema ziadny problem.

h2
4. sep 2015

@sosanna88 Ahoj, nečítala som ostatné príspevky, ale myslím, že týmto si prešla každá (alebo takmer každá) mamička. To najlepšie, čo Ti môžem poradiť je, ak je to čo len trochu možné, aby malú vodil do škôlky tatinko, u nás a aj v niekoľkých iných prípadoch, o ktorých viem, to pomohlo. Písala si, že si do januára doma, tak to je výhoda, lebo dovtedy si malá zvykne a potom už budete bez problémov. Mnohé maničky túto výhodu nemajú a dieťa musí do škôlky, či chce, či nechce. A to, že si ju nechala dnes doma, si nevyčítaj, ja chodím normálne do práce, ale keď mám voľno, tak ho zo škôlky vyberiem.

dai
4. sep 2015

@bonaqa2013 my sme to robili presne tak isto pri prvom dietatku - niekolko mesiacov dopredu uz mala rezim doma ako v skolke, detto vela kniziek o skolke, rozpravani, chodili sme sa na skolky a deti pozerat...malinka sa velmi tesila ( aj ked aj ona mala obdobie placov po urcitom case - ale ako prislo tak odislo...)
Maleho uz zaucala malinka 😀

dai
4. sep 2015

@h2 len ono to je rozdiel ked dieta nechas doma lebo mas ty volno a ono to berie ako nejake kvazi prazdniny a ine ked ma fazu ze si chce presadit zostavanie doma a vtedy ho doma nechas - vlastne mu tym ukazes ze ked bude dostatocne vela revat tak si vydobije cokolvek...

hoogy
4. sep 2015

@sosanna88 a keby si zacala s nou postupne? najprv ju tam nechaj len pol dna napriklad prvy mesiac a potom ked si zvykne najde si kamaratov sama nebude chciet odist domov. ja osobne som s tymto problem nemala,ale viem,ze niektore mamicky to prezivaju. treba sa hlavne nad to povzniest a dieta dat do skolky a rychlo odist. september je velmi zly vela deti je novych, vela placu a aj deti, ktore by to ako tak zvladli sa casto nechaju ztrhnut davom. drzim palce 😉

babulka1978
4. sep 2015

@sosanna88 ahojcek.....moja mala v stredu tiez nastupila prvy krat do skolky, a ja som mala z toho vacsie nervy, ako ona.....fakt sa tesila....kazde dieta to zvlada rozne....ja som sa strasne bala, ze bude plakat, lebo ja som mala plac na krajicku, to by som asi nevydrzala, a pustila by som sa do placu aj ja 🙂 ale neplakala....v stredu rano sa tesila, vyparadila, isla s usmevom....problem bol, ked sme v satni narazili na dievcatko, ktore plakalo....to uz mala nechapala, a pytala sa, preco place, a videla som slzicky na krajicku....vyriesil to muz....rychlo jej navliekol papucku, a strcil ju pani ucitelke do triedy.....este chvilku sme pockali, ci bude plac, a nebol.....o dvanastej sme isli pre nu.....vraj plac bol o desiatej na prechadzke, ked zbadala, ze na parkovisku nie je nase auto......tak si uvedomila, ze tam je sama......vcera vraj tiez bol trosku plac, lebo mm chvilku meskal a nevybral ju presne po obede.....tak uz si myslela, ze na nu zabudol.....ale buduci tyzden ju uz chceme nechat aj poobede...uvidime.....tiez sme ju do skolky nedavali preto, lebo musela ist.....mm je na materskej s mladsim synom....ale dali sme ju tam kvoli tomu, ze ta skolka a detsky kolektiv jej proste da viac.....uvidime, ako to budeme zvladat.....drzim velmi palceky 🙂

miskap2111
4. sep 2015

@sosanna88 veľa dievčat ti tu dobre radí, takźe nejdem sa opakovať, len pridám moju skúsenosť z pred 21 rokov, keď moja staršia dcérka začala chodiť do škôlky. Tie scény, čo robila, boli naozaj strašné a stresujúce pre všetkých. Mňa dokonca aj učiteľky prosili, aby som našla iný spôsob - opatrovateľku, babku atď, lebo ani oni ju nevedeli zvládnuť, tak tam plakala. Ale nedalo sa inak. Prešlo to asi za 2 týždne, aj keď doteraz si aj ona na to pamätá a hovorí, aký to bol strašný pocit. Ale že si nakoniec zvykla.. Ujmu na zdraví źiadnu neutrpela a je z nej inteligentná, veľmi schopná mladá žena - dokonca psychiatrička. 🙂

adulla2
4. sep 2015

Urobila sa chybu,že si ju nechala doma, teraz bude vedieť, že ráno keď začne plakať nemusí ísť do škôlky....Prvé dva- tri dni deti zvládnu ukážkovo a potom, keď zistia, že tam majú chodiť každý deň tak začne 2 týždňový plač, po čase si zvyknú neboj 😉 Ja ako dieťa som tiež nechcela chodiť do škôlky, každé ráno som učiteľky kopala, škrabala, hrýzla doslova ma museli odtrhnúť od mami, potom ma dali do triedy k staršej sestre a už bolo dobre, celý rok predtým som bývala u babky, lebo naši nezohnali škôlku tak preto som asi taká bola, možno som sa bála, že ma tam nechajú celý týždeň, tak ako u babky a pritom moja babka bola úplne perfektná 🙂

hamca
4. sep 2015

@sosanna88 ja ti neviem poradit osobne, lebo sice mala mala ist prvykrat do skolky, ale mame "odklad", lebo je chora.
No svokra je ucitelka v skolke a castokrat mi hovorila, ze sa netreba bat, deti si velmi rychlo zvyknu, a placu viac menej iba pri rozluceni, ked uz mamu nevidia, tak je dobre. No stalo sa jej uz, ze mala deti, ktore to odlucenie fakt nezvladali, proste ako ucitelka s praxou videla, ze este nie su na skolku pripravene a sama navrhla rodicom, nech si dieta radsej este nechaju doma. Podla mna sa treba v tomto spolahnut na ucitelky. Keby mala mat dcerka so skolkou problem, urcite ti to ucitelky povedia.
Urcite si nenechavaj malu doma. V skolke jej bude lepsie.

katka1981
4. sep 2015

@sosanna88, nemala si ju nechat doma, mala si ju ukecat a ked tak nechat len na pol dna. Staci ze sa tuto noc horsie vyspala a je precitlivela. Ajked si na skolku zvykne este velakrat ti bude plakat ze do skolky nejde, lebo sa s kamaratkou pohadala, lebo jej pani ucitelka nieco nedovolila, vymysli si ze ju nieco boli..... Bola by to urcite zvladla. Ta kriza pride vzdy aj uz starsich skolkarok. Este aj nasa pediatricka povedala, ze deti radsej idu k nej ako do skolky. Niektore dokonca aj na krv. A nie preto, ze by im v skolke bolo zle, ale tam maju rezim, doma maju klud a pohodlie a samozrejme maminku. Neboj, buduci tyzden bude lepsie.

kafedame
4. sep 2015

@sosanna88 Nechápem,prečo hned píšeš: " iné deti okolo nej viac revali" ? Aj to druhé dieťa,je niekoho dieťa,a tiež mu chýba asi mamka,ktorá ho tam nechala.A čo,teraz kvôli tvojej malej sa má schovať do kúta a tam plakať,aby iné deti ho nepočuli aby sa náhodou nerozplakali aj tie?

blackcrystal
4. sep 2015

@sosanna88 nasi tiez nechceli chodit do skolky, tak sme ich odhlasili a potom prihlasili az posledny rok pred skolou (to si uz aj uzili, lebo tam byvali len do 12.00 kedze spat nechceli). A nemam pocit, ze by im to nejak uskodilo, maju vela kamosov a obaja sa dostali na vyberovu skolu.

Ked tam nechce byt a mas moznost ju nechat doma (tak za seba, ja by som ju tam nenutila). Jasne, ze sa musi socializovat (ale to sa da aj na roznych kruzkoch a na inhrisku), a nech si uzije detsvo kym moze, ved potom pride skola (a uz moc casu na hranie mat nebude).

h2
4. sep 2015

@dai No to máš vlastne pravdu. Ináč, ja synovi nezvyknem ustúpiť, keď by si chcel niečo vydobiť plačom, preto to ani nerobieva. Len sa mi nezdá až také hrozné nechať doma dieťa, ktoré bolo predtým v škôlke len 2 dni a išlo hneď od prvého dňa na celý deň do škôlky, hlavne, ak bolo predtým zvyknuté byť stále s mamou. Môj syn chodil od roka a pol do jaslí a pri nástupe do škôlky som ho prvé 3 dni nechala len do obeda, aby si postupne zvykol. Veď sme ženy, matky, tak buďme trochu citlivé a chápavé a dajme deťom pocítiť, že sme tu pre nich. Netvrdím, že treba ustúpiť decku, ktoré sa nás snaží plačom ovládať, ale zase načo byť zbytočne bezcitná, hlavne, ak má možnosť byť s ňou doma?

siska53
4. sep 2015

@bonaqa2013 aj my sme pripravovali,mame aj knizku Bobeik v skolke..nic nepomohlo ani u jedneho.

babulka1978
4. sep 2015

@kafedame to nie je o tom.....je normalne, ze tam deticky placu....ide o to, ako to to nase dieta "znesie".....to je proste "retazova" reakcia......ja ked som pre malu prisla v stredu, tak tam jeden chlapcek strasne nariekal....schovany pod perinou a nariekal........a my sme akurat brali malu domov......bolo mi ho strasne luto....mala som slzy na krajicku, a normalne som mala chut v tom momente zobrat aj jeho ....😀 ....je to o tom, ze to dieta to musi proste prekonat......a myslim, ze je lepsie plakat v skolke....ako byt do nastupu do skoly doma, a potom ako prvak plakat v skolskej lavici....to si neviem predstavit...aj ked viem, ze aj to je......

babulka1978
4. sep 2015

Inac....ja ked si spomeniem na moje skolkarske casy....bol to horor.....bola som tam vzdy prva.....o 6:00......a vzdy posledna....do 16:00......nenavidela som to tam.....

miku1
4. sep 2015

@sosanna88 V prvom rade sa ukľudni ty sama. Pokiaľ budeš nervózna, ustráchaná, bude to malá cítiť a bude vystrájať. Je normálne, že 1vý - 2hý deň je to pohoda a potom príde stres dieťaťa, aj moja mala 3tí deň kritický, ale vždy do škôlky nakoniec šla. A zo škôlky už išla vysmiata jak lečo, vraj ako bolo super.

dai
4. sep 2015

@h2 tak neviem - lasku davas predsa pocitit dietatu neustale... mam pocit ze sa tu bavime o 3rocnom dietatku ktore si uz dost uvedomuje svoju moc nad rodicom...
ja osobne som skor zastancom urcitych hranic pre dieta, nemam rada tu volnu vychovu dneska kde dieta je pan a rodic sa podriaduje a prisposobuje, pripadne nasledne ospravedlnuje...Bezcitnost si nespajam s ustupovanim pred detskym placom... moja dcera je napr. herecka - ma 8 rokov a ked jej poviem aby ti zahrala scenu ze je smutna tak mi ver ze nerozoznas ze len hra... a toto vie robit asi od svojich 2och rokov... ona ked mala svoje obdobie presadzovania si svojej vole ( co zial spada vaecsinou pod ten vek 2-3 roky kedy deti nastupuju do skolky prave aj kvoli tej emocionalnej flexibilite ) tak dokazala spravit v skolke take divadlo ze som mala co robit to ustat - ja som vtedy chodila do prace takze som vlastne nastastie nemala moznost ustupit... ona pritom skolku milovala - tento osial ju chytil asi po pol roku chodenia do skolky - tyzden divadla... uz rano ked sa zobudila zacala, kopala ked somju obliekala, revala celu cestu do skolky, v satnicke uplny bordel, drzala sa ma ako kliest leziac na zemi - ako vykon na oscara - po prvom raze som bola v soku, spotena, ucitelka mi ju vytrhla z ruk a ja som roztrasena isla do prace... druhy den to iste divadlo, ale rano mi ucitelka hovori nech zostanem za dverami , ze uvidim ze ako rychlo sa mala ukludni... tak som to spravila - asi 30 sekund trval krik za dverami - a potom akoby utalo...proste bolo to divadlo pre mna a z jej strany pokus posunut hranicu a presadit si svoju volu...keby ju vtedy necham doma tak tu hranicu posuniem ja sama ( nie ona - to deti nevedia, to robime len my rodicia... ako svoju dceru poznam tak by som mala nasledne obrovsky problem lebo ona by si nasla pattern podla ktoreho ma postupovat v buducnosti )

zvonilka111
4. sep 2015

Nechaj si dieťatko doma....moja prvá išla len do predškolskej,,,a je z nej múdre a dobré dievčatko....mladšia išla skôr...a bola tam len stále chorá...a nechodila ani rada....a čo?Nič sa nestane,,,raz tam pôjde,,,skôr,,či neskôr...pri mame je podľa mňa aj tak najlepšie 🙂 🙂 nech si hovorí kto chce ,,čo chce...🙂

babulka1978
4. sep 2015

@dai klobuk dole za vykon 😀 mna by tam vystrelo 😀

betunka39
4. sep 2015

moj najstarši plakal do Vianoc, potom cely jeden mesiac plakal aj ked bol prvačik. Ostatne deti vobec neplakali. Najmladšiu somdala teraz taktoež plače, aj doma, ale nie je to take, ako ked plakal syn. V prvom rade sa musiš ukludniť Ty ,aby mala necitila z teba nervozitu a nevyuživala to. Moja napr. vie, že pri mne aj ked poplače, ja neustupim, ale napr. pri manželovi by revala viac, lebo on jej ustupi. Mne bolo tiež velmi luto, ked najstarši šiel do 1.ročnika a plakal. Ale chodil sám autobusom do susednej dediny, tak som vtedy aj ja vyronila slzu, ked odišiel autobus. A na začiatku robiš chybu, že si ju 2 dni dala a dnes nie. To tak po mesiaci si možeš dovoliť, inak si nikdy nezvykne. neboj, mala to prplače, tak ako veľa deti a z vlastnej skusenosti Ti poviem, tie deti čo neplaču na začiatku zvyknu potom ,aj na konci, alebo niekde v strede, alebo aj po 2 rokoch chodenia. Jednoducho to ich neminie. Moja mladšia sestra plakal cely prvy rok v školke. Potom nič a cely prvy ročnik ,vždy až s nou muslela mam isť k lekarke, ale ona bala riaditeľa tak preto.
Hlavne Ty si nič nenamyšľaj, že jej ubližuju, raz to pride a ona sa musi naučiť smaa braniť a neboj, neda sa biť. 🙂 Držim palce.

dai
4. sep 2015

@babulka1978 ver tomu ze ja som nemala od toho daleko 😀

katka1981
4. sep 2015

@sosanna88, nikdy neprenasaj svoje zle skusenosti na dieta. Vela rodicov to robi. ja som v skolke kazdeho bila, strasne som sa bala aby moja dcera taka nebola. Stale som jej omielala pred nastupom, ze nesmie deti bit, stale som sa pytala ci poslucha atd. Nakoniec ona bola v skolke ta co dostavala, az nakoniec sa konecne naucila branit. Nebola taka ako ja. Napriek tomu, ze sa oduva a je strasne naladova (aj kvoli zlym nociam, ale zlepsuje sa to), deti ju zboznuju. Teraz nastupila do skoly. Na otazku ci sa tesi, kazdemu stale opakovala - je mi to jedno. Ja som bola vystresovana ako to zvladne, ci sa rano vysuchce a dojdeme nacas, lebo do skolky na 90 perc. chodila neskoro. Schytala prisnu ucitelku, bala som sa ako zareaguje. Zatial chodi do skoly este pred otvorenim budovy, ucitelku si oblubila, paci sa jej este viac ako v skolke, lebo tam museli spat. A ked som sa lucila s ucitelkou v skolke, som sa rozplakala. Moje dieta je ine ako ja, hoci bolest neznasa rovnako ako ja, place aj zato co si ine dieta ani nevsimne, citliva je extremne, ale mnohe veci zvlada ovela lepsie uz teraz ako ja. Takze nepozeraj stale na svoje dieta svojimi ocami, moze byt uplne ine. Nestresuj sa dopredu. Mozno bude skolku milovat, len potrebuje cas, co je uplne normalne. A hlavne sa snaz byt pokojna, na zapise som bola v strasnom strese a potom presiel aj na malu. Ked bola so mnou bola v strese. Ked ju vzala ucitelka do inej triedy a bola bezo mna, bola uplne v pohode. Zvladnete to neboj sa, zaciatky su vzdy tazsie.

h2
4. sep 2015

@dai 😀 Riadnu hérečku máš doma. Ja s Tebou, samozrejme, súhlasím, ak by to dcérka autorky príspevku robievala častejšie. Ale je to teraz prvýkrát. Ja sa tiež považujem za prísnu matku, keď raz niečo synovi zakážem, tak niet tej sily, čo by ma donútila mu to dovoliť. Ale keď viem, že niečo veľmi chce, tak mu to dovolím a on to nezneužíva, je si vedomý, že som to urobila preňho, lebo ho ľúbim. A on je potom zase ochotnejší urobiť, čo od neho chcem ja. Na mieste autorky by som dnes dcéru nechala tiež doma. Aj keď, ja by som na jej mieste nebola, lebo ak by som bola do januára doma, išla by malá do škôlky tiež až v januári.

betunka39
4. sep 2015

@sosanna88 a ešte niečo , píšeš ,že od januara nastupuješ do prace, mala by si podla mna dovtedy pekne zvykla a opadne Ti stres. pri nastupe do prace. LEbo ak ju teraz nechaš tak, pojde szarovno s Tebou, potom ju kde nechaš, ked už budeš v praci? A bude Ti potom robiť tie iste sceny ako teraz, tak ani do prace nestihneš načas prisť. Deti plaču doma, skušaju, ale v školke, ked sa za nami zatvoria dvere, tak vačšina prestane plakať. Moja sesternica nemala, kde nechavať maleho, už bol predškolak a po prazdninách vobec nechcela nastupiť. Celou cestou šli šmykom do školky, vysledok ,nove topanky boli cele zodrate. Ale muusel isť, lebo nemal kde ostať. Behom 2 dni ho to prešlo.

susminka
4. sep 2015

Ahoj, my sme to robili tiež tak, ako už bolo písané, do škôlky vozil tatino, ja by som to aj tak nestíhala, bola som v práci, prišla som si pre deti ja. Pre mňa to bolo tiež veľmi stresujúce, na začiatku som ich chcela vodiť ja, nakoniec ale vysvitlo, že s tým mám ja väčší problém, ako deti. Teraz túto "tortúru" absolvujeme tretí krát, chalani sú už dávno školáci, a znova vozí malú tatino a ja si pre ňu prídem doobeda. Chce to čas a výdrž. Skús sa nabudúce nedať ukecať a nech tam ide. Prídi po ňu hneď po spánku, aby sa nebála, že deti už odchádzajú a ona zostáva... Prajem veľa trpezlivosti a sily vám obom.

dai
4. sep 2015

@h2 tak ja zas fandim v tomto zakladatelke - ja sama som syna dala do skolky od zaciatku skolskeho roka aj ked ja som nastupovala neskor - vdaka tomu sme mali nadherne adaptacne obdobie ( co som pri dcere nezazila lebo tam som nastupovala okamzite ) - takto si malinky zvykal postupne, vytvoril si v mojej pritomnosti ale bez mojho zasahovania super vztah s ucitelkami a vlastne on vobec neplakal - az po 3och mesiacoch mal svoju 2tyzdnovku🙂 detto sme krasne zvladli to obdobie castych chorob bez stresu z prace... takze ja si myslim ze robi dobre... len to musi dotiahnut do konca.
Tiez nie som matka co nikdy neustupi😉 dokonca niekedy aj dost rozmaznavam... ale su urcite veci kde nechcem principialne ustupovat - deti od urciteho veku by si mali tiez uvedomovat svoje postavenie v rodine, ich ulohu... moja dcera napr. chce ist velmi do ufa na veceru - slubila som jej ze pojde ked sa nauci stolovat ako dama - vie co to znamena... skor ju tam nevezmem ani keby tam bola nejaka rodinna akcia...detto ked sa raz dohodneme ze si postel budu postielat sami tak im ju neposteliem ja... ja ti neviem... mne to celkom funguje - tiez som len amater vo vychove😀 toto su moje jedine a prve deti... ale tak snazim sa ich vychovavat s citom ale aj aby to fungovalo... mne deti vela ludi chvali ako si po sebe vedia upratat, vedia sa spravat v spolocnosti a pod. ... ale oni su len obycajne deti - tiez skacu do reci, tiez si presadzuju svoje etc. ... vsekto je len otazka vychovy a davania istoty detom cez tie hranice ktore podla mna oni potrebuju...

niekto tu samozrejme pisal o zrelosti deti - toto beriem... ak dietatko raz nie je psychicky na kolektiv pripravene tak mu treba dat cas - ale ak ten cas davame preto lebo sami mame nejaku psychicku traumu z detstva ( a dieta pritom uz je pripravene na kolektiv ) alebo len volime jednoduchsiu cestu ustupenia detskemu natlaku tak to podla mna dobry motiv nie je

yarnie
4. sep 2015

@sosanna88 Podľa mňa je to takto: sú deti, čo sú ready na kolektív, odpútanie od matky. Aj tie môžu plakávať, ale je to plač, ktorý skončí v momente, keď zmizne jeho divák - rodič. Potom je dieťa už spokojné, hrá sa, papá, spí, pije, komunikuje. Keď sa naučí, že mama vždy nakoniec príde a vlastne sa nič nezmenilo, keď pochopí, že ono je v škôlke a mama v práci, ale poobede sa stretnú a budú zas spolu, tak ten plač prejde. Potom sú deti, ktoré nie sú ready na kolektív, nie sú odpútané od matky alebo majú nejaký problém, ktorý sa manifestuje až oddelením od matky a vsadením do kolektívu (rôzne úzkosti, poruchy autistického spektra, atď). Ak ide len o predčasné umiestnenie do kolektívu, tak dieťa bude nielen plakať a vyjednávať, ale bude mať aj poruchy spánku, začne sa pomočovať, v škôlke bude depresívne celý čas, bude poplakávať celú dobu alebo väčšinu času, príliš sa upne na učiteľku, alebo bude vlastne len čakať na mamin návrat, nebude tam jesť, piť, spať, komunikovať hrať sa. Pokiaľ je tam aj nejaká porucha, úzkosť atď, tak tie prejavy budú ešte výraznejšie a dieťa môže napríklad úplne prestať komunikovať, začne sa zajakávať, alebo začne byť agresívne, alebo sa začne sebapoškodzovať, upne sa na rôzne rituály a podobne. Čiže podľa mňa neexistuje jedno riešenie adaptačných ťažkostí, ale treba reagovať vždy na konkrétne dieťa. Sú aj deti, ktoré navonok nemajú žiadny problém, v škôlke sú rady a poslušné, vzorné a potom po príchode domov sa menia na agresívne tornáda. To je tiež adaptačný problém, dieťa sa tak snaží byť dokonalé, že je v škôlke celý čas v ohromnom napätí a strese a doma sa potom ventiluje. Sú aj deti nadané, do bežného kolektívu s množstvom detí tiež nie úplne ideálne umiestnené, lebo je to pre nich chaos, nudia sa tam, nemajú partnerov na ich záujmy, často bojkotujú pravidlá, lebo im prídu nezmyselné a potom majú problémy... Aj takéto dieťa môže potom kolektív odmietať a pritom by stačilo nájsť vhodnú škôlku, s menším množstvom detí, s možnosťou individuálneho prístupu (lebo ak dieťa ako 4 ročné rieši príklady, vie čítať, má rôzne špecifické záujmy, tak mu nestačí sa učiť s inými deťmi farby, zvieratká a zvuky a ročné obdobia). V tomto konkrétnom prípade by som sa s dcérkou dohodla, že ok, dali sme si teraz ešte pauzu, ale od budúceho týždňa začne chodiť, skúsiť vypozorovať, ako sa chová v škôlke a podľa toho sa zariadiť. Bez ohľadu na riaditeľku má právo na adaptačný proces, čiže ak bude nejaký čas chodiť len na doobedie, tak bude, je to na rodičovi, ako to vyrieši. Neviem ako je to riešené v zákone, ale neverím, že existuje predpis podľa ktorého dieťa musí byť v škôlke od začiatku na plný čas. Držím palce!

akvi
4. sep 2015

@sosanna88 @yarnie to velmi dobre napisala, ja si dovolim este dodat k tomu, ze to, ze dieta place, to je ten lepsi pripad, plac totiz znamena, ze dieta tu situaciu dokaze emocionalne uchopit a spracovat - a tak male dieta vlastne robi to najlepsie, co dokaze, cize place, plac je ventil a je ovela horsie, ak dieta neplace a pridu problemy, ako pise yarnie.. Takze u vas je to vlastne uplne ok, je uz len na tebe, co s tym urobis.. 🙂