Nezvládam výchovu dieťaťa
Ahojte, mám 3,5 ročnú dcéru. Od narodenia je veľká nervačka. Keď sme medzi ľuďmi hanbí sa s nimi rozprávať pôsobí ako slušne dievčatko čo vôbec nehnevá....opak je iný....doma mňa aj muža bije...večer keď idem spať stále sa obviňujem kde robím chybu......ráno o 6 stávam aby som mala veci hotove pokiaľ sa zobudí.....a mohla sa jej naplno venovať ... zároveň ma ľahkú hemiparezu....som na jej výchovu sama s mužom ..nechodí do škôlky lebo keby začala biť deti tam tak neviem ...kreslime si, spievame, tancujeme, má všelijaké puzzle, lego... kopu hračiek ..hráme sa na obchod, knižky čítam.....ale keď ma vynervuje tak už samozrejme sa nemám chuť baviť po Tom ako má rôzne výstupy odrazu začne kričať, biť sa kvôli niečomu čo není po jej.....a mužom sa nemôžme ani rozprávať lebo v kuse chce byť ona stredobodom pozornosti. Ja už neviem či s ňou mám ísť k psychologické alebo ako to riešiť...niekedy je lepšie a potom ma také dni že je to na nevydržanie...ja chcem mať niekedy chvíľku času aj pre seba napr večer o od 9 si už chcem ležať a nič nerobiť po namáhavom dní ....skúšala som to po dobrom vysvetľovať....keď ma nervy tak nepočúva....keď sa už ukľudní hovorí že už nebude že už bude dobrá...a potom zas..jak mám riešiť takéto správanie?
@zuzkazuzanka55 ale však to je ok, že s ňou robíš rôzne aktivity, to je veľmi fajn
Tu baby skôr narážali na to, že vstávas aby si stihla všetko urobiť kým dcéra vstane. To by tak nemalo byt. Alebo na to, že zasahuje do rozhovoru s tvojim muzom, alebo že vás bije, alebo že si dovolí kričať na vás, alebo že večer nemáte na seba cas, lebo slečna si ho vyžaduje pre seba
Treba jej jasne povedať že teraz sa ty rozprávaš s ockom a ona musí počkať. Ale musíte byt jednotní
@zuzkazuzanka55 mam pocit, ze jej stale ustupujete, venujete prilisnu pozornost jej vystupom, urcite je to na konzultaciu s odbornikom
@zuzkazuzanka55 Ahoj, je to pre teba určite náročné, ale zjavne ste z dcéry ten stredobod vesmíru urobili vy. Venovať sa 3,5 ročnému dieťaťu celý deň by som nerobila a úprimne mám 2 deti, ani by ma to nebavilo. Veď som dospela, nie som otrok deti, aj ja mám právo na kávu v kľude a tú chvíľu si pravidelne doprajem a deti vedia že to je moja chvíľa, poviem im to a časom sa naučili že vtedy ma maju nechať, nerušiť ma, hrať sa a riešiť si veci sami v rámci možností. 95% veci počká tých 10 minút. Určite ju dajte do škôlky, v skolke bude strúhať dobrotu a takéto scény robiť si nedovolí. To že vás bije, k tomu 2 poznámky, 1. kde sa to naučila? Deti sa učia najmä napodobňovanim rodičov, starých rodičov....čiže ak ste ju zvykli capnut po ruke, lebo to sa nechyta, prip. po zadku, dieťa opakuje. 2. Ak toľko vyvádza, chce vašu pozornosť, s 3,5 ročnou sa už dá rozprávať....takže keď sa scéna upokojí....v kľude v náručí ju zobrať a nevyčítat a nenapominat, ale počúvať....trápi ťa niečo? Hneváš sa na nás? Chces niečo inak? A byť ticho a počúvať....zo začiatku možno veľa nepovie, ale časom keď bude vidieť že sa zaujímate, povie čo cíti, prečo tak reaguje. A hranice stanoviť tiež v kľude....Zlatko, ja si potrebujem teraz oddýchnuť, chcem si na 10 minút sadnúť a vypiť kávu a potom sa môžeme zasa zahrať. Alebo...teraz potrebujem navariť a nemôžem sa s tebou hrať. Pomôže mi ak sa zabavis sama. Možno zo začiatku bude protestovať, ale hlavne nevybuchni a vydrz, naučí sa že aj ty máš právo na seba. Večer deti idú spať o 8...vedia že ocko a mama si chcú oddychnut, pozrieť telku a byť spolu a to je čas pre mamu a ocka. Narovinu to deťom povieme a funguje to....o 8 sú v posteli, o 8:30 spia a my máme večer pre seba. Držím palce a veľa trpezlivosti želám, nebude to jednoduché, ale tá zmena vám pomôže.

@elementissa ako som písala vyššie hlavne kvôli tomu, že chodíme často na rehabilitácie, riešil sa jej zdravotný stav tak som ju nedávala od septembra do škôlky minulého roka...pôjde až tento rok ...robím jej často animatorku lebo si to vyžaduje asi je to tým, že nikoho nemáme je v kuse iba snami alebo vonku s deťmi keď sa hraje tak to není na dlho lebo jedni prídu na ihrisko ďalší odídu...ale zas vie sa aj sama zabaviť ..aj teraz sa hraje s bábikami sama ...