Obdobie vzdoru u 27 mesačnej

abika26
21. sep 2013

nasa malinka je velmi zive,ukecane dievcatko,podla mna na svoj vek dost samostatne(sama spinka,papa,chodi na zachod,nema problem zostat spat u babky,ist vonku s hocikym z rodiny atd...)pred 2t zacala chodit do skolky a odvtedy je o dost ina.zacala velmi kricat,pouziva same slova ako DAJ,CHCEM(pritom vie pekne poprosit,podakovat)hadze vecami,rozplace sa hystericky ked jej nieco nedame.mame doma este mladsiu 4m sestricku doteraz ju zboznovala,ochranovala a teraz jej zacala brat jej hracky,buchla ju po nozke stisla ruku.....je to obdobie vzdoru?ci je to kvoli skolke?a hlavne ako reagovat v takych situaciach a dokedy to potrva?Dakujem za kazdu skusenost a radu

martinkaadominik
22. sep 2013

Aj my prežívame vzdor a negativizmus dvojročných. Máme 29 mesačného chlapčeka a takmer ročnú dcérku. U synčeka sa to začalo v dvoch rokoch tým, že odmietol piť mlieko z hrnčeka (dovtedy vypil 1l mlieka denne z hrnčeka s náustkom) a niekoľko mesiacov sme mu museli dávať piť po lyžičkách... Keď sa bežne rozprávame napr. nebúchaj, nelez, nepapaj... a pod., on hovorí: "búchaj, lez, papaj..." Keď náhodou spadne, začne skákať po kolenách alebo si jemne búchať hlávku o zem. Maličkej našťastie nikdy neurobil nič vážne zlé. Momentálne sa jeho vzdor najviac prejavuje pri prebaľovaní. Už dlho sa snažíme odplienkovať, zatiaľ bez úspechu. Niekedy máva preto červenú ritku a samozrejme ho to štípe. Momentálne pri každom prebaľovaní vyskakuje zo stola, nechce sa nechať prebaliť, reve tak, že ak nechcem, aby zobudil malú, keď spí, musím ho ísť prebaliť von. Ale nepýta sa cikať.
Môj záver a pozorovanie: Je to obdobie, ktoré musí prejsť, dieťa sa učí presadiť si svoje a byť samostatné. Treba ho vždy za každú cenu usmerniť s čo najväčším kľudom (aj keď to pri 2 deťoch nie je jednoduché). Dávať pozor najmä na to, čo je najhoršie - ubližovanie sestričke.
Prajem pevné nervy, rozvahu a dostatok lásky a pozornosti pre obidve deti.