Od nástupu do škôlky nespoznávam svoje dieťa
Ahojte mamičky, môj malý ma 2,5 roka... Začala som ho dávať do škôlky, no lenže týždeň - od nástupu do škôlky ho vôbec nespoznávam... V kuse plače, chodí za mnou aj na záchod, lebo som ho nechala samého, v noci vrieska zo sna, ze nejde do škôlky, proste je v kuse na mne nalepený.Nechce nikoho, ani moju mamu, doteraz s tým problém nemal. Najnovšie sa vycika mimo nočníka, záchoda, najlepšie na podlahu a potom sa v tom čľapka. Neviem či to má nejaký súvis so školkou, prácu nemám a začala som ho do škôlky dávať, aby sa pohral s deťmi, ale vidím, že je to zlé, tak asi škôlku prerušime. Mate nejaké skúsenosti s takým niečím a nejaké rady? 😕 😔 ďakujem 😉
Bud s nim, prosim, doma!
@nikkyniks nečítala som celú diskusiu, ale minulý rok keď náš Jakubko nastúpil do školky, tiež sa v noci budil, aj s plašom aj bez..Ale prešlo to. Dieťa sa vyrovnáva s novým prostredím a nejako to musím spracovať. trvalo to u nás asi mesiac..ale pešlo to..zvykol si a školku mal potom rád.
Len na take pondelkove zamydlenie v praci, nemam namysli teraz konkretne toto 2.5rocne dieta, ale co by dze robili keby je povinna dochadzka od 4 ci niekde dokonca 3 rokov a dieta tam byt musi jednoducho alebo keby je len materska a ziaden rodicak 3roky ako na svk? Si myslite ze vsetky tie europskr deti maju traumy na cely zivot, al su citov neschopne jedince? Ved ani nasa generacia nebola 3 roky doma ale od polroka v jasluach a ze by sme boli vsetcia nejako citovo nevyrovnani al chladni neschopni sa mi nezda. Je jasne ze jazde dieta je ine ale po 2-3dnoch robit zavery?
@sense nedá mi inak, lne s tebou súhlasíť. nech sa spoločnosť zamyslí ...
Ďakujem vám za rady.... Pri niektorých som sa za hlavu chytila, ze aké matky sú, ale tak to su určite mamky ktoré žijú na západe... Tu u nás, malo kto dáva deti do škôlky, lebo je nezamestnanosť, čiže nejaké mamičky, ktoré by čakali na miesto v škôlke asi neexistujú... Píšete mi, že ho mám dať do škôlky? Dnes vstal o piatej ráno s plačom, stiskal ma a prosil, ze nájdeme nikam, teraz ešte spi... Je doma 2,5 roka, za ten čas sa naučil sam jest, rozprávať, napočíta s pomocou do desať... Chodíme sa hrávať k deťom od mala, dorabala som si vysokú školu pri nom a od mala bol cez víkendy bezomna, čiže mala som pocit, že škôlku zvládneme, ale aha... Opak je pravdou. Nechám ho doma, ved ja aj tak viac času mu venujem ako učiteľka, čo ma na hlave dvadsať deti... Ďakujem Vám za rady, idem zavolať, že dnes neprídeme, a poobede skočím za riaditeľkou,že nemá význam, aby sme nespali, vrieskali zo sna, a chodili do škôlky... Možno o pol roka bude iný a možno nie, ale tak som doma, inú robotu nemám... Stahujeme sa, bývame momentálne u mojich rodičov, možno to ma tiež nejaký súvis, lebo sa pýta domov, ale starý byt už nemáme a v novom sa ešte pracuje, ale mam pocit, že je toho na neho veľa... Detstvo si ma užiť a nie preplakať a zažívať šoky... Každé dieťa je iné, ja som plakala na predškolskej, tak nemôžem čakať, že malý bude bez slzy... Všetko chce čas, ďakujem pekne 🙂
@sense prepáčte, ale vy ste predpokladám od narodenia bola v jasliach, vás porodili a hneď dali.... Pokiaľ viem, kedysi sa do škôlky tak deti nedávali, keďže bola doba, aká bola, ale tak ste zjavne z iných pomerov, a ste tak vychovana, preto tak vychovavate... Všade inde sú pestúnky, ktoré chodia opatrovať deti domov... Doma je dieťa iné, doma to pozná, doma sa vie, kde, a s čím môže hrať, príde nejaká pani a hra sa s ním, kde to tu príde do škôlky, hodinu revu všetky deti a po hodine pomaly odchádzajú, tak mi povedzte, ci by ste zvládali takýto stres, keby ste mali... Sa zehnajte s nohou, ze mate deti "vycvicene" na škôlku od perinky 🙂
@nikkyniks moja sestra so synom od maaleho malinka chodila medzi deti, cudzich ludi, nemal nikde problem, k babkam tiez chodil.. ked mal 2 roky a 4 mesiace tak ho dala do skolky na pol dna, ved bol na deti zvyknuty... katastrofa... bol tam asi 4 krat a dost... teraz ma 3 roky a 4 mesiace a je to super! Nenormalny rozdiel.. az teraz bol zrejme ten spravny cas...
Moja skusenost z detstva, skolku som neznasala, doteraz si pamatam na tie pocity uzkosti ktore som mala ked ma tam mama priniesla. Moja odpoved bola, daj ma hocikde len nie do skolky, tak som svoje detstvo stravila u starkych a spominam na to ako na najstastnejsie obdobie svojho zivota a dakujem mojej mame ze ma tam nenutila chodit. Urcite ak sa da ostan s nim doma, ale vyhladavaj mu prilezitosti ako byt v kontakte aj s inymi detmi, aby si vybudoval dostatocne socialne vazby 😊
@nikkyniks ak si to dobre precitala napisala som ze nemam na mysli konkretne vase dueta, ano bola som od polroka v jasluach ako ine deti tetaz uz dospeli v mojom veku zial za komunistov 3jrocna materska neexistovala, ....neviem ci ste aj nuekde realbe zila al tue pestunky videla len v televizore ale nue kazda rodina ma pestunku, nie v kaxdej ridine je matka zena v buducnosti.... Tak sa neurazajte a nebudte vztahivacna,ved vy ste neboli nutena dat dueta di skolky....tak naco ste ho dali...a moje dieta nebolo od perinky v skolke ani tak vychovavane ani k tomu vedene od narodenia...a keby ste poriafne citali tiez by ste v mojom komente videli ze aj moje dieta si zvykalo aj ked nie tak extremne , lenze moje dieta mi netrcalo len mbe cely cas pri nohe kedze luxus typu rodicovska tri roky je len na slovensku
Zruste skolku uvolnite miesto dalsiemu dietatu jednoduche
@lauricka tak ma 2.5 r to dieta by malo ostat este doma pri mame ak nema pracu. inak sa tak take male deti spravaju.ked sa neadaptuju.a som pisala ze kazde dieta je ine.tie citlivejsie.asi aj autorkino to vnimaju horsie..
@sardinka336 ahoj, viem,ze dva dni je malo,ale nemala som to srdce ho tam nechat. Drzal sa ma ako kliest a ucitelka mi ho vytrhavala z naruce:( a nemala som pracu,bola dom doma,tak preco by som ho mala davat do skolky,ked tam ocividne nechcel byt. A teraz po roku sa to neda porovnat,same ucitelky povedali,ze je uplne vymeneny.
@sense tak tam kde som žila, deti do škôlky nedávali l, chodili pestúnky... Kamoška žije v Taliansku a tiež nechodí mala do škôlky ale k pestúnke, všade je to iné, vy zasa asi nepoznáte nikoho kto sa stará o deti iba škôlky... Miesto sa uvolnilo, nebojte sa...je tam 16 deti, miesta je dosť ;)
Ďakujem Vám mamičky 🙂
@nikkyniks nejdem citat, co ti radia maminky, nestiham 🙂 Ale presne toto som mala s mojim prvym synom, aj v presne tom veku. On sa dokonca zacal aj deti bat, ked ich videl, hned otocka a utekal...Tiez mi vsetci radili, to prejde a nechaj ho a tak...ze to je normalne, ale ja som dala na svoj vnutorny pocit a viac som ho do skolky nedala. Odlozila som to o rok. Zacala som ale s nim chodit do detskeho centra a tam sa pomalicky otukal. Ked uz nastupil do skolky ako 3,5 rocny, bol to ozaj rozdiel. I ked si aj sem tam poplakal, ale uz to nebol taky "srdcervuci" plac...uz bol iny...Ja myslim, ze ty vies co spravit, urcite to citis a synceka si najlepsie poznas. Nedaj na rady okolia...A este som si spomenula, ze ked som isla s malym do skolky 1x, tak sa ma rano jedna starka opytala, kam ideme tak zavcasu...a ja ze do skolky, tak hrdo som... a ona, ze s takym malym?...veru pravdu mala 🙂
@nikkyniks @sense Baby nedá mi nereagovať 😉 .... Podľa správania malého, asi naozaj nie je ešte zrelý na škôlku. Asi by som sa bála, aby to neskôr nezanechalo nejakú traumu. Podľa tej výraznej reakcie malého na škôlku. O to jednoduchšie je riešenie, že si ešte doma....tak je to super, že si ho môžeš nechať ešte doma. Môžno o rok to bude lepšie.
No súhlasím aj so sense. My sme tiež chodili do jasiel a škôlky. Mama nemohla zostať doma. Rovnako si nepamätám, že by boli pestúnky. Taká bola jednoducho doba. Zvládli sme to, nemám pocit, že by z toho vo všeobecnosti deti tej generácie mali traumu.
Moje šli v 3 rokoch a bez plaču....a nie, nie som zástancom, nechať dieťa vyplakať, prísnej direktívy....No podľa mňa, je dnes trochu iný problém a to, že tie naše deti sú veľmi "hýčkané" rodičmi, maminkami. Nechcem, aby to nejako zle vyznelo...ale príklad: mám niekoľko kamošiek mamičiek, ich deti ešte ani nespali napr. u starých rodičov. Neviem či aj budú niekedy, lebo nie sú zvyknuté.../áno viem, nie všade sa to dá, veď ľudia sú rôzni, aj starí rodičia, či svokrovci..../. Rovnako, že dieťa má 2 či 3 roky a ešte nebolo hodinku či viac u babky, či s otcom vonku....poznám aj také...Bežný obraz na detskom ihrisku: cez plot kričí dieťa "mam dones mi piť" či prvák, či piatak, či škôlkar....mama sa zdvihne a podá dieťaťu vodu cez plot...žiadne prosím a ďakujem, žiadne, keď si niečo prosím, tak obídem ihrisko a prídem za mamkou a vypýtam si....a je to takmer denno-denný obraz...tým som chcela povedať, že tým našim deťom beháme večne za zadkom, že im nepomáhame byť samostatnejšími...
Píšem všeobecne, len príklady z môjho okolia. Viem, že u Vás nebude v tomto problém, a je dobré, že môžeš s ním byť doma.
@nikkyniks Inak ma napadlo, že my sme mali "podobný" problém so staršou dcérkou pri nástupe do školy...dovtedy veľmi spoločenská, bez problémov by išla hoci aj spať k nejakej mojej kamoške, ktorú v živote predtým nevidela 😀, alebo sa na celý deň hrať, mimo nás rodiny. A nástupom do školy úplná zmena, ani smeti som nemohla ísť vyniesť, keď nebol doma aspoň tato. Dookola mi opakovala, kde má družinu, či to nájdem. Tiež som ju nespoznávala, no čo Ti poviem. Tak sa držte a snáď o rok sa bude malý tešiť do škôlky....
Diky 🙂 sama som zvedavá ako zareagujú učiteľky, na to, že im poviem, že na teraz končíme so škôlku... Lebo podľa nich, teda pred týždňom vraveli, že dávať ho, že on je malý, ale zvykne si... No lenže v piatok už nereval nikto iba on, a to tak, co rozreval iné deti a zaspal mi na rukách kým som ho prezula :( keďže v noci nespí lebo ho straší...
dobry den. Tiez mam tento problem a som uz z toho zufala. Dcerka 3,5rocna sa tesila do skolky uz asi rok. S inymi detmi vonku ziaden problem nemala a teraz ako nastupila do skolky tak len stale place nezapaja sa do kolektivu nechce nic jest pit. Uz sa zacala aj picikavat co u nej bezne nebolo. Viete mi prosim poradit co mam robit? Zatial chodi do skolky len na dve h ale aj tie tam preplace
No kocky mam to iste. Od kedy mala nastupila do skolky v noci sa mi sem tam zobudi a place hlada ma. Reve za vsetko jed piviem nie, nemozes, nesmies proste zakaz tak konec zachvaty revu. Cely den je pri mne stale ma vola hrat sa. Cudujem sa deti miluje stale by sa hrala len. Neviem preco skolka jej nepasuje 😔😔 neviem ci ju odhlasit ci to skusit este aj ked ma uz 3,5 roka
A keď tak čítam asi nie som jediná.... Keďže je veľa hodín napíšem vám zajtra akú ja mam skúsenost.
@cucoriedkafiha
@vierkalien aj my to mame ale s tym ze uz maly biac menej neplace vuac ako tyzden sa mi tam pocikaval ale uz sa lepsi situacia.asi len skúša ze ci to myslus vazne ano je to zmena pre nu ale zvykne si
@nikkyniks Urobila si určite dobre, že si ho berieš domov, o pol roka bude na tom podstatne lepšie..to ver. Môj má tri, v aug. som ho skúsila dať do škôlky v montessori herni,.prvý deň dobre, druhý začal plakať, aby som chvíľu ostala, ja som ostala- chyba- potom som už neodišla, lebo spustil veľký plač a tretí raz som hneď odišla, lenže im tam plakal celý čas..no a aj pridružené veci tam boli, ale neriešim. Teraz chodí už do "normálnej" škôlky, prvý týždeň poplakal, a teraz už celkom dobre- už sa mu zamieša medzi "škôlka je zlá" aj v "škôlke je dobre". Takže robíš dobre, uži si to s ním ešte chvíľu, aj to sťahovanie mu nerobí dobre a do toho škôlka, aa manžel preč...samý stres pre neho.

@janamt Presne, absolútny súhlas.