Odúčam od plienok

katkara
26. máj 2014

Zdravím mamičky, neviete mi poradiť ako odnaučiť 16 mesačnú dcérku od plienok? Na nočníku obsedí, vie sa doňho vycikať aj vykakať, ale sama sa nevypýta a aj keď sa jej spýtam, či ideme na nočník, vždy krúti hlávkou, že nie, ale keď ju naň dám tak väčšinou sa vždy aspoň vyciká. Doma keď sledujem čas, tak to celkom aj ide no problém nastála vonku... Keď ju idem dať vonku cikať hneď plač a spiera sa. Neviem či jej je nepríjemná tá poloha pri cikaní alebo čo, ale pre nás je to veľký problém keďže väčšinu času trávime na ihriskách :( Viete mi niektorá poradiť čo s tým? Ďakujem veľmi pekne

vvia
26. máj 2014

To by aj mna zaujimalo 🙂 moja sa teiz nepytala, teraz posledny tyzden ukazuje ze nieco robi ale castokrat to nestiheneme a vonku fakt netusim co robit 😅 ale my na to dojdeme 😝 😀

hajajanka
26. máj 2014

😀 Uz len slovo "odnaucam" si samo sebe odporuje 😀 Ja by som z toho nerobila az taku vedu. Ak nechce vonku cikat, tak nosit nahradne oblecenie alebo par dni sa zdrzovat len blizko domu, kedy v urceny cas stihnete prist na nocnik.
Ja som zo zaciatku davala dieta na nocnik kazdu hodinu bez ohladu na to, ci chcelo alebo nie (teda ci sa mu chcelo alebo nie, nikdy to nebolo s placom ani z donutenia). Ked sme isli von, boli sme nablizku domu a v urceny cas sa islo na nocnik. 16-mesacne dieta je dost male na to, aby sa pytalo samo. To naozaj zvladne len malo deti. Takze je na tebe to ustrazit. A hlavne netrestat za nehody. Kazdy z nas nosil plienky a vsetci sme sa oducili 🙂

miriama11
26. máj 2014

Ahojte tak aj my sa s tym trapime moja mala ma 18mesiacov a cca od roka ju davam na nocnik z malymi pauzami ked nechcela.tak na zaciatku bol strasny plac .potom sme presli na nalepky ako motivaciu vtedy sa aspon vypisala teraz uz aj kaka obcas ale nepyta sa .vykaka sa sama v postielke ked ju ulozim.vcera mi prvy krat povedala ze chce kakat ale to bola asi nahoda 🙂vecsinou mi povie az ked je po vsetkom.

jamelia
26. máj 2014

Ahoj, ja som dcerku oducala, ked mala cca rok a pol, bolo to sice v zime, ale na nocniku sa uz vedela pekne kazde rano po zobudeni vycikat. Urobila som jednoducho to, ze som jej nedala plienku a vysvetlovala, ze bude cikat na nocnik a fungovalo to - vedela, ze ide cikat, len este nevedela stihnut - takze som prala dookola ocikane veci 🙂 bolo to tak par dni, ale potom som si povedala, ze este sa jej asi "neprepojili kabliky" a este mesiac som pockala a nechala plienku - potom skusila znova a bolo to o dost lepsie - cize potrebovala iba cas. Co sa vonku tyka - ked bolo leto, chodila po dvore - mame dom - s holou ritkou 🙂 ale ked sme niekde mimo isli, napr. na nakupy, na navstevu, tak som jej este davala plienku - aj na noc. Takto to trvalo par mesiacov, na noc skoro rok a zbavili sme sa plienok uplne. Syn ma teraz tiez 16 mesiacov a s nim zacnem asi s behanim po dvore naholo 🙂 ale este aspon mesiac pockam. Niekedy to dieta na to este nie je pripravene, potrebuje jednoducho cas. A mozno sa jednoducho hanbi, alebo sa chce hrat a nie venovat cikanu 🙂 a preto sa hneva. Ved uvidis 🙂

pe
26. máj 2014

Ja som pri dcerke vyuzila, ze bolo leto a teplo a naucila som ju cikat vonku na travicku, vzdy sme sa hrali, ze ideme ocikat mravceka alebo husenicku a to jej prislo zabavne - aj ked tam samozrejme nic nebolo, potom chcela chvilu tak cikat aj doma do vane, ale po par dnoch uz chodila pekne na nocnik alebo na zachod, vonku som jej davala gatky, nie plienku, ked sa aj pocikala, prezliekla som ju a ked uz som nemala ciste veci, dala som aj tu plienku, ale treba vyuzit, ze je teplucko, detom sa zapaci ten pocit bez plienky, teraz akurat s tym zacinam aj u syna, tak uvidime, mozme si pisat ako sa nam dari 🙂

bzzzz
26. máj 2014

Ahoj. Moja má 15 mesiacov a presne to isté. Doma keď sledujem čas a nemám ja stresy, nejaké brigády, že treba chlapom variť a podobne, tak je to super. Ciká a kaká skoro len do nočníka, nehodu máme tak raz a ž dva krát za deň, čo si myslím, že na také maličké dieťa je veľmi dobré. Dokonca aj na obed keď spinká, vstane suchá. a keď sa v noci zobudí a dám ju na nočník, tak sa vyciká a do rána vydrží suchá.
Dokonca už mi pár krát aj priniesla nočník, keď chcela cikať.
Ale keď sme vonku, to isté. Síce nechodíme na ihrisko, sme doma na dvore alebo u babky na dvore ale keď ju nesiem dovnútra na nočník, tak sa tak vzpiera, že mám problém ju vôbec udržať na rukách. A to jej pritom vždy vysvetlím, že len gaťky stiahneme, vycikáme sa a že hneď ideme naspäť. Ale nepomáha to. Dokonca mám pocit, že niekedy naschvál akoby zadržala a potom sa pociká hneď ako vyjdeme von - len neviem či také malé dieťa je toho už schopné, to len môj pocit taký.
A hlavne vôbec nepomáha, keď má len gaťky, lebo vtedy asi necíti, že je mokrá, ako keď má aj pančušky alebo kraťasky.
A keď ju dávam vonku cikať na trávu tak plače, to sa asi my nenaučíme ☹
Tak som zvedavá, ako to bude ďalej.
Ale keď vidím po vonku behať dva a pol ročné deti v plienke, tak ma to až tak netrápi.

siska53
26. máj 2014

@katkara moja ma 25m. A,tiez sa malokedy vypyta. Syna som v tom veku nevedela odplienkovat vobec. Az v 2,5 roku s ato podarilo. Budes to asi musiet robit ako doteraz. Ja s malou som este nenabrala,odvahu ist bez plienky. Totiz mam este starsie dieta,ktore je s nami doma,takze moja pozornost vonku je rozdvojena . 🙂)
ja by som zostala,pri tom,com ste a skusila neskor nechat to na nu. Mozno sa to uz o par dni u vas zlomi.
ja na to cakam tiez. 🙂) inak moja dr.mi povedala,ze staci odplienkovat az po 2.roku (vlastne,obe,kedze sme menili pedinu a ja som sa popytala i novej 🙂)
obe maju skusenost,ze deti odplienkovane pred 2.rokom,sa castejsie a dlhsie pomocuju. Nie je to pravidlo,ale statisticky im to tak vyslo.
nas syn mal,len,4nocne nehody za rok bez nocnej plienky,z toho dve boli v case choroby. A v tom veku som ho odplienkovala za 3dni,malu odplienkovavam uz mesiac a stale sa malokedy vypyta sama.
tot moja skusenost.

gabinecka_
26. máj 2014

@katkara nosila som so sebou nočník a po čase sa jej páčilo ocikávať trávičku, kvetinka atď.

januliku
26. máj 2014

@katkara Aj ja odporúčam zobrať na ihrisko nočník. My sme tak chodili minulé leto 1,5mesiaca, všade s nočníkom. Ale mne sa vonku pekne pýtala cikať, len keď som ju chytila, tak sa jej nedalo, tak sme chodili s nočníkom, do neho to išlo bez problémov. Jedného dňa, keď išla cikať staršia kamoška, tak dcérka chcela ísť s ňou. Vtedy sa jej prvýkrát podarilo vycikať do trávy a od vtedy sme nočník na von nepotrebovali.

michaela1711
27. máj 2014

moj syn ma rok a pol a tiež ho odučam od plienky, ale este sa mu nepodarilo vycikat sa do nocníka a neobsedí na ňom.

katka2224
27. máj 2014

Minule som čítala článok, kde bolo rozobraté, že dieťa do 18. mesiaca života nie je schopné psychicky pochopiť, prečo chceš, aby sa pýtalo na nočník, a ďalší nezanedbateľný fakt je, že minimálne do tohto veku nemá vyvinuté na to potrebné orgány tak, aby ich vedelo ovládať.
Samozrejme, každé dieťa je vývinovo trochu iné, ale asi v tom niečo je... 😉

lilike26
15. júl 2014

Asi to chce cas. Moj syn sa naucil naz nocnik ked mal 2 roky a 2 mes. Kedze je aprilovy zacali sme zaciatkom leta a bolo to bezx komlikacii- skryla som plienky a jemu sa strasdne pacilo pisat ako psik pri strome a doma to neriesil normalne na nocnik aj v noci.