Oneskorený psychomotorický vývoj u 16 mesačnej dcérky
Ahojte maminky, neviem kam sa obrátiť, skúsim tu... posledné dni som si akosi kvôli článku na internete začala všímať moju dcérku a začala uvažovať či je v poriadku a už mi z toho šibe... dcérka ide mať 16 mesiacov. Narodila sa s vývojovou vadou na obličke, kvôli ktorej sme v priebehu tohto roka boli na 12tich hospitalizáciach, z toho tri narkózy, posledná bola kvôli náročnej operácii 5 hodinová, týždeň musela ležať na jiske ma chrbte.... dcérka stále nechodí len popri nábytku, v priestore sa nepustí... nerozpráva, len si blaboce všetko možné...fyzio sa vyjadril že zaostávanie je kvôli nemocniciam, a kvôli tomu, že sme nonstop doma zavretí, že nemala toľko možností rozvíjať sa... rozumieť rozumie... nakŕmi macka, vie kde čo je, ukáže na to, keď niečo chce ukáže prštekom, via zakývat, spraviť tap tap tapusky, ked jej poviem kde má ponožku, nájde ju, prinesie a ukazuje že patrí na nôžku... očný kontakt má, ked príde tato z práce tak mi ide z rúk vyskočiť od radosti ..akurát čo si všímam veľa sa hráva s rukami, sedí na kolienkach, rozhadzuje ich a smeje sa na tom, prípadne s nimi len kyva hore dole, robí to aj keď je veľmi nadšená aj pri hre...registrujem že sa pri hre kýva zo strany na stranu, zaborí hlavu do zeme, že sa chytá za hlavu. Čítala som článok o autizme, dovtedy som si to nevšímala, brala som to ako takú jej zábavku....teraz neviem a mám v hlave chrobáka pochybnosti... mám to riešiť alebo je to proste len niečo jej? Je to moje prvé dieťa a vôbec netuším čo je normálne, čo si mám všímať a lekári to stále prideľujú tomu čo sme si zažili... spoľahnúť sa a proste prestať zbytočne stresovať? 😂 Verím, že ma chápete, ďakujem! ❤️
@mima172 všetky detičky ktoré majú na starosti s autizmom majú k tomu viaceré ďalšie príznaky. Veľmi veľa zdravých detí má toto trepotanie rukami a hranie sa s nimi a postupne to začne miznúť. Je to z dôvodu nedozretej cns a že učia sa len zvládať emócie. Tak ako hadzanie sa o zem, je za tým aj mávanie rukami. Hned ako ku nám prišli ju sledovali ako sa správa a všímali si úplne maličkosti... očný kontakt s nimi, sociálna interakcia, ako komunikuje so mnou, ako reaguje na rôzne situácie....a že to ako sa správa nerobilo žiadne dieťa v jej veku kedy už padalo podozrenie na autizmus. Že robia s tými deťmi vkuse a môžem byť úplne kľudná, že je úžasná a neskutočne rozumie ... Sami mi povedali ze nech negooglim a užívam si ju, že skôr si myslia ze keď sa rozchodi, tak sa aj rozrozprava a tak ze ešte budeme na toto obdobie spomínať 😂
Ďakujem. Ze je to krásny pocit, vedieť, že je všetko v poriadku? 🥰
@mima172 ak máš hocijaké podozrenie ozvi sa im a negoogli...ja už som nespavala po nociach, čo som si už dieťa zdiagnostikovala 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️ toto CVI by sa malo dostať viac do povedomia rodičov, mne to veľmi pomohlo, až mi kameň zo srdca padol 🙏
@mima172 rozplakala som sa ❤️ ťažilo ma to veľmi... manžel nechápal, čo vymýšľam....len no som matka ktorá som s dieťaťom nonstop....mala som pocit že nikto nerozumie mojim pochybnostiam...tu rozumeli, pochopili, podporili a ukludnili 🙏
Veď ty si presne ako ja!!! Po nociach rozmýšľam, úplne strašne stavy. Hlcem vitamíny a doplnky na ukludnenie, lebo neviem spať 😔 Presne, môj muž ma nechápe, že iba porovnávam a šibe mi z toho, že som s malou stále a ona je iba komplikovaná. Bodaj by mal pravdu, no ja neviem byt v pohode... Vidím, že je iná ako jej rovesníci... Žiaľ, bolo by to peklo, keby si ku nám niekoho zavolám, ten by sa so mnou snáď aj rozviedol zato "co vymýšľam" 😌
@mima172 píšem ti ss
tesim sa ze tip na cvi pomohol. 🤩🤩 gratulujem a tedim sa s tebou
Ahoj, vieš čo, tie narkózy - to je pre organizmus aj CNS veľká nálož. 🙏🏻
Odporúčam absolvovanie niekoľko kraniosakrálnych terapií. Najlepšiu skúsenosť mám vo Fyziomama Trnava. Je veľký rozdiel, kto to robí!. Zharmonizuje a naštartuje to lepšiu regeneráciu celého telíčka. Boli sme aj v Ba aj v TN a teraz chodíme do TT (aj ja, lebo tento prvý rok ma tiež rozhodil…). Je tam úžasná fyzioterapeutka Lucka. Veľmi odporúčam. To by si mala po tom všetkom ozaj taký doplnok pre malú, možno aj pre seba.
@blazalenka a ešte - chodí sa na to raz za 3-4 týždne. Nie skôr ako po 3 týždňoch.
Ved tam nic autisticke nieje. Mam aj chlapca ktory stale nema diagnozu a nic z toho teda v tom veku nerobil a mam aj dievca ktore ma 18m a v porovnani s bratom vie veci viac, no niektore veci co pisete tiez nevie ale nepovazujem ju za autistu. Dieta ktore rozumie, ukazuje, robi veci na povel , mozte byt rada ze toto v jej veku robi a teste sa ze je sikovna aj napriek tomu co si preskakala 🥰

Skvelé, moc sa teším s tebou ☺️ No a toto Googlenie je posledne dni môj veľký problém 😔
Prosím ta a to trepotanie ručičiek - ako sa ti k tomu vyjadrili? Ako rozoznať, že je to normálne spracovanie emócií alebo je to už znak autizmu?