Opar na nôžke

milivanilka
4. mar 2018

Ahojte. Môjmu mesačnému chlapčekovi sa v plienkovej oblasti vyhodil dosť veľký opar. Mala som herpes na ústach, no vôbec som malého nebozkávala. Ako som to zistila, že to tam má, vidím, že malý je spavý už druhý deň, nevedela som prečo. Môže to súvisieť s tým oparom? Včera na nôžke nemal nič. Takže sa mu to muselo vyhodiť v noci.
Čo mám robiť? Co to je? 😩

katharines
4. mar 2018

A si si ista, ze je to opar a nie zaparenina? Skus dat na to panthenol, alebo na opary zabera rakytnikova indulona. Ak mas doma rakytnikovy olej, tak zmiesaj z trochou olivoveho oleja a potri. Pripadne na opar moze zabrat obklad z odvaru medovky.

milivanilka
autor
4. mar 2018

@katharines je to typický opar ako sa robí u dospelých na pere. Môžem mu na to dať čajovníkový olej, ktorý zaberá aj na vyrážky? Je to prírodné. Nemalo by mu to ublížiť

katharines
4. mar 2018

@milivanilka no mne osobne cajovnikovy olej nepomohol. Vyskusat mozes, ALE je potrebne ho zriedit do ineho oleja ako napr. olivovy, mandlovy, kokosovy... Kokosovy by v tomto pripade bol lepsi, ale pouzi papensky olej aky mas.

katharines
4. mar 2018

A pises, ze ma mesiac. Kojis ho? Lebo herpes moze u nekojeneho byt problem. V pondelok by som volala doktorke (dufam, ze vas neobjedna ku chorym)

milivanilka
autor
4. mar 2018
katharines
4. mar 2018

@milivanilka ach jaj. Daj mu ten cajovnikovy zriedeny v inom oleji. Treba to stale premastovat, vzdy ruky predtym i potom umyt. Podavaj mu aj vit C v kvapkach. Mozno aj vit skupiny B, ale to nech povie lekar.
Ak sa nieco zhorsi (dychanie, teplota, ....) radsej zavolaj na pohotovost.
Je tu skupina zdravotnici na MK, su tam aj pediatricky. Ukaz im tam tu foto. Mne sa to teda nepaci. A nezabudni pit ten caj z medovky, ten by mal ucinkovat proti herpetickym virusom. Prejde i do mliecka. Tiez mu prikladaj tampon s medovkovym cajikom na to miesto vzdy pred dalsim mastenim.

sjuzan77
4. mar 2018

Čo robiť? Jednoznačne kontaktovať lekára, opar je vírusová infekcia, ktorá môže na tak malom dieťati zanechať vážne následky. Preniesť sa to nemusí len bozkom, ciest je mnoho, taktiež nezaváži, či je dieťa kojene, alebo nie. Podľa fotky to môže byť aj impetigo, taktiež treba riešiť lekárom, ale keďže máš práve opar aj ty, neriskovala by som. A nenatierat zatiaľ ničím, zbytočne riskujes prenos vírusu na väčšiu plochu.

ivec16
4. mar 2018

sla by som k dr, u tak maleho babatka to moze byt velky problem

ivec16
4. mar 2018

a tiez mi to viac sedi na to impetigo

milivanilka
autor
4. mar 2018

Zajtra v momente utekám k lekárke. Počká to? Alebo mám ísť radsej na pohotovosť?

katharines
4. mar 2018

@sjuzan77 ako na vacsiu plochu? Cajovnikovy olej je tak proti virusom i bakteriam a nikdy sa nepotiera vacsia plocha, len dane miesto.

sjuzan77
4. mar 2018

Skúsila by som na pohotovosť zavolať, čo odporučia oni, ak nie na pohotovosť, tak zajtra pediatrovi. A bez obáv, bude to dobre 😉

katharines
4. mar 2018

@milivanilka ma babo horucku? Ak ano, volaj pohotovost.

katharines
4. mar 2018

@sjuzan77 tiez ak matka ma prave herpes a koji, protilatky dostava aj babo. Horsie by bolo, keby s herpesom dosiel tato, alebo niekto iny.

pininka
4. mar 2018

Suhlasim ze je to impetigo. Nasa mala to iste, nakoniec na celom tele,doniesla si to z porodnice,moze za to zlaty stafilokok,alebo streptokok, zajtra urcite smer lekar kym to nema vsade.

milivanilka
autor
4. mar 2018

@katharines nemá horúčku. Hneď som merala. Je divné kľudný a spavý

milivanilka
autor
4. mar 2018

@katharines Nekojím. Nemám už mlieko 😞

sjuzan77
4. mar 2018

@katharines je to zásah do ohniska, stačí, že sa dieťa trocha mykne, mamine sa bude triasť ruka a je zasiahnutý ďalší milimeter-dva. Olej môže byť dobrý pre dospelého, ale bavíme sa o mesačnom dieťati, pre ktoré môže byť NELIECENY vírus až fatálny (veľké písmená na zdôraznenie zanedbania, pri lekárskom dohľade to bude v pohode). A je fakt jedno, či je kojene, či to zaniesla matka alebo otec, či cudzí človek, nič z tohto sa nedá brať ako poľahčujúce pri takejto infekcii.

katharines
4. mar 2018

@sjuzan77 to je fakt. Avsak vsetky antivirotika su ucinne len v zaciatkoch a toto uz zaciatok nie je. A pri detickach do 3 mesiacov je nutne byt obzvlast opatrny.

katharines
4. mar 2018

@milivanilka kedze ide o mesacne babatko, radsej zavolaj na pohotovost, necakaj do zajtra. Pridu, pozru sa a zhodnotia co a ako. (Aspon dufam). Drzte sa.

janinah
4. mar 2018

pohotovosť,dnes,je príliš malý na pokusy s olejčekami

katharines
4. mar 2018

@milivanilka prosim, daj vediet ako ste dopadli. Vela stastia. ❤

marissenka
4. mar 2018

Choď k dr s ním ,je maličký

milivanilka
autor
4. mar 2018

Bude to pľuzgier z príliš utiahnutej plienky. Moja múdra svokra ho prebaľovala a silno mu utiahla plienku. Teraz som si na to spomenula že som nadávala ako ho zabalila