Problém so spánkom a prehodený biorytmus

pomarancova
20. jan 2015

Ahoj, najprv chcem napisat, ze som si dala iny nick, pretoze sem pisem a zverejnujem prispevk atd...hanbim sa zato, ze neviem nic riesit a cakam na neviem co, pritom ide o vztah s mojim takmer rocnym dietatom.

O co ide? Neviem spavat, vobec, biorytmus mam prehodeny, spavam cez den, v noci som hore, ako aj teraz.Normalne idem cez den spat aj na sest, sedem hodin, ako noc keby bola. Lieky na spanie brat nemozem a ani nechcem.
Mam problem hlavne zaspat, co je pri tak malom dietati dolezite, ked sa mi obcas aj podari zaspat, vyzera to nasledovne

idem si lahnut o desiatej, jedenastej v noci, dieta zaspi o deviatej... zhruba dve hodiny mi trva kym zaspim, cize zaspavam o nejakej polnoci az jednej. Ale mala sa mi budi jedenkrat v noci vzdy okolo druhej..takze naspim dve hodiny, alebo menej a je hore, zobudi sa napije sa mlieka a nejde spat, vzdy je hore, aj dve hodiny, hodinu, az potom zaspi, cize zasa som zobudena, to mi nevadi, že s nou musim byt hore,mne vadi,ze ked ona zaspi,ja uz zas neviem spat a to su uz tri,styri nadranom...uz som uplne ako prebudena, a aj keby som si lahla, dalsia dhojhodinova snaha zaspat by bola,cize zaspat o nejakej piatej a zasa spat tak hodinu a pol,lebo mala sa budi okolo polsiedmej siedmej...aj teraz, o druhej vstala,su styri, pred desiatimi minutami som ju dala do postielky, este sa hadze, ja uz zasa spat nebudem...neviem lahnut a spat, kym by sa,mi podarilo zaspat,uz pomaly by zasa vstavala ona.Cez den su s nou moji rodicia, nemam partnera. Su s nou denne aj sedem hod, trva to asi polroka, dcera ani sa na mna tak netesi, je akoby na,nich zvyknuta, ja som uzol nervov, citi to, malo sme spolu,ide mi o to, aby som ten vztah dala doporiadku, vidim, ze je nastrbeny...ma ma rada, vie, ze som mama, ale vidim, ze je problem... strasne ma to stve... ta vazba matka dieta nie je akoby ista, pevna...Co do pekla mam robit, ako to zmenit, kde zacat... dakujem za vsetky rady, nazory...

bajana
20. jan 2015

@pomarancova tak v prvom rade premenuj diskusiu, aby ju v buducnosti nasli mamicky s podobnym problemom, takto je to nanic....
tvoj problem je velky, snad aj vacsi, ako si myslis, nejde len o vztah ty-dcera, ale aj o tvoje zdravie, fyzicke ale hlavne psychicke....ja radim nasledovne:
1. naucit dieta spat v noci. Ziadne take, ze "vzdy je hore, aj dve hodiny, hodinu, az potom zaspi, cize zasa som zobudena, to mi nevadi, že s nou musim byt hore" ... ma ti to vadit, v noci sa spi, tvoja dcera nie je novorodenec, flasu v noci nepotrebuje kvoli prezitiu. Zacni tym, ze jej len podas po tme flasu, nezapinaj svetlo, nehovor na nu, nebud nijako aktivna....ked sa naje, nevsimaj si ju. Ak bude plakat, skus metodu podla knizky "Kazde dieta sa vie naucit spat"...pre niekoho je to drasticke, ale bez slz a odhodlaneho pristupu a vytrvalosti toto nevyriesis.
2. ked bude dieta spat celu noc, zacni riesit seba. Velka skoda, ze mas takuto "podporu" od rodicov, keby si mala pracujuceho partnera, nemohla by si si dovolit cez den vyspavat a v noci by si padala od unavy. Ak chces spat v noci, nesmies spat cez den. Zacni postupne - skracuj si denny spanok po polhodinkach az na uplne minimum. Ked cez den nebudes spat, budes v noci unavena a normalne zaspis bez dvojhodinoveho nocneho martyria.
Drzim palce, bud tvrda, odhodlana, zasadova, len tak dosiahnes uspech a normalne fungovanie.

Ak sa ti moje amaterske rady nezdaju, vyhladaj odbornika alebo si o tom nieco vygugli.

nika245
20. jan 2015

Sice este nie som matkou, ale uz ma to caka kazdym dnom 🙂 k tomu nocnemu spanku asi len tolko, ze skus radu @bajana A ako budes cez den skracovat svoje intervaly spanku, skracuj aj cas, kt tvoja dcera travi s tvojimi rodicmi. Podla mna je to vela, co su oni s nou a mozno prave to je na skodu aj tebe. Jasne, ze im ju nemozes vziat zo dna na den, ale tak po pol hodinky. Potom budes aj ty cez den vycerpanejsia, ale v tom dobrom a aj v noci sa ti bude podla mna lepsie spat.
Drzim palce a vela sil 🙂

jaja018
20. jan 2015

@pomarancova @bajana radi výborné... Myslim ze inac sa to riesit ani neda. Mas zle nastaveny rytmus seba aj dieťaťa.

darina1952
20. jan 2015

@pomarancova ahoj skús to čo radia dievčatá @pomarancova @bajana + odporúčam ti ostať s dieťaťom cez deň doma sama - donúti ťa to byť hore s ňou, ľahnúť si môžeš počas dňa keď dieťa spí ale nastav si napríklad budík tak na 1-1,5hod spánku a potom vstaň. Odporúčam ti kúpiť si v lekárni čaj Melaton - má priaznivý vplyv pri psychickej záťaži. Veľmi dobre pôsobí aj liek guajacuran - uvoľňuje psychické napätie a nervovú sústavu - je bez predpisu a stojí cca 3,50€.
http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/spc/guajac...
Odporúčam ti doplniť aj horčík v tele - najlepšie Magne B6 a dávaj si ho pravidelne 2-3mesiace, pomáha pri vyčerpaní organizmu 😉
Materstvo je náročné a krásne zároveň, tak sa daj dokopy aby si si dcéru užila a nestrhala sa pri tom 🙂

nicemary
20. jan 2015

áno, najprv musíš naučiť dieťa spať v noci.
Keď mal môj syn asi 10 mesiacov, ešte stále pil v noci mlieko 2x, chcela som ho to odučiť tým, že mu ho prestanem dávať a on sa potom začal budiť tak ako tvoje dcéra. Zobudil sa o 1 a bol hore aj také 2 hodiny.... Skúšali sme všeličo, ale on proste nezaspal. Potom mi moja mama poradila kolísku, takú ako mali naše staré mamy, látkovú / teraz sú tomu podobné siete na hojdanie /. A predstav si, od prvého dňa v nej ten malý tyran spal ! Zobudil sa, pohojdali sme ho a on zaspal. A tak sme sa vyspali aj my.

1andrea111
20. jan 2015

ja si myslím, žeby si mala riešiť najskôr seba. Deti sú rôzne a môže ešte trvať istú dobu, kým sa naučí spávať. V žiadnom prípade by si nemala cez deň spať. Inak tento bludný kruh nepretrhneš. 2-či 3 noci či dni sa dajú bez spánku vydržať. Je to ťažké, ale dá sa. Aj keď budeš celú noc hore, cez deň nespi. Druhá možnosť ma napadá - daj dieťa na noc niekomu - rodičom napr. na 4 noci, aby sa Ti vrátil rytmus spánku a potom už viac cez deň nespi.

1andrea111
20. jan 2015

ja si myslím, že ak budeš cez deň intervaly spánku skracovať postupne, noc tým nevyriešiš. Telo si bude iba zvykať na menej spánku. Treba skúsiť čo Ti pomôže.

bajana
20. jan 2015

na rozdiel od @1andrea111 nedoporucujem radikalne riesenie ani seknutie s dennym spankom...moze sa stat, ze potreba spanku vymizne a az to je potom to prave peklo

hatami
20. jan 2015

Ahoj. Zda sa mi, že si už o radu s týmto problémom na MK v minulosti žiadala pod pôvodným nickom...a zdá sa že rady nepomohli... Tvoj problém je komplexnejší, nie je len o prehodenom biorytme, a nevieš si s ním sama poradiť aj keď veľmi chceš. Preto by si mala čím skôr navštíviť psychológa ev.psychiatra. Nemáš sa za čo hanbiť, snaha riešiť to tu je, len samej sa ti to nedarí...