Problémy s písmenkom R i napriek dennému tréningu

denisa2019
5. jún 2021

Ahojte, deti chodia pravidelne na logopédiu a výslovnosť hlásky R sa im nelepší aj keď denne trénujú doma. Prosím vedeli by ste doporučiť nejakého odborníka na logopédiu, ktorý by vedel poradiť a vysvetliť mi niektoré veci? Vďaka.

arivederda
5. jún 2021

@denisa2019 ja som mala kolegyňu ktorá navštevovala niekoľko logopedov a dodnes rackuje proste nič sa s tým nedalo spraviť 🤷‍♀️

janci05
5. jún 2021

@denisa2019 Logopéda neporadím. Našťastie sme sa mu vyhli, ale sme stále doma trénovali slová ako tdpaslík, namiesto trpaslík alebo také podobné slová. Ale to nie, že len v nejakú určenú hodinu. Hoci kedy aj niekoľko krát za deň. Stále som syna otravovala a pri každej príležitosti to opakoval, až sa naučil krásne r-ko. Prajem veľa šťastia.

danieli
5. jún 2021

Ma vysetreny jazycek? Niekedy je viac prirasteny a napriek cviceniu sa neposklada na to pismeno R, pretoze jednoducho to jazycek vyssie nepusti, syn nabehol na R az medzi 6 a 7 rokom, poznam aj dve deticky, ktore potrebovali ten jazycek uvolnit, riesili to jednodnovou operaciou a potom to uz islo

gabrielkaa
5. jún 2021

@denisa2019 moja dcéra nikdy neračkovala, ale odkedy začala chodiť do školy v AT tak sa to naučila a teraz pekne račkuje ako ostatní 🙂. Mne sa račkovanie páči . A v takej nemčine alebo francúzštine je potrebné

richelina
5. jún 2021

@denisa2019 ahoj, nemá krátku uzdičku? Okrem r vyslovuje všetko správne? L tvorí správne? K problemu- buď trénovať slová ako spomínala mamička vyššie- tdpaslik, tdnka, tdava- namiesto r povedať d. Alebo potom skúsiť masážny prístroj. Máme doma taký s nadstavcom na ktorý som položila drevenú paličku a synovi som tak zdvihla jazyka keď sa rozvibroval, dokázal tak povedať r. Alebo sa dá aj bez prístroja s paličkou, ale to isto povedala i logopedička.. Syn má NKS a naučil sa r povedať až prednedávnom v 10tich rokoch. R je však zatiaľ až príliš výrazné a niekedy sa zabudne a to r nepovie.

richelina
5. jún 2021
oli18
5. jún 2021

My sme vymenili logopedičku, štátnu za súkromnú a hneď bolo vidieť výsledok.

denisa2019
autor
6. jún 2021

@richelina Ďakujem.Opýtam sa lekárky.
@danieli

margieamatusko
6. jún 2021

@denisa2019 Aj ja som menila logopeda. Nám odporučila napríklad cvičiť r tak, že sme zobrali vatovu tyčinku a dali pod koreň jazyka a to tyčinkou rýchlo pochybovali. Keďže R je vibrant, má si jazyk zvyknúť nielen na túto polohu /v tej sa tvorí L/ ale aj na to, že ten jazyk tam musí niečo spraviť. Za pár mesiacov sa to synovi podarilo. Vidím veľký rozdiel v prístupe logopedov. Pri prvom sme museli dookola opakovať nejaké slová, čo bola nekonečná nuda. Pri druhej to boli krátke cvičenie, buď tou tyčinkou alebo sme oblizovali gumennych 🐻 na špáradle a pokroky bolo vidno veľmi rýchlo. Ak to bude možné zmeňte logopeda.

denisa2019
autor
7. jún 2021

@margieamatusko Ďakujem.

h2
7. jún 2021

@denisa2019 Odporúčam zmeniť logopéda. My sme chodili so synom dlllho k jednej logopedičke, žiadny výsledok sa nedostavil. Za každé sedenie sme platili 15 €, takže ktovie, či aj to nebola jej motivácia, aby sa príliš neponáhľala (ale nechcem jej krivdiť, možno to tak nebolo). Potom sme začali chodiť k jednej pani, ktorá ani nie je vyštudovaná logopedička, len je známa tým, že učí deti správne rozprávať, proste preto, že ju to baví. Naučila už kopu detí. A po tuším 4-5 sedeniach sa syn to "R" naučil. Bolo vidieť, že má úplne iný prístup, počúvala ho, ako to hovorí a podľa toho reagovala.

majkaaa318
14. jún 2021

My sme boli strihať uzdicku malému kvôli zlému prisatiu, keď mal pár dní a vtedy nám ORL lekár povedal, že ak by mal v 3-4 rokoch problém s vyslovovanim R a L tak máme prísť znovu, že to je často záležitosť kratkej spodnej uzdicky pod jazykom. Teraz má 1,5roka a také R vie zavrcat, že som sama prekvapená. Takže ako radia baby vyššie skúsiť vyšetriť aj jazycek.