Problémy s učením. Nesústredené dieťa
Mávate nervy pri učení s Vašim dieťaťom? Zvykne Vaše dieťa plakať, nedávať pozor? Sme len prváci, a dnes to bolo hrozné. Hocičo som povedala, za všetko sme plakali 😖
@digysa ja sa zase pousmievam na tvojom komentari. Prosim linky na tie NOVE STUDIE - pretoze silno pochybujem,ze tam nejaky suvis je. Ja sice pisem pisanym stale a to i v dnesnej dobe, ale pisanie eseji mi nikdy neslo a urcite nie som vynimkou, vsak v nasej generacii pisali vsetci pisanym a zeby sme vsetci boli nejak literarne nadany.... 😀 , dcera sa ucila pisane pismo az v 3. rocniku, teraz je v 8. pouziva ho velmi zriedkavo, zvycajne len na podpis, vsetko pise bud tlacenym, alebo pise na notebooku, ci uz ulohy do skoly - hned preposiela ucitelom, alebo poznamky v skole, maju povolene pouzivat pocas vyucovania aj vlastne noteboooky, ci ipads, napriek tomu sa vie perfektne pisomne vyjadrovat a pise take pekne eseje, ze kazdy semester ma v komentari na vysvedcku pochvalu za jej pisomny prejav a urcite nie je vynimkou, uz generacia 20 rocnych tu v Kanade pise zvacsa tlacenym (usudzujem podla kolegov), s pisanym pismom sa stretavam len pri starsej generacii.
A po druhe - nesuhlasim s tym, ze je pisane pismo lahsie na pisanie ako tlacene (rychlejsie to bez pochyb, ale len pre ludi, ktory ho maju vytrenovane dlhodobym pisanim - napriklad moja generacia, nekonecne pisanie poznamok, ci uz na SS alebo VS, dcerina generacia je uz uplne inde, vsetko je o ovladani strojopisu, sem-tam nieco napisat do zosita, sem tam vyplnit nejaky formular, vacsina je uz aj tak v elektronickej podobe, v podstate nema ani prilezitost niekde pisanym pisat, takze verim tomu, ze anjelicek nepozna ludi, co by pouzvali pisane pismo, u nas v praci sa rucne pise malo co a ak aj, tak tiez vsetko tlacenym, moje pisane nedokazali precitat - ine pismena, takze som tiez presla na tlacene a pisanym uz fakt len pre seba, ked si robim nejake poznamky a pod.) a dieta, ktore este nema dozretu grafomotoriku dokaze skor pisat tlacene, ako pisane pismo a na to verim, ze uz vyskumi urcite budu, pretoze v anglosaskych krajinach sa s tlacenymi pismenami zacina velmi skoro okolo 4-5 rokov a deti to zvladaju a s pisanym sa caka az ked je grafomotorika dostatocne vyvinuta. Na Slovensku hupkom v 6 rokoch hned pisane (vsak to nemoze pockat rok-dva), pricom mnohe deti dostavaju odklad koli nedostatocne vyvinutej grafomotorike a trcia koli tomu v skolkach, alebo sa deti doma trapia s krasopisom (naozaj nieco pre zivot nevyhnutne a je potrebne na tom bazirovat 😝 )
Dovolim si oponovat a za sebe zasadne PROSADIT PSANE PISMO....
Se psanym pismem se setkas v zivote na kazdem kroku...psane pismo je cast kultury..
Podle meho zase nekdo neco vymyslel a nedomyslel (nemluvim osobne o nikom!!!)...
Psane pismo je soucast tiskaciho, prolina se.
Vubec nechapu zrod teto myslenky a prosazovani...a uz vubec ne praktikovani v beznem zivote u mlade generace, kterou "podpori" i generace stredni....
Nedovolim si pochybovat o "urovni" Tve dcerky....ono ale zalezi, jake se vezmou "body vyhodnoceni"..pokud by byla srovnavana s detmi ve "zbytku" Sveta, urcite by diky neznalosti psaciho pisma klesla hluboko....Psaci pismo je zaklad a jsem rada, ze "ceskoslovenkse" skoly si toho jsou vedomy...a jsem rada za to, ze jsoou to prave "cesk9oslovenske skoly", co jsou a jdou prikladem Svetu...podle nich jsou vyhotovovany Tabulky a "ceskoslovensko" je na jednom z prvnich mist....a nebude to jen "psacim pismem"...bude to celkovym zakladem...Ono "moderni" neznamena uspesne..a moderni kdysi bylo i to, ze se "nekojilo" a panecku o co byla cela generace ochuzena......
Ale to bychom tu mohli byt tyden...
Shrnu to, Zdar tradicni skole a jejim uspechum
😉 p.s. Neni nad rucne psany dopis...
"Kazdy" lekar pise recept psacim pismem..
PODEPISUJEME se psacim pismem...(pryc je doba se trema krizkama
😉...
Psaci pismo je vyuzito v reklamach a na zkrasleni produktu...
Psaci pismo je neco jako Vanoce...beda, jakmile je nekdo zrusi s tim, ze stejne Jezisek neexistuje ... 😉 😲 🤐
@irriss - tak my sme jej take buliky ako Jezisek nikdy nerozpravali 😅
Ja osobne pisane pismo tiez nepouzivam, akurat na ten podpis - ale to je tak vsetko. Nejaky hlbsi vyznam - okrem vyuzitelnosti - som za pisanim nikdy nehladala. Som vcera vecer hladala infosky a v nemecku je teraz zrusenie pisaneho pisma silno diskutovane a vyzera tiez, ze to presadia. Takze tak.
Nesuhlasim, ze to ma nieco s modernostou a da sa to porovnavat s kojenim ci vyzivou... je to ina kava... uplne prirodzeny vyvoj, proste uz nikto nepise listy a domace ulohy deti robia na pocitaci. Doba sa zmenila. A ucit sa pisane pismo len na to, aby to "ukazovali" v skole a v realnom zivote to nevyuzit? To je asi take "dolezite" ako ucit sa cistit dinosaurom zuby - ved oznamkovat sa to da - vyuzitelnost nulova.
A podpisat sa vie aj clovek, co pise len tlacenym pismom.
@anjelicek26
Mam dotaz..a nasobilku se ve skole uci???Pokud ano, tak proc, kdyz je kalkulacka zabudovana i v obyc.tuzce...
Jen mi to pripada, ze se nekam zeneme a neuvedomujeme si, ze pokrok muze byt smrtici zbran....hlavne, ze vsichni utikame...a ti v poslednich radach casto ani nevedi, proc a kam utikaji a kdo a proc je vlastne zene..
Ochuzujeme se vlastni vinou....
Jo a k Jeziskovi - u nas je Jezisek i ve 12ti letech stale velmi tajuplny ale "existujici"...Brat detem Sny, jako zbavovavat je kouzelnych iluzi....nejsme stroje, - jen si prestavame vsimat jeden druheho cim dal tim vic....chladneme...
😉
vybrano z netu:
Budeme negramotní?
Může se stát, že za pár let nebudou mít děti na základní škole na lavici položený sešit, ale notebook. Místo atlasu otevřený Google Earth a místo do písanek se budou od první třídy učit psát všemi deseti na klávesnici. Ostatně, když na internetu probíhalo hlasování, zda by se na základních školách mělo povinně učit psaní na počítači, dvaašedesát procent lidí hlasovalo pro a jen pět procent lidí to považuje za zbytečné. Studenti si úkoly budou z domova přenášet na flashce nebo na nějakém ještě dokonalejším nosiči dat. Jemná motorika, která se ručním psaním trénuje, i některé části velkého mozku, odkud přichází impulz k psaní, zakrní. Gramotnost, jak ji chápeme dnes, se změní na gramotnost počítačovou. Stejně jako postupně zapomínáme malou násobilku, protože přece máme kalkulačky. Někteří experti odhadují, že dnešní rukou psané dopisy budou už za sto let stejně těžko čitelné, jako třeba nám dopisy ze středověku. Budiž nám útěchou, že i když budeme v jedné oblasti „hloupnout", v té, která pro nás na daném stupni vývoje lidstva bude potřebná, budeme zřejmě stále chytřejší. Ale stejně by byla škoda zapomenout na rukopis úplně - už jen proto, že bychom se tak dobrovolně připravili o možnost naprosto specifického způsobu sebevyjádření.
________________________________________________________________________________________
„Mám takovou představu, že písmena jsou živočichové, kteří se vzájemně berou za ruce a zase se pouštějí, hrají si a škádlí se, zkrátka komunikují spolu."
@irriss suhlasim, najskor sa tu rodicia rozculuju, ako im deti vysedavaju za Pc a teraz su odrazu vsetci za pisanie na notebooku, lebo je ina doba, podla mna je pisane pismo dolezite a my teda v skole piseme na PC akurat tak na strojopise, vsetko si inak piseme normalne do zositov a pisanym pismom, ja zas v mojom okoli nepoznam nikoho kto by pisal len tlacenym.
A ta kalkulacka bol skvely priklad 🙂
Ked sa tu o tom tak polemizuje, tak naco nam su vlastne skoly? ved podla niektorych je vsetko v skole zbytocne, hocijake informacie si dnes uz deti mozu ,,vygooglit",nie? - to bolo samozrejme myslene ironicky
@irriss - ucit sa nasobilku s tym neporovnavaj. Napisem to takto
Ak nepoznam pisane pismo - list mozem napisat tlacenym pismom. Uplne normalne. Neobmedzi ma to pri nicom. Nepoznat pisane pismo - neznamena nevediet pisat!
Ak nepoznam nasobilku - tak si z hlavy ani nevypocitam, kolko ma stoji 5 kusov keksov v obchode. Takze tak
No a Jezisek, Saska to vsetko pozna, miluje caro vianoc ale to sa nezaklada na tom, ze 2000 rokov mrtvy muz rozvaza nejake darceky. Vianoce sa zakladaju na laske, na tom byt spolu, na tom odkaze, co nam tu zanechal. Pretoze bez neho by smev asi dnes vyzeral inak.
Ale darceky dostava od tych, ktorych miluje. Cim jej beriem sny? Ved ona cele dni pred vianocami "sniva", ci jej to ci ono zelanie vyplnime ;)
@anjelicek26
@irriss temu Vianoc baby nechajte tak, je to dost ,,citliva" tema, kazdy mame inu vieru, ine zvyky, my napr. v Jeziska verime, aj budeme - dodava to Vianociam specialne caro 😉 ale je to na kazdom kto ako co slavi
@anjelicek26
Myslim si, ze psane pismo "!vylycujes" nebo lepe receno "vylouceni podporujes" z tohoto jedineho duvodu:
kouzelne slovo:
POKROK
Je to uuuplne to same prirazeni s nasobilkou - jde o pokrok.... 😉
Proc pises a prirovnavas situaci k tomu, ze z hlavy nevypocitas, kdyz neumis nasobilku??
😉 Vzdyt "bez tuzky" ani TISKACE nic nenapises.. 😉
K Vanocum...deti maji "Vanoce" temer kazdy den....na ten "jediny" v roce je treba Kouzelneho dedy, at uz ma 2000let a nebo jen 60....
@ela2710 - moja svet sa meni a co je aktualne dnes uz o par rokov nebude.
Na co je skola? Myslis, ze nejake dieta by dobrovolne googlilo gramaticke prirucky? Nie, skola je cisto prinutenie dietata tak urobit v zaujme jeho vlastneho dobra 😅 😅 😅 Su deti, co sa ucia doma a tiez to funguje, ale tam zasa robia ten pozitivny natlak rodicia.
V tomto sa fakt nezhodneme. Tiez si neviem predstavit, ako by 4 rocne dieta zvladlo pisane pismo. Tlacenym jej to ide celkom pekne, kazdopadne tak, aby to KAZDY vedel precitat. Tot totiz vyhoda tlaceneho pisma oproti tomu "individualnemu" pisanemu.
@irriss - no vianoce ma asi fakt kazdy vlastny nazor. Ja osobne som bola ako dieta velmi velmi velmi sklamana z rodicov, co mi tak klamali. Tento pocit nechcem, aby dcerka zazila. A vianoce su pre nu napriek vsetkemu carovne. Stromcek zdobime spolu, darceky pre ocka vyberame spolu, balime ich spolu, ona na nich pise mena... Tiez to ma svoje caro, ver mi.
No mozno je to o pokroku, nevravim, ze nie, ale pravdou je, ze sa coraz menej vyuziva a aj bez neho sa da "zit" plnohodnotny zivot 😅
@anjelicek26
Souhlalsim s tim, ze pokud se MUSI povinne zaradit do skoly uz 4lete dite, ze neni schopno psacimu pismu lehce privyknout...ale to je chyba "chyba" systemu - opet muj nazor...
Jako obcan bych pprotestovala...za tento pokrok a zmenu...🙂
Dite, ktere neni vyzrale po vsech strankach, by nemelo do skolni lavice zasednout...treba az v 8mi letech, ale s umenim si zavazat tkanicky, utrit si prdelku, zapnout si knoflicky,....podle meho je to Kradez Detstvi...take se tu chodilo uz v 5ti letech..zacina se od toho opoustet..Proc? Protoze v pozdejsim veku je nutne deti nechat zopakovat rocnik, ne-li dva....
p.s. GOOGLE, uceni a deti...
Moje deti googluji..pokud maji narychlo zvladnout ukol..pokud maji cas..mame zhruba 300 druhu encyklopediii a neni nad to, nalistovat si stranku a zacist se...nechat pracovat mozek, kde a jak je poskladane pismenko v poradi abecedy...neni snadne...ale je to podle meho "zdrave" vynalozeny cas....
@irriss ja som si tiez myslela, ze je to skor na skodu, ale deti tu maju ku skole omnoho pozitivnejsi pristup, neni tu na ne ZIADEN natlak robeny - ziadne znamkovanie, len slovne hodnotenie, neporovnavaju ich medzi sebou, individualne sa im venuju, cinnost menia po 15 minutach, kedze vedia, ze dieta sa dlhsie nekoncentruje, nesedia v laviciach ako truhlici, mozu chodit, ak sa im to ziada, Takisto - ak trojrocne dieta uz ma 2 hodiny ucenia denne - tak sa mu to zda uplne normalne, ze to patri k "zivotu" ked sa to potom navysi na viac hodin denne. Nase deti, co do 6-7 rokov v skolke nerobia takmer nic okrem "hrania sa" su potom vysokovane, nepripravene a casto reaguju problemami v spravani, odporom k uceniu a podobne.
@anjelicek26
..Tvuj popis skolni aktivity se zde vztahuje na skolkove obdobi....predskolaci se take uz pripravuji a prave timto systemem....
Ohledne toho hrani, jak vysvetlite Vasim detem, ze 1,2,3, trida byla hra a ve 4.tride uz se nesmi ani "pohnout"?
Myslim si, ze zdraveji to pochopi dite, ktery zazije prechod ze skolky do skoly....protoze prave posledni rok skolky je vynalozen na vnimani pojmu: rust, zodpovednost a koncentrace.... 😉
@irriss - ja tu vidim ten prechod plynulejsi, dieta nie je brane ako nezrele, ale je pracovane na tom, aby v tomto prostredi dozrelo. Tiez to velmi ovplyvnuje vztah rodicov s detmi. Je tu omnoho viacej respektu, slusnosti, ma to vela spolocneho zo skolou. Ked 3 rocne dieta ide do skolky alebo 4 rocne do skoly, rodicia ho beru ako "velke", ma povinnosti - ulohy, tym padom vlastnu zodpovednost, dietatu to dodava sebavedomie.
Ono sa to neskor nemeni, aj v 4. triede deti nemusia sediet na zadku, len povinnosti plynule pribudaju. Vsetko je prisposobovane veku dietata a jeho schopnostiam. Len v anglicku je "start" v 4 a na Slovensku az v 6-7. Len ci je to fakt vyhoda, prave pre tie inteligentnejsie deti?
@anjelicek26
"inteligentnejsi deti", pokud do teto definice opravdu zapadaji a nejsou tak nazyvany "jen" svymi rodici, maji sve "zvlastni" skoly....a kroky podniknute v techto skolach jsou adekvatni k jejich mentalnimu rozvoji a prostoru....
Myslim si, ze moje deti a ani ja jako rodic jsem neprisla O NIC, kdyz nesly ve 3/4letech do skoly...Byt pysna na to, ze me dite ve 3/4 letech pise ukoly je propti me logicke uvaze i nature....ja bych nebyla pysna, stydela bych se, ze jsem s necim takovym souhlasila....Nevidim nic pekneho na tom, kdyz uz ve 48mi mesicich ma tasku na zadech a ukolnicek....Jeho ukolem a prioritou by melo byt bezstarostne detsvi - jedinym ukolem by melo byt: uklidit si rozhazene hracky,...........................................
Sebevedomi? To, ze mam na zadech tasku a nebo to, ze mam vedle sebe "chodici skolni tasku"?
Ne....mam jiny nazor na utvareni sebevedomi..... 😉
Neber to tak, ze mluvim primo k Tobe, mluvim k "systemu"....a nerada bych se dotkla i problemu "vychovy"..to, co je zde propagovano, co se tyce "vychovy, respektu a kultury" anglicke mladeze, je spise k placi... 😉
@irriss - neviem, ci sa da povedat, ze neprijdu o nic, nevies porovnat dieta, ktore slo do skoly ako 4 rocne, ake by bolo, keby islo az ako 6 rocne.
Tym, ze sme sa sem prestahovali sme tiez nemali na vyber a tiez som si vravela, ze jej ukracujem detstvo - ale ono to detstvo a skola ide ruka v ruke. Jedine, co je fakt, ze mi vadi, je ze sa uz druhy rok musime drzat skolskych prazdnin, co sa tyka dovolenky 😅 Ale inak je to skor pomoc, ked rano argumentuje, ze sa jej nechce - ona proste musi. Inak by ma kedze som na materskej asi casto ukecala nechat ju doma.
Tiez predstavu, ze nosia tasky na chrbatoch a maju v tomto veku hory uloh je skreslena. Ma tasku s jednou knihou, jednym slovnickom a jednym poznamkovym zozistom a mozno 2-3 papiere a obligatorne jablko, viac nenosi zo sebou. Urcite sa pod tou vahou ani to moje 15kg skvrna neprehne 😅
@anjelicek26
ach jo, vypadavam, neni signal ☹ ☹ ☹ ☹
K porovnani muze dojit i takto:
Jedno z mych deti slo do skoly v 7mi letech v Italii...pak preslo opet do 1.tridy v Cechach v 8mi letech..timto byl dan "zaklad" k obema recem stejnou merou....Pak pokracoval v italske skole a dojizdel na zkousky do ceske..tudiz paralelne studoval 2 skoly s uspechem, i kdyz s hyperaktivitou a dys dys dys.... 😉 Pri narozeni me dcerky, opet presel na ceskou skolu a studoval denne ceskou cely rok a pak opet prejel do italske skoly a zaradil se s uspechem...V italske skole uz setrval a skladal povinne zkousky az do 9.tridy na 1 a 2....
Ma dcerka sla do skoly v 7mi letech a pokracuje v systemu povinneho prezkouseni na ceske skole uz 5.rok...
Ale dvojcata sla tak jak mela a bylo to brzy......nepodavaji takove "vykony" jako jejich sourozenci, kteri sly do skoly tak, ze byli max. pripraveni po vsech strankach dozrani...Tady mohou jit deti do skoly uz v 5ti letech, na zakladni skole se NESMI nechat propadnout, ale na Stredni skole (tady je stredni od 6.tridy) tyto deti z brzkeho skolniho veku propadaji temer okamzite a casto opakuji 2x 1.rocnik.. - nasledky si nesou cely zivot....
Podle Tveho popisu "skoly", ktera se praktikuje u Vas...mi prijde zarazeni do skoly jako zbytecnost..myslim si, ze je to ovlivneno "brzkym nastupem do pracovniho prostoru" a absenci propstredku jak nechat dite v peci matky v rannem detstvi...
Spis bych nazyvala tvuj popis skoly jako nulty rocnik...predskola....ale urcite ne skola.."SKOLA" neni o hre na "velke", skola je o povinnostech jak se stat "velkym"
@irriss - no ja si nemyslim, ze by dcerka o nieco prisla. Aspon nie tak, ze by si to uvedomovala. Na vyber aj tak nemame, kedze zijeme tu a ked sa vratime do nemecka, bude mat uz 6 a povinne do skoly pojde aj tam.
No nist, o chvilu ju idem odviezt, uz je pol deviatej 🙂
Deti neni treba podcenovat...moje tchyne na Sicilii rika a tvrdi:
"Deti nam jsou schopny sundat boty i za chuze" 😉
Dite je treba brat jako cloveka s vekem umerne potreby postupne nechat narustat..ale musi to jit ruku v ruce - dozravani , stoupajici potreby a NAROKY..
Vim, ze sis nemohla vybirat, vzdyt ja neresim Tebe ..resim situaci systemu....I ja tady se musim prizpusobit systemu ( i ohledne jinych sfer), ale to neznamena, ze system "hajim"
A do jake tridy bude chodit v Nemecku? Nevrati se nahodou opet do 1.tridy? Pokud ano.... 😉
Pekny den...
p.s. Uz to, kdy "skolni vyucovani" zacina nesvedci o "skole" (v pravem slova smyslu) 😉 😉 😉 😉 😉 ☹
@irriss - tak o deviatej tu zacinaju vsetci, nie len na zakladnej 🙂 Zacina sa tak aj v praci 🙂 Za to skola konci 15:15, nie ako niektori prvaci uz o jednej ;) Dnes ma dokonca az do 16:15 vyucko, maju este pocitace...
Boli sme na zapise v nemecku, pojde do anglickej triedy na internacionalnej skole, maju tam spojenu 1. a 2. triedu prave aby sa prisposobili takymto zahranicnym detom, takze pisat, citat, pocitat moze s druhakmi a hrat sa moze s prvakmi. Ona totiz ako konco junova a s velkostou k dnesnemu dnu 102 cm asi moc medzi 8 rocne deti nezapadla 🙄
Jaj a do ktorej triedy, my sa chceme vratit buduci oktober, ale realne nas mozu poziadat o to, ostat este rok. Takze zatial fakt netusim.
tak to je supeeer..., ze se nekde premysli jinak nez "osnove" a jsou schopni prizpusobit a zaclenit pozadavky "cizincu"....Tady bud jedes, nebo plaves...a tech "utopenych", to bys koukala....
Vidis, a tady nam rikaji, ze jsme jediny Stat, kde se zacina AZ v 8:25 na zakladni skole....
Kazopadne tu skola ve 12 nekonci, ale jede se natvrdo i s odpoledkama uz od 1.tridy. treba dneska, holky odjely - ta starsi v 7:38 - ma skolu od 7:55 do 12:00 - poslednich par dni, zacala skola pred 10ti dny a nejsou k mani profesori.... ☹
no taliani... 😀
no a dvojky odjely skolnim autobusem v 7:45h a zacinaji v 8:25 a vrati se zpet v 17:00 hod....utahane a s ukolama az do 22.hod. vecerni.. 😢 ☹ 😒 😠 😲 🤐
@irriss - ono drahy pracuje pre velku firmu a ona prave tuto skolu pred dvoma rokmi zalozila. Takze vsetko nove, aj koncepty, aj pedagogovia a prave na taketo deti prihliadaju Maju tam kopu mexicanov, portugalcov, cinanov, aj deti co sa vracaju z USA ci anglicka. Takze fakt take multi kulti a maju integracnych profesorov, co im pomahaju napr. z nemcinou, ked to deti este nevedia. Je tam anglicka a spanielska trieda, co sa tyka zakladneho rozdelenia, Saska pojde do anglickej.
Je to vlastne pre mimoriadne nadane deti a deti zahranicne. Inak je tam dost tlacenka a miesta navyse - mimo takychto deti - sa losuju. Ono takto chcu motivovat zamestnancov, aby sa nebali ist s rodinami do zahranicia xixi
@anjelicek26
no co dodat...jen tise zavidet....
kde to vlastne zijem ja?
aaaaaaaaaaaaaach v taliansku po taliansku.... 😒
@irriss - uz len keby za tym nestalo vozenie 21km kazdy den cez oblast, kde su non-stop zapchy, bola by som happy. Ale takto to bude znamenat hodinu rano a hodinu poobede, k tomu odpratat Maxa do skolky a ja stihnut do prace. No ale co by pre princeznu clovek neurobil 😉 O dalsie 2-3 rocky sa chceme odpratat z nemecka do spanielska, tak aj tak to bude zasa vsetko inak 😝
a co takhle zakotvit.... 😉 ..kazdopadne Italii se vyhni 🙂
Tady nastesti funguji skolni autobusy pro zakladni skolu a skolku...nalozi a vylozi.... 😀

@anjelicek26 Nad tvojim komentarom sa musim iba pousmiat. Nic ine sa ani neda.... 😀
Wow...v anglicku sa pisane pismo neuci? Tak sa neucme ani my....ved v anglicku sa neuci pisat....
A co este sa v Anglicku neuci? .....To mal byt akoze tvoj argument? Alebo este ten prvy- ze, nepoznas cloveka, co by pouzival pisane pismo? A ty robis v akej oblasti... 🙂
Nove studia dokazuju, ze znalost pisaneho pisma je fundamentalny zaklad v uceni. Znalost pisaneho pisma nie je iba o tom, ze dieta sa nieco naucilo...ide o proces ucenia a proces schopnosti vyjadrit sa.
Jeden Profesor, Steve Graham robil vyskum na detoch, ktore vedeli pisane pismo a tie ktore nevedeli. Vacsina deti, ktore vedeli pisane pismo dokazali vyprodukovat esej ktore boli ovela lepsie co sa tyka kvality ale aj kvantity(slovna zasoba, rozvoj jazyka)
Na druhej strane, paradoxne pisane pismo je ovela lahsie ako tlacene, lebo ceruzka/pero neopusta papier...pise sa jednym tahom.
Pisanie ciarok a oblucikov ako: A, B, C nevplyva na ziaka az tak, ako pisane pismo.
...... mam pokracovat....?