Problémy s učením. Nesústredené dieťa
Mávate nervy pri učení s Vašim dieťaťom? Zvykne Vaše dieťa plakať, nedávať pozor? Sme len prváci, a dnes to bolo hrozné. Hocičo som povedala, za všetko sme plakali 😖
klima klima klima...aby vse nezustalo "jen" u klima....
Tady je take klima, ale dusno z neusporadaneho politickeho klima...(ostatne asi vsude stejny problem)...
ja jen narazim na to, ze kdo prijede za "klimem" ma mylne predstavy o tom, ze bude dostacujici a ja radim "jezdit za klimem" jen na dovolenou, pokud neni nutno jinak....
Spanelsko se take vyporadava s problemy a zit v takovych zemich dele nez "na dovolenke" je tezke...zvykat si je zbytecne a hlavne casove narocne a kdyz nejde o "usazeni se" je snad lepsi se soustredit na "zakotveni" a citit se dobre ve vlastnim dome, nez spatne jinde v "cizim dome" 😉
@irriss - ono asi velmi zalezi, kde clovek zije, nam o anglicku tiez rozpravali kopu historiek, co vobec neboli pravdive, o tom, aki su ludia, ake je pocasie a tak... ale az ked clovek v danej krajine zije, moze si vytvorit vlastny nazor. A oproti tomu, co nam rozpravali - je to 100 a 1, my sme velmi spokojny.
Rovnako to bude aj v spanielsku si myslim, su urcite oblasti, kde je to na prt a potom take, kde je to ok... tam kam by sme sli ma zasa zamestnavatel nemecku skolu 😉 Teda spanielsky a nemecky sa tam uci 🙂 Takze pre deti by to taky sok nebol... a pokial by sme nasli pekny dom... zdokonalila by som si spanielcinu... ja vidim len pozitiva... clovek sa vela nauci, spozna, otvori si obzory. A deti raz budu vdacne, ze od malinka budu vediet 4 jazyky 🙂
@anjelicek26
nebudu oponovat, nemam dalsi argumenty z vlastni zkusenosti... 😉
a nerada pisu dohady....
My jsme take takto planovali, uskutecnovali a zili v domneni, ze je to maximum ze jednou nase deti....
Muj pohled a zkusenost za 20 let (nahoru a dolu, doprava a doleva) je ta, ze deti maji radi, kdyz "domov" je jeden...a dovolena netrva vecne....
Kdyz je chut a moznost, lze naucit rec i "na miste"...ono, kdyz se z daneho mista vzdalis, rec neudrzujes...zapomenes....at chces nebo nechces....
Jestli Ti budou jednou deti vdecne? Muzes se setkat i s vycitkami o "nestalem domove"....
Casto si myslime, ze vime, co deti chteji..tak jako jsme jedinci my, jsou i jedinci oni...a kazdy ma svuj nazor a citeni jine...Pri vice detech se muzes setkat s vice nazory...
@irriss - ano ale ja som egoista - nech to nevyznie zle - ale aj ja mam ako rodic pravo rozhodnut sa, kde a ako chcem zit. Nemozem sa len prisposobovat detom. Lebo jedneho dna sa zobudim a uvedomim si, ze som chcela to vsetko vyskusat, a uz to nepojde. Bude neskoro.
My sme sa zo slovenska stahovali do nemecka, z nemecka do anglicka a budeme sa stahovat dalej. Myslim, ze dcerka si s toho odnesie nie nestaly domov - ale schopnost uvedomit si - ze doma je hocikde, kde je mama, tatino, brat a kocur 🙂
Reci chceme udrzovat. Ako sa len bude dat, v skole, kurzy, hocico. Nechcem, aby zabudli.
Zrejme to bude Tve zivotni "kredo"...nenazyvala bych to egoismem....
😉 Ale mozna, snad...nebylo lepsi toto cele "kolo" uskutecnit bez deti? Detem samozrejme poznani hodne da, ale i hodne sebere....
Neni egoismus snit a chtit naplnit sve vlastni touhy, egoismus je, kdyz do nich vtlacime nekoho, o kom nevime, zda chce.... 😉
@irriss - lenze kedy? Bez deti realne znamena za 15 rokov :( To sa mi zda strasne daleko. Podla mna nie sme len matky, ale stale sme zijuce dychajuce bytosti s vlastnymi cielami a snami a treba si ich plnit... lebo to raz budeme lutovat.
Nemyslim, ze su nase deti nestastne...maju tu kopu kamaratov... su tu teraz doma... a ked ideme k dedovi...hovori mala, ze ideme domov na Slovensko... a ked ideme k nam do nemecka... ideme domov do nemecka. Ona sa nad tym ani o chlp viac nezamysla. Pre nu je to uplne normalne.
@anjelicek26
rodinne pouto neni jen o lidech, ale i o zemi (o hlline)..o mistu, se kterym se setkavame denne, tak jako s ocom, bratom, mamou a kocurom....
Ja Ti nevzdoruju, ja jen mam toto vse za sebou....a vim, ze najednou "doma" neni nikde a "doma" se muzes stat cizinkou....
Dite v 5ti letech je neco jineho nez dite ve svych 20ti letech, kdy je schopno zhodnotit a vyjadrit se...
(utikam... 😉 )
Mej se pekne...zatim ahoj (vsem)
@irriss To co vam ti taliani tlacia do hlavy???? Ved aj tu vo FR sa vsetky skoly zacinaju az o 9.00 a su d 17.00 s 2 hodinovou prestavkou od 12.00 do 14.00.
A co sa tyka toho staleho domova...moje dieta sa narodilo vo FR, na SK travilo kazde leto tak 2 az 3 mesiace a predsa sa viac citi doma na SK. HOvori po francuzsky aj po slovensky. Mame krasny vztah a vie ze je doma tam kde su mama a ocko napriek tomu cim je starsi, tym viac ma prosi aby sme ostali na SK. Takze tak ako si napisala kazde dieta to moze vnimat inak. A tiez to zaciname ja a MM citit tak, ze uz pomaly sa necitime doma ani tam ani tu. Nie je to pre nas lahke. V urcitom zmysle zavidim anjelicek26, ze sa vedia tak rychlo adaptovat. Ja to nedokazem. Som asi emotivnejsi clovek, nepozeram len na tu prakticku stranku zivota.
Moj syn zacal chodit do 1 triedy na Sk.
Ked mal ist do 2 triedy sme sa prestahovali do Talianska.
Na polroku a na konci roka prisiel spravit komisionalne skusky na Sk.Dohodli sme sa,ze od septembra nastupuje do skoly v Taliansku.Riaditel nam sam povedal,ze tym padom nemusi prist robit skusky,ze je to len na nas ako sa rozhodneme.Ze ak by sme sa nahodou niekedy vratili zit na Sk staci ak spravi skusky z toho rocnika do ktoreho by mal nastupit.Takze tym,ze sa musel zacat ucit riadne po taliansky sme skoncili so slovenskou skolou.Kedze zijeme a planujeme ostat v taliansku.
A ziadne skusky nerobil uz a nikto nam ani nevolal nic...
@simi251
no vzdyt tvrdim to same ohledne "domova"...dite se citi nejlepe tam, odkud pochazi.....to byl zaver meho syna, ktery byl jen obcas "doma" a preci pro nej doma zustalo doma...S nama je to uz horsi..ani tady ani tam.... 😉 😉 😉
p.s. S tou skolou to pouziju hned na 1.tridnich zkouskach... 🙂
@anjelicek26 jeeeej tak s tymto co si napisala Dnes o 08:50 100% -tne suhlasim!
a moj drobec mi dost casto pripomina, ako mal skolu v Anglicku rad a nemusel vstavat o pol siedmej rano... 😉
Neda se to obejit....snazim se to "obejit" uz 15 let.... 😀 😀 😀
ale nemuzu se prat za to, co je na Slovensku...ale co vim ja, je to stejne jako v Praze...
lze to obejit jen v pripade obcanstvi..pokud se "vzdas" - ceskeho a mas jen italske, nemas zadne povinnosti, co se tyce zakladni povinne skolni dochazky.....protoze zpetna vazba neni
Ohledne strachu a zvedavosti ze zkousek:
zalezi na pristupu ucitele...zkus se s ni spojit po netu...a povidat ji o vasich pokrocich a spojit vase kroky s aktualni tridou na Slovensku...existuji na mnoha skolach pro tyto zacky na prezkouseni ruzne specialni alternativy, ktere visi na strankach skoly a pomaha to prubezne priprave ke zkouskam...
@irriss no, bohuzial, nas maly je na slovensku prihlaseny v malej dedinskej skole. Dodnes nemame knihy a to tam svokra pracuje, kazdy den ich pyta, ale ze este nie su, ze najprv musia dat detom, ktore su tam a podobne..web stranku nemaju, takze len cez svokru sem tam komunikujeme... Ved to zvladneme nejako teraz, len co bude neskor, ked toho bude mat viac.... no co uz....
@irriss - inak toto by ma zaujimalo, keby dieta nehovorilo slovensky, ako by ho chceli nutit robit nejake skusky? Nechali by ho 8 rokov prepadnut? A bude slovensky stat platit tie letenky na slovensko, aby to dieta skusky robilo? Tipujem, ze nebude. A slovaci zijuci napr. v USA maju kvoli tomu lietat? Tak ako ta chce prinutit? By ma dost zaujimalo, ake su tam sankcie
Asi si fakt zajdem po nemecky pas a odovzdam slovensky obciansky. Aj tak mi slovensko nie je schopne uz 4 mesiace po svadbe vystavit nove doklady 😝
jeste jsem se te chtela zeptat, v 11:15h jsi napsala svuj postoj ke stridani mista bydliste a ohranicila svym zpusobem "vek deti"a moznosti stridat bydliste, skolu do veku nastupu na "stredni skoly" ....
a ze v te dobe uz budou mit "pevnych kamaratov"...(cili trvale bydliste)
ale nejak to nevychazi s temi 15ti lety, ktere jsi uvedla v 11:54h...Kdyz pocitam dobre, tak za 15 let,-to uz bude dospely vek Tvych deti... 😉
Takze vlastne se jedna o cestu na cely zivot, nejen, kdyz deti jsou-budou "male".... 😉
Myslim si, ze ve Tvem zpusobu "zit" mas jednu velkou vyhodu (nejen jednu 🙂 )...a to hlavne to, ze vlastne vis, ze i kdyz se Ti system nelibi, tak si s tim hlavu nedelas, protoze uz dopredu vis, ze je to jen na chvilku....
Proto se i lehceji "podrobujes" zpusobu...ono, kdyz vime, ze nas neco prestane bolet, tak se nam i bolest snasi lepe... 😉
@anjelicek26 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@anjelicek26
ano...ti co musi na zkousky doletnout, doletnou...... 😉
a trebas "propadli" zase zpet odletnou...
Cestu na Zkousky Ti nikdo neproplaci...je to Tva obcanska povinnost...a TY jako matka, rodic mas POVINNOST vuci statu, dokud mas deti slov. obcany se na zkousky dostavovat. V opacnem pripade Te honi Stat a jeho zakon a jsou to opravdu osklive popotahovacky..Neplneni zakladni skolni dochazky je totiz trestne...
Nejhorsi je, ze je to "jen" (co vim za 15 let) Cechy a Slovenkso..ale pripravuje se zmena..vim to z dookonaleho pramene...meho bratra tchyne je sanatorka... 😉 a potvrdil mi to i reditel skoly v Praze..ted jde o to, jak dlouho to nasim zakonodarcum bude trvat... 😒
@irriss - my sme si povedali, ze taketo stahovanie po svete skonci najneskor, ked bude mat 10-12 rokov 😉 Takze tym padom uz len jedno zahranicie a skoncili sme. A kedze su draheho rodicia hodne stary a budu casom potrebovat mat nas nablizku - tak len europa. Inak by sa nam pacila aj Brazilia 🙂
@lenka3007
Pokud Ti nedaji knihy PRED zacatkem skoly mas pravo si o ne pozadat a oni Ti je musi poslat postou...Ja jsem toho vyuzila vloni..nedali, tak poslali.... 😉
Zkus se spojit i s jinou skolou - ucivo je plus minus stejne a nebo pozadej o e-mail primo pani ucitelky...myslim si, ze dedina je mesto po tejto stranke...snad uz vsade... 😉
@irriss - ako vlastne ziska dieta slovenske obcianstvo? Maju ho automaticky tym, ze maju aj slovenske rodne listy - alebo ich treba prihlasit na trvaly pobyt (to nie su)? A ako sa da vzdat obcianstva? Ked ja odovzdam obciansky, automaticky "prijdu" o obcianstvo aj moje deti? Ked uz ja nebudem slovenka - ako ma chcu postihovat, ze svoje slovenske deti nevodim do slovenskej skoly?
@anjelicek26 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
...ja mam tchyni take starickou...ale na Siciliiiiii uz ani za nic............ 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐
Tam totiz Evropa nedosla... 😉
@anjelicek26
Bohuzel jsou na to ostre stanovy a vazne je Zakon prisny...Jedna se o zakladni povinnou skolni dochazku a hlida se to..na nekoho se prijde driv na nekoho pozdeji....
ver mi, ze kdybych "nemusela" tak to nedelam....
Obcanstvi je automaticke...to ano...ale ty se ho muzes vzdat...neznam praxi...vim jen, ze pokud pujdu do Rima slozit prisahu o obcanstvi, automaticky mi zanika ceska....
Tim, ze se vzdas jako matka obcanstvi se nemeni obcanstvi deti..v dobe, kdy jsi je porodila, byly "slovenske"....
@irriss - tak my mame domov dochodcov za rohom, proste o ulicu dalej ako v nemecku byvame, krasny, moderny, velky, kopu aktivit, oni obaja hovorili, ze ked toho na nich moc bude, pojdu/pojde tam a budu nas mat na blizku, dojdu pesi na obed, cez vikend na navstevu, oni sa na to aj tesia... ze konecne blizko vnucata.

@irriss - tak tu v anglicku tiez, ale tu to mam 4 minuty autom do vedlajsej dediny...takze tak... v nemecku bohuzial ziadna skolska doprava nefici 🤐 Drahy to ma jeho smerom, tak snaaad bude nejaka moznost, aby aspon rano vozil on ju a potom ja ju len vyberala.
No a zakotvit - raz urcite ;) Ale pokial su deti este male, chceme trosku pocestovat, ked budu starsie, tak uz budu mat "pevnych" kamaratov a na strednej ich tahat zo skoly do skoly - to uz neni tak jednoduche. V nemecku mame dom, ten je nas, tam sme doma, takze tam sa vdzy budeme vracat domov... ale spanielsko nas este laka, uz len kvoli klime 😀