Prvé kroky 9 mesačného dieťaťa

bobana297
4. júl 2017

ahojte chcem poradit. moj maly ma 9 mesiacov. pred tym byval aj v choditku nie vsak non stop lebo mu bolo to choditko kratke 😂 je celkom vysoky. a nechodil v nom na spickach. a teraz ho kazdy bere za ruky a chodi snim. samozrejme ze chodi po spickach. ked im powiem nedavajte mi ho chodit tak poznate babky : ale prosim ta nebud jak trapne moderne mamicky toto nie a toto nie. a vzdy skoncime v hadke. ked poviem ze ked nieje na to pripraveny tak nebude stat. a male dieta nenaucite chodit on sa sam nauci a bude vediet kedy je ten cas. no k pointe. teraz sa mi prvy krat sam postavil o gauc aj o stolik a skusa.postavi sa na spickach obcas postoji na celej nozke. mozem mu dat uz papucky raky ked sa takto stavia? a prejde ho to chodenie a stavanie na spickach? dakujem skusenejsim 🙂

nika898
4. júl 2017

@bobana297 ahoj urcite mu davaj papucky s pevnou patou aby ti pripadne nevykrucal paty do boku toto robil syncek nam ze sa staval na bok nozicky. Zo zaciatku mu mozno budu vadit papucky ale rychlo si zvykne. Nam uz syncek ako 9 mesacny cupital 🙂

bobana297
autor
4. júl 2017

@nika898 aj moj muz svokra hovorila ze ked mal 8 mesiacov prisiel ku nej k linke ked varila ze skoro dostala infarkt 😂

mimla
4. júl 2017

Mám skoliózu, vodili ma za ruky a bola som aj v chodáku. Aj som sedela keď som nemala. Sú dni , kedy som unavená a chrbát bolí ako fras. Preto, moje deti sedeli kedy mali. Chodák sme síce pri prvom vlastnili, ale posunuli sme ho preč. Ak sa ma teraz niekto spýtal, prečo ho nedám sadnúť, spýtam sa načo? Táto krátka otázka doteraz stačila "Načo?" Patrí k tomu aj zdvihuté obočie a obe oči dokorán smerejúce na pýtajúceho. Akože sa nenaučí sedieť? Chodiť? Ešte sa nasedí aj nachodí dosť) A že nebuď ako trápne moderé matky? No a čo ak budem? Tak budem ako trápne moderné matky. Inak ten chrbát ma fakt bolieva a mám z neho aj bolesti hlavy. nejaké to chodenie po špičkách je šuvix oproti tomu. A ak chcú babky popohnať vývoj, tak nič lepšie sa nedá urobiť, ako nechať ho skúšať to. Načo by sa snažil, ak ho niekto vodí? Ešt celkom zaberalo "lekárka zakázala" A ak niekto spochybní aj autoritu lekárky, tak nad takým len mávnem rukou a kočím diskusiu s tým, že skrátka to to bude ako hovorím ja a basta. Ale ak ho babky vodia za ruky tri minúty, raz za týždeň, z toho asi problém nekuká, horšie by bolo ak by sa to dialo denne a dlho. Je to o miere. Ako som hore písala, obe moje deti síce sedeli, kedy mali ale mali napríklad vyvýšené kočíky, lebo mali relfux a grcky im liezli do úst. Síce len o jeden stupeň, ale zase rovná podložka to nebola. A tiež strávili pomerne slušné obdobie v nosičoch. Obzvlásť mladší. Vyber si svoj spôsob ty. Ostatní sa môžu a nemusia pridať. Len stanov si čo je úplne neprípustné a nad čím privrieš oči. Moje deti mi stoja aj za hádku v rodine. Možno sa opýtaj nie len "načo?" ale aj "prečo" prečo je pre babky také dôležité, aby toto s deťmi robili? Ak povedia, že aby sa precvičili, tak to je blbosť, to deti nepotrebujú. Ak aby sa deti zabavili, to je tiež blbosť. Deti by ani nevedeli, že také niečo ako vodenie za ruky existuje, ak by im to niekto neukázal. A ak sa minú všetky argumenty, často sa príde na to, že ide o to, že starí rodičia netušia, čo by mali s deťmi stvárať, nepoznajú žiadnu normálnu hru, lebo na svoje materstvo už zabudli. A tiež tam vstupuje sebecký prvok, JA sa chcem pohrať s dieťaťom. JA ho chcem naťahovať ako morča.

My sme papučky na doma nepoužívali. Deti behajú bosé a v ponožkách, obe papuče neznášajú. Aj tak sa obe stavali aj na špičky. Deti skúšajú, čo sa tými nohami dá robiť 🙂

elviku11
4. júl 2017

@bobana297 papucky mu nedavaj, musi sa doma naucit chodit naboso, aby si precvicoval vsetky svaly na nozke, ktore ma (v papuckach sa to neda a v rakoch s tvrdou podrazkou uz vobec nie).
Spickovanie vobec nevadi, este len skusa, co sa da s nozkou robit.
Babkam zakazat vodenie za ruky, to je velmi skodlive :/

elviku11
4. júl 2017

len taky kratky odsek:
http://www.familyzone.sk/najcastejsie-chyby-rod...

Väčšina detí potrebuje od prvého stoja do chôdze uraziť dlhých 4 – 5 mesiacov, ktoré trávi lezením a obchádzaním nábytku. Väčšinou si rodičia myslia, že chôdza prichádza oveľa skôr. Často sa stáva, že chcú túto fázu skrátiť vodením za ruky, a tým urýchliť nástup chôdze. Vodenie za ruky nemá bohužiaľ s chôdzou veľa spoločného a už vôbec ju neurýchľuje. Dieťa sa do vás zavesí a reflexne pohybuje nohami. Vaša dobre myslená pomoc sa obráti skôr proti dieťaťu, nastáva stagnácia vývoja. Dieťa sa fyziologicky nemá kam vo vývoji posunúť a nástup chôdze sa naopak spomaľuje. A tak väčšina detí vodených za ruky začína chodiť až okolo 15 – 18 mesiaca. A ich rodičia či babičky často končia v ordináciách rehabilitačných lekárov s bolesťami chrbta. Preto odporúčam nechať svoje dieťa v pokoji loziť a obchádzať nábytok, nijako nezasahovať do jeho vývoja a chôdza príde tak skoro, ako to len je u vášho dieťaťa možné.

janickacrazy
4. júl 2017

@bobana297 Papučky mu určite nedávaj. Ja som malému nedávala a chodí krásne vystretý, stabilný. Kamoška dávala papučky a jej malá chodí po špičkách a tak nestabilne.

siska53
4. júl 2017

@bobana297 stoj si za svojim a nedovol im to. Papucky by som.davala az vtedy,ked sa sam spusti chodit.,resp.nebude to len statie. Nas mal cca od 9.m.papucky,lebo uz sa aj oprety o taburetku presuval -sam si tovymyslel.
@janickacrazy nasi mali papucky a ani jeden nechodil po spickach. Ale

janickacrazy
4. júl 2017

@siska53 No áno, pokiaľ už chodí dieťa samé, tak už sa papučky možu dávať, ale kamoška dávala hned, ked ešte malá ani stáť nevedela, lebo jej to doktorka nakázala, vraj aby nechodila po špičkách a dopadlo to presne naopak.