Psík a malé dieťa - máte skúsenosti?

staromodna
5. jan 2020

Rada by som sa opýtala, pretože určite máte mnohé viac skúseností s touto témou ako ja a chceme sa rozhodnúť dobre. Máme domček, 2 deti. Starsie má 4 a pol roka a mladšie 10 mesiacov. Mladšie dieťa mi všade lezie, rado kuse, chnape tvár a sklbe vlasy, rado popapa zo zeme všetko čo nájde čiže vysávač ide u nás celkom často. Uvažujem však nad psíkom. Máme záhradu, čiže psík by mal kde byť. Potrebujem tiež motivovať staršie dieťa, aby chodilo viac von. Psík by mohol tráviť noci a studené dní na chodbe v dome, do domu ešte zatiaľ neviem či by som ho púšťala. Uvažujem nad plemenom a nad tým ake veľké psica by sme si mali zaobstarať. Je podľa vás napríklad 5 ročný beagel z útulku správna voľba? Nevie sa ako reaguje na deti, lebo nežije pri malých deťoch, to dá len predpokladá, že bude reagovať dobre. Je vôbec vhodné brať si.psika z útulku k malým deťom?

miriam1983
5. jan 2020

Neviete,co psikovi bolo robene,ako bude reagovat...

snehulienka8
5. jan 2020

@staromodna chodte do utulku a vyvencite nejakeho psa..po 10 venceniach bude jasne ci sa znasaju, alebo nie..

lula313
5. jan 2020

Ja som robila docasky veľkým plemenám a sama som bola prekvapena, keď si napr pre 40 kilového xpitbulla prišla rodina s 3 a 5 ročným dietatom, lebo aj my sme mali problem ho udržať ako bol silný(tento konkretne je adoptovany už 5 rokov, je úplne milacik tej dcery, spavaju spolu, prezlieka ho za vilu a on to všetko hrdinský znáša a tvari sa, že je spokojny😀), predtým žil u nejakeho sbskara na reťazi vonku, takze si váži, kam sa dostal. Osobne vieme ako tak odhadnúť, ktorý pes je ne/vhodný k detom(mali sme doma pitbullku, ktorá vyslovene po detoch išla), v podstate je to už vidno na prvotnej reakcii, ale skôr býva problem, že na dieťa útočí pes, ktorý vyrastal v rodine od stenata, lebo si s ním majitelia nevedia urobiť poriadky a nastaviť mu hranice, tak sa pes rozhodne vychovávať dieťa sám. Výhodou utulkaca je aj to, že utulok v prípade problemov s vami situaciu riesi(poradenstvom, podporou, ukážkami ako keď si zaobstaráte stena a nezvládnete sami jeho výchovu).. nám zomrela v lete naša fena, mali sme steniatka v docaske, aj strážili našu exdocasku a poviem ti, že asi by som pockala so psom, kým bude mat mladsie dieťa aspoň dva roky. To, že mate dvor, neznamena, že netreba psa vencit, socializovat ho, čiže treba mat pre neho aj vytvorené podmienky a dostatok casu. My sme skúsení psickari, pracovali sme s problémovými psami, sme rozhodnutí ist do utulkaca, ale fakt keď budú deti trochu staršie, aby ten pes doma netrpel.

staromodna
autor
5. jan 2020

@lula313 tak my máme zase prechádzky v dennom režime, čiže toto by až taký problém nebol. Mala som psov už aj ja, ale ako rodina sme psa ešte nemali a to je problém. Neviem ani kedy by bolo vhodné mať psa. Zase naozaj túžim po Tom, aby deti vyrastali so psíkom. Určite by som vzala psa zatiaľ dočasne akože pre neho dovolenka a uvidelo by sa. Nechcem, aby trpela žiadna strana, aj preto sa pytam tu na názor

kika2810
5. jan 2020

@staromodna Beagel je sice pekne ale hyperaktivne a tvrdohlave plemeno. Skor by som riesila nieco kludnejsie ako napr. Zlaty retriver, Labrador a pod. Ku dvom detom a zaciatocnikovi so psom. Mame z utulku krizenca teriera veeeeelmi hyperaktivneho. Vzali sme si ho ako neskuseni este ako stena a teda uprimne odzili sme si s nim svoje (neviem si to predstavit pri 2 detoch). Dnes by som ho uz ale nedala za nic. Aktivity ma vsak aj vo veku 6 rokov za 3 je do kolien ale stiha ako jediny s behom aj s chrtom, dokaze nam preskocit plot o vyske 180cm,.. 🤦‍♀️. Teraz cakame prirastok a veru trpnem. Neublizi/nekusne tym som si ista... len je taky ako velka voda neohrabany a dokaze sa extremne tesit. K starsim detom idealny a neunavny ale kedze mate aj drobca zvazovala by som nejake kludnejsie, menej temperamentne a hlavne lahsie cvicitelne plemeno/krizenca. Alebo skusit naprv psika do docasnej opatery a ak sa Vam to osvedci mozete si ho nechat pripadne ak nie vratit a vziat ineho. Drzim palce 😉

lula313
5. jan 2020

@staromodna Ano, len je tazke aj vencit psa a dávať pozor aj na dve deti počas prechádzky, keď ideš napr. sama. Pes si potrebuje aj ponuchat ako len poslušne chodit pri kociku, môže reagovať stekotom na iného psa, čiže treba vediet na prechádzkach takéto situácie zvládať a zvlada sa to lepsie, keď tie deti už chodia samostatne a ako tak posluchaju..

staromodna
autor
5. jan 2020

@kika2810 potrebujem niekoho na dvor na stráženie a doma na prípadný pohyb myši, nech to chytá. Táto beaglica nie je typicky beagel a vraj má veľmi kľudnu povahu, to už majú aj vyskúšané, keďže bola u jednej pani, ale keďže často cestovala, nedalo sa jej mať psa, tak ho vrátila

romanka_369
5. jan 2020

@staromodna Nas psik mal 1,5 roka ked sa nám narodil teraz uz 6 rocny syn..byvali sme v tedy v 1-izbovom byte a bolo to v pohode..je to JRT cize chlpy boli doslova vsade ale prezili sme a sme tu..vysavalo sa denne a pes spaval pri malom na gauci bol to jeho strazca😁..pes vedel co si pri malom a na malaho moze dovolit a ani raz na neho nezavrcal ale drzal ked sa nahodou nieco stalo lebo maleho ame ucili ako sa spravat k zvieratam..teraz byvame v dome a mame 2 psov a jedneho kocura a na ceste mimco👍.. ale pravdu poviem asi by som sa bala vziat si psika z utulku pri male deti..nikdy nevieš ze co ten psik prezil a ako bude reagovat ak k niecomu pride..takeho psika by som si vzala k väčším detom..

kika2810
5. jan 2020

@lula313 Nie kazdy utulok je napomocny. My sme mali velke problemy a Sloboda zvierat sa na nas tak akurat vys**** (ospravedlnujem sa ale inak sa to napisat ani neda). Dokonca nam zatajili realny vek psa a pomiesali preukaz. Tvrdili ze ma 8 tyzdnov a mal 5. Zustili sme az neskor... mal byt este na mliecku a chudak trapil sa s granulami. Uz je dobre, prekonali sme to ale museli sme sa prestahovat. Kvoli nasmu sme sli z bytu do domu... lubime ho ako kona ale teda na Slobodu zvierat ja pekne slovo nemam a s inym skusenosti nemam.

kika2810
5. jan 2020

@staromodna Tak potom skusit sa dohodnut s utulkom na docaske tej beaglice s tym ze im vysvetlit dovody. Treba ale ratat napr aj s pripadom ze na prechadzke s 2 detmi Vam psa moze nejaky iny napadnut a zacat trhat. Zial, stava sa a je to nieco co neprajem nikomu zazit. A co sa tyka mysi... na to je lepsia macka 😉... nepoznam psa co chyta mysi. Nas dokonca ani macke nic neurobi. Su rozny a ked pisete ze je kludnejsej povahy... tak o chytani mysi pochybujem o to viac.

zalka
5. jan 2020

@staromodna tak beagle na stráženie vôbec nieje. To ti pustí do dvora hocikoho. Je to miláčik, mám doma skoro trojročného mix beagla a ten sa teši z každého kto príde.
Odporúčajú ti labradora alebo retrievera ako ja by som nedoporučovala, nakoľko ide o pracovné plemena, a ak niesú dosť vyťažené tak zvyknú utekať a túlať sa. V susedstve máme dvoch takých tulákov z toho plemena.

staromodna
autor
5. jan 2020

@zalka retrievera nechcem ani za zlato. Ja mám s týmto plemenom skúsenosť, pardon, môj nazor, ten bol s pp, ale Tak sprosteho psa som ešte nestretla :D ale asi bola chyba v majiteloch

lenkakravcova
5. jan 2020

@staromodna Ja by som si psa z útulku k maličkým deťom nebrala. Nikdy neviete čo si ten pes prežil,, môže reagovať agresívne, môže mu prepnúť. Psy z útulku, I keď je to smutné, sú istým spôsobom väčšinou poznačené. Keby ze psa, tak kúpiť šteniatko, vychovať si ho pri deťoch.

staromodna
autor
5. jan 2020

@lenkakravcova lenže vravia, že malé psi kusu, skriabu a mám strach, že nezvladneme výchovu. Moja staršia dcéra nezvláda paniku, resp sa do nej dostáva sama a neviem ako by sme zvládli všetkých 3 ubrechanych :D

zalka
5. jan 2020

@staromodna no hej šteniatka kušu pri hraní, kým nevymenia zúbky potom je to trošku lepšie.

lenkasgt
5. jan 2020

@lenkakravcova v utulkoch su vacsinou steniatka

lenkakravcova
5. jan 2020

@zalka A darované ho,, ktorý má v inzeráte "do dobrých rúk"? (Aby ste si boli istý z oň bolo strane dobre i predtým len napr sa daní majitelia sťahujú a nemôžu si psíka nechať, albei vážne ochoreli / majiteľ zomrel a preto hľadajú nového majiteľa).
Ja osobne by som sa z útulku bála k malým deťom vziať psíka.

lenkasgt
5. jan 2020

@staromodna je uplna sprostost ze psy v utulkoch si kadeco prezili atd...v utulkoh su vacsinou prave steniatka...ale do stenata by som ani nahodou nesla pri dvoch malych detoch je to predsa ako dalsie male dieta a treba sa mu venovat na 120% kym vyrastie... Nerozumiem co pre vas akoze znamena strazenie dvora, ak potrebujete strazit dvor dajte si spravit riadny plot, pes nie je ani na chytanie mysi 🤦 je to clen rodiny a potrebuje sa citit byt sucastou vasej svorky-rodiny, v zivote by som ho nenechala len vonku alebo na chodbe ako pisete potom si nikdy nevytvorite dostatocne silny vztah...naozaj by som vam zaobstaravat si aktualne psa neodporucala.... Ale inak utulky maju na vyber take obrovske mnozstvo psov ze by som si nevedela vybrat, predpokladam ze psa z chovnej stanice nechcete a prosim nakup cez bazos naozaj nepodporujte... Mozno by vas prekvapilo ze ak by ste v utulku povedali ze chcete psa len na dvor ani by vam ho nedali, maju naozaj zle skusenosti s nepodarenymi adopciami, kolkokrat sa s nimi piplaju liecia (viem o com pisem mali sme 3 tyzdnove stenata z velmi zlych podmienok 3 mesiace v docaske a kym sme ich dostali do formy stalo to VELMI vela usilia) je jasne ze potom pre nich chcu len to najlepsie a trvaju na tom aby bol pes sucastou rodiny co celkom iste znamena pristup dnu do domu.... Ako dost som sa rozpisala ale tato tema je pre mna velmi dolezita, venujem sa jej, robili sme s priatelom docasky, mame psa z utulku aj macku a cakame mimco.... Skratka u vas to nevidim ako dobry napad... Pes potrebuje aj svojho pana kto by to bol? Kto by sa mu venoval a cvicil ho? Vy? Pochybujem pri dvoch detoch..teda muz? My sme tiez uvazovali nad druhym psom lebo nas je uz senior a priatel by chcel partaka na tury ale ani pri teda dost skusenostiach ktore mame si aktualne netrufame lebo viem ze psa tak isto ako dieta len tak neodlozim a potrebujem teraz tych 100% starostlivosti dat dietatu

miriam1983
5. jan 2020

@lenkasgt sprostost je tvoja prva veta. Ja som do utulku chodila pomahat ako dobrovolnocka a aj som si zobrala dospeleho psa z utulku a bol to boj. A steniatko sa tam ocitlo velmi malo,a ked,tak tie si brali ako orve a starsi psy tam zostali aj so svojou minulostou.

miriam1983
5. jan 2020

@staromodna pes je sprosty,ked je sprosty majitel a retriver je hedno z najinteligentnejsich plemien.

lenkasgt
5. jan 2020

@miriam1983 samozrejme ze su tam starsie psy so zlou minulostou, ale vascina prijmov v utulkoch su vyhodene cele vrhy steniat a to je fakt! Cize tvrdit ze neberte si psa z utulku lebo neviete co zazil je chujovina pretoze z utulku nie je problem vziat si steniatko, reagovala som na to...a vobec nie je rarita ze stence v utulku vyrastaju lebo nie su dost ,,modne,,

ivkasolteska
5. jan 2020

@staromodna my sme mali Bernskeho salasnickeho psa,dozil sa bohuzial len 7rokov. LEPSIEHO PSA SOM NIKDY NEMALA! Neskutocny dobrak,pohodak,lenivy,vecne rozvaleny na terase.s malym bol kamos od narodenia.straaasne nam chyba,denno denne na nho myslim.potom sme si vzali z utulku do docasky krizenca vlciaka.povahovo dobry,aktivny,hravy.vsetko bolo v pohode az na jeho tulave labky.xy krat za den preskakoval plot,podhrabal sa,utekal.vkuse behal cez hlavnu cestu,auta trubili,brzili,a on nic.nepocuval vobec.cele leto som ho nahanla po ulici.nepomohla nova branka,ani oplotenie,vzdy sa dostal von.boli sme v koncoch a nakoniec sme ho vratili do utulkku.boli sme bezradni.bol to proste tulak od kosti,zvyknuty na taky zivot,pritom u nas mu nic nechybalo.skoda.veelmi tazko sa mi odchadzalo z utulku,aj som si poplakala.ale jednoducho to nebol pes pre nas.planujem opat si zaobstarat bernaka. . .

miriam1983
5. jan 2020

@lenkasgt ja som nenapisala,ze si nemaju brat psika z utulku. Len ze je to treba riadne premysliet,pretoze je to riziko. A ano,steniatka sa tam ocitnu,ale tie tam byvaju vacsinou velmi kratky cas.

lenkasgt
5. jan 2020

@miriam1983 napisala to lenkakravcova, na to som aj reagovala, odporucala im stena si kupit a nebrat z utulku psa lebo minulost... A to skratka nie je pravda, tych psov je take mnozstvo v tych utulkoch ze aj keby chcem fialovo pasikaveho co mnauka tak aj takeho najdem a naozaj steniatok je dost a kazdy den pribudaju nove cize aj ked sa rychlejsie adoptuju tak je ich obrovske mnozstvo..bohuzial

ivca88
5. jan 2020

Okrem toho čo sa to tu popísalo, mysli na to, že síce chodíte na prechádzky, avšak predpokladam že mladšie dieťa v kočíku či šatke a staršie cupita popri vás.
Vieš si predstaviť že môže nastať situácia, že vás chce okoloidúci pes navolno napadnúť ?
Ako uchranis svoje deti od takého útoku a vlastne aj svojho psa ?

Na toto človek bohužiaľ nemysli
Ja mám rovnako 4 a 1 ročnú a k tomu máme 6 mesačne šteňa.
Napadnúť nás chceli už XY krát a už mám z toho stres.
Jednoducho sama s deťmi a psom nikdy nejdem.
Keď ide pes, ide aj muz.
On si toto poriesi sám..
Lebo naposledy nás na horách z ničoho nič od zadu napadol taký malý potkan, čo by až tak problem nebol, keďže som ho chcela odkopnúť, avšak moja štvorročná sa strašne zľakla a spadla rovno pred toho agresívneho potkana .
Myslela som si, že tu majiteľku zabijem. Nechápem čo takého psa mala na voľno. Ale našťastie dcérku neuhryzol .

Ale odvtedy stále na to myslím a všetkým to aj opakujem, že akonáhle máš ty psa, tak si automaticky akýsi terč pre cudzie psi.
Mnohí bohužiaľ chodia na voľno alebo sa nám dokonca stalo, že jeden pitbul svoju 50 kilovu majiteľku dotiahol až ku nám.
Ona ho nevedela udržať. Taký bol silný. Musela ho sama vyškrtit.
Takže sama s malými deťmi do toho fakt nechod.
Tiež počítaj veterinárne náklady.
Operácie rataj po stovkách eur.
Naša sa doma šantila a ale zoskočila z gauču a hneď problém s kolenom.
Je to krásne mať psíka, ale je to zodpovednosť

staromodna
autor
5. jan 2020

@ivkasolteska mala som 2 bernakov 🙂 jedna bola šialená. Tá nechala vkuse, ale ok. To bolo psica zo zlých pomerov, o čom sme nevedeli. Pravdepodobne mnozitelia a ti nás nechceli ani pustiť k matke lebo vraj bola agresívna....náš prvý pes, nevedeli sme. Ona žila 4 roky. Potom sme mali druhu. Tá bola úžasný havko. Úplne sme ju milovali a ona nás. Tej sme mohli robiť čo sme chceli a bola geniálna. Sice nemala najlepšiu stravu na svete, ale dožila sa nádherných 11 rokov. Odišla pravdepodobne na nejaky zápal minulý rok ☹ čítala som, že keď raz má človek bernaka, iného už nechce a ja sa všemožne snažím proti tomu bojovať, ale vždy keď mi niekto spomenie bernaka, moje srdce zajasa. Jediné čoho sa bojím, je veľkosť bernskeho. Sučky sú maličké, s tým problém až taký nie je. Ale kedy teda brat psa? Keď bude mať dieťa koľko? 2, 3 roky? Chcela som zároveň, aby sa učila aj staršia zodpovednosti atď. Za 3 roky už bude mať aj ona pomaly 8 rokov, ale nedokážem ju ani vonku dostať to ma štve :/
@lenkasgt ďakujem za názor. Samozrejme celá táto diskusia vznikla na základe toho, že zvažujeme si zaobstarať psíka a tým pádom všetko okolo toho ma zaujíma. Ja netuším po Tom, aby hocikto z nás trpel, či pes, alebo my. S cvičením problém nemám a na myši som nemyslela, že mi bude chytať myši, ale aspoň má na ne upozorní, pretože pasce mám, mačky nechcem lebo tých sa po pravde bojím, lebo mačky k malému dieťaťu je myslím si horší nápad ako pes. Uvažujem zaobstarať si ročného psíka. Samozrejme, že pes nebude iba vonku. mám city a nenechala by som psa v klietke a ani sa ju nesnažím zaobstarať. Chceme mať psíka ako súčasť rodiny, avšak aj pes musí mať svoje miesto a nie aby sa cítil že on je pánom domu. Predpokladám, že vodca bude muž, keďže u feniek je vodca svorky muž a žena je skôr u samcov (aspoň tak som to počula)

ivca88
5. jan 2020

A inak.
Labrador a retríver sú už tak pomutovane, že maju veľa zdravotnych problémov. Veľa sviniarov dokonca pári súrodencov a podobne .. Tie psi sú potom pekne pošťukané a vôbec nemajú takú záruku povahy, akú majú mať .
Taktiež ako je písané, oni potrebujú pohyb, inak sa z nich stane tlsta salámka, ktorej začnú trpieť kĺby .
Susedia mali takéhoto bezpapieroveho, a ten chudák si to riadne odsral. Toľko problémov - či už alergie, t.j. veľké ekzemove mapy po tele, tak isto klby. Len sa ťarbal.
Ja by som takého psa nechcela ani zadarmo.

Ak napriek všetkému chcete psa, tak si fakt fest premysli akého.
Ja by som rada pomohla nejakému z útulku, ale netrúfla som si . Našetrili sme nemalu sumu a zakúpili papierového psa z chovnej stanice, kde sa tomu pani venuje na vysokej úrovni uz cez 20 rokov.
Rodičia aj prarodičia majú zdravotné testy potrebné pre uchovnenie.
Ten pes sa správa naozaj ukážkovo podľa knihy. Je to síce len pol ročné stena, ale stalo sa že mala mu skočila na chvost alebo že ho ročná potiahla za srsť a ani nepipol.
Neublížil by im, a to som si istá.
U utulkaca, kríženca, by som sa akosi vnútorne bála, keďže máš malé deti.
Na deti dávam mega pozor, ale aj keď stojí priamo predomnou, je to sekunda čo ju dokáže chytiť za srsť a potiahnuť.
Preto vol rasu psíka naozaj veľmi uvážlivo

staromodna
autor
5. jan 2020

@ivca88 ďakujem za názor. Veľmi si ho cením a určite pouvazujeme nad papierovým

ivca88
5. jan 2020

@staromodna ja som sa pred časom do toho vôbec nevyznala.
Myslela som si že papierový pes je len o výstavách, ale prd makovy.
Mám doklady ku všetkým predkom a zdravotným záznamom môjho šteňata. Na to aby boli uchovneny rodičia, museli splniť aj rôzne skúšky ( psi ako nemecký ovčiak napríklad nesmie vyplašiť streľba. Psi ako môj, musia byť priateľské ).
Musia spĺňať štandardny danej povahy .

Taktiež si nastuduj, aké zdravotné problémy mava dane plemeno..
Pred touto sme mali trpaslicieho pudlika. Rodičia mi ho kúpili ešte ako tínedžerke. Dožila sa krásnych 15 rokov, ale chuda, tým že bola bezpapierova a nepochybne množena, tak bola slepá, hluchá, chrup mala tak zapálený, hnisavy, že niekoľko krát musela mať čistenie v narkoze. Ale to už nepomáhalo. Stále sa to tvorilo. Jednak jej strašne pachlo z úst, ako mŕtvola, a jednak mala problém žuť granule..

Nechcem ťa odhovarat, ale väčšina ľudí píše, zober si hračka z útulku a pod, ale zabudne tá oboznámiť, čo všetko riskujes.
Chápem že sú to živé duše a potrebujú lásku, ale fakt neviem či by som k tomu celému pristupovala s takou ľahkosťou, ako keby bol psík hračka.
Je to veľká zodpovednosť a aj finančná záťaž ( ak mu nechceš dať jesť granule typu Pedigree, čo je teda riaden hnus v skutočnosti).
Nič vás nenahana.
Ak aj utulkaca, tak ho najprv spoznajte.

ivca88
5. jan 2020

Na Facebooku sú skupiny ako výchova a výcvik psov.
Skúste sa keď tak poradiť tam, ak budete mať pochybnosti
O strave skúste potom Granule- sprievodca svetom krmív.