S manželom sme sa chytili ohľadom výchovy. Ide o to že dcéra skoro 3 je veľmi rozumná, spája si súvislosti je to naozaj partacka. Nedovolím jej všetko keď poviem neskoč do mláky neskoči a podobne. Vyčíta mi však že ju rozmaznávam. Zakazdym keď sme v obchode kúpim jej niečo. Či hračku, jedlo, alebo saty. Nevidím v tom problem financie na to mame. Nevyberá si blbosti. Doteraz som nikdy nemala dôvod jej niečo nekúpiť. Muz mi však tvrdí že ju musím naučiť jej z princípu nekúpiť niečo. Ja však nevidím zmysel v tom čiže sa mi to ťažko presadzuje. Pamätám si že naši mi dali vždy všetko a nevyrástol zo mna rozmaznanec práve naopak vedela som že musím pracovať aby som si mohla dopriať.. otázka znie mam mužovi vyjsť v ústrety alebo nechať ho si praktizovať samého svoje metódy …
Neviem nakoľko vie byť 3r.dieta rozumne a spájať si súvislosti. Lebo môže byť rozumné iba na 3r.,aj spájať si súvislosti ako 3r.
Ale myslím,že nie je na škodu navštíviť obchody aj bez odmeny.
teraz v tom problem nevidis, no nie je dobre aby sa dcera naucila, ze dostane vsetko na pockanie. Ano mozes mat rozumne dieta ale mala by sa naucit aj to, ze nie vzdy sa jej splni okamzite prianie. Pochopitelne netreba ist do extremu. Nesuhlasim s manzelovym nazorom, ze nekupit uz len z principu. Avsak idealne sa dohodnut. Ak idete do obchodu, tak jej vopred povedz, ze idete kupovat jedlo a moze si vybrat 1 sladkost. Hracky napr. my nekupujeme bezne len tak hocikedy - neskor mozes mat problem, ze toho bude mat privela, nezahra sa s tym a nebudu jej hracky vzacne. Saty jej mozes kupit ak ich potrebuje - nie preto, ze sa jej pacia.....Nemyslim, ze bude rozmaznana ale je to z toho dovodu, (a to plati u kazdeho cloveka), ze ak po niecom dlhsie tuzis, viac si to potom vazis . Nezabudaj hlavne, ze tych hraciek takto zachvilku budete mat velmi vela. Malicka rastie a aj zaujmy sa budu menit. Vysvetlovat na priklade - vies co moja teraz mas uz 3,4,5 siat. Ak sa ti tieto velmi pacia, skusime sem prist nabuduce, ked budem mat vyplatu a pozrieme sa ci ich potrebujes. - uvidis, ci ju aj na druhy krat zaujmu tak aby ste "museli" s nimi odist. Nezabudaj na to, ze kedysi deti tak nevlacili po obchodoch ako sa to robi teraz. A az tak vela hraciek a oblecenia na vyber nebolo tak aby nasi rodicia museli vzdy nieco kupit.
Mna by skor zaujimalo, co sa stane, ked jej nekupis nieco...
Ved skus raz nieco nekupit a potom zistis nakolko je rozumna a na kolko ma manzel pravdu 😉
Minule som videla super tip, ak sa dietatu nieco paci, odfotit na telefon a na specialnu prilezitost si z fotiek moze vybrat, co si prosi kupit.
Cwlkovo si myslim, ze je zbytocne deti zahlcovat vecami bez rozmyslu
Tvoj muž má pravdu
Tiež súhlasím s manželom,financie mame aj my na sladkosť,hračku,šaty pri každej návšteve obchodu,ale nepodporujem to.ide o ten návyk do buducna,idem do obchodu a MUSÍM niečo zobrať domov.pises že si nemala dôvod niečo nekúpiť,možno ten dôvod je zit viac eko 🙂
Tiež si myslím, že Tvoj muž má pravdu ... a skúsila by som jej naozaj raz nič nekúpiť ... si myslím, že by nastala slušná divočina ...
Napíš, ako sa bude rozumne správať, keď nabudúce povieš nie
Za mna to nie je dobre, ze jej vzdy, podotykam vzdy nieco kupis. So stavom vasis financii to v9bec nesuvisi. Tiez by to tak mohlo byt u nas doma. Toto je medvedia sluzba dietatu do buducna
Nevidím problém kúpiť nejakú drobnosť.. lízatko a tak. Ale naozaj nie je moc rozumné pri každej návšteve obchodu kúpiť šaty či hračku. 3r dieťa je stále 3r dieťa. Vyskúšaj nekúpiť a uvidíš čo bude nasledovať...
Ked ides do obchodu, tak kupis vzdy nieco navyse aj sebe a manzelovi? Urcite nie. Tak preco dietatu? Z handier vyrastie skor ako ich vynosi, hracke venuje pozornost tak tri dni, jedlo hadam mate doma… nevybera si blbosti? Trojrocna? Made my day 😂 urcite si vzdy vyberie encyklopediu alebo nejaky zakonnik s komentarom a pri obleceni dba na to, aby to bol slow-fashion kusok vyrobeny z udrzatelnych zdrojov a vo fair-trade prostredi, z kategorie jedal ma najradsej lokalne sezonne potraviny bez chemickych konzervantov…
Suhlasim s tvojim muzom, dietatu netreba vzdy nieco kupit.
@sissy27 som sa z chuti teraz pobavila 😁
áno, robíš chybu vo výchove, určite by som na každej návšteve obchodu niečo nekupovala, manžel má pravdu. Okrem toho oberáš dieťa o úžasnú vec, o čas, kedy sa môže tešiť na to, že niečo dostane. Ak sa vrátiš v myšlienkach do detstva, tak zistíš, že ten čas, kedy si sa na danú vec tešila, bol často krajší, ako ten, keď si ju už dostala
Tak skús pár krát nekúpiť a potom napíš či je aj naďalej rozumná .Ak je rozumná tak pochopí,že jej to netreba
Súhlasím s tvojim mužom a aj s názormi dievčat, skus jej občas niečo nekúpiť. Ak je rozumná pochopí ze jej netreba.
A niečo kúpiť si pýta ona alebo jej to nukas ty?
Teraz ma 3 roky ale čím neskôr sa naučíš jej povedať aj nie tým to bude aj pre ňu horšie lebo si zvykne ze mama nepovie nie.
A moja keď mala 3 roky to bolo také kľudne, poslušne a rozumne dieťa.... A o pár rokov prišla puberta....
ano robis chybu vo vychove. to je jedno ze na to mate, ale nie je to spravne stale kupovat dcere nieco. to ked pojdes do obchodu kazdy den, tak kazdy den si prinesie hracku/saty/sladkost ?? toto som videla v obchodoch s hrackami, kedy si dieta placom vydobilo hracku a odchadzalo s usmevom. ale detri sa musia nacit zvladat frustraciu z toho ze nieco nemoze,nebude mat, ked bude starsia bude chciet toho viac a viac. aano rozumna je,nakolko dostane vzdy co chce, nema dovod ti v obchode vymyslat. fakt skus nekupit, ze mate toho vela doma a uz netreba a uvidis,
Súhlasím s tvojim mužom
Ak vzdy nieco dostane,ked ste v obchode,nie je to najlepsi zvyk,sama uznas...ze? Moji tak do 2r maju pomaly amoky,ked nedostanu nieco v obchode ale potom uz nie. Naucili sa. Vopred hovorim,ze ideme na tooto a toto a preco nemozu ine.. a hotovo. Neberu to tragicky. Prip. dohodneme sa,kedy nieco dostanu... ci nabuduce v obchode alebo doma..
Nemyslim ze ju rozmaznavas. To by sa dialo vtedy ked by nemala vacsinu casu pravidla, ale vravis ze tie ma. Tak nechapem preco by si mala zakazovat nieco z principu. Neuznavam zakazovanie z principu. Snazim sa aby vsetky moje prikazy a zakazy mali logicke zdovodnenie a nikdy neboli len bezduchym presadzovanim moci.
Ak dieta vyberie v obchode vec, s ktorou ja na 100% suhlasim, nemam problem mu tu vec kupit kazdy jeden krat. Ak by som chodila do obchodu bez syna, kupila by som jeden den 20 lizatiek a potom 20 dni ziadne. Ak idem s nim, tak kupim kazdy den jedno lizatko, lebo mam pravidlo ze moze zjest jednu sladkost denne. Ak by chcel kupit 2, tak mu poviem ze nie. Proste ideme nakupovat spolocne, tak preco by aj on nemohol rozhodnut co kupime?
Neviem ci mam stastie, ale v obchode som so synom nemala nikdy problemy. Chcel by kupit kazdu druhu vec, ale kludne ju vrati ak poviem nie. Ako tak uvazujem, tiez mu vzdy nieco kupim, ale kupila by som to aj keby tam nebol. Proste mam na zozname nieco pre neho a tak mu poviem, toto je pre teba a potom si to aj odnesie domov. Niekedy zje po ceste, niekedy az ked prideme domov, podla toho co to je.
Manzel ma pravdu. Ano robis chybu, ktoru budes ale lutovat az neskor. Nemozes jej predsa kupovat veci vzdy ked idete do obchodu. Musi sa naucit, ze nie vzdy dostane to, na co si ukaze, v zivote jej to pomoze viac ako mat vsetko na zlatom podnose. Moze byt akokolvek rozumna, ale skus jej obcas povedat aj nie a uvidis, ako zareaguje.
Ja mam tiez rozumne dieta. Nikdy sa mi nehodilo o zem, ze nieco chce. Vzdy islo vsetko vysvetlit ako po masle. Ani scerare a rady, ze skus raz povedat nie a uvidis co sa stane. Poviem ti co sa stane. Nic sa nestane. Rozumnemu dietatu sa to da vysvetlit. Ale musim ta upozornit na obdobie vzdoru. To aj s rozumnym dietatom zamava. Na zem sa sice nepleskne, ale da pocitit svoj vzdor.
Robíš, deti sa musia naučiť že nie vždy hneď dostanú čo chcú.
Tak zas je rozdiel kupit dietatu keksik,rozok,chrumky a napr babiku. Tiez ked idem s dcerou do obchodu jej nieco kupim na jedenie. Ale velakrat ideme okolo obchodu a ona chce ist "nakupovat" tak jej jednoducho poviem,ze teraz nejdeme vsetko mame doma. Podla mojho nazoru,kazdy rodic chce dopriat svojmu dietatu co najviac (ci uz materialnych,zazitkovych veci), ale to neznamena,ze mu da vsetko na co si dieta ukaze. Aj my kupujeme dcere pomerne dost veci,ale vieme jej povedat v mnohych veciach nie.
@denithestrange1993 mne sa nepaci ani zakazdym kupovat jedlo. A hlavne deti sediace v nakupnom kosiku a jediace pecivo, brrr. Okrem toho,ze je to nechutne, ucia sa, ze netreba ani pockat,kym sa tovar zaplati
Tak je rozdiel, či chodíte takto nakupovať viackrát do týždňa, alebo raz za pár mesiacov. Ja som syna bežne do obchodu nebrávala, takže keď sem tam išiel so mnou, tiež som sa ho pýtala, čo chce, že mu kúpim. A stalo sa aj, že nechcel nič.
A chodíte ako často? Keď každý deň, tak je to už fakt prehnane, aby stále dačo si jej kúpila. Ak raz do týždňa, tak ok, budiz. Ale treba vedieť, ako by reagovala, keď jej predsa len nič nekúpiš. Ci to pochopi, alebo bude plakať a podobne.
Inak tetaz mi napadla taka zábavná príhoda v súvislosti s jednou vecou.
Môj ma 3 roky, do obchodu chodíme cca raz za týždeň na veľký nákup. Môže si vtedy niečo vybrať, jednu vec. Obvykle si vyberie nejaké keksíky, džús, malé autíčko alebo niečo také. A raz sme šli okolo regálov s ovocím a zeleninou, a on odrazu, mama, toto posim. Pozerám, že či dáky melón ci jahody (toto ma rad) a on ukazuje baklažán. Asi sa mu páčila farba, neviem, my vôbec toto nejedavame,ani to neviem pripraviť. Chcela som ho negako odpútať, že aha tam sú jahody, melóny... Nič, on chcel len a len baklažán. Dobre, dostal ho. Už nič v obchode nepýtal, držal ho ako hluchý dvere, aj pri pokladni ho on podal pani do rúk. 😆😆
A doma som potom hľadala recepty, ako urobiť baklažán
Robiš správne neviem prečo by mala byť rozmaznana ved píšeš že vybera vždy a že je rozumna.