Separačná úzkosť u dvojročného

ni_pe
17. mar 2014

Ahojte, mam take trapenie a uz neviem, ako dalej. Moj maly bol odmalička svojsky, stale vrieskal atd., ale bol zvyknuty byt s viacerymi ludmi, miloval dedka, babku, druhu babku, tatina, tety.... Vsetko bolo ok, az do doby nedavno minulej, ked proste zacal odmietat byt s niekym inym, ako so mnou, stale za mnou place, za den vyslovi slovo mama aj 200x asi, nemozem ist do obchodu, vyvencit psa, sadnut si na wc.
Lenze problem nieje len tam, ale aj v tom, ze odmieta kamkolvek ist a s kymkolvek byt aj ked som tam aj ja. Nechce ist ani len k babke, kde bol predtym kazdy den. Akonahle tam prideme, tak vrieska akoby ho z koze drali a taha sa prec. Kamkolvek ideme, tak cely cas ma taha prec a reve pritom ako tur. Nechce sa s nikym bavit, stale len reve a je nalepeny na mne. Ale ani to mu k pohode nepomoze, kym sa naozaj nedvihneme a neodideme domov. Ja to nechapem, najradsej by bol strceny len doma v byte a len so mnou. Vtedy je v pohode. Vsetko ostatne akoby mu vadilo a narusalo to jeho pohodu.
Za vsetko sa rozplace, chce to, co maju ini, i ked je to to iste, co drzi v ruke on. Jednoducho chyti nervy az sa pozvracia.

Viem o separacnej uzkosti, ale viem, ze ju mavaju prevazne male deti okolo 7mes. Moj syn bude mat v maji dva roky. Viem, ze separacna uzkost je strach z odlucenia, ale moj maly nema len strach z odlucenia, on odmieta uplne vsetko a vsetkych.

Stretli ste sa s tym niekto, prosim? Mame navstivit detskeho psychologa? Lenze moj maly este nerozprava, psycholog by akurat tak bol svedkom sceny, kt. maly urobi.
Poradte mi, ja uz som z toho uplne zufala.
Dakujem za kazdu radu.

milota164
17. mar 2014

Ahoj, my sme toto mali presne ako si pisala kked mala cca 6,7 mes. Ale suviselo to len so mnou ked som bola v blizkosti tak bolo vsetko ok. Teraz ma dva roky a odide aj s cudzimi ludmi v obchode.
Ak to trva dlho ja by som sa isla poradit aspon k detskej lekarke a uvidis co ti poradi .

janickacrazy
17. mar 2014

@ni_pe U nás to bolo podobné a dokonca aj v rovnakom veku ako u vás, malý bol od narodenia uvrieskaný a kedže moj muž pracoval dlho v zahraničí tak bol zvyknutý skor na mna. Takisto mal obdobie, kedy som s ním nemohla nikam íst, lebo všade vrieskal, bál sa nového prostredia, prešlo ho to po nejakom čase. Viem, že je to pre teba hrozné, ale skús to vydržat, hádam to prejde. No moj začal rozprávat velmi skoro, už okolo roka, ale až od 2.5 roka sa s ním dalo íst hocikde bez toho aby som bola v strese, čo zas bude vystrájat. Skús sa mu viac venovat doma, hrat sa s ním, aby si bol istý, že je všetko v poriadku. Toho psychologa by som ešte neriešila zatial, len ak by to trvalo moc dlho. Držím palce.

topolinotopomini
17. mar 2014

@ni_pe Moja dcerka bude mat tiez v maji 2 roky, od narodenia bola taka placliva, velmi citliva a vnimava, nemohol ju hocikto drzat na rukach, nebola nikdy taka spolocenska, stacila som jej ja alebo tatino a ked sme boli doma. Neskor sa trocha otukala, ale teraz zase jej zacina vadit, ked ideme za inymi mamickami a detmi, nechce sa s nimi hrat, chce ist domov a place , aj povie , lebo rozprava uz pekne, ze nechce sa hrat, chce ist domov, trapi ma to, ale nechcem ju nutit, dam tomu cas, k rodine a k babkam je v pohode, odmieta ked sme na prechadzke a ideme s inymi detmi sa trocha pohrat...snad to je len take obdobie...

ni_pe
autor
17. mar 2014

@topolinotopomini tak hrat sa odmieta aj moj maly, ide deti moc nemusi, teda rovesnikov, ma rad starsie deti .... ale tiez sa taha prec odtial, kde je vela deti....

kveta
17. mar 2014

@ni_pe Ocny kontakt s Tebou udrzuje? Reaguje na svoje meno?

sante81
18. mar 2014

@ni_pe moja dcéra bude mat v juni 2 roky a mam doma to isté, v oktobri sme lezali tyžden v nemocnici na infuziach, vlastne ten tyžden cely prerevala v zeleznej posteli, musela lezat a vysvetli ročnému dietatu ze nemôze ist von z postele , ani na ruky, tak plakala a ten strach z ludí z nemocnice jej ostal do teraz. uz je to polroka, ale neposunuli sme sa dalej, odídem z miestnosti, uz sa dvíha a ide za mnou, to isté ked sa kupem, alebo idem na wc, byvame na dome a ked chcem ist len pre kočík alebo niečo zahodit do suda a nechám dvere otvorené, aj ked ma vidí, tak plače. ked chcem odíst, k zubárovi, alebo nakupit, musím to urobit tak, ze jej zapneme televízor a odputat pozornost, inak je to s revom. tazko vysvetlit známym, ze nemôzem večer nikam ist, lebo mala doma reve do vtedy pokym neprídem, nechala som ju aj vyplakat, ale to boli 3 kroky spat. chodím aj medzi deti s nou, ale hrat sa s nimi nechce, ked príde návšteva, na ruky k nikomu nechce, len mi sedí cely čas na kolenách. takze asi len trpezlivost a snád nam deti z toho vyrastu

ni_pe
autor
21. mar 2014

@kveta ano ano, vsetko je v poriadku, on je velmi bystry, nemam s nim co sa tohto tyka ziadny problem, len teraz zostal takyto... ale mam pocit, ze pomalicky ho to prechadza, uz bol aj s muzom aj s babkou a nerobi az take sceny, i ked je aj tak furt na mne, ale trosicicinku menej...

ni_pe
autor
21. mar 2014

@sante81 no presne toto u nas, ja som spozorovala, ze zacal byt takyto po 3 dnoch, co mal horucky... tiez je taky, ze aj ked ma vidi, tak place, najradsej by bol, keby som sedela vedla neho, alebo ho nosila ako pana krala.... ale ako som uz pisala vyssie, mam pocit, ze sa to pomalicky napravuje, uz chcem byt aj s mojim muzom, aj s babkou, ale aj tak, neviem odist z domu niekam bez neho, chodi so mnou k lekarovi, do obchodu, vencit psa.... proste nechce zostat doma s nikym

ankalv1
21. mar 2014

@ni_pa Neboj sa aj moja to robí, stále by len na mne bola zavesená keby mohla. Aj do sprchy ide za mnou, na wc, keď ma vidí doma nechce nikoho iného ale keď nie som doma tak plače asi 2 minúty že kde je mama a potom je už v pohode aj s mužom alebo babkou. Aj môj starší to robil v jej veku, tiež som odchádzala vždy do obchodu alebo k doktorovi tak aby ma nevidel ísť preč. To sú len citlivejšie detičky podľa mňa 🙂

anaximenes
7. apr 2015

@sante81 ahoj, presne do bodky ako to je teraz u nas. uz je to pol roka co sme boli v nemocnici ale nic sa nelepsi. stale je malicka na mna nalepena, nemozem nikam cchodit, nic robit.. uz je to dlho som z toho dost unavena. prosim ta, ako to u vas dopadlo, kedy sa to zlepslio???

ludmilaka
7. apr 2015

@ni_pe Ahojko, och, niekedy som rada, že v tom nie som sama. Ja a moja kamoška máme niečo podobné. Ja si skôr myslím, že je to obdobie vzdoru. Lebo naša už hovorí a v týchto situáciách jačí Neceeeeem. Alebo Ceeeeesm. A keď sa jej vyhovie, tak Neceeeeeeem ceeeeeeeem! Asi to musíme ken vydržať. Ale ako?

alchemilkazltozelena
9. nov 2015

@ni_pe ako to dopadlo? ja mam skoro 1,5 rocnu dceru a to iste...